Okolo Poľska štartuje s dvesto pretekármi a aj slovenskými očakávaniami

11.7.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
V závetrí Tour de France už o pár hodín odštartuje 73. ročník pretekov Okolo Poľska. Rok 2014 a slovenská etapa sa síce nezopakujú, no aj tak sa majú slovenskí fanúšikovia na čo tešiť. Poľsko je predsa len bližšie ako Francúzsko a vidieť tých najlepších kúsok od našich hraníc  nie je každodennou záležitosťou.
 
Víťazstvo z minulého roka si určite nezopakuje Ion Izagirre. Spolu s jeho bratom, Nairom Quintanom a ostatnými spolujazdcami v Movistare bojujú vo Francúzsku. Práve preto bude mať na chrbte číslo jeden jazdec Tinkoffu Pavel Brutt.
 
 
Bude pokračovať Juraj Sagan v dobrých výkonoch?
 
Pre staršieho brata zo Saganovského dua je táto sezóna tou najlepšou akú kedy zažil. Potvrdzoval to v Malajzii, Chorvátsku, veľmi slušným výkonom na Okolo Flámska i Paríž-Roubaix, no a naposledy na domácom šampionáte, čoho odmenou mu bol zisk dresu s národnou trikolórou. Všetky preteky tejto sezóny dokončil. I napriek tomu, že jeho zamestnávateľ posiela na sever od Slovenska zostavu poskladanú okolo Jespera Hansena, Juraj nie je bez šance. K cieľom v Poľsku sa vyjadril športový riaditeľ Ján Valach: "Máme vyvážený tím. Jesper bude bojovať o GC. Na predchádzajúcich menších pretekoch ukázal, že je to dobré, a tak pôjdeme o krok vyššie, na preteky WT. V kopcoch mu budú pomáhať hlavne Petrov a Trofimov. Máme aj záložné plány v podobe brejkov. Tu by mohli hrať prvé husle Sagan s Bruttom."
 
Môžeme teda očakávať, že sa Juraj predstaví v niektorej z etáp v úniku. "Prvé dve etapy nie sú príliš dlhé, no potom to skutočne vyzerá na dlhé dni. Všetky etapy okolo 200 kilometrov. Kľúčové budú pochopiteľne úseky číslo päť a šesť, no musíme byť pozorní počas celého týždňa," dodáva Ján Valach. 
 
Pre preteky budú s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodujúce nie len piata a šiesta etapa, ale aj záverečná 25-kilometrová časovka v Krakove. Preteky sú totiž skutočne známe svojimi minimálnymi rozdielmi medzi pretekármi. Spomeňme si na rok 2011 a víťazstvo Petra Sagana alebo aj vlaňajší ročník. Tretí muž poradia, ktorým bol Ben Hermans (BMC), stratil na víťazného Španiela len tri sekundy.
 
 
sagan 2016 podium msr detail
Juraj Sagan (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Čo očakávať od Petra Velitsa?
 
Druhým slovenským zástupcom na pretekoch bude Peter Velits. Jazdec, ktorý mal pôvodne bojovať o Tour, sa musí uspokojiť "len" s pretekmi v Poľsku. Pre Púchovčana by mohlo byť výhodou, že BMC neprichádza do najväčšej krajiny z V4 so žiadnym jasným lídrom. Potvrdil to športový riaditeľ Max Sciandri. "Do Poľska mierime s veľmi ambicióznym celkom, kde dokáže každý jeden cyklista priniesť pekný výsledok. Vzhľadom na to nejdeme na preteky s konkrétnym cyklistom, ktorý bude bojovať o celkové poradie, všetko bude závisieť od posledného dňa."
 
No a na posledný deň sa sústreďuje aj Manuel Quinziato. "Na preteky sa neskutočne teším. Mojím cieľom je však posledná etapa, kde si po prvýkrát oblečiem dres s národnými farbami mojej krajiny. Môže to byť pekný podnik, všetci chlapci sú totiž motivovaní a môžeme dosiahnuť pekné výsledky," dodáva aktuálny majster Talianska v časovke. Dres majstra krajiny si na pretekoch oblečie aj Philippe Gilbert. "Preteky Okolo Poľska sú pre mňa neskutočne dôležité. Veď ide o podnik WT. Určite bude vysoká úroveň celých pretekov, navyše, budem počas nich jazdiť vo veľmi peknom drese."
 
 
tour de pologne sumar 1 tcgfv
typická scenéria Tour de Pologne (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Samostatná kategória Poliakov
 
Na štart národnej Tour sa ich predstaví 24. Na pretekoch sa budú prezentovať aj oba poľské Prokonti tímy. Verva ActivjetCCC. Viac sa očakáva práve od oranžových. "Naše preteky sú tou najdôležitejšou udalosťou pre nás vôbec. Práve preto nebolo ľahké vybrať chlapcov, ktorí budú reprezentovať naše farby. Bolo veľa adeptov, napokon sme sa rozhodli tak, ako sme sa rozhodli," uviedol na úvod športový riaditeľ celku Piotr Wadecki. "Vedúcim mužom na GC bude u nás Victor De La Parte. Môžeme však pokojne počítať aj s Felixom Grossschartnerom. Dokážu byť silí v kopcov a tiež dokážu predviesť dobrý výkon v časovke. Obaja to už dokázali vo Švajčiarsku. Chceli by sme sa však zamerať aj na čiastkové úspechy v jednotlivých etapách," dodáva športový riaditeľ tímu, ktorého jazdci v pelotóne jasne svietia a veľmi často sa ukazujú v únikoch. Sú silní na všetkých pretekoch, ktorých sa zúčastnia, uvidíme akí budú na domácich cestách.
 
Ukázať sa však budú chcieť aj ďalší. Napríklad Michal Kwiatkowski, Michal Golaš zo Sky či Lukasz WisniowskiEtixxu. Tím nášho Martina Velitsa by si veľmi rád zopakoval už spomínaný ročník 2014 a desiate miesto Petra Vakoča, či víťaznú etapu po dlhom sólo úniku. A Etixx má na pretekoch skutočne veľké plány. "Prichádzame do Poľska s vyváženým tímom. Najväčšie skúsenosti má Štybar, ktorý preteky dobre pozná. Do etapového pretekania sa tiež po náročnom Gire vracia Bob Jungels, ktorý by mohol zahrať dôležitú úlohu v záverečnej časovke," načrtol športový riaditeľ Rik van Slycke. "Pre potrebu rýchlych koncoviek tu máme Fernanda, tiež som zvedavý na motivovaného domáceho pretekára Lukasza," dodáva. 
 
 
tour de pologne sumar 2 tcgfv
vlaňajší pád v závere jednej z etáp (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Rýchlych a hlavne hromadných dojazdov bude pravdepodobne niekoľko. O to viac uchádzačov o takéto typy etáp. Jedným z nich je aj Dimension Data, teda tím, ktorý v prvom týždni na Tour d France doslova žiaril. "Okolo Poľska sú skvelé preteky. Hlavne preto, že poskytujú príležitosti ukázať sa ako vrchárom, tak aj časovkárom či šprintérom. Bude to všestranný, vysoko kvalitný podnik a my sa budeme sústrediť na každý jeden dojazd," povedal športový riaditeľ Afričanov Alex Sans Vega.  
 
Zálusk na niektorú z etáp si robia aj Austrálčania z tímu Orica-Bike Exchange. Ako stvorený na hromadné dojazdy je stále mladučký Caleb Ewan. "Prvé dve etapy budú krátke a naším cieľom je pracovať pre Caleba. Ostatné etapy sú typické poľské. Extrémne dlhé. Naopak, horské etapy by mohli sedieť Yatesovi, uvidíme, ako sa bude cítiť. Dlhší čas totiž nepretekal. Podporovať ho budú určite všetci, no špeciálne Jack Haig," povedal športový riaditeľ klokanov Dave McPartland.
 
Preteky Okolo Poľska, ktoré majú tento rok dĺžku 1168 kilometrov spoznajú svojho víťaza v Krakove už týždeň po ich štarte. Ponúknu zaujímavé divadlo na viacerých frontoch. A i napriek tomu, že absolútna elita na dvoch kolesách momentálne preteká vo Francúzsku, aj Poliaci sa budú mať na čo tešiť. Zavíta k nim maximálny povolený počet pretekárov - 200 z 25 tímov, čo len potvrdzuje perfektné finančné zabezpečenie podujatia.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop