Tour of Alps: Preteky so zmeneným názvom, v Chorvátsku zasa uvidíme Nibaliho

17.4.2017, 12:30 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
V poradí už 41. ročník pretekov pred tým známych ako Giro del Trentino, odštartuje už dnes. Po novom volajúce sa preteky Tour of the Alps, s celkovou dĺžkou viac ao 830 kilometrov a piatimi náročnými etapami, neostali svojmu názvu nič dlžné.
 
Na samotný úvod je pre pelotón pripravená krátka zvlnená etapa z Kufsteinu do Innsbrucku.  Pôjde sa v podstate po rovine, a to až do polovice 142 kilometrov dlhého dňa. Približne tam prídu na rad dve stúpania Brandenberg (8,2 km, 5,3 %) a Aschau (1,6 km, 9,9 %). Po nich ale jazdci opäť zostúpia do údolia, čiže sa predpokladá buď hromadný dojazd alebo útok od punchera. Reálnejší je plán B.
 
 
Silné Sky aj s obhajcom titulu
 
Do Talianska na prehliadku alpských vrcholov, avšak určite nie na turistiku, prichádzajú Briti zo Sky. Vo svojich radoch privádzajú snáď dvoch najväčších favoritov na titul. Jedným z nich je Mikel Landa. Teda obhajca spred roka. "Tieto preteky sa mi neskutočne páčia. Prinášajú mi totiž pekné spomienky. Po Katalánsku som bol dosť unavený, a tak som sa rozhodol, že zostanem na pár týždňov doma. Je to lepšie akoby som mal ísť niekde na sústredenie. Mal som viac pokoja," opísal svoju prípravu Landa. Tá celkovo ale smeruje na čosi väčšie. Na Giro. Preteky Tour of the Alps pridali v novej edícii jeden deň navyše.
 
Miesto štyroch dní sa teda bude pretekať až päť dní. Aj toto Landovi vyhovuje, vraj mu to zvyšuje šance na obhajobu vavrínu. "Chcem byť konkurencieschopný. Ak dostanem príležitosť, chcem podať čo najlepší výkon a pripraviť sa tak na ďalšie preteky," pokračoval Španiel. Touto vetou tiež mieril na druhého lídra v tíme. Bude ním Geraint Thomas. "Možno to bude iné ako v ostatných tímoch. Máme dvoch lídrov, ale skôr to vidím ako výhodu. Trať je veľmi náročná a keď to nepôjde jednému, zaskočí druhý," zamyslel sa nad taktikou Landa.
 
 
landa 2016 vitazstvo baskickof
Mikel Landa vlani v Baskicku
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 
Podujatie bude pokračovať druhou a treťou etapu. Hlavne tretí deň bude stáť za to. Kopce Delle Erbe a Alpe Rodengo Zumis by už mali vyselektovať tých najsilnejších. Obe stúpania sú "jednotkové" a ani jedno nie je kratšie ako desať kilometrov.  Medzi najlepšími by sme mali nájsť aj meno Francúza Thibauta Pinota. Jazdec FDJ bude pre Sky najväčšou hrozbou, jeho lezecké schopnosti sú neodškriepiteľné a už ukázal, že môže konkurovať tým najlepším. Naposledy to bolo na podniku Ruta Del Sol, kedy v kráľovskej etape porazil Valverdeho či Contadora.
 
 
Jazdci, ktorí chcú prekvapiť
 
Okrem trojice, ktorá by mala režírovať všetky náročné etapy, sú pochopiteľne v balíku aj jazdci, ktorí chcú a aj môžu prekvapiť. Príležitosť na to budú mať napríklad v poslednej etape, ktorá je tou kráľovskou. V poradí prvým stúpaním bude Passo Duron. Kopec nie je dlhý, mierne presahuje šesť kilometrovú dĺžku, no so svojim priemerným sklonom 7,7 % vzbudzuje rešpekt. Akési veľkolepé finále ale sľubuje Monte Bondone. Tento kopec je dlhý, meria takmer dvadsať kilometrov. Priemerný sklon je síce len na úrovni šiestich percent, ale všetko doháňa svojou dĺžkou. Kopec nie je cieľový, po zjazde ešte bude čakať pelotón technický dojazd v uliciach mesta Trento. Z druhej vlny sú teda pripravení zaútočiť Domenico Pozzovivo, Davide Formolo, Joe Dombrowski, Hugh Carty, Rohan Dennis, Rodolfo Torres či Michele Scarponi. Preteky sú bez slovenskej účasti, v drese Bory - Hansgrohe nastúpi Jan Bárta. Pôvodne tu mal štartovať aj Leopold König, no Nemci ho zo súpisky stiahli.
 
 
scarponi 2016 burgosf
Michele Scarponi (© Courtesy Vuelta a Burgos)
 
 
Chorváti prilákali hneď štyri WT celky
 
Tour of Croatia alebo Okolo Chorvátska sú na rovnakej úrovni ako naše top podujatie Okolo Slovenska. Chorváti vďaka dobrému termínu, vysokému rozpočtu i profilu na štarte privítajú štyri celky s najvyššou licenciou.
 
Šesť dní a dlhých 1050 kilometrov. To všetko pripravili organizátori počas tretieho ročníka týchto zaujímavých pretekov. Okrem etáp číslo dva a päť sú preteky viac-menej po rovine, a tak sa tu zišla zaujímavá šprintérska konkurencia.
 
Všetko odštartuje dlhokánskou 227 kilometrovou etapou. Je úplne po rovine, a tak sa tu môžu realizovať mená ako Giacomo Nizzolo, Andrea Guardini či Sacha Modolo. Je viac ako pravdepodobné, že zvíťazí niekto z nich. A viac ako pravdepodobný je aj víťaz etapy číslo dva. Horská etapa finišujúca na kopci Biokovo, by mala patriť víťazovi Tour de France z roku 2014 Vincenzovi Nibalimu!
 
 
nibali aru 2017 abuf ansa
Fabio Aru a Vincenzo Nibali v rozhovore (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Ďalšie dve etapy by mali opäť patriť rýchlym mužom. Tá s poradovým číslom tri udivuje svojou dĺžkou. Meria až 237 kilometrov. Piaty deň by mal ešte mierne upraviť  celkové poradie, no asi len kozmeticky. Okrem Bahrainu Merida sem prichádzajú v silnom zložení aj iné tímy. Za zmienku stojí UAE s domácim pretekárom Kristijanom Durašekom, ktorí  o motiváciu núdzu mať nebude. Tiež nezabúdajme na Astanu, Trek - Segafredo či poľské CCC. Poliaci prichádzajú na Balkán so silnou českou stopou. Na súpiske sú napísaní Jan Hirt Michal Schlegel. Okrem nich tu štartuje aj Daniel Turek v drese Israel Cycling Academy. No a pre slovenských fanúšikov bude možno zaujímavé počínanie si Oleksandra Polivodu Kolss-BDC, teda víťaza Okolo Slovenska z roku 2014.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop