ITT na MS: Utorok patril Američanom, majstrami sveta McNulty a Nebenová

11.10.2016, 14:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
uci 2016 road world championships banner
 
 
po 10.10. rovinata etapa 08:30 Doha > Doha 13,7 km Swinkels
 
Program individuálnych časoviek klasicky odštartovali juniorky a majsterkou sveta sa stala Holanďanka Karlijn Swinkelsová, ktorá na UCI pretekoch ešte nikdy časovku nevyhrala. Dokonca aj na domácom šampionáte prehrala boj o zlato o jedinú sekundu. Dnes dala tejto reprezentačnej kolegyni Boogaardovej až 50 sekúnd. Na druhej pozícii klasifikovali úradujúcu majsterku Európy v tejto disciplíne Talianku Lisu Morzentiniovú, ktorá na 13 700 metroch stratila sedem sekúnd. Bronz si vybojovala majsterka Francúzska v oboch disciplínach Juliette Labousová. Po polovici trate bola ešte šiesta, ale v závere svoj výkon vyšperkovala.
 
Na štart sa postavilo 40 pretekárok vrátane junioriek z exotických destinácií ako Čína a Thajsko. Tieto dievčatá sa zoradili na konci výsledkovej listiny. Slovensko v Dauhe zastúpenie nemalo a nebude mať ani v pretekoch junioriek, keďže podľa cestnej komisie SZC, ktorá schvaľuje nomináciu, žiadna nepreukázala takú výkonnosť, aby mohla súperiť so svetom. Dodajme, že Češka Adela Šafářová, ktorá v Hodoníne na 16 km trati zdolala majsterku SR Martinu Šefčíkovú o 1:16 skončila na 30. mieste. Slovenka by podľa tohto nepresného a hypotetického odhadu porazila iba spomínané exotické pretekárky z Číny a Thajska.
 
 
 
individual time trial women junior
mapa trate (© dohacycling2016.com)
 
 
po 10.10. rovinata etapa 10:30 Doha > Doha 28,9 km Mathis
 
Časovka v najpočetnejšej disciplíne dvadsať trojkárov bola poriadne roztiahnutá. 74 pretekárov sa rozdelilo do piatich štartových skupín a prvého s posledným na štarte delilo až tri a pol hodiny. Absolvovali iba necelých 29 kilometrov, čo je na túto kategóriu málo, ale horúčava bola veľkým nepriateľom. Rovnako ako v nedeľu mali aj dnes viacerí pretekári veľké problémy vysporiadať sa s tým a niektorí svoju jazdu nedokončili či museli počas nej zastaviť.
 
Hneď druhý pretekár na štarte Marco Mathis z Nemecka pocítil, aké dlhé preteky to boli. Za 34 minút a 8 sekúnd bol v cieli, ale viac ako tri a pol hodiny čakal v kresle lídra na premožiteľa. A na svoju radosť čakal márne. Pretekár kontinentálneho Rad-Net Rose Team porazil favorizovanejšieho reprezentačného kolegu a 13. muža tohtoročného Okolo Slovenska Maximiliana Schachmanna (Klein Constantia, od budúceho roka Etixx) o 18 sekúnd. Bronz získal Austrálčan Miles Scotson z domáceho celku Illuminate. Stratil 37 sekúnd.
 
Iba päť delilo Nemcov od kompletného pódia, pretože úradujúci majster Európy v tejto disciplíne Lennard Kämna zaostal o 42 sekúnd. Jazdec chystajúci sa na angažmán v Giante doplatil hlavne na svoj mladý vek, inak by kamarátov na pódiu isto doplnil. Dominancia Nemcov je obdivuhodná. Mathis mal veľké šťastie, že sa Kämna pred mesiacom stal majstrom Európy, lebo získal extra miestenku, inak by Marco tento úspech nikdy nedosiahol a dnes by sedel doma.
 
Ďalší favorizovaný pretekár, ktorý využil nové pravidlo o možnosti štartu profesionála, Tom Bohli z BMC neuspel a obsadil až ôsme miesto. Dvaja pretekári do cieľa neprišli, posledných pätnásť miest obsadili veľkí exoti z Egypta, Kosova, Mongolska, Saudskej Arábie či Emirátov.
 
Na štarte sme nemali žiadneho Slováka. Erik Baška neprejavil záujem o túto disciplínu a ostatní pretekári nemali dostatočnú výkonnosť.
 
individual time trial men under 23
mapa trate (© dohacycling2016.com)
 
 
ut 11.10. rovinata etapa 08:00 Doha > Doha 28,9 km McNulty
 
Kritika nad Katarom a horúčavami v utorok trošku oslabla, zdroje uvádzali iba 29°C. Organizátori tak nerušene pokračovali v organizácii ich podujatia. Nasledovali časovky juniorov a žien. Juniorskú kategóriu ovládli Američania, podobne ako dvadsať trojkárov Nemci. Majstrom sveta sa stal Brandon McNulty, vynikajúci borec v boji proti chronometru, ktorý v sezóne 2016 dominuje a už vlani získal v Richmonde bronz. Prvý bol na všetkých medzičasoch. O 35 sekúnd za víťazným časom 34:42 zaostal Mikkel Bjerg z tradične silnej časovkárskej krajiny - Dánska. Bronz získal McNultyho kamarát Ian Garrison z amerického tímu. Stratil 53 sekúnd. Výkon postupne stupňoval, na prvom medzičase bol až dvadsiaty.
 
mcnulty 2016 ms doha box
Brandon McNulty na pódiu počas hymny (© reprofoto)
 
Dnes do cieľa, našťastie, prišli všetci pretekári a zdalo sa, že nikto neodpadol ani nespadol. Videli sme však obrovské rozdiely vo výkone jednotlivých pretekárov. Festival exotiky dnes vyvrcholil cyklistami z krajín, ktoré sa nikdy nezúčastňovali svetového šampionátu ako Omán, Saudská Arábia, Aruba, Macao, Vietnam či Trinidad a Tobago. Slováci opäť na štarte nestáli. Na spoločnom šampionáte sa naši porovnali s Čechom Jakubom Otrubom, od Štočeka bol o pár sekúnd rýchlejší. Dnes obsadil 53. miesto a už otváral skupinu pretekárov z rozvojových cyklistických krajín.
 
 
 
individual time trial men junior
mapa trate (© dohacycling2016.com)
 
 
ut 11.10. rovinata etapa 12:15 Doha > Doha 28,9 km Neben
 
Utorok patril Američanom. Aj v ženskej kategórii hrali na pódiu slová The Star-Spangled Banner, a to 41-ročnej Amber Nebenovej, ktorá v posledných dvoch sezónach jazdí za BePink. Napodobnila tak svoj triumf spred ôsmich rokov vo Varese. Šesť sekúnd zaostala zlatá medailistka z tohtoročných ME Ellen Van Dijková, ktorá s Boels - Dolmans vyhrala aj v nedeľu. Na pódiu skúsené pretekárky doplnila ďalšia matadorka Katrin Garfootová z Austrálie. Pomalšia bola na 29-kilometrovej trati o osem sekúnd.
 
Bola to zatiaľ najtesnejšia časovka v Dauhe. Vlaňajšia majsterka sveta Lisa Brennauerová skončila až šiesta. Teplota znova začala robiť šarapatu. Z juniorských 29°C sa ženám v priemere vyšplhala na nebezpečnejších 34°C. Žiadna našťastie nemusela vzdať, iba jednu pretekárku rozhodcovský zbor diskvalifikoval.
 
Nebenová pokračuje v tradícii veľmi skúsených majsteriek sveta v časovke. V minulosti sa proti chronometru o pol či celú generáciu mladšie pretekárky darilo porážať Judith Arndtovej či Kristin Armstrongovej a, samozrejme, legendárnej Jeannie Longovej.
 
 
 
individual time trial women elite
mapa trate (© dohacycling2016.com)
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop