MS: Aj v ženských pretekoch sa v závere špurtovalo, tešilo sa Dánsko a Dideriksenová

15.10.2016, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
uci 2016 road world championships banner
so 15.10. rovinata etapa ciel rovina Doha > Doha (7 kôl) 135 km Dideriksenová
 
 
V hlavnej ženskej kategórii sa neštartovalo priamo na okruhu na ostrove Perla Kataru, ale pretekárky predtým absolvovali niekoľko kilometrov naprieč mestom Dauha. Aj v tejto disciplíne sa cyklistky presvedčili, ako ťažko sa dá vytvoriť selekcia alebo len únik na pripravenom rovinatom okruhu.
 
V priebehu prvej polovice pretekov sa odohrávalo množstvo pokusov o vytvorenie vedúcej skupiny, aktivitou sršali najmä holandské reprezentantky, ale vždy sa našiel niekto v balíku, kto utečencov priviedol späť. Tempo na trati bolo vysoké a vo veľkých horúčavách to cítili všetky pretekárky. Viacero tímov malo záujem udržať pelotón pokope až do cieľa a z tohto zámeru ich nevyrušil ani útok americkej pretekárky Amber Nebenovej, ktorá zaútočila štyridsať kilometrov pred cieľom.
 
Čerstvá majsterka sveta v ženskej časovke si vybudovala takmer minútový náskok, čo mobilizovalo celý balík. Nakoniec sa ukázalo, že je to výhodná pozícia pre tie celky, ktoré sa zameriavali na záverečný špurt, pretože americká jazdkyňa na čele blokovala ďalšie ataky.
 
Zaujímavosťou bolo, že Olga Zebalinskaya bola diskvalifikovaná za nedovolenú výmenu bicykla. Ruská pretekárka v cieli vysvetlila, že na svojom originálnom bicykli mala mechanický problém, preto chvíľu jazdila na náhradnom, a rozhodcovia ju stiahli z pretekov práve v tom momente, keď sa vracala k svojmu pôvodnému bicyklu.
 
Na začiatku záverečného kola sa Amber Nebenová vrátila do balíka, čo bol okamžite signál pre ďalšie pretekárky, aby vyrazili do útoku. V jednom momente zrýchlili na čele balíka aj také cyklistky ako Johansonová, Deignanová alebo Vosová, ale na rovinatom profile nebolo ľahké vytvoriť medzeru.
 
Posledné kilometre už boli kontrolovanou záležitosťou, jednotlivé reprezentácie sa sústredili na rozhodujúci špurt. Päť kilometrov pred cieľom sa zoradili na čele pelotónu holandské farby. Ich líderkou bola Kirsten Wildová, ktorá dostala perfektnú podporu a do šprintu vyrazila z najlepšej pozície. Lenže za ňou sa parádne vyviezla Amalie Dideriksenová, ktorá ju na páske veľmi tesne zdolala. Na tretej priečke sa umiestnila Lotta Lepistová
 
Počas pretekov sme nevideli vážnejší únik a o miestach na pódiu sa rozhodlo v záverečnom špurte. Ten si výborne pripravila holandská reprezentácia, ale jednu z favoritiek Kirsten Wildovú na konci vyškolila len 20-ročná Amalie Dideriksenová, ktorá výborne načasovala svoj šprint, a v cieli potom nemohla uveriť, že práve ona sa stala svetovou šampiónkou. Rozhodujúci šprint bol naozaj tesný a na pódium sa dostala aj fínska cyklistka Lotta Lepistová.
 
 
  
 
 
road race women elite
mapa trate: nájazd + 7 kôl (© dohacycling2016.com)
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop