Stane sa z európskeho šampionátu česko-slovenský súboj Vakoč - Sagan?

16.9.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Vlani sa cyklistická verejnosť v stotisícovom estónskom meste Tartu dozvedela, že sa o rok na šampionáte starého kontinentu predstavia aj tí najlepší z najlepších. Po prvý raz v histórii na ňom budú súťažiť aj jazdci v kategórii Elite. Zárukou zaujímavých pretekov bude najmä aktuálny majster sveta Peter Sagan.
 
Majstrovstvá Európy dlho nemali cveng ako zápolenie celého sveta. Samozrejme k tomu prispela neúčasť tých najlepších a aj keď boli súboje mladých jazdcov či juniorov zaujímavé z pohľadu ich budúcnosti, slávne mená priťahujúce pozornosť skrátka chýbali. Tento rok sa to čiastočne zmení.
 
 
baska erik me tartu velka
Vlani sme sa radovali z triumfu Erika Bašku v kategórii U23 (© ME Tartu 2015)
 
 
Najväčším favoritom Slovák
 
Nie je ním nikto iný ako Peter Sagan. Žilinčan prežíva asi najúspešnejšiu sezónu v kariére (hoci takýchto označení tu už bolo...) a bolo by pekné, ak by minimálne do najbližších majstrovstiev v Katare držal tieto majstrovské dresy jeden človek. Svedkom historického štartu malo byť pôvodne slnečné Nice na juhu Francúzska, no po letných teroristických útokoch sa z bezpečnostného hľadiska presunulo podujatie na severozápad krajiny galského kohúta. Do Bretónska. Posledné preteky, na ktorých tu jazdec Tinkoffu štartoval, nedokončil. Počas augustového Bretagne Classic - Ouest-France bol však chorý. Teraz je zdravotne v poriadku, ukázal to aj na klasikách v druhej najväčšej krajine sveta. Ďalšia vec, ktorá by mohla zmeniť predpokladané meno víťaza je únava. Už viackrát to spomínal aj športový riaditeľ ruského celku Patxi Vila. Naposledy práve pred klasikami v Kanade. Cyklisti majú v nohách dlhé mesiace pretekania, a tak sa môže stať úplne čokoľvek.
 
Slovenská výprava však prichádza do Francúzska v silnom a početnom zložení. Všetci jazdci, ktorí budú na štarte, budú pripravení pomôcť. Pätica Juraj Sagan, Marek Čanecký, Michael Kolář a dvojica Banskobystričanov Martin MahďarPatrik Tybor, budú teda plne k dispozícii. "Tohtoročné ME sú vzhľadom na vysoký počet pretekárov a s nimi spojených "bafíkov" o niečo náročnejšie na logistiku. Zaväzujúca je tiež účasť aktuálneho majstra sveta a zároveň jedného z najpopulárnejších cyklistov," uviedol pre SZC vedúci muž našej výpravy Martin Riška. Vysoký počet pretekárov umožňuje tiež viaceré možnosti kontrolovania samotných pretekov. Či to bude v konkurencii Francúzska, Talianska, Belgicka či Nemecka možné, uvidíme až v pelotóne. S niečím podobným ale naši lídri rátajú. "Oproti MS či OH budeme mať v každej kategórii vyšší počet jazdcov. Dve kategórie po šesť pretekárov a jedna s piatimi pretekármi je už zaujímavý tím, v ktorom sa dá využiť práca skupiny a dosiahnuť výsledok," pokračoval Martin Riška. Isté ostáva to, že počet našich je vyšší ako napríklad českých či rakúskych pretekárov a rovnaký ako ruských, portugalských či poľských.
 
 
msr 2016 podium elite
V našom tíme nastúpia prví štyria z MSR v Kyjove (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Naši susedia neprichádzajú na ME najsilnejší, Taliani s dvomi lídrami
 
Naši severní a západní susedia neprichádzajú do Francúzska v práve najsilnejšom zložení. Citeľné je to najmä u Poliakov. Menoslov, ktorý odštartuje, má bez pochýb svoje kvality, no to najlepšie, čo Poliaci mali a majú, ostalo doma. Sme však zvyknutí na ich neskutočnú aktivitu, predvádzanú hlavne na Okolo Poľska, ale aj MS. A v takom štýle by sa mali prezentovať aj vo Francúzsku. V tomto smere určite uvidíme v popredí jazdcov CCC. Poľský prokonti celok bude vo Francúzsku reprezentovať dvojica Maciej PaterskiLukasz Owsian. "Bola to dlhá sezóna, ale ešte stále sa cítim celkom silný. Myslím, že mám v zásobníku energie ešte celkom dosť, navyše som motivovaný. Posledné preteky, ktoré som absolvoval neboli zlé, dúfam teda, že sa mi bude dariť aj na ME," uviedol skúsenejší z dvojice Paterski. 
 
O niečo silnejšie sa javí česká reprezentácia. Štvorica Ján Bárta, František Sisr, Karel HníkJiří Polnický by mali pracovať na Petra Vakoča.  Rodák z Prahy a druhý muž z Grand Prix de Walonie či deviaty z klasiky v Quebecu má skvelú formu. "Z pätice, ktorá bude štartovať, verím najviac na Petrovi. Počas sezóny mal mnoho skvelých výsledkov a vie sa pripraviť na najdôležitejší podnik sezóny," uviedol reprezentačný tréner Česka Tomáš Konečný. "Úspechom bude zisk medaily, ale tú chce každý. Rozhodne nemáme zlých pretekárov, vždy však treba aj trochu šťastia," dodal Tomáš Konečný.
 
Tímový kolega Jana Bártu Emanuel Buchmann bude zase lídrom nemeckej reprezentácie. Najväčšia európska ekonomika dodala posledné roky do cyklistiky výborných špurtérov. Tí by sa však v Plumeneci asi nevyznamenali. Navyše, tí traja najlepší André Greipel, John Degenkolb a aj Marcel Kittel budú štartovať na Enecu Tour. A tak dostanú príležitosť noví jazdci. V nemeckom prípade nováčik Rick Zabel, ktorý bude mať motiváciu ukázať sa novému celku. Z BMC totiž po sezóne odchádza do Kaťuše.
 
 
paterski 2016 stupanie cccf
Maciej Paterski na Amstel Gold Race 2016 (© CCC Sprandi Polkowice / Mario Stiehl)
 
 
Plumelec pripravil pre všetky kategórie rovnaký okruh, líši sa pochopiteľne len počte, koľkokrát ho jazdci musia absolvovať. Možno to preteky spravilo trochu nudnými, no z pohľadu organizácie a bezpečnosti jazdcov bol tento krok výborný. Eliťáci absolvujú okruh 17-krát. Spolu teda dlhých 233 kilometrov s cieľovým stúpaním na Côte de Cadoudal. Jeho dĺžka je 1,7 kilometra a priemerné prevýšenie 6,2%. Pri toľkých okruhoch je to bez mála tridsať kilometrov stúpania. Toto si všimol aj nepretekajúci líder Talianov Davide Cassani. "Preteky v tejto oblasti boli vždy náročné a veľa napovedali. Hlavne počas Tour, ktorá tadiaľto viackrát viedla. Jazdí sa tu tiež Grand Prix de Plumelec. To, čo zdôrazňuje jedinečnosť týchto miest je Côte de Cadoudal. Sedemnásť kôl, viac ako 200 kilometrov k tomu a napokon tento kopec," povedal Cassani. Dvojnásobný etapový víťaz na Gire tiež poukázal na ďalší zaujímavý fakt, ktorý napovie viac o menšej konkurencii, ktorá sa tu zišla. "Ďalším dôležitým faktorom počas pretekov bude ich samotné umiestnenie v kalendári. Po ME čakajú pelotón už o krátky čas aj majstrovstvá celého sveta! Je teda logické domnievať sa, že tí, ktorí chcú zabojovať o dúhový dres, sa budú na tieto preteky pozerať z úplne iného uhla pohľadu," dodal.
 
Francúzske majstrovstvá Európy budú ale bez pochýb dôležité pre Fabia FellinehoMorena Mosera, ktorí by mali byť talianskymi lídrami. Hlavne prvý menovaný má dobrú formu. Na nedávno skončenej Vuelte vyhral bodovačku a aspoň z časti tak zachránil povesť svojho zoskupenia. Tím z Apeninského polostrova sa bude musieť zaobísť aj bez Gianlucu Brambillu, ktorý mal zdravotné problémy už v závere Vuelty a lekári mu naordinovali pokoj. "Som veľmi sklamaný, pretože som sa európskeho šampionátu nevedel dočkať. Mojím krajanom želám všetko najlepšie, budem ich podporovať od televíznej obrazovky," povedal víťaz 15. etapy na nedávno skončenej Vuelte. 
 
V závetrí športového podujatia sa objavila aj informácia o tom, že nie všetci sú so šampionátom spokojní. Ozvali sa otrávení športoví riaditelia tímu Etixx - Quick-Step Patrick LefévereMarc SergeantLotto-Soudal, ktorí tvrdia, že ich toto podujatie bude stáť určite viac peňazí ako zarobia. A teda že nezarobia vôbec, pretože poslať do Francúzka vybavenie a ľudí musia (keďže belgická reprezentácia ako taká neexistuje a tieto celky sa roky bezodplatne striedajú pri zabezpečovaní MS), no cyklisti budú mať na sebe oblečený národný dres, čiže dres bez sponzorov. Tiež ostro vystúpili proti dátumu štartu, ktorý je naplánovaný doslova len pár hodín pred Eneco Tour. Vinu za to všetko pripísali preplnenému pretekárskemu kalendáru. Nás bude najviac zaujímať ako si s tým poradí Peter Sagan, každopádne kritika cyklistickej vrchnosti zo strany tímov nie je ojedinelá záležitosť a podobné prípady sme tu už mali. Spoločnosť A.S.O. verzus UCI či Oleg Tinkov verzus UCI. Ako dopadla posledná konfrontácia vieme všetci. Peter Sagan a celá slovenská enkláva v Tinkoffe si musela hľadať nového zamestnávateľa...
 
 
rr profil okruhu
profil okruhu: muži Elite absolvujú 17 kôl (© uec.ch)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop