Hlavnými ťahákmi v Anglicku budú Cavendish a Wiggins, o GC rozhodne časovka

2.9.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Blížiace sa podujatie Okolo Británie pritiahlo do Anglicka hneď niekoľko zaujímavých mien. Preteky by mali byť v réžii špurtérov, svoje konto víťazných etáp na domácej pôde by chcel rozšíriť Mark Cavendish, no fanúšikovia sa budú môcť tešiť aj na víťaza Tour de France Bradleyho Wigginsa.
 
Vo Veľkej Británii nájdeme takmer všetko, no vysoké hory, z ktorých sa zatočí hlava len ťažko. Podujatie je teda rovinaté, tímy sa poskladali okolo svojich špurtérov. Na štartovku sa dostalo aj obrovské množstvo výborných časovkárov, ktorí by si to mali rozdať o celkové víťazstvo. Uvidíme či bude krátka 15 kilometrová časovka tou správnou inštanciou, ktorá rozhodne. Každopádne bude mať z boja proti chronometru asi najväčšiu radosť Alex DowsettMovistaru, aktuálny majster Británie v tejto disciplíne.
 
 
wiggins 2015 vychadza yorkshiref
Wiggins príde už ako päťnásobný olympijský víťaz (© Welcome to Yorkshire/SWPix.com)
 
 
Pridá Cavendish ďalšie víťazstvá?
 
Tak ako má Kalifornia čí Švajčiarsko svojho Sagana, Británia má svojho Cavendisha. Desať víťazných zárezov by mohlo stúpnuť. Rodák z ostrova Man bude mať na to dostatok príležitostí. Život mu však bude znepríjemňovať André Greipel. Z toho, že sa na pretekoch predstavia títo dvaja špičkoví rýchli muži neskrýval obrovskú radosť riaditeľ pretekov Mick Bennett. "V osobách Cavendisha a Greipela máme dva akoby záložné plány rýchlych dojazdov. Obaja už majú na svojom konte niekoľko víťazných etáp, budeme im držať palce," uviedol.
 
O niečo zhovorčivejší boli predstavitelia tímu Lotto-Soudal. "Pre našich jazdcov budú tieto preteky len súčasťou prípravy pre ďalšie ciele. Mám na mysli Eneco Tour a svetový šampionát, no samozrejme sa pokúsime o pekné výsledky. Prioritou bude etapové víťazstvo pre Greipela. Etapy budú náročné, no mal by ich zvládnuť. Svoj šancu tiež dostane Jens Debusschere, na celkové poradie by mohol ísť Tony Gallopin," uviedol pre oficiálny web tímu športový riaditeľ Bart Leysen
 
Okrem týchto dvoch kohútov na smetisku by mohol z pomysleného zrna ochutnať aj Giacomo NizzoloTreku či Caleb Ewan z celku Orica - Bike Exchange. Práve Austrálčania prichádzajú do Británie so smelými plánmi. "Pre Ewanovu podporu sme pokladali výborný tím. Sme síce o niečo mladší a budú chýbať skúsenosti, no preteky sú pre nás veľkou výzvou. Tá je pri pohľade na listinu štartujúcich o to väčšia," rozhovoril sa športový riaditeľ klokanov Matt Wilson.
 
 
britania 2015 sceneria stare mesto SweetSpot
Scenéria Tour of Britain 2015 (© SweetSpot)
 
 
Víťaz vzíde pravdepodobne z radov časovkárov
 
Deväť etáp v ôsmich dňoch a celkovo dlhých 1300 kilometrov. A predsa rozhodne len počas pätnástich z nich. Siedmy deň bude rozdelený na dve časti. Najprv absolvujú jazdci 15 kilometrov dlhú časovku, neskôr ďalších 90 kilometrov v pelotóne. To všetko v uliciach mesta Bristol. "To, že sa u nás predstavia aj také kalibre akými sú Tom Dumoulin a Alex Dowsett, urobia časovku v Bristole ešte náročnejšiu. Pre divákov to bude krásne divadlo. Navyše môžeme počítať aj s Bradleym Wigginsom a Rohanom Dennisom. Už teraz sa tešíme na ich spoločné súboje," pokračoval vo vypočítavaní jazdcov, ktorí sa na pretekoch predstavia ich riaditeľ Mick Bennett. A ten nehovoril o Dennisovi náhodou. Podľa viacerých zdrojov patrí Austrálčan medzi najväčších favoritov. Pri anglicky hovoriacom celku ešte ostaneme. Z tímu Sky sú v stávkových kanceláriách nízke kurzy aj na Holanďana Woutera Poelsa. Vlani tu víťaz ardenskej klasiky Liége-Bastogne-Liége skončil druhý, tento rok dúfa ešte o jeden stupienok lepší výsledok.
 
Na preteky, kde minulý rok štartovali cyklisti pochádzajúci z 25 krajín, s veľkými ambíciami prichádzajú aj jazdci Etixxu - Quick-Step. Lídrami budú dvaja Martinovia. Tony a Daniel. Druhý menovaný a írsky cyklista povedal o svojich cieľoch a cieľoch tímu o niečo viac. "Absolvovať Tour i Rio bola náročná kombinácia. Po pretekoch s hromadným štartom som ešte na pár dní ostal v Brazílii. Po namáhavých chvíľach po psychickej i fyzickej stránke som potreboval trochu oddychu. Ostal som tu aj s priateľkou, takže o to lepšie tu bolo. Po návrate som sa začal pripravovať na záver sezóny. Neviem, čo od pretekov môžem očakávať, no máme silný tím," zamyslel sa Daniel Martin.
 
Prvé preteky v modrom drese a so slovenským sponzorom absolvuje aj mladučký pretekár Adrien Costa. Američan si miestenku v Británii vypýtal tretím miestom na podniku Tour de l'Avenir. "Som z toho nadšený! Je to pre mňa sen. Keď som bol malý chlapec, na všetkých tých pretekárov som pozeral len v televízii, teraz budem vedľa nich. Teším sa na zábavu, tvrdé pretekanie a verím, že sa naučím čo najviac. Samozrejme pre tím budem robiť všetko, čo bude v mojich silách," povedal mladý talentovaný jazdec. Ten svoj veľký debut absolvuje na pretekoch, ktoré oslavujú už svoje 13. narodeniny. V čase, keď sa išiel ich prvý ročník, mal Costa len šesť rokov.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov prvých šiestich etáp (© tourofbritain.co.uk)
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop