MS ITT Elite: Tony Martin má rekordný štvrtý titul, Dumoulina zložili veľké horúčavy

12.10.2016, 11:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
uci 2016 road world championships banner
st 12.10. rovinata etapa ciel rovina Lusail > Doha 40 km Tony Martin
 
 
Časovka jednotlivcov v hlavnej mužskej kategórii bola jasne určená pre špecialistov na túto disciplínu. Na úplne rovinatej trase sa mohli dosýta zabaviť pretekári so silným motorom a kvalitnými tempárskymi schopnosťami. Na štarte spĺňali tieto atribúty predovšetkým Tom Dumoulin, Rohan Dennis a Tony Martin, ale všetci traja mali určite na pamäti, ako minuloročný časovkársky šampionát dokázal zaskočiť všetkých hlavných favoritov.

Pre každého cyklistu boli obrovskou výzvou podmienky na trati, teploty miestami atakovali až štyridsať stupňov. Keďže pred príchodom do mesta Doha sa jazdilo v púšti, na ceste aj fúkalo.

Tí najväčší kandidáti na medailu štartovali len v samom závere, ale aj v prvej časti štartovej listiny sa nachádzali zaujímaví pretekári. Zaujal predovšetkým 22-ročný írsky pretekár Ryan Mullen. Jazdec tímu Cannondale - Drapac jasne dominoval na obidvoch medzičasoch a svoj perfektný výkon potvrdil aj v cieli, kde sa dostal na prvú priečku s výsledkom 46:04. Druhý v priebežnom poradí Andrij Grivko za ním zaostal 73 sekúnd.
 
Potom sa írskemu cyklistovi dokázal vyrovnať Jos van Emden, ktorý predvádzal takmer identický výkon, a na druhom medzičase bol dokonca rýchlejší o dve sekundy. Lenže holandský jazdec stratil v cieli 24 sekúnd a ukázal, že je predsa len väčším špecialistom na kratšie časovky. Na priebežnom treťom mieste sa držal Retto Hollenstein, ktorý dosiahol manko 29 sekúnd.
 
Vietor na predných priečkach sa snažili urobiť Yves Lampaert a Primož Roglič. Obidvaja predvádzali silné výkony, ale na medzičasoch zaostávali za Mullenom a Emdenom približne 20 sekúnd, ale Roglič v druhej časti spomalil. Dobre odštartovali aj Anton Vorobjev a Manuel Quinziato. Čerstvý zlatý medailista z TTT Yves Lampaert dosiahol takmer identický čas ako Jos van Emden, ale bol o pár desatín sekundy rýchlejší, takže sa zaradil na priebežné druhé miesto. Preteky veľmi dobre začal Taylor Phinney, ktorý sa priblížil k časom najrýchlejších jazdcov na prvom meranom úseku.
 
Po príchode hlavných favoritov na tento medzičas sa mohol tešiť Tony Martin, ktorý tu bol najrýchlejší. Nemecký borec získal na Dennisa jedenásť sekúnd, Dumoulin už zaostával 22 sekúnd. Medzi týmito pretekármi sa ešte pohyboval Castroviejo, a časovku vynikajúco odpálil Kirienka, ktorý za Martinom zaostal len necelé tri sekundy. Na prvom meranom úseku dokázal držať tempo s favoritmi aj priebežný líder Ryan Mullen, ktorému sa črtal skvelý výsledok.
 
Primož Roglič sa v cieli zaradil na záver Top 10 a slovinský jazdec musel vedieť, že táto pozícia mu nebude dlho patriť. O malú chvíľu ho z tejto spoločnosti vyradil Anton Vorobjev. Do najlepšej desiatky sa dostali aj Dowsett, Kung, Phinney a Durbridge.
 
Na druhom medzičase opäť dominoval Tony Martin, ktorý ešte zvýšil náskok pred svojimi najväčšími súpermi. Dennis tu strácal 35 sekúnd, Dumoulin dokonca necelú minútu. Za Martinom sa stále držal Kirienka, ale jeho manko sa vyšplhalo na 22 sekúnd. Na medailu mal tak stále šancu aj Mullen, ale mal proti sebe silných jazdcov ako Dennis, Kirienka a Castroviejo.
 
Časovku zvládol dobre aj Bob Jungels, ktorý síce nebojoval o medailu, ale po zlepšenom výkone v druhej časti sa dostal na priebežné piate miesto. Ešte lepšie sa prezentoval Maciej Bodnar, ktorý to takisto naplno rozprúdil v druhej polovici, a ako prvý prekonal výsledok Ryana Mullana. Poľský jazdec bol rýchlejší o päť sekúnd. 
 
Lenže o ďalších päť sekúnd ho prekonal Jonathan Castroviejo, ale ani španielsky borec nestačil na suverénny výkon Tonyho Martina, ktorý ho deklasoval o 70 sekúnd. Na pódium sa nedokázal dostať Rohan Dennis, ktorý sa zaradil na priebežné piate miesto, už dávnejšie z tohto súboja vypadol Tom Dumoulin, ktorý sa nedostal ani do Top 10. Castroviejo a Bodnar tak netrpezlivo čakali už len na Kirienku. Bieloruský jazdec sa nakoniec zaradil na druhé miesto, nepopulárna štvrtá priečka sa ušla Bodnarovi.
 
Tony Martin po trojročnom čakaní opäť vysadol na časovkársky trón a so štyrmi víťazstvami tak vyrovnal rekord Fabiana Cancellaru. Nemecký jazdec predviedol na trati suverénny výkon, dominoval na obidvoch medzičasoch a ani jeden konkurent sa k nemu nedokázal priblížiť. Po titule z tímovej časovky si môže vychutnávať aj úspech v ITT, a vždy, keď Etixx - Quick-Step úradoval v TTT, Tony Martin vybojoval víťazstvo aj v individuálnej jazde proti chronometru.
 
V tom správnom čase predviedol svoj najlepší výkon v ročníku Vasil Kirienka, obhajca prvenstva od začiatku nenechal nikoho na pochybách, že chce získať medailu. Proti neprekonateľnému Martinovi nemal šancu, ale ostatných konkurentov dokázal zdolať, preto bol odmenený striebornou medailou. Na pódium sa dostal aj Jonathan Castroviejo, ktorý po európskom titule v ITT dosiahol ďalší výrazný úspech a napevno sa zaradil medzi najlepších časovkárov súčasnosti.
 
Výborný finiš mal Maciej Bodnar, ale poľskému pretekárovi chýbalo len šesť sekúnd, aby vybojoval medailu. Pre Bodnara je to však najlepší výsledok v kariére v ITT na veľkom podujatí, preto musí byť aj on so svojím výsledkom spokojný. To isté platí pre mladého Ryana Mullena, ktorý sa po perfektnom výkone umiestnil na piatom mieste. 22-ročný jazdec dosiahol najväčšie úspechy práve v tejto disciplíne, takže možno práve z neho vyrastie nová časovkárska hviezda.
 
Ani tentoraz nezískali miesto na pódiu Rohan Dennis a Tom Dumoulin. Austrálsky pretekár sa aspoň dostal do Top 10, ale na Dumoulinovi sa prejavila náročná sezóna a únava a s takýmto výsledkom určite nerátal. Dobre sa predviedli Lampaert, van Emden, Hollenstein a Jungels, keďže ani jeden z nich sa v minulom roku nedostal do najlepšej desiatky.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tonyho Martina (víťaz)
"Je to neuveriteľné, nemôžem tomu uveriť. Všetci vedeli, že som nemal dobrú sezónu, ale zmenilo to víťazstvo v TTT. Je neuveriteľné, že som získal aj titul v individuálnej časovke. Všetko, čo sa stalo v tomto roku, je tak zabudnuté. Trasa mi skutočne sadla. Jediným problémom bolo teplo, ale mal som dobrú prípravu doma. Potom som tu strávil jeden týždeň s mojím tímom, počas ktorého som získal veľa dôležitých informácii, aby som bol pripravený čo najlepšie. Takisto som bol dobre pripravený mentálne. Musím povedať, že som nebol favoritom, necítil som tlak, časovku som si chcel užiť. Veľmi mi chýbal majstrovský dres a veľmi sa teším, ako si ho budem celý budúci rok obliekať."
   
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jonathana Castrovieja (bronzová medaila)
"Vyšlo mi to perfektne. Počas celej časovky som dokázal udržať svoje tempo. Po dlhej snahe môžete na konci niečo stratiť zo svojej rýchlosti, ale ja som sa v závere cítil veľmi dobre, akoby som na začiatku ušetril nejakú energiu. Teplota a vlhkosť mali veľký dopad na niektorých jazdcov, ja som s tým nemal problémy. Táto rovinatá trasa nebola celkom podľa môjho gusta, ale snažím sa jazdiť vyrovnane na všetkých profiloch. Tento výsledok mi dodal veľkú sebadôveru do budúcnosti. Keď dokážem byť konkurencieschopný na viacerých profiloch a som schopný jazdiť stabilne počas celého roka, jedného dňa možno získam aj zlatú medailu."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina (11. miesto)
"Dnes to nebolo dobré. Prvá, technická časť nebola z mojej strany zlá, ale na dlhej rovine som doslova skolaboval. Môj výkon šiel dramaticky dole, vo vysokých teplotách som trpel. Moja forma nie je úplne ideálna, takže v takýchto náročných podmienkach to bolo pre mňa veľmi ťažké. Tímová časovka mi dodala sebadôveru, na ITT som sa preto správne navnadil a chcel som medailu, ale ukázalo sa, že to bolo nemožné."
 
 
Výsledky
1. MARTIN Tony link ikonka Nemecko 44:42 350
2. KIRIENKA Vasil Bielorusko 00:45 250
3. CASTROVIEJO Jonathan Španielsko 01:10 200
4. BODNAR Maciej Poľsko 01:16 150
5. MULLEN Ryan Írsko 01:21 125
6. DENNIS Rohan link ikonka Austrália 01:27 100
7. LAMPAERT Yves Belgicko 01:45 85
8. VAN EMDEN Jos Holandsko 01:45 70
9. HOLLENSTEIN Reto Švajčiarsko 01:51 60
10. JUNGELS Bob Luxembursko 01:56 50
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
individual time trial men elite
mapa pretekov (© dohacycling2016.com) (ešte väčší detail ako po kliku na obrázok)
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop