Do Kalifornie putuje kompletná slovenská enkláva World Tour vedená Petrom Saganom

12.5.2017, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na americkom podujatí pre viacerých jazdcov začína príprava na Tour de France, po povýšení do kategórie World Tour sem zavíta pekná šprintérska konkurencia. V tejto spoločnosti nemôže chýbať Peter Sagan, ktorý tu chce nadviazať na svoje predchádzajúce úspechy, a zvedaví budeme aj na výkony jeho troch slovenských spolujazdcov v Bore i Martina Velitsa v Quick-Stepe.
 
 
alaphilippe 2016 kalifornia vitazstvo eqsf
Julian Alaphilippe oslavuje triumf (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Okolo Kalifornie je najprestížnejším etapovým podujatím na americkom kontinente, preto neodmietlo príležitosť posunúť sa na najvyšší stupienok World Tour pri jej dosiaľ najpočetnejšom rozšírení. Organizátori si sľubovali od tohto rozhodnutia zvýšenie kvality pretekov, ale ani po tomto povýšení nepricestovali do Kalifornie najlepší jazdci na celkové poradie. Na druhej strane, po získaní statusu WT oproti minulému roku chýbajú na štarte dva domáce kontinentálne celky, pre ktoré bola účasť na týchto pretekoch najdôležitejším momentom ročníka.
 
Vrchárom zlepšil náladu strašiak Mt. Baldy
 
V programe bývajú kľúčovými previerkami finiš na vrchole stúpania a časovka jednotlivcov, a inak tomu nebude ani v tohtoročnej edícii. Vrchári sa opäť tešia na prudký kopec Mount Baldy, ktorý na sedemdňovom podujatí urobí veľký prievan v klasifikácii. Po kráľovskej etape sa dostanú do popredia len kvalitne pripravení vrchári, ktorí budú mať na tomto stúpaní zvýšenú motiváciu, pretože hneď na druhý deň sa bude jazdiť proti chronometru.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMt. Baldy v roku 2015
 
 
Celkom dlhá a rovinatá časovka sadne špecialistom, najlepší lezci tu budú obraňovať svoju pozíciu. Ale najväčšie šance na víťazstvo bude mať ten jazdec, ktorý zvládne náročnú horskú etapu a spolu s tým sa môže oprieť aj o kvalitné tempárske schopnosti. 
 
V ostatných piatich etapách môžeme uvidieť rýchle dojazdy. Otázkou len zostáva, či a koľko príležitostí dokážu využiť utečenci. Pre najrýchlejších jazdcov sa najviac hodia hneď úvodná etapa, ktorá by v meste Sacramento nemala pripraviť žiadne prekvapenie, a tretia v poradí. V okolí cieľovej destinácii Morro Bay však môže zohrať dôležitú úlohu vietor. Šprintéri privítajú hromadnú koncovku aj v štvrtej etape, ale ich spolujazdci musia zvládnuť dve tretiny jazdy po zvlnenom teréne.
 
Zaujímavejšie profily sú pripravené v druhej a siedmej etape. Druhý deň sa dostanú do ponuky svižné stúpania, ktoré určite oslabia pelotón, ale nemajú silu, aby iniciovali bitku o GC. Zároveň to bude dobrá šanca pre výbušných jazdcov, pretože sa finišuje na krátkom kopci. Kandidáti na etapový triumf však musia mať pri sebe kvalitnú podporu, ktorá na kopcovitej časti dokáže ustriehnuť utečencov. A podobnú naháňačku medzi brejkom a hlavným balíkom uvidíme aj na konci pretekov. Záverečný profil je ideálny pre odolných špurtérov, ale ich kolegovia budú musieť ustrážiť dotieravý únik.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© amgentourofcalifornia.com)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
 
Amerike chce vrátiť celkový triumf Talansky
          
Kalifornia je vždy lákadlom pre domácich jazdcov a tentoraz bude mať vysoké ambície Andrew Talansky. V minulom roku finišoval na štvrtom mieste a tento výsledok bude chcieť vylepšiť. Americký pretekár je presne ten typ, ktorý je silný v kopcoch, ale môže sa pochváliť aj dobrými tempárskymi schopnosťami. A to by mala byť jeho hlavná výhoda v bitke o celkový triumf. Navyše, tunajšie podmienky veľmi dobre pozná, takže určite bude myslieť aj na najvyšší stupienok. Pochybnosti môže vyvolávať jeho forma. Doteraz sa predstavil len v Katalánsku a Baskicku, ale ani raz neprišiel do cieľa. V tíme Cannondale - Drapac bude pripravený aj Lawson Craddock, ktorý tvoril s Talanskym silnú dvojicu v ostatnej edícii.
 
Najlepším vrchárom na pretekoch bude Rafal Majka, ktorého cesta za úspechom vedie cez stúpanie Mount Baldy. Ak chce na časovku nastúpiť v želanej pozícii, v kráľovskej etape musí predviesť kvalitný výkon. Ako sa mu to podarilo na L-B-L, ale aj na Okolo Baskicka. V celku BMC príde obhajovať minuloročné tretie miesto Brent Bookwalter. Domáci reprezentant vtedy zvládol aj najťažšiu etapu, aj časovku, a po svojich nedávnych výkonoch na Tour of the Alps a Tour de Yorkshire môže byť sebavedomý, že sa mu to podarí opäť. V kopcoch bude mať pri sebe Samuela Sáncheza, ktorý tu v minulom roku patril medzi najsilnejších v najťažších etapách, a po silnom výkone na Mount Baldy môže aj on vybojovať dobrý výsledok v GC.
 
 
majka 2017 v pretekoch bohfst
Rafal Majka počas tejto sezóny (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
V roku 2012 ukoristil v Kalifornii celkový titul Robert Gesink a aj vtedy sa nachádzal v programe kopec Mount Baldy, na ktorom rozhodol o svojom triumfe. Holandský pretekár by mal znovu patriť k tomu najlepšiemu v kráľovskej etape a v následnej časovke by mohol vyťažiť zo svojich skúseností. Na podujatí bude spolupracovať s Georgom Bennettom, ktorý bude mať takisto ambície na GC. V minulej edícii mu vôbec nevyšla tunajšia časovka, preto obsadil "len" siedme miesto v poradí, hoci mal na dosah pódium. Podobné zaváhanie si teraz nepripúšťa.
 
Do najlepšej desiatky sa bude chcieť dostať David de la Cruz, ktorý tu finišoval na tejto pozícii v sezóne 2014. Španielsky vrchár sa sústredí na kráľovskú etapu, a ak v nej podá rovnaký výkon ako v záverečnej etape na Paríž - Nice či na Okolo Baskicka, bude mať vo vrecku ďalší pekný úspech. Tím Sky bude viesť Ian Boswell, ktorý podobných príležitostí dostáva len minimum. V ročníku 2015 tu vybojoval celkové siedme miesto a tentoraz môžu byť jeho benefitmi aj skúsenosti, ktorými disponujú Kennaugh s Lopezom
 
 
de la cruz 2016 vuelta cerveny eqsf
S De La Cruzom treba počítať (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Sagan miluje Kaliforniu, v dojazdoch dostáva zdatných súperov
 
Už ôsmykrát za sebou prichádza na Okolo Kalifornie Peter Sagan, aby sa tu dobre naladil na Starú dámu. Za ten čas vybojoval rekordný počet pätnástich víťazstiev a v sezóne 2015 sa tešil aj z celkového triumfu. Oproti minulým rokom prišla v jeho programe malá zmena, keď sa predstavil aj na podujatí Eschborn - Frankurt, ktoré v náročných podmienkach nedokončil, ale do Kalifornie prichádza v správnom rozpoložení. Ako vždy.
 
Svetový šampión sa bude sústrediť predovšetkým na rýchle dojazdy, najviac mu sadne koncovka druhej etapy. Uvidíme, či Bora - Hansgrohe vynaloží potrebnú energiu, aby pre neho pripravila špurt do kopca. V záverečnej previerke môže prísť do cieľa okresaný hlavný balík, čo je vždy jeho výhodou, ale Sagan tu mnohokrát dokázal získať skalp rýchlejších súperov aj v klasických hromadných špurtoch.
 
Na tlačovej konferencii pred pretekmi povedal, že "nebudem bojovať v GC ako v roku 2015. Vtedy to bola špeciálna edícia, výnimočný ročník. Okolo Kalifornie je pekné podujatie a organizácia veľmi dobrá. V Severnej Amerike sa môžem dobre pripravovať na TdF, môžem sa venovať len tréningu, a preto tu zostávam aj po pretekoch. Som rád, že som tu, vyhovuje mi počasie a atmosféra." 
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Sagan počas minuloročnej edície
 
 
Keďže na podujatí štartujú aj Michael Kolář a Erik Baška, budeme zvedaví, či sa nájde nejaká príležitosť aj pre nich. A kompletnú slovenskú enklávu dopĺňa Juraj Sagan, ktorý bude odhodlaný podávať čo najlepšie výkony, aby mu neušla nominácia na Tour de France. V tíme Quick-Step Floors sa predstaví aj Martin Velits, ktorý by mal pomáhať Kittelovi pri kontrole utečencov, a Zdeněk Štybar. Český jazdec by si mohol vyskúšať koncovku druhej etapy.   
 
V šprintérskej časti štartového pola sem zavíta zaujímavá konkurencia. Klasické špurty si bude chcieť uzurpovať Marcel Kittel, ktorý tu štartoval len v roku 2012 bez výrazného výsledku, ale spolu so svojimi kolegami to bude chcieť napraviť. Kvôli neúčasti na Gire sa tu predstaví Elia Viviani, na náročnejšie etapy si budú trúfať Alexander Kristoff alebo John Degenkolb. A v rýchlych dojazdoch sa dokáže ukázať v Kalifornii aj Wouter Wippert z Cannondale - Drapac.
 
 
Posledné ročníky Okolo Kalifornie
 
2016 víťaz: vlajka Alaphilippe 2. m.: albansko Dennis 3. m.: vlajka Bookwalter
body: vlajka Sagan vrchy: vlajka Huffman U25: vlajka Powless
 
2015 víťaz: vlajka Sagan 2. m.: vlajka Alaphilippe 3. m.: vlajka Henao
body: vlajka Cavendish vrchy: vlajka Oss U25: vlajka Alaphilippe
 
2014 víťaz: vlajka Wiggins 2. m.: albansko Dennis 3. m.: vlajka Craddock
body: vlajka Sagan vrchy: vlajka Routley U25: vlajka Craddock
 
2013 víťaz: vlajka V. Garderen
2. m.: albansko Rogers 3. m.: vlajka Acevedo
body: vlajka Sagan vrchy: vlajka Jones U25: vlajka Craddock
 
2012 víťaz: vlajka Gesink 2. m.: vlajka Zabriskie 3. m.: vlajka Danielson
body: vlajka Sagan vrchy: vlajka Salas U25: vlajka Keldernam
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop