Katalánsko ponúkne fanúšikom i favoritom to najlepšie hneď v úvode

19.3.2017, 18:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Väčšina pretekov v kalendári začína jednoduchými etapami, aby sa k slovu dostali najprv šprintéri a ostatní jazdci si "rozpedálovali " nohy. Podujatia potom pozvoľna prechádzajú k náročnejším dňom, až vyvrcholia horskými dojazdmi, ktoré rozhodnú o celkovom víťazovi. Organizátori španielskeho Okolo Katalánska však tak ako každý rok využili potenciál Pyrenejí naplno a nič nečakali.
 
 
katalansko 2016 podium movf
Vlaňajšie pódium Contador - Quintana - D. Martin (© Movistar Team)
 
 
Počas Tour de France prechádza trasa v pomyselnom protismere hodinových ručičiek. Jedna z prvých dvoch prekážok v podobe pohorí na ceste do Paríža sú Pyreneje. No a toto pohorie s najvyšším vrcholom Pico de Aneto ležiace medzi Španielskom a Francúzskom je ako stvorené na súperenie tých najlepších. Práve preto na severovýchod Španielska prichádza ohromná plejáda favoritov.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© voltacatalunya.cat)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
 
Chris Froome prichádza napraviť renomé
 
Britský cyklista začal sezónu už v závere januára na Cadel Evans Great Ocean Road Race. Hneď potom pretekal aj na obľúbenom podniku Herald Sun Tour. Po úvode sa ale stiahol, aby sa pripravil na vrchol, ktorým je znova Tour. Sezónu v Európe teda začína až v druhej polovici marca. Pripravoval sa na juhu Afriky, teda na rodnom kontinente. Blížiace sa preteky však neboli pre trojnásobného víťaza Starej dámy vždy tou najúspešnejšou prípravou. V rokoch 2014 a 2015 tu nastupoval po zdravotných ťažkostiach, čo by sa dalo ospravedlniť, no vlani to bolo vyslovene o (ne)výkonnosti. Na víťazného Quintanu stratil 46 sekúnd. O to viac ale bude chcieť Christopher Froome v Katalánsku ukázať, že to vtedy bola iba slabšia chvíľka a tentoraz si vzbudí väčší rešpekt.
 
Pre jazdcov zo Sky, a zvlášť pre Frooma, bude veľmi dôležitá druhá etapa. Tímová časovka. Tá meria netradične viac ako 41 kilometrov a nachádza sa tam viacero úsekov, ktoré budú technicky náročné. Okrem toho vzbudzuje rešpekt aj svojou dĺžkou. Spomínaných 41 kilometrov ponúka široký priestor na to, aby sa vytvorili medzi favoritmi zaujímavé rozdiely. Brit sa bude počas nej spoliehať na Vasila Kirienku či na tempára Petra Kennaugha. V kopcoch zase na Mikela Landu, ktorý je Katalánčan, a tak sa o motiváciu báť nemusí, ale tiež na Wouta Poelsa, Mikela Nieveho či Diega Rosu. V prípade zástupu je pripravený iný Brit, Geraint Thomas. Ten si z Talianska prináša solídnu formu, čo mu môže pomôcť. Vyhral tam etapu a celkovo skončil piaty. Sky na papieri vzbudzuje veľký rešpekt.
 
 
thomas 2017 dojazd rcsf
Geraint Thomas v tejto sezóne na Tirreno-Adriatico (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Contadorovi môže poškodiť TTT
 
Aj Albertovi Contadorovi chýba vo svojej výstavnej skrini triumf na Okolo Katalánska. Aspoň oficiálne. Získal ho v roku 2011, ale klenbuterol mu to vyškrtol... Okrem toho vyhral ešte v roku 2005 podnik Setmana - Catalana, ktorý bol predzvesťou pretekov Volta Ciclista a Catalunya, no ešte nemal taký cveng a preplnenú štartovú listinu hviezdami. Španiel prichádza domov s dobrou formou z Paríž - Nice, kde mu ušlo víťazstvo len o dve sekundy. Problém v Katalánsku, kde je športom číslo jeden futbal nasledovaný basketbalom, môže nastať v TTT. Tu sa bude spoliehať hlavne na špecialistu Rakúšana Matthiasa Brändleho, ale to zrejme nebude stačiť a stratí minútu a viac. Pokiaľ by si ale na Frooma nepripísal veľké manko, v kopcoch to bude zaujímavé. Tam sa bude zase spoliehať na výborného cyklistu a dobrého priateľa Jarlinsona Pantana, ktorý ho považuje za svoj veľký vzor a v závere kariéry mu chce pomôcť. Kolumbijčan už vo Francúzsku ukázal, že je pre Contadora veľmi dôležitým elementom. Okrem neho tam bude plne k dispozícii aj Holanďan Bauke Mollema, takže Contador sa obávať o pomoc nemusí. Títo dvaja sa prvý raz stretávajú s vysokými ambíciami v jednom tíme a vieme, že Pištoľník je tak trochu samotár, v kopcoch pracuje radšej sám, takže uvidíme ako to bude v Treku vyzerať...
 
BMC vysiela do Španielska dvojicu lídrov. Viac povedal športový riaditeľ Jackson Stewart: "Ideme sem s lídrom Garderenom. Máme veľkú motiváciu. Už v minulosti tu vyhral nejaké etapy a prehovoril tiež do boja o GC. Okrem neho chceme vidieť, čo dokáže Rohan Dennis. Po jeho vystúpení na Tirreno - Adriatico si to zaslúži."
 
Tejay Van Garderen tu vyhral dvakrát, Rohan Dennis skočil na Apeninskom polostrove druhý. "Našou prvou prioritou bude časovka, potom budeme pristupovať k jednotlivým etapám zvlášť. Myslím si, že v horách budeme veľmi silní. Obaja naši vedúci muži majú za sebou dobré výkony. Pridá sa k nim Ben Hermans a Samuel Sánchez, no a budeme viac ako konkurencieschopní," pokračoval Jackson Stewart.
 
Samotný Američan to berie ako prípravu na Giro. "Bude to dobrá príležitosť na budovanie mojej formy pred Girom. V Katalánsku to býva vždy náročný týždeň, ale teším sa na to. Najmä na tímovú časovku," povedal pre web BMC Van Garderen. Pridal sa k nemu aj Austrálčan Dennis. "Tirreno - Adriatico sa mi išlo veľmi dobre. Teraz sa ale moja pozornosť už obrátila do Katalánska. Musím sa ešte zotaviť, snáď to mojej forme pomôže. Budú to náročné etapy s veľkým cieľom hneď v tej druhej."
 
 
van garderen oss 2017 rcsf
Tejay Van Garderen a Daniel Oss v tejto sezóne (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Obhajcu nahradí Valverde, príde aj tretí muž
 
Vlani tu oslavoval Nairo Quintana. Kolumbijčan oslavoval už aj tento rok, ale na Tirrene, takže Katalánsko prenechá svojmu kolegovi Alejandrovi Valverdemu. Domáci matador nenastúpil pre chorobu na Paríž - Nice, a tak bude otázne, do akej miery ho oslabila, hoci poznáme Valverdeho... Preteky Okolo Katalánska 36-ročný jazdec už vyhral. Bolo to ešte v roku 2009, teda presne v tom roku, kedy ovládol aj Vueltu. V TTT sa bude musieť spoľahnúť na Jonathana Castrovieja, ale tiež na Andreja AmadoraNelsona Oliveiru, čo nie je slabá partia na dôležitú disciplínu. Ak chce ikona Movistaru vyhrať, bude musieť tiež zabojovať o bonusové sekundy. V konkurencii Frooma či Contadora by sa mu to pravdepodobne v priamom súboji na kopci už nepodarilo. Ako stvorená je pre neho preto etapa s poradovým číslom tri a veľkou výzvou bude aj tá piata, kráľovská.
 
Okrem Alberta Contadora prichádza do oblasti, ktorej hlavným mestom je Barcelona, s dobrou formou z Francúzska aj Ír Daniel Martin. Jazdec Quick-Stepu Floors skončil na pretekoch slnečných lúčov tretí. Pre 30-ročného jazdca to bol podľa jeho slov najlepší výsledok, aký kedy dosiahol. A chcel by naň nadviazať aj na blížiacich sa pretekoch. Konkurencia bude ale rázne proti. "S Danielom máme veľké ambície. Svoju formu už ukázal, takže sme si istí, že môžeme dosiahnuť dobrý výsledok aj tu. Je tu preňho celý tím a veríme jeho zručnostiam. Svoje kvality budú môcť ukázať aj Brambilla a Vakoč," uviedol v tlačovej správe tímu nový športový riaditeľ Geert Van Bondt. "Sme si vedomí, že v konečnom dôsledku môžeme hrať dôležitú rolu. Naším cieľom je prvá trojka. Máme tam niekoľko cieľových stúpaní, no keď stratíte pol minúty v TTT, bude to ťažké. Budeme si naše domáce úlohy plniť od etapy k etape a do každého dňa dáme všetko," dodal Bondt. Na podniku mal štartovať aj Julian Alaphilippe, no po náročnom programe napokon nenastúpi.
 
 
martin 2016 katalansko vitazstvo eqsf
Takto Daniel Martin vyhral etapu vlani (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Pre írskeho cyklistu bude pracovať aj Petr Vakoč. Nepretekal od začiatku marca. Naposledy to bolo na Strade Bianche. Skončil v tretej desiatke. Do Katalánska ale prichádza s ambíciami na etapu. Potvrdil to aj športový riaditeľ "podlahárov". Mladý Pražan môže byť teda na konci jedného dňa veľmi spokojný. Ešte spokojnejší však môže byť iný Čech - Ondřej Cink. Debutant v profipelotóne bude lídrom svojho tímu, na túto pozíciu sa vypracoval za dva mesiace, samozrejme, aj vďaka tomu, že Iona Izagirra v štartovej listine nenájdete. Bahrajn - Merida to potvrdil prostredníctvom vyjadrenia športového riaditeľa Heralda Morschera: "Už viackrát ukázal, že je úspešný v náročných horských etapách. Preto bude náš líder. Akousi voľbou číslo dva bude skúsený cyklista Janež Brajkovič. No a Enrico Gasparotto, ktorý už vyhral množstvo pretekov, bude bojovať o etapové víťazstvo."
 
Ďalším našim susedom, ktorý štartuje v Katalánsku, je Jan Bárta. Jeho schopnosti bude chcieť využiť Poliak Rafal Majka, a to hlavne v druhej etape. Pre nemecký projekt Bora - Hansgrohe je Majka jasnou voľbou číslo jeden. Budú to zároveň prvé veľké preteky, kde bude chcieť Bora bojovať o najvyššie priečky celkového poradia a všetky oči sú na nich. Už tradične sa aktívnou cyklistikou prezentuje poľské CCC, ktoré v takýchto pretekoch absolútne nemá čo stratiť a ich v drese sa predstaví aj Jan Hirt. Teda jazdec, ktorý vlani vyhral Okolo Rakúska. Pretekár so slovenským pasom sa na štarte neobjaví.
 
Plejádu favoritov  dopĺňajú Romain Bardet, Ilnur Zakarin, Adam Yates či Andrew TalanskyCannondalu. "Pretekom bude dominovať časovka a ďalšie dve či tri etapy. Zameriame sa na jednotlivé dni a uvidí sa," uviedol športový riaditeľ Cannondalu Tom Southam.  
 
Z druhej vlny dopĺňajú menoslov Igor Anton, Jakob Fuglsang, Samuel Sánchez alebo Pierre Roland, Steve KruijswijkRobert Gesink. Už tradične sem neprišla veľká sprintérska konkurencia. Výnimkou sú iba André Greipel a Nacer Bouhanni. Ak niektorá etapa vyvrcholí hromadnejším dojazdom, budú sa teda do neho tlačiť ľudia ako Rojas, Impey, Bauhaus, Haas či samotný Valverde, ale na spomínanú dvojicu by papierovo mať nemali. Preteky Okolo Katalánska merajú v tomto roku viac ako 1100 kilometrov a slávia svoje 97. narodeniny. Už tradične vyvrcholia po siedmych etapách v Barcelone
 
 
Posledné ročníky Okolo Katalánska
 
2016 víťaz: vlajka Quintana 2. m.: vlajka Contador 3. m.: vlajka Martin Daniel
body:   x vrchy: albansko De Gendt U25: vlajka Carthy
 
2015 víťaz: albansko Porte 2. m.: vlajka Valvderde 3. m.: vlajka Pozzovivo
body:   x vrchy: vlajka Danielson U25: vlajka Kelderman
 
2014 víťaz: vlajka Rodríguez 2. m.: vlajka Contador 3. m.: vlajka Van Garderen
body:   x vrchy: vlajka Clement U25:   x
 
2013 víťaz: vlajka D. Martin
2. m.: vlajka Rodríguez 3. m.: vlajka Scarponi
body:   x vrchy: vlajka Salerno U25:   x
 
2012 víťaz: vlajka Albasini 2. m.: vlajka Sánchez Samuel 3. m.: albansko Van den Broeck
body:   x vrchy: vlajka Sorensen U25:   x
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop