Tour de France vyvrcholí ťažkými etapami, na svoje si prídu aj rýchli jazdci

29.6.2016, 12:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Najsledovanejšie cyklistické preteky majú vo Francúzsku dostatok možností, ako zabaviť fanúšikov počas troch týždňov. Tohtoročná trasa patrí medzi najťažšie za posledné obdobie a sľubuje napínavú zápletku až do samého konca.
 
Tour de France je výkladnou skriňou cyklistiky, na tomto podujatí sa chce presadiť každý jazdec. Z toho dôvodu sa pozorne sleduje práca organizátorov, aké profily pripravia a komu ponúknu príležitosť zažiariť. Tentoraz sú jazdci na celkové poradie skutočne postavení pred veľkú výzvu. Čakajú ich ťažké horské etapy i časovkárske kilometre a všetky hlavné výzvy sú rovnomerne rozložené počas celých pretekov. Rýchli pretekári majú k dispozícii zaujímavú porciu etáp najmä v prvej časti podujatia, potom sa otvorí šanca aj pre brejkových špecialistov a útočníkov do kopcov.
 
 
Prvý týždeň pre šprintérov, ale potom prídu ťažké Pyreneje
 
Z hľadiska jazdcov na celkové poradie prvý týždeň nie je taký drsný, ako tomu bolo pred rokom. Chýbajú dlažobné kocky a hektické klasikárske dojazdy, v tomto smere bude ich jedinou úlohou zvládnuť stresové situácie na konci rovinatých a zvlnených profilov. Na druhej strane rýchli pretekári rozpútajú lov na etapový triumf a žltý dres. Medzi prvými štyrmi etapami tvorí výnimku len druhá v poradí, ktorá bude finišovať na krátkom a strmom stúpaní. Je to ideálna šanca pre puncheurov, ale zároveň aj jediná skutočná príležitosť, ktorú títo jazdci dostali v úvodnom bloku pretekov.
 
Všetko zmení piata etapa. Na jej konci sa nachádzajú tri  kopce, ktoré nie sú veľmi dlhé, ale obsahujú úseky s dvojciferným prevýšením. Do pracovnej pohotovosti sa dostanú jazdci na GC, aby tu zbytočne nestratili čas na svojich konkurentov, pretože dojazd v Le Lioran môže vytvoriť menšie rozdiely. Túto etapu však majú zakrúžkovanú špecialisti na ardenské klasiky. Nasledujúci deň sa znovu dostanú do hry šprintéri a v siedmej etape už bude cítiť závan Pyrenejí. 
 
 
04
vlaňajšia scenéria Tour (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Pyreneje sa síce objavia už na konci prvého týždňa, ale k pretekárom nebudú prívetivé. Prvou skúškou pre vrchárov bude stúpanie Col d'Aspin, ktoré prichádza v závere jednoduchej etapy, ale jeho vrchol sa nachádza len sedem kilometrov pred cieľom. Možno už tu sa otestujú jednotliví favoriti. Kandidáti na titul dostanú lepšiu príležitosť v nasledujúcej etape, ktorá ich prevedie cez štyri náročné kopce, vrátane Tourmaletu. V tomto bode pretekov bude pre nich relevantné len to posledné z nich, Col de Peyresourde, po ktorom nasleduje notoricky známy zjazd do Bagneres-de-Luchon.
 
Úvodnému týždňu však bude kraľovať deviata etapa. Na náročnom profile čaká cyklistov ťažký cieľový kopec Andorra-Arcalis, ktorý sa nachádza vo vysokej nadmorskej výške. Ak predchádzajúce pyrenejské etapy slúžili ako testovací manéver, Arcalis je pre favoritov miestom na parádny útok, ktorý bude mať dopad na klasifikáciu. Už v tejto etape musí každý kandidát na víťazstvo jazdiť v špičkovej forme a špecifikom tohto ročníka je, že si ju musí udržať až do úplného konca pretekov.
 
 
Ventoux a ITT rozdajú karty v GC
 
V druhom pretekárskom bloku sa nachádzajú tri etapy pre celkovú klasifikáciu a až v štyroch prípadoch môžeme uvidieť hromadný dojazd. Hneď v desiatej etape sa budú chcieť presadiť rýchli pretekári. Na trati si však budú musieť poradiť s ťažkým kopcom Port d’Envalira a na zvyšnom teréne eliminovať utečencov. Jednoduchšou záležitosťou bude pre nich finiš v meste Montpellier, kde im môže prekaziť plány jedine silný vietor, ktorý by rozdelil pelotón.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMt. Ventoux v roku 2013
 
 
Tieto dve etapy by mali favoriti prekonať pohodlným spôsobom, ale potom sa musia pripraviť na mimoriadne dôležité predstavenia. Najskôr sa odohrá pôvabná vrchárska bitka na Mont Ventoux, ktorá nikdy nesklame. Legendárny obor má zakaždým potenciál vytvoriť veľké rozdiely. A toto stúpanie bude mať značný vplyv aj na nasledujúcu etapu, kde si jazdci vyskúšajú 37-kilometrovú ITT. Časovka obsahuje dve stúpania, je vhodná pre univerzálnych pretekárov a bude veľmi záležať, ako jednotliví cyklisti zregenerujú po predchádzajúcom masívnom cieľovom stúpaní. Preto môžeme byť v tejto disciplíne svedkami nejakého prekvapenia.
 
Potom sú nachystané dva profily pre rýchlych jazdcov, atraktívny bude najmä ten v Berne, ktorý sa bude hodiť pre výbušných pretekárov. Medzi týmito etapami je vtesnané veľmi zaujímavé divadlo s dvojnásobným prejazdom cez Grand Colombier. Favoriti na celkový titul sa budú v tomto bloku sústrediť predovšetkým na Ventoux a ITT, ale pätnásta etapa je ako stvorená na útočnú jazdu. Preto ju nemôže ani jeden z nich podceniť.
 
 
Nevšedne náročný finiš Starej dámy
              
Záverečný týždeň bude parádnym vyvrcholením podujatia, pretože až štyri etapy môžu akýmkoľvek spôsobom prehovoriť do celkovej klasifikácie. Po voľnom dni je pripravený drsný finiš na Finhaut-Emosson, ktorý v spolupráci s Col de la Forclaz narobí v pelotóne poriadne škody. Potom príde na rad druhá časovka, ktorá je rovnako nachystaná po ťažkom horskom dojazde. Jazda proti chronometru končiaca v Mégeve bude ešte náročnejšia, pretože väčšinou prebehne do kopca. Opäť bude veľmi záležať na tom, ako dokážu jednotliví favoriti obnoviť svoje sily. Nielen z toho dôvodu, aby mohli získať čas na svojich konkurentov, ale aj preto, aby dokázali byť konkurencieschopní až do konca pretekov, pretože aj nasledujúce dve etapy sú veľmi náročné.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinhaut-Emosson na Dauphiné 2014
 
 
Ani Finhaut-Emosson, ani ITT ešte nemusia definitívne rozlúsknuť poradie v GC, keďže aj devätnásta etapa sa uskutoční na ťažkom teréne. Táto krátka horská etapa môže byť ťažko ovládateľná, najmä ak niektorí favoriti zariskujú a budú chcieť útočiť z diaľky. Hlavnými prekážkami budú stúpanie HC kategórie Monteé de Bisanne a naozaj náročný cieľový kopec do lyžiarskeho strediska Saint-Gervais Mont Blanc, ktorý len sám o sebe dokáže vytvoriť pekné rozdiely.
 
Ani jeden z pretekárov, ktorý má záujem uspieť v klasifikácii, si nevydýchne, kým sa nedostane do cieľa v Morzine. Predposledná etapa obsahuje štyri stúpania, najväčšiu pozornosť si zaslúži Col de la Ramaz a predovšetkým strmý kopec Col de Joux Plane. Jeho vrchol sa síce nachádza 12 km pred cieľom, ale toto stúpanie je dostatočne prudké, aby udržalo všetkých favoritov v strehu. Aj tento profil sa hodí na útok z diaľky. Potom je pripravená už len slávnostná cesta do Paríža, ktorá bude pre šprintérov v poslednom týždni svetlom na konci tunela. 
 
 
Celková klasifikácia bude veľkou výzvou aj pre skúsených borcov
 
Organizátorom sa podarilo navrhnúť komplikovanú trasu, kde dominuje deväť horských etáp so štyrmi ťažkými cieľovými kopcami a 54 kilometrov v jazde proti chronometru. Najmä záverečný týždeň musí byť pre každého favorita strašiakom a práve na posledné etapy bude každý z nich smerovať svoju najlepšiu formu. Lenže Arcalis, Mont Ventoux a časovka jednotlivcov ich prinútia predviesť špičkové výkony ďaleko predtým, preto bude zaujímavé sledovať, ako sa budú preteky vyvíjať.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSaint-Gervais Mont Blanc v roku 2015 na Dauphiné
 
 
Je jasné, že v každej pripravenej náročnej etape sa nemôže odohrať veľkolepá bitka o titul, uvidíme, akú stratégiu zvolí ten-ktorý favorit. Možno to budú vyrovnané preteky, ktoré sa skutočne rozhodnú len v posledných etapách, alebo to bude dramatické predstavenie, keď bude žltý dres putovať z rúk do rúk. Nebude prekvapením, keď na tejto trase prežije každý z favoritov slabú chvíľku. Nedá sa presne určiť, kde sa vytvoria rozhodujúce rozdiely, ale od deviateho dňa, ktorý končí na Arcalise, až po devätnástu etapu s dojazdom na Saint-Gervais Mont Blanc prebehne jeden z najkrajších súbojov na Starej dáme za posledné roky.
 
Spokojní musia byť aj šprintéri, ktorí si prídu na svoje hlavne v prvom týždni. V prípade priaznivých okolností tu môžeme byť svedkami štyroch hromadných špurtov. Rýchli pretekári si nájdu svoje príležitosti aj v druhom bloku, spoločný dojazd pelotónu môžeme uvidieť tiež štyrikrát. Všetko bude záležať od schopností utečencov a sile šprintérskych zoskupení. Lovci etáp alebo útočníci do kopcov sa budú spoliehať na druhá polovicu podujatia, ale tu sa pred nich postavia ťažké profily.      
 
 
fotogaleria ikonkaProfily jednotlivých etáp (© letour.fr)
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop