Prelomí Sagan smolu jarných klasík na Paríž - Roubaix, kde chce veľmi vyhrať?

6.4.2017, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Najdrsnejšia jednorazovka v cyklistickom kalendári završuje jarnú kampaň po mačacích hlavách. A to veľkým štýlom, ktorý jazdci musia buď milovať, alebo nenávidieť. Peter Sagan patrí do prvej skupiny pretekárov a na tomto špecifickom bojisku ho budú doprevádzať jeho brat Juraj a Michael Kolář.
 
Podujatie Paríž - Roubaix nepotrebuje ani jedno stúpanie, aby rozbilo pelotón na márne kúsky. Úplne si vystačí s dlažobnými kockami, ktoré sú neotesanejšie, hrubšie a ťažšie prejazdné ako na ktorejkoľvek predchádzajúcej klasike. Práve ony vyselektujú na trati skutočných virtuózov,  ktorí zvládajú techniku po kostrbatom teréne.
 
Mnohonásobný prejazd po pavé zvyšuje nároky na výkonnosť. Na žiadnom inom podujatí sa nekladie taký dôraz na silu v nohách a vytrvalosť, bez ktorých sa vpredu nikto neudrží. Tieto dva atribúty sú rozhodujúce pre úspech na Paríž - Roubaix. Cyklista potrebuje disponovať energiou dlhú dobu, od prvého úseku na kockách až do samého konca, a stále musí byť rovnako silný. 
 
Hlavným znakom pretekov je aj prirodzená selekcia - postupné oslabovanie hlavnej skupiny o slabších účastníkov, ktorých zmorí únava. Ale nie vždy zvíťazí ten najsilnejší jazdec na trati, dôležitú úlohu zohráva aj šťastie. Defekt v zlom momente, rôzne mechanické problémy alebo (ne)zavinený pád dokážu fatálne prehovoriť do vývoja pretekov. Peklo severu sa stalo legendou, lebo reprezentuje súboj muža proti mužovi v tej najčistejšej podobe.
 
 
roubaix 2016 sceneria cptf
Vlani na Paríž - Roubaix (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Eliminačný profil drží overený štýl  
 
Trasa obsahuje 29 úsekov na mačacích hlavách, o dva viac ako v ostatnej edícii. Kozmetické zmeny boli urobené na začiatku tejto ponuky, pribudli tri nové pasáže a jedna minuloročná vypadla, ale väčšina kockového územia zostala nezmenená, vrátane finále.
 
Opäť sa bude štartovať v mestečku Compiégne a bude trvať necelých sto kilometrov, kým sa objavia prvé mačacie hlavy. Ale dovtedy to nebude prechádzka ružovou záhradou, najmä tvorba úniku pripraví zaujímavé momenty. Keďže televízny prenos bude prebiehať od samého začiatku, viaceré celky a cyklisti to využijú na vlastnú prezentáciu a vytvorenie brejku prebehne vo vysokom tempe. Dostať sa do vedúcej skupiny nebude jednoduché.
 
Až potom sa situácia upokojí, ale to sa už budú blížiť prvé úseky na kockách. Nervozita začne stúpať, aj keď tieto úvodné pasáže nemajú priamy vplyv na bitku o titul, ale preteky sa tu dajú stratiť. Všetci favoriti budú mať pred očami minulý ročník a pád na úseku Maing to Monchaux-sur-Écaillon (teraz 21. sektor), po ktorom zostala vpredu húževnatá skupina až do samého cieľa. To len umocní pozičnú bitku pred každým sektorom, zvýši rýchlosť v náletových zónach, pretože na čele balíka hrozí najmenšie nebezpečenstvo pádov.
 
Favoritom začne blikať kontrolka na sektore Haveluy to Wallers, ktorý bude signalizovať, že do cesty sa postavia hrubé kocky Trouée d'Arenberg. Táto najťažšia pasáž pretekov preverí celý pelotón, akákoľvek kolízia či mechanické problémy tu ukončia šancu na dobrý výsledok. Aj keď do cieľa zostáva ešte 95 kilometrov, už v tomto momente uvidíme pohodu jednotlivých favoritov, ako sa cítia na kockách a ako zvládajú pozičnú jazdu. Okrem toho, Arenberský les preriedi hlavný balík, a podľa toho, kto zostane v skupine favoritov, sa budú v kľúčových okamihoch rozdávať karty. Čím viac kolegov zostane pri kandidátovi na titul, tým pre neho lepšie.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPohľad na minulý ročník z GoPro kamery
 
 
Bude trvať ďalších 45 kilometrov, kým sa pretekári dostanú na druhý 5-hviezdičkový úsek. Dovtedy prebehnú cez sedem sektorov, kde sa môže odohrať strategická bitka a do útoku sa môžu dostať jazdci "druhého sledu", ktorí sa pokúsia vyskúšať šťastie alebo vyplnia pokyny svojich lídrov. Pre každého to budú náročné úseky, ale favoriti budú myslieť na to, aby tu ušetrili čo najviac energie pred rozhodujúcimi momentmi.
 
Tie odštartujú na úseku Mons-en-Pévèle, ktorý je dostatočne náročný, aby preveril aj kandidátov na titul. Nemusí sa tu odohrať ten rozhodujúci nástup, ale najsilnejší jazdci už budú predvádzať svoje kvality. Či budú stíhať vedúcu skupinu, alebo sa pokúsia zbaviť konkurentov, najneskôr od tohto sektoru by sme ich mali vidieť v akcii.
 
Potom už nebude na trati jednoduchý okamih, ale medzi zvyšnými úsekmi jasne vyčnieva Carrefour de l’Arbre. Posledná pasáž s piatimi hviezdičkami bývala dejiskom rozhodujúcich nástupov najsilnejších jazdcov. Uvidíme, ako bude vyzerať situácia na trati, keď sem dorazia pretekári, ale v každom prípade Carrefour de l’Arbre bude najviac svedčať najodolnejším cyklistom. Kto sa po tomto sektore udrží v ich blízkosti, má na dosah výborný výsledok.
 
Posledných sedemnásť kilometrov obsahuje ešte tri úseky na mačacích hlavách, ale tie nedisponujú priveľkou náročnosťou. Lenže na konci takéhoto vyčerpávajúceho podujatia sa môže odohrať víťazný pohyb kdekoľvek.  Ale o tom všetkom sa dozvieme až na známom velodróme.
 
 
roubaix 2017 profil
profil pretekov (© letour.fr)
     
 
PR17 Pavé 560
Prehľad úsekov pavé (© Infografika Cycling-Info.sk)
 
 
Niektorí jazdci majú poslednú šancu uspieť na tohtoročných klasikách
 
Na štarte sa ujde najväčšia pozornosť Tomovi Boonenovi. Belgický jazdec ukončí v nedeľu svoju kariéru a bol by to epický koniec, ak by sa mu podarilo zvíťaziť na tomto epickom podujatí. V ostatných sezónach na jarných klasikách len málokedy bojoval o najvyššie priečky, ale v minulej edícii tu predviedol, že jazdu na dlažobných kockách má stále v nohách. Preto aj vo veku 36 rokov môže myslieť na rekordný piaty titul.
 
Boonen absolvoval kompletnú jarnú kampaň a počas tohto obdobia ukázal výbornú výkonnosť, takže na štarte bude patrične pripravený. Jeho veľkou zbraňou budú neoceniteľné skúsenosti a inštinkt, ktorými dokáže správne prečítať dianie na trati. Na tieto preteky sa maximálne sústredil počas uplynulých mesiacov, preto budú všetci zvedaví, akú rozlúčku s kariérou mu vystrojí nevyspytateľné Peklo severu.           
 
Po svojom boku bude mať veľmi silný tím a kolegovia by sa mu mali revanšovať za podporu, ktorú odviedol v predchádzajúcich klasikách. Quick-Step Floors opäť môže staviť na viacero scenárov a rozohrať taktickú bitku ďaleko pred cieľom. Terpstra už raz toto podujatie vyhral a bude povzbudený tretím miestom na Ronde. Štybarovi sa zatiaľ nedarilo na kockách, ale tento terén mu veľmi sedí a bude chcieť ukázať svoje prednosti. Belgická zostava je kvalitná na každom poste, preto bude záležať len na nich, aby sa im skutočne podarilo kontrolovať preteky a vo finále rozdávať karty.
 
 
boonen 2017 kocky cdtf
Tom Boonen v nedeľu ukončí kariéru (© Slipstream Sports)
 
 
Po sklamaní z Ronde bude Greg van Avermaet stále odhodlaný, aby svoju výbornú formu pretavil do prvého víťazstva na monumente. Možno mu viac sedia bergy, aby sa odpútal od svojich súperov, ale na legendárnom velodróme už vybojoval tretie a štvrté miesto, takže mu nechýba sila, aby na kockových sektoroch vydržal vo vedúcich skupinách. A keďže momentálne jazdí na vyspelej úrovni, nezľakne sa ani záverečného špurtu.
 
Počas pretekov však musí jazdiť ostražito, nepodceniť ani jednu situáciu a obetovať energiu, aby sa vždy nachádzal na správnej pozícii. Pomáhať mu v tom bude vždy spoľahlivý Daniel Oss a partiu BMC tu doplnia výborní tempári Küng a Drucker, ktorí budú platnými pomocníkmi.
 
Na kvalitnú zostavu sa bude spoliehať aj tím Trek - Segafredo. Na Okolo Flámska doplatili ich lídri na krátke stúpania, no dláždené sektory na P-R im budú vyhovovať oveľa viac. Húževnatý John Degenkolb má všetky predpoklady, aby sa udržal na čele pretekov s najlepšími a v závere vytiahol svoj špurt, ako to dokázal v roku 2015. Nemecký cyklista jazdí v dobrej forme, a ak sa mu budú vyhýbať komplikácie, môže tu dosiahnuť ďalší pekný výsledok.
 
 
degenkolb 2017 sagan san remo rcsf
Peter Sagan a John Degenkolb (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Na Roubaix sa veľmi teší Jasper Stuyven, ktorý má v nohách silný motor, a môže byť kľúčovým mužom nielen pre Degenkolba, ale pre celé zoskupenie, aby boli na tomto podujatí úspešní. V tíme sa objavia aj Theuns, ktorý je na mačacích hlavách ako doma, a veľmi dobrý časovkár Brändle, takže Trek bude patriť medzi najsilnejšie celky na trati. 
 
Svoje schopnosti tu môže predviesť Alexander Kristoff. Nórsky jazdec sa typologicky hodí na pripravený profil. Je dostatočne silný a má potrebnú vytrvalosť, aby sa pohyboval v skupine favoritov, a okrem toho disponuje parádnym šprintom na konci náročných pretekov. To sú presne tie atribúty, ktoré sú dôležité na úspech na tomto podujatí, ale Kristoffovi sa tu z nejakého dôvodu nedarí. Na jeho konte svietia len deviate a desiate miesto. Na Ronde dosiahol výborný výsledok, a aj keď nestíhal na bergoch s najlepšími, piata priečka mu musela zdvihnúť sebavedomie.
 
Pomôcť mu môže Tony Martin, ktorý je schopný robiť divy na týchto pretekoch. V minulom roku sa o tom presvedčili Sagan s Cancellarom, ktorí najmä vďaka nemeckej mašine už nedokázali chytiť príliš skoro odtrhnutú skupinu. Uvidíme, s akou taktikou príde na štart Kaťuša - Alpecin, či Martin dostane voľnú ruku, alebo urobí všetko pre to, aby dostal Kristoffa do finále na potrebných pozíciách.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNajlepšie momenty ročníka 2016
    
 
Špeciálny deň to bude pre tím Orica - Scott. Austrálska zostava sem privezie obhajcu prvenstva, no Mathew Hayman vie, že vo veku 38 rokov bude mať len malú šancu, aby nadviazal na minuloročný skvelý výsledok. Ako skúsený borec však bude k dispozícii pre Luka Durbridga, ktorý sa ukazoval počas jari vo vynikajúcej forme. Durbridge sa ešte nikdy necítil tak dobre na kockách, ako výborný časovkár to bude chcieť zúročiť práve na Roubaix a vybojovať pre Oricu ďalší super-výsledok.       
 
Za očakávaniami zatiaľ zaostáva klasikárska zostava tímu Sky, ktorej sa na bergoch vôbec nedarilo. Luke Rowe a Iann Stannard však nehádžu pušku do žita, úspech na Paríž - Roubaix vynuluje všetky predchádzajúce nezdary. Stannard tu v minulom roku obsadil tretiu priečku a aj Rowe je dostatočne odolným jazdcom, aby dokázal potrápiť favoritov, ale obidvaja potrebujú mať na trati aj trochu šťastia. A prvým krokom k tomu môže byť aj to, že naďalej zostávajú pozitívne naladení.        
 
Z domácich reprezentantov bude mať najväčšiu šancu na úspech Arnaud Démare, pre ktorého bude kľúčové, aby sa čo najdlhšie udržal pri najsilnejších jazdcoch. Na doterajších kockových klasikách výsledkovo neoslnil, ale 25-ročný jazdec verí, že je v jeho silách, aby uspel na Pekle severu. Naopak, dobré výkony má za sebou Sylvain Chavenel, ktorý obsadil ôsmu priečku na Ronde, a kvalitný výkon predviedol aj na Tri dni De Panne. Uvidíme, či aj tentoraz zaútočí na vysoké pozície.
 
Na minuloročné piate miesto bude chcieť nadviazať Boasson Hagen, ktorý však musí na trati ukázať väčšiu dravosť ako na predchádzajúcich jednorazovkách. Na toto podujatie sa každoročne chystá Lars Boom, budeme zvedaví, či má pripravené vo vrecku nejaké prekvapenie, pretože doteraz nepodával presvedčivé výkony. Tím Cannondale - Drapac stratil Sepa Vanmarcka, ktorý doplatil na pád na Ronde, ale pokojne ho môže nahradiť 24-ročný Dylan van Baarle, ktorého povzbudila štvrtá priečka na Tour of Flanders. Bez jasného lídra sa predstaví tím Lotto - Soudal, ale skúsená belgická zostava sa bude spoliehať na takých jazdcov ako Gallopin, Roelandts, Debusschere, Bak alebo Greipel, ktorí môžu na trati niečo vyšpekulovať.     
 
 
vanmarcke 2017 novinari cdtf
Sep Vanmarcke prežil po prestupe do nového tímu zlú jar (© Slipstream Sports)
 
 
Sagan nebude taktizovať, pôjde za titulom
 
Svetový šampión načasoval svoju formu na jarné klasiky výborne, ale na predchádzajúcich podujatiach mu to nezaručilo ani jedno víťazstvo. Kampaň na mačacích hlavách zatiaľ znamenala pre neho pády na E3 a Ronde a tretie miesto na G-W, kde zaujal aj slovnou prestrelkou s Terpstrom. Na konci svojho prvého súťažného bloku tohto ročníka ho čaká ešte jedno vystúpenie, na ktoré sa maximálne sústredí, aby si prichádzajúci krátky odpočinok vychutnával s trofejou v podobe dlažobnej kocky.
 
Peter Sagan chce veľmi vyhrať Paríž - Roubaix. Možno to bol jeho hlavný cieľ na začiatku klasikárskej jari. Ak mu na doterajších jednorazovkách nevyšlo všetko podľa predstáv, na tomto podujatí bude stopercentne koncentrovaný, aby svoju silu využil v plnej miere. Nebude chcieť pripustiť žiadne zaváhanie a na štarte sa objaví veľmi motivovaný, aby si to rozdal s najlepšími tvárou v tvár v rozhodujúcich momentoch. Uvidíme, ako ho bude ovplyvňovať pád na Okolo Flámska, ale všetka bolesť pôjde bokom, pretože on chce na tomto prichádzajúcom monumente skutočne uspieť.
 
Pred dvomi rokmi ho tesne pred cieľom zastavili mechanické problémy a v minulej sezóne doplatil na príliš skorú selekciu. Ale jeho minuloročná stíhacia jazda ho ukázala vo výbornom svetle aj na takýchto kockách, takže Sagan na P-R jazdí z roka na rok lepšie. Na tých najťažších úsekoch sa cíti čoraz istejšie, preto nepochybujeme, že ak dostane príležitosť, v závere bude chcieť vytvoriť na trati selekciu. Jeho veľkou zbraňou bude aj silný finiš, len málokto sa mu môže vyrovnať v šprinte na legendárnom velodróme. Juraj Sagan a Michael Kolář urobia všetko preto, aby v priebehu pretekov všetko klapalo podľa jeho predstáv, a vo finále sa nachádzal presne na takej pozícii, aby mohol bojovať o titul.   
 
 
sagan j 2017 flamsko kocky bohf
Juraj Sagan na Okolo Flámska (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop