Froome môže získať v Dauphiné rekordný titul, ale konkurencia bude veľmi silná

2.6.2017, 17:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Critérium du Dauphiné stále plní tradičnú úlohu pred Tour de France a favoriti na získanie maillot jaune ani tentoraz neodolali vábeniu osemdňového podujatia. Froome, Contador, Valverde alebo Porte zamerajú svoju pozornosť na časovku a záverečný vrchársky trojboj.

Preteky odohrávajúce sa v juhovýchodnom Francúzsku sú veľmi populárne pre cyklistov, ktorí sa pripravujú na Starú dámu, pretože tu nachádzajú takmer identické podmienky, aké ich budú čakať o niekoľko týždňov na francúzskej GT. Jazdci na celkové poradie si môžu vyskúšať svoju výkonnosť a otestovať súperov na alpských kopcoch a niekoľko príležitostí sa ujde aj šprintérom.
 
 
dauphine 2016 podium eqsf
Vlaňajšie pódium: Bardet - Froome - D. Martin (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Poradie rozhýbu náročné záverečné kopce

V tohtoročnej edícii zasiahne do celkovej klasifikácie až polovica súťažných dní. Najskôr sa bude meniť poradie v jazde proti chronometru, ale tri záverečné horské koncovky poľahky upravia pomery v GC. Na úspech v poradí nebude stačiť len silná časovka, pretože tentoraz organizátori zaradili do programu skutočne ťažké kopce. A to sľubuje parádne vrchárske súboje na konci podujatia.

Prvý deň nečaká na cyklistov nič jednoduché, v okolí mesta Saint-Étienne sa bude tvrdo bojovať o etapový triumf a žltý dres. Niekoľko horských prémii môže okresať hlavnú skupinu a záverečný okruh je vhodný na útok, takže jazdci sa musia pripraviť na hektický vstup do pretekov. Druhá a tretia etapa upokoja situáciu v pelotóne, v závere by sa malo šprintovať, ale profil druhej previerky preverí výkonnosť najrýchlejších jazdcov.

Pred cestou do kopcov zohrá významnú úlohu jazda proti chronometru. Takúto príležitosť budú chcieť využiť najlepší časovkári spomedzi jazdcov na celkové poradie, zvlnený terén môže vytvoriť medzi favoritmi pekné rozdiely. Pre všetkých kandidátov na titul to bude zároveň dôležitý test pred TdF, pretože časovka s rovnakou dĺžkou je pripravená aj na konci francúzskej GT. Po tomto tempárskom súboji sa ukážu na Dauphiné ešte raz šprintéri a posledné tri dni už budú určené len pre najlepších vrchárov.
 
 
fotogaleria ikonkaCelková trasa pretekov (© letour.fr)
celkova mapa
 

Tí si najskôr vyskúšajú svoje lezecké nohy na strmom kopci Mont du Chat, ktorý poskytuje výbornú príležitosť na útok na celej svojej dĺžke. Prudké gradienty budú vyhovovať odvážnym jazdcom, pretože po prekonaní tejto prekážky zostáva do cieľa ešte pätnásť kilometrov prevažne v klesaní. Koncovku siedmej etapy takisto obstará dlhé a ťažké stúpanie Col de Sarenne, ale ani tentoraz sa nebude finišovať na jeho vrchole. Už tu sa vyčlenia najsilnejší vrchári, ale bitka o etapový triumf bude pokračovať na nasledujúcich pätnástich kilometroch. Definitívnu bodku za etapou dá až krátky výstup na Alpe d'Huez, ktorý sa doteraz nevyužíval.

Klasické cieľové stúpanie si pretekári vyskúšajú až na konci pretekov, kde organizátori poskladali krátku etapu so štyrmi kopcami. Intenzívne vyvrcholenie Dauphiné bude lákať nespokojných favoritov na útok z diaľky, ale na vytvorenie rozdielov bude veľmi vhodný aj posledný kopec podujatia. Plateau de Solaison bude tvrdou a vytrvalou skúškou pre každého favorita a len na jeho vrchole spoznáme definitívnu podobu klasifikácie.   
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© letour.fr)
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
 
Porte si verí aj na Frooma s Contadorom
 
Veľkú motiváciu bude mať Chris Froome, ktorý môže vybojovať štvrtý triumf na podujatí, čo sa doteraz nikomu nepodarilo. Britský pretekár nemá zatiaľ úspešnú sezónu, jeho najlepším výsledkom bolo celkové šieste miesto na Herald Sun. Potom mu nevyšli preteky v Katalánsku a Romandii, na španielskom podujatí aspoň predviedol vynikajúci lezecký výkon na prudkom kopci Lo Port. Ale jeho čas prichádza len teraz, aj v minulom roku sa dokázal správne nabudiť práve na Dauphiné, a potom bol výborný aj na na Starej dáme.
 
Ako vynikajúci časovkár by mal vyťažiť zo štvrtej etapy, na tomto profile mu môže spomedzi kandidátov na titul konkurovať azda len Porte. Ale jeho sila sa ukáže aj v kopcoch, no ťažké finále troch záverečných horských etáp bude dobrým testom aj pre neho samého. Nepochybujeme, že v rozhodujúcich bitkách bude chcieť vyťažiť maximum zo svojej aktuálnej výkonnosti, aby sa správne naladil pred TdF a nechal rozplynúť svoje doterajšie výsledky. A ako vždy, bude mať pri sebe skúsenú podporu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFroomov atak a etapový triumf v ostatnej edícii
 
 
Výborný ročník prežíva Richie Porte, no austrálsky cyklista vie, že tie najdôležitejšie podujatia ho ešte len čakajú. Ale parádne výkony na TDU, Paríž - Nice a v Romandii ho dostali do potrebnej nálady pred kľúčovou časťou sezóny. Aj Porte by mal vyťažiť z jazdy proti chronometru, v prípade veľmi dobrého dňa bude Froomovým veľkým súperom. Na predchádzajúcich pretekoch ukázal aj kvalitnú lezeckú výkonnosť, jeho výkony na Col de la Couillole na P-N a v štvrtej etape na Okolo Romandie potvrdili, že v kopcoch je stále istejší a nebezpečnejší.      
       
Zdravú konkurenciu dopĺňa Alberto Contador, ktorému pri všetkých jeho úspechoch stále chýba titul z Dauphiné. Ale rozšírenie svojej víťaznej zbierky o toto francúzske podujatie nepovažuje za prioritu, tou je stále Tour de France. Doteraz sa zúčastnil na piatich etapových pretekoch a okrem Abu Dhabi Tour zakaždým patril medzi hlavných protagonistov a najsilnejších jazdcov. A to svedčí o dobrej výkonnosti v tejto sezóne, ale na druhej strane nezískal ani jedno víťazstvo. Pistolero je však veľmi súťaživý typ, preto bude chcieť túto bilanciu zmeniť. Uvidíme, či dostane príležitosť, aby sa mu to podarilo na Dauphiné. Na francúzskom podujatí ho čaká dôležitý test aj v časovke, kde si môže vyskúšať Froomove a Porteho kvality, a potom sa podľa toho zariadiť na TdF.
 
Budeme zvedaví na výkony Alejandra Valverdeho, ktorý má za sebou skvelú jar. V tomto roku vybojoval osem víťazstiev a tri tituly na etapových pretekoch. Ak sa v rovnakom prevedení ukáže aj na francúzskom podujatí, bude veľmi nepríjemný, pretože v kopcoch mu to ide ako nikdy predtým. Španielsky jazdec však berie Dauphiné ako prípravu na Grand Tours, pred sebou má účasť na Starej dáme a Vuelte, kde chce podať maximálny výkon, preto si v nasledujúcich dňoch môže niečo nechať v zálohe.
 
 
valverde 2017 contador spolu movf
Alberto Contador a Alejandro Valverde v Katalánsku (© Movistar Team)
 
 
Rozširujú konkurenciu a chcú dobré umiestnenie
 
Z domácich jazdcov myslí na najvyššie priečky Romain Bardet. Jazdec tímu Ag2r obhajuje druhú pozíciu a bude potrebovať dobrý výsledok, aby sa čo najlepšie naladil pred Starou dámou, kde budú na neho kladené vysoké očakávania. Bardet stratí nejaký čas v ITT, ale v troch horských etapách bude mať pekné príležitosti, aby si v klasifikácii polepšil. Na štarte sa objaví aj Warren Barguil, ktorý sa vracia po zlomenine bedrovej kosti, ktorú utrpel na Okolo Romandie.     
 
Do okruhu favoritov patrí aj Simon Yates. Britský cyklista bude lídrom tímu Orica na TdF, preto bude pre neho dôležité, aby si porovnal svoju formu s ostatnými súpermi. Ak bude rovnako silný ako v Romandii, kde vyhral etapu a získal druhú priečku v GC, nemusí sa ničoho obávať. Ale kameňom úrazu môže byť jeho časovka. Po vleklom zranení kolena sa vracia do hry Esteban Cháves, ktorý absolvoval len dvoje preteky v Austrálii na začiatku roka. Preto budú všetci veľmi zvedaví, v akom stave sa ukáže na Dauphiné.     
 
Na francúzske stúpania sa teší Daniel Martin, no pre jeho úspech v klasifikácii bude kľúčový výkon v časovke, ktorá nepatrí medzi jeho obľúbené činnosti. Ale v kopcoch predvádza stabilné výkony na vysokej úrovni, skončil tretí na P-N a šiesty v Katalánsku, preto bude motivovaný, aby nadviazal na svoje minuloročné tretie miesto, keď sa dostal na pódium po boku Frooma a Bardeta.    
 
 
martin d 2017 algarve vitazstvo
Triumf Daniela Martina v Katalánsku (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Okolo Kalifornie dostalo do pohody Andrewa Talanskeho. Americký cyklista tam síce nevybojoval titul, ale tretia priečka v GC a víťazná horská etapa ho veľmi povzbudili. Ak na prichádzajúcom podujatí využije peknú porciu časovkárskych kilometrov a v kopcoch nebude zaostávať, môže dosiahnuť ďalší úspech. Po dlhšej prestávke sa predstaví na trati Fabio Aru, ktorý sa musel vzdať účasti na Gire. Naposledy pretekal pred tromi mesiacmi, preto musí byť veľmi nabudený, aby sa už konečne postavil na štart dôležitých pretekov. Uvidíme, ako sa ukáže po takomto výpadku v silnej konkurencii.
 
Na podujatí sa objavia aj traja českí borci. Po jarnej časti už pretekal Petr Vakoč, ktorý sa zúčastnil na Baloise Belgium Tour, a na Dauphiné sa chce čo najlepšie pripraviť na svoju druhú účasť na TdF. Roman Kreuziger sa bude starať v drese Orica - Scott o mladších kolegov Yatesa a Chávesa a po dlhých problémoch s kolenom prakticky vstúpi do sezóny Leopold König, ktorý stále živí nádej, že sa môže predstaviť aj na Starej dáme. A na to potrebuje predviesť dobrý výkon na Dauphiné.    
 
 
Posledné ročníky Critérium du Dauphiné
 
2016 víťaz: vlajka Froome 2. m.: vlajka Bardet 3. m.: vlajka Martin Daniel
body: vlajka Hagen vrchy: vlajka Teklehaimanot U25: vlajka Alaphilippe
 
2015 víťaz: vlajka Froome 2. m.: vlajka Van Garderen 3. m.: vlajka Costa
body: vlajka Bouhanni vrchy: vlajka Teklehaimanot U25: vlajka S. Yates
 
2014 víťaz: vlajka Talansky 2. m.: vlajka Contador 3. m.: albansko V.D. Broeck
body: vlajka Froome vrchy: vlajka De Marchi U25: vlajka Kelderman
 
2013 víťaz: vlajka Froome 2. m.: albansko Porte 3. m.: vlajka D. Moreno
body: albansko Meersman vrchy: vlajka Damesau U25: aus.. Dennis
 
2012 víťaz: vlajka Wiggins 2. m.: albansko Rogers 3. m.: albansko Evans
body: albansko Evans vrchy: vlajka Sarmiento U25: vlajka Kelderman
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop