Pred prvým monumentom: Topfavoriti Sagan a Gaviria majú odlišné zbrane i názor

16.3.2017, 23:00 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
Na "európskych trónoch" ešte sedeli František Jozef I., Eduard VII., posledný ruský cár Mikuláš II. či pápež Pius X., keď sa v roku 1907 prvýkrát išla klasika Miláno - San Remo. Za viac ako storočie si vybudovala členstvo medzi piatimi najvýznamnejšími klasikami, teda monumentmi. Spomedzi nich máva najširší zoznam favoritov, keďže víťazné ambície na nej prejavujú šprintéri, klasikári i vrchári.
 
 
demare 2016 san remo trofej rcsf
Arnaud Démare pri vlaňajšom životnom triumfe (© ANSA/CLAUDIO PERI)
 
 
NAJDLHŠÍ MONUMENT, NAJKRATŠIA AKCIA
 
Prvá monumentálna klasika sezóny podčiarkuje vlastnú výnimočnosť i najdlhšou trasou v profesionálnej cestnej cyklistike (291 kilometrov). Ako jediná má výnimku od Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) na prekročenie limitu 250 kilometrov. Tohtoročná trasa 108. edície kopíruje tú minuloročnú. Vrytá je do krajiny severozápadného Talianska. Heslovito: mesto módy - smer Janov a pobrežie Ligúrskeho (Stredozemného) mora - zahrievacie kopčeky - rozhodujúca dvojička kopcov Cipressa a Poggio - technický zjazd - rovinatý finiš v srdci letoviska na obchodnej ulici Via Roma.
 
Napriek tomu, že "La Classicissima di primavera" je charakterizovaná ako najdlhší monument a mučí cyklistov viac ako šesť hodín, tak zvyčajne odmeňuje najkratšie útočenie, respektíve nesedí dlhým únikom. Pretekanie sa bežne otvára až v záverečnej polhodine. Na takmer 300 kilometroch je potrebné maximálne šetrenie energie. Postupne rastie nervozita a boj o pozície, odpadne väčšina z pelotónu, a napokon rozhodujú sekundové rozhodnutia.       
 
Konkrétne na záverečných kopcoch Cipressa (5,6 km; 4,1 %, max. 9%, vrchol 22 km pred cieľom) a najmä Poggio (3,7 km; 3,7%; max. 8%, vrchol 5,4 kilometra pred cieľom), respektíve tesne za nimi. V posledných troch rokoch sa zrodili víťazi zo šprintu približne 20 - 30 najodolnejších cyklistov. Druhou alternatívou je úspešný krátky únik, aký sa podaril napríklad v roku 2012 trojici Gerrans, Cancellara a Nibali, ktorá unikla sedem kilometrov pred páskou.
 
Platí, že v tomto storočí sa vždy rozhodlo buď v šprinte alebo sa víťazná selekcia odohrala až na Poggiu a v jeho okolí. Víťazné úniky z kopca Cipressa či zo skorších fáz klasiky sú poriadne bradaté. Pomohlo by im zasnežené či upršané počasie, aké sa už v minulosti objavilo. Ale v sobotu by malo byť v severozápadnom Taliansku slnečno, maximálne mierne oblačno.
 
 
san remo 2017 profil
profil pretekov (© milanosanremo.it)
 
 
LOTÉRIA ALEBO NIE?
 
Zoznam favoritov je široký kvôli profilu a ambivalentným záujmom tímov, ktoré chcú udržať šprintérov vpredu alebo naopak unaviť ich nádeje. Peter Sagan a Mark Cavendish sa už viackrát vyjadrili, že Miláno - San Remo je lotériou. Je to monument, ktorý sa dá najľahšie dokončiť, ale je najťažšie ho vyhrať. Favoriti sú ťažko predvídateľní. Dokážu uspieť aj "nefavoriti", napríklad Ciolek v roku 2013 alebo Goss v roku 2011.  
 
Tento rok majú šprintéri jednoznačne papierovo navrch. Špičkoví útočníci by potrebovali na úspech spojenectvá, ale bude ťažké ich nájsť bez Valverdeho, Nibaliho, Cancellaru, Terpstru či Štybara na štartovej listine. Ako topfavoriti vytŕčajú nad ostatnými Peter Sagan (Bora - Hansgrohe) a Fernando Gaviria (Quick-Step). Ich kurzy na víťazstvo sa v stredu pohybovali okolo úrovne 1:5
 
Obaja sú na víťaznej vlne. V prospech Slováka hovoria väčšie skúsenosti a lepšie útočné schopnosti, na strane Kolumbijčana stoja silnejší tím či menšia nápadnosť. Zaujímavosťou je, že Sagan býva necelých 50 kilometrov od cieľa v Monaku, zatiaľ čo Gaviria si prenajal apartmán od bývalého cyklistu Alessandra Petacchiho v Toskánsku. 
 
Ako poraziť Petra Sagana predviedol tím Quick-Step v šiestej etape Tirreno - Adriatico. V sobotu budú mať opäť široký taktický arzenál s Gaviriom, Alaphilippom, Boonenom, Gilbertom či Trentinom. Kolumbijčan si na rozdiel od Slováka myslí, že prvý monument nie je lotériou. "Ak ho niekto vyhrá sedemkrát, potom to nie je pravda. Musíte byť dobrý, mať dobrú pozíciu na Poggiu a nespadnúť v šprinte," uviedol mladík, ktorý minulý rok v šprinte spadol a zabrzdil tak aj Sagana. Sedemkrát vyhral v San Reme Eddy Merckx, ale žiadny súčasný jazdec nevyhral viac ako raz
 
 
gaviria 2017 algarve vitazstvo spurt qstf
Tradičné oslavné gesto Fernanda Gaviriu (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
IZOLUJÚ SAGANA?
 
Posledný taliansky víťaz Filippo Pozzato (2006) favorizuje okrem Sagana a Gaviriu ešte Johna Degenkolba (Trek - Segafredo). "To sú traja najsilnejší jazdci, pretože dokážu finišovať v šprinte i z malej skupiny, takže majú veľa možností," povedal taliansky veterán, ktorý chce byť po vyzutí tretier tímovým manažérom. Z ďalších favoritov spomeňme mená ako Démare, Bouhanni, Boasson Hagen, Kristoff, Van Avermaet či Swift.  
 
Podľa Toma Boonena je topfavorit jednoznačný, čo ale sťažuje jeho situáciu. "Peter je momentálne najlepší, ale bude preňho ťažké vyhrať klasiku. Nielen my, všetky tímy budú mať rovnakú taktiku, izolovať ho. Aj vzhľadom k tomu, že je najlepší, ale nemá najsilnejší tím. Úprimne, kým bude vpredu, každý ho bude sledovať. Myslím, že to budú otvorené preteky a finále začne oveľa skôr."
 
Práve chaotická séria útokov môže Žilinčanovi výrazne okresať silu, ktorou valcoval konkurenciu v posledných týždňoch. To, že Bora nemá najkvalitnejšiu zostavu a ďalších kandidátov na víťazstvo okrem Petra priznal aj športový riaditeľ Patxi Vila. Pomocníkom brata bude aj Juraj Sagan. Každopádne, po viac ako šiestich hodinách zrejme znova rozhodnú záverečné kilometre a v nich správnosť rýchlych rozhodnutí v kombinácii s rýchlosťou unavených nôh.
 
 
Posledné ročníky Miláno - San Remo
2016 víťaz: vlajka Démare 2. vlajka Swift 3. albansko Roelandts
2015 víťaz: vlajka Degenkolb 2. vlajka Kristoff 3. albansko Matthews
2014 víťaz: vlajka Kristoff 2. vlajka Cancellara 3. vlajka Swift
2013 víťaz: vlajka Ciolek 2. vlajka Sagan 3. vlajka Cancellara
2012 víťaz: albansko Gerrans 2. vlajka Cancellara 3. vlajka Nibali
 
 
sagan p posl rocniky Peter Sagan na Miláno - San Remo
2017 2016 2015 2014
? 12. 4. 10.
       
2013 2012 2011 2010
2. 4. 17. x
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop