Tour bude veľmi otvorená, spoznáme premiérového víťaza? (preview favoritov)

29.6.2017, 10:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Ešte pred niekoľkými týždňami to vyzeralo tak, že hlavné slovo v tejto sezóne bude mať oslavujúce Giro, ale pred francúzskou Grand Tour sa dali mnohé veci do pohybu a razom máme pred sebou zaujímavú edíciu po každej stránke. Jasným favoritom už nie je obhajca prvenstva a v bodovacej súťaži sa môžeme dočkať vyrovnania rekordu Erika Zabela.  
 
 
sagan 2016 tdf 16 etapa tnkf
Jeden z vlaňajších triumfov Petra Sagana (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 

Chris Froome prichádza na Starú dámu bez víťazstva, čo sa mu stalo naposledy v roku 2012, a dokonca sa objavil silnejší pretekár ako on. Richie Porte aktuálne jazdí v životnej forme a s touto dispozíciou musí myslieť iba na útok na žltý dres. Navyše, ich vzájomný súboj dostal po Dauphiné nový rozmer. Nairo Quintana nevyhral Giro, takže na TdF nepríde posúvať svoje limity, ale jednoducho vyhrať. Jeho veľkou podporou bude Alejandro Valverde, ktorý stále jazdí na mimoriadne vysokej úrovni, a aj ďalší španielsky matador Alberto Contador chce potvrdiť, že ešte nepatrí do starého železa.

Na podujatí sa nakoniec predstaví aj Fabio Aru, ktorý mal pôvodne štartovať na domácej GT, ale okolnosti to zariadili inak. Preto sa môžeme tešiť na jeho spoluprácu s Jakobom Fuglsangom, ktorý sa ukázal na Dauphiné v svojej najsilnejšej možnej verzii. Posilnená prichádza aj Orica, ktorá pôvodne nominovanú dvojicu Cháves – Kreuziger doplnila o Simona Yatesa. Pod ťarchou francúzskych očakávaní bude jazdiť Romain Bardet, ktorý obhajuje druhú priečku v GC, a útočná trasa by mu mala vyhovovať, ale doterajšie výsledky ho veľmi uspokojiť nemohli.
 
 
tdf 2016 podium 2 movf
Vlaňajšie pódium: Bardet - Froome - Quintana (© Movistar Team)
 
 
Čaká nás remake súboja Armstrong - Hamilton?
 
Trojnásobný víťaz pretekov Chris Froome prichádza na podujatie v netradičnej úlohe, v sezóne 2017 nezískal ani jedno víťazstvo. Absolvoval len štyri etapové podujatia, najviac sa mu darilo na Critérium du Dauphiné, kde obsadil štvrtú priečku. Na týchto pretekoch však bolo vidno, že musí ešte tvrdo pracovať, aby sa dostal do takej formy, ktorou ničil súperov v minulých edíciách.
 
Jeho tohoročné výkony mali akúsi kolísavú tendenciu. Na jednej strane predviedol lezecký super-výkon v Katalánsku na Lo Port a aj na Dauphiné na Mont du Chat, ale potom ukázal nepresvedčivé predstavenia v Romandii, výbuch v piatej etape na Okolo Katalánska a v záverečnej etape na Critérium du Dauphiné nedokázal vyzliecť zo žltého trička Porteho, čo by sa mu v predchádzajúcich sezónach asi podarilo. Froomove výkony boli síce nekonzistentné, ale ak v priebehu ročníka dokázal predviesť niekoľko špičkových vrchárskych výkonov, nepochybujeme, že takýto trend ukáže aj na Starej dáme.
 
Pri predchádzajúcich triumfoch vždy dominoval v prvej časti pretekov, a potom udržal vedúcu priečku za pomoci silnej tímovej podpory. O jeho aktuálnom stave veľa napovedia už úvodné etapy. V jazde proti chronometru by mal získať menšie benefity na niektorých súperov, ale na Dauphiné mu ITT nevyšla. Ak sa mu podarí zvládnuť časovku svojím tradičným spôsobom a vyjde mu aj stúpanie La Planche, kde vyhral svoju prvú etapu na TdF, sme presvedčení, že potom sa naplno rozbehne mašina tímu Sky. A tá príde v parádnom prevedení.
 
 
froome quintana stupanie vuelta 2016 movf
Veľkí rivali Chris Froome a Nairo Quintana na Vuelte (© Movistar Team)
 
 
Geraint Thomas je už regulárnym jazdcom na celkové poradie, Mikel Landa bol skvelý v treťom týždni na Gire, a keďže skončil v ITT na španielskom šampionáte na druhej priečke, jeho výkonnosť musí byť perfektná. V pohode jazdia aj Kwiatkowski, Henao či Nieve, takže britská zostava je prvotriedna ako vždy. Otázkou len zostáva, či Chris Froome dokáže presne načasovať svoju formu na nasledujúce tri týždne. Z trasy nemusí mať obavy, pretože už mnohokrát predviedol, že vie jazdiť na prudkých sklonoch, nebojí sa rozhodujúcich zjazdov do cieľa, dokáže si pomôcť v časovkách a bude mať pri sebe kvalitnú podporu, ktorá už nebude chcieť dopustiť druhý Aramon Formigal z minuloročnej Vuelty. Froome bude ako trojnásobný víťaz veľmi sebavedomý, ale aj obozretný, pretože sa črtá veľmi zaujímavý súboj o žltý dres.
 
Najlepšiu sezónu v kariére prežíva Richie Porte, ale pre austrálskeho cyklistu to nič neznamená, pokiaľ sa nepresadí na Tour de France. Aj on jazdil na štyroch etapových pretekoch, ale na rozdiel od Frooma vyhral Tour Down Under a Okolo Romandie a na Paríž - Nice a Critérium du Dauphiné patril k najlepším pretekárom. Na začiatku roka na Willunga Hill potvrdil, že momentálne je najsilnejším jazdcom na krátkych, náročných stúpaniach, a najlepšie to zdokumentoval v Romandii na 3-kilometrovom kopci Leysin, kde počas necelých ôsmich minút dokázal vyprodukovať výkon takmer 500 wattov. A to sú už majstrovské parametre.
 
Na druhej strane jeho etapový triumf na Col de la Couillole na P-N a lezecké výkony na Dauphiné potvrdili trend, že aktuálne patrí k top vrchárom na svete, a ak sa mu chce niekto vyrovnať, musí sa prezentovať naozaj špičkovým výkonom. Kandidáta na titul z neho robí aj časovka, v tejto disciplíne predviedol vynikajúce výkony v Romandii a najmä na Dauphiné. Takže aj Porte môže dominovať v düsseldorfskej časovke, a keď k tomu pridá očakávaný výkon na krátkom La Planche, už po úvodných etapách môže mať pekný náskok pred niekoľkými súpermi.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPorteho víťazný atak v 7. etape na Paríž - Nice 2017
 
 
V doterajšom priebehu sezóny bol Richie Porte z hľadiska čistého výkonu asi najsilnejším pretekárom na GC, čo značným spôsobom zdvihlo jeho sebavedomie. Ale teraz má pred sebou tú najťažšiu úlohu, aby to dokázal počas najsledovanejších troch týždňov celého ročníka. A v minulosti sa mu na tomto javisku veľmi nedarilo. Na Starej dáme skončil najlepšie na piatej priečke, čo je vlastne jeho najvyšší výsledok na GT. Veľké problémy máva najmä počas prvých dní, kde bude veľmi záležať od jeho kolegov, aby ho dostali cez všetky nástrahy bez ujmy.
 
Budeme zvedaví na to, ako si bude počínať v kopcoch tím BMC, aby sa už neopakovala posledná etapa na Dauphiné. Caruso, Roche, Moinard, ale aj De Marchi majú dobrú formu, ale musia sa vybičovať k maximálnym výkonom, pretože Sky a Movistar disponujú silnejšou zostavou. Richie Porte má životnú šancu na dobytie maillot jaune. Ak sa mu podarí skĺbiť jeho fyzickú silu s mentálnou odolnosťou, v Paríži môže mať veľký úsmev na tvári. 
 
 
porte izagirre 2017 tdu movf
Richie Porte ukázal svoju silu už na Tour Down Under (© Movistar Team)
 
 
Movistar chce konečne titul zo Starej dámy
 
Nairo Quintana plánoval doraziť na Tour de France ako aktuálny víťaz Gira, ale keďže sa mu to nepodarilo, musí sa stopercentne koncentrovať na triumf na francúzskej GT. A to nebude jednoduchá záležitosť. Skôr či neskôr by sa mala prejaviť únava po vyčerpávajúcom Gire, z tohto pohľadu bude pre neho náročný najmä posledný týždeň, kde stoja Galibier, Izoard a veterná časovka. Jeho nevýhodou bude aj to, že podujatie neobsahuje množstvo tvrdých horských etáp s cieľovými stúpaniami, čo býva dominantou kolumbijského cyklistu, preto bude veľmi záležať, aby Quintana a Movistar zvolili tú správnu taktiku.
 
Zo španielskeho tábora sa ozýva opakované, že Quintana je silnejší na druhej GT v sezóne a že len teraz sa dostal do svojej najlepšej formy. Skutočne, na Gire to nebol ten pravý vrchár, akého poznáme, takže v tomto smere môže ísť jeho výkonnosť hore. Ale stále tu musí panovať strašiak únavy, či to bude stačiť proti kvalitným súperom, ktorí sa stopercentne sústredia na TdF.
 
 
quintana 2017 giro atak rcsf
Atak Naira Quintanu atakuje na Gire (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Je jasné, že v obidvoch ITT stratí čas, ktorý musí získať späť v horských previerkach. Ak chce byť Quintana úspešný, musí útočiť na Mont du Chat, ale záverečné kilometre etapy veľmi nevyhovujú tomuto útlemu cyklistovi. Movistar musí aktívne jazdiť v obidvoch pyrenejských etapách, a potom sa Quintanovi typologicky najviac hodia stúpania Galibier a Izoard, ktoré sú však na konci podujatia. A to môže byť kameňom úrazu. Za iných okolností by mal najlepšiu formu práve počas sedemnástej a osemnástej etapy, ale Giro...  Nechajme sa prekvapiť, ako si nakoniec poradí s týmto ťažkým bremenom, ale jedno je isté. Ak chce byť úspešný, musí útočiť a dobiedzať do súperov, kde sa bude dať.
 
Už tradične bude mať po svojom boku Alejandra Valverdeho, ktorý tradične nesústredí svoju pozornosť na Tour, ale na Vueltu. Pred Starou dámou vyhlásil, že jeho zámerom nie je bojovať o klasifikáciu, ale svojou prípadnou prítomnosťou v Top 10 chce posilniť strategickú pozíciu Movistaru. Valverde bude Quintanovým najdôležitejším pomocníkom nielen z pohľadu výkonnosti, ale aj skúseností, čo sa kolumbijskému jazdcovi veľmi zíde v niektorých nevyspytateľných etapách. Movistar bude patriť medzi najlepšie tímy na trati a uvidíme, ako to s nimi dopadne, pretože miestami sa zdá, že španielska zostava si rovnako cení miesto na stupňoch víťazov ako celkový triumf na.
 
 
valverde froome 2016 tdf debata movf
Alejandro Valverde v debate s Chrisom Froomom (© Movistar Team)
 
 
Na svoje najlepšie momenty na tomto podujatí bude chcieť nadviazať Alberto Contador, ale je pravda, že jazdec tímu Trek - Segafredo sa dostal naposledy na pódium v roku 2009. Už 34-ročný pretekár sa rozhodol ešte raz zaútočiť na žltý dres a tomuto cieľu podriadil všetko. Sezónu si rozdelil na dve časti. V tej úvodnej predviedol veľmi dobré výkony na Ruta del Sol, Paríž - Nice, v Katalánsku a Baskicku, kde zakaždým obsadil druhú priečku v GC. Potom sa zameral výlučne na Starú dámu a kvôli tomu obetoval aj Dauphiné, kde si ale vyskúšal svoju časovku, a tento test dopadol pre neho výborne.
 
Tohtoročná útočná trasa mu môže vyhovovať, veď patrí k tým jazdcom, ktorí sa neštítia útočiť z veľkej vzdialenosti. A keďže sa nebojí vytvoriť na trati anarchiu, môže to byť práve on, kto bude burcovať do útoku. Jeho najsilnejšou zbraňou budú tie najťažšie horské etapy, kde bude rozhodovať len a len lezecká vytrvalosť, takže aj on by privítal, ak by podobných predstavení bolo v ponuke viacej. Pistolero má stále veľké meno, ale budeme zvedaví, či dokáže vyvinúť rovnaký wattový výkon ako Porte, Froome či Quintana. Na Paríž - Nice a v Katalánsku sa mu to podarilo, preto aj on patrí k tým cyklistom, ktorí budú mať na štarte veľké očakávania.
 
 
contador 2017 superi andaluciaf
Alberto Contador (© 63ª Ruta del Sol, Vuelta Andalucia / By Karlis Medrano)
 
 
Veľa dobrých kandidátov na pódium alebo Top 10
 
Ešte pred niekoľkými týždňami nebola v Astane najlepšia atmosféra, ale účinkovanie na Critérium du Dauphiné všetko zmenilo. Po zranení sa vrátil do hry Fabio Aru a taliansky jazdec veľmi rýchlo hodil za hlavu starosti s Girom a okamžite zameral pohľad na TdF. Na Dauphiné sa vytiahol v šiestej etape a jeho výkon na Mont du Chat ho ukázal v perfektnej forme. Bolo vidno, že si cyklistiku veľmi užíval, a parádne povzbudenie dostal aj na domácom šampionáte, kde sa presadil na ťažkom okruhu sólovou jazdou. Fabio Aru sa tak postaví na štart francúzskej GT vo výbornej forme a s jeho prirodzeným útočiacim inštinktom bude patriť medzi sledovaných jazdcov. Aru sa hodí na živelné profily a je presne tým jazdcom, ktorého forma stúpa v priebehu pretekov, takže sa môže tešiť aj na záverečné alpské etapy. V minulej edícii vypadol z Top 10 v poslednej horskej previerke, teraz si nič podobné nepripúšťa.
 
Jakob Fuglsang sa pripravoval celú sezónu na líderskú pozíciu na TdF a nakoniec nič na tom nezmenila ani prítomnosť Fabia Arua v zostave. Dánsky jazdec sa totiž vynikajúco prezentoval na Dauphiné a vedenie tímu nemalo inú možnosť, ako ho nechať v úlohe spolu-lídra. Vzhľadom na spomínaný výkon si tento honor zaslúži, veď nikdy predtým sme ho nevideli jazdiť na podobnej úrovni. Vyhral dve etapy, v tej siedmej ako jediný udržal Porteho atak, aby posledný deň zakončil triumfálnou jazdou na vrchol prudkého Plateau de Solaison. Ak si takúto výkonnosť prinesie aj na Starú dámu, Astana a aj Aru už budú vedieť, ako to patrične využiť.         
 
 
fuglsang 2017 dauphine astf
Jakob Fuglsang sa perfektne naštartoval na Dauphiné (© Courtesy Astana Pro Team)
 
 
Veľká pozornosť bude smerovať na Romaina Bardeta, ktorý obhajuje striebornú pozíciu, ale francúzsky borec doteraz nemal veľa dôvodov na radosť. V prvej časti sezóny ho zabrzdila diskvalifikácia na Paríž - Nice, potom mu chýbala razancia v kopcoch a na Dauphiné sa snažil zachraňovať situáciu po zbabranej časovke. Počas generálky na Starú dámu síce jazdil aktívne, ale bolo vidno, že má pred sebou ešte nejakú prácu, aby sa dostal na svoju najlepšiu úroveň. Bardet patrí medzi útočiacich jazdcov, aj v ostatnej edícii sa dostal na druhú priečku po krásnom ataku v devätnástej etape, preto veríme, že svoje príležitosti nájde aj tentoraz. 
 
V ostatnom ročníku sa prebojoval do najlepšej desiatky aj Daniel Martin a írsky jazdec bude chcieť túto bilanciu ešte vylepšiť. V kopcoch patrí medzi spoľahlivých jazdcov, aj keď počas GT zvykne prežiť nejaký slabší deň. Dobre sa naladil na Dauphiné, kde bral tretie miesto a ukázal sa v koncentrovanej podobe. Pripravené kopce si užíval a jeho slabá časovka ho nevzrušovala. A takto by sa chcel presadiť aj na TdF.  
 
 
martin d valverde 2017 lbl suboj movf
Daniel Martin v súboji s Alejandrom Valverdem na L-B-L (© Movistar Team)

 
Pred Tour de France musela meniť plány Orica - Scott, ako veľká komplikácia sa ukázalo zranenie kolena Estebana Chávesa. Kolumbijský jazdec sa po dlhej prestávke predviedol len na Dauphiné, preto bol dávnejšie povolaný do zostavy aj Simon Yates, ktorý má nadviazať na minuloročné šieste miesto z Vuelty. Britský jazdec je dostatočne agresívnym cyklistom, aby na TdF využil otvorené profily a zamotal hlavu aj skúsenejším borcom. Na Okolo Romandie sa mu to podarilo a s podobnou formou bude určite atakovať vysoké priečky v GC aj na Starej dáme.
 
Pekným výkonom sa môže prezentovať aj samotný Esteban Cháves, ktorého forma bude stúpať v priebehu pretekov, a v druhej časti môže patriť k najlepším pretekárom. Obidvoch talentovaných cyklistov bude mať pod palcom Roman Kreuziger, pre ktorého to bude už ôsma účasť na podujatí. Jeho úlohou bude usmerňovať v kopcoch mladších kolegov, ale určite neodmietne príležitosť vybojovať dobrý výsledok v poradí. Veď v minulej edícii dokázal finišovať na desiatej priečke v GC.       
 
 
kreuziger 2017 profilova rcsf
Roman Kreuziger v tejto sezóne (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Silnú štartovú listinu dopĺňa Louis Meintjes, ktorý v minulom roku finišoval na ôsmej priečke, a lezecký talent nebude chcieť z tejto pozície ustúpiť. V doterajšej sezóne nebol výrazný, ale jeho výkon na Dauphiné na Plateau de Solaison ukázal, že všetko by malo byť správne načasované. V drese Cannondale - Drapac sa budú chcieť vytiahnuť Andrew Talansky a Rigoberto Urán. Väčšie skúsenosti má kolumbijský borec, ktorý sa nedávno ukázal v kopcoch na Route du Sud, a v prvej časti sezóny dokázal finišovať v Top 10 na viacerých WT pretekoch. Talansky v tomto roku veľa nenajazdil, ale vyšla mu Kalifornia, a na Tour bude chcieť potvrdiť, že do formy sa dokáže dostať veľmi rýchlo. Lídrom Bahrajn - Merida bude Ion Izagirre, uvidíme, ako sa mu bude dariť počas náročných troch týždňov.     
 
Bora - Hansgrohe stavia na Rafala Majku, ktorý má potenciál na vysokú priečku v klasifikácii, ale nesmieme zabudnúť ani na jeho slabosť pre bodkovaný dres, ktorý už dvakrát získal. Poľský pretekár bol silný v kopcoch v Kalifornii a Slovinsku, v tomto smere je pripravený perfektne a musí len dúfať, že ho nezastaví žiadna neočakávaná udalosť. V nemeckej zostave sa predstaví aj talentovaný Emanuel Buchmann, ktorý sa výborne predviedol na Okolo Romandie a Critérium du Dauphiné.
 
 
majka 2017 slovinsko triumf bohfst
Rafal Majka na Okolo Slovinska (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Šprintérom chce naďalej dominovať Peter Sagan
 
Veľká pozornosť bude smerovať aj na bodovaciu súťaž. Peter Sagan ťahá sériu piatich zelených dresov, a keď vyhrá bodovaciu klasifikáciu aj tentoraz, vyrovná rekordný zápis Erika Zabela. Svetový šampión stavil na osvedčenú prípravu a jeho výkony v Kalifornii a vo Švajčiarsku ukázali, že je výborne pripravený aj na svoj druhý vrchol sezóny. Parádne koncovky na Tour de Suisse v piatej a ôsmej etape ho dostali do pohody, pretože opäť ukázal, že v hromadných špurtoch je stále veľmi rýchly a prezieravý. A to je dobrým znamením pred TdF, kde môžeme uvidieť až deväť hromadných dojazdov.
 
Organizátori ponúkli šprintérom značné množstvo jednoduchých profilov, tieto koncovky môžu zdramatizovať súboj o zelený dres, ak sa bude jednému z najrýchlejších jazdcov mimoriadne dariť. Ale na druhej strane na štarte sa objaví silná konkurencia, takže je veľký predpoklad, že šprintéri si etapové triumfy rozdelia. A to bude hrať do kariet Petrovi Saganovi, ktorý je povestný svojou konzistentnou jazdou v každej etape, keď nevypustí ani jeden finiš, kde sa dajú získať nejaké body. Okrem toho si môže pekne polepšiť vo výbušných koncovkách v mestách Longwy a Rodez, kde bude veľkým kandidátom na etapový triumf. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVíťazstvá Petra Sagana na TdF
   
 
Jeho dôležitými pomocníkmi budú Maciej Bodnar a Marcus Burghard, ktorí sú kvalitnými tempármi a budú veľmi silní v rovinatých etapách, a na týchto profiloch mu bude k dispozícii aj jeho brat. Juraj Sagan sa dočkal prvej účasti na Starej dáme a podľa jeho vyjadrení je jasné, že to neplánuje brať len ako prestížnu záležitosť, ale chce čo najviac pomôcť svojmu bratovi. Dôležitým pomocníkom bude Rüdiger Selig, ktorý je dobrým rozbiehačom špurtu, o čom sa presvedčil Sam Bennet na Gire, takže nemecký jazdec môže Petrovi Saganovi veľmi uľahčiť cestu v rozhodujúcich momentoch pred hromadným špurtom.
 
Záujem o zelený dres verejne deklarovali Michael Matthews a Sonny Colbrelli, ale obidvaja vedia, že zosadiť Sagana z tejto pozície bude náročná misia. Matthews a Colbrelli sú silní a rýchli na náročnejších profiloch, ale tohtoročná Tour obsahuje len minimum podobných príležitostí. Naopak, väčšina šprintérskych etáp je veľmi jednoduchá a v klasickom hromadnom dojazde nie sú takí nebezpeční ako Sagan. Ak bude austrálsky jazdec cítiť svoju šancu, môže skákať do únikov, ale v tom prípade sa mu svetový šampión odplatí rovnakým spôsobom.  
 
 
matthews 2017 suisse triumf bohfst
Triumf Michaela Matthewsa pred Petrom Saganom (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Najrýchlejším cyklistom na pretekoch bude Marcel Kittel, ktorý má pri sebe skúsenú a kvalitnú podporu, preto bude chcieť vybojovať čo najskôr jubilejné desiate víťazstvo na Tour. André Greipel už nie je najmladší, ale nemecký borec bude veľmi sklamaný, ak sa mu z bohatej ponuky nepodarí ovládnuť aspoň jeden dojazd. Na pretekoch sa nakoniec predstaví aj Mark Cavendish, ktorý ešte donedávna bojoval s chorobou. Britský šprintér tak vidí svoje príležitosti v druhej časti Starej dámy. Veľkú motiváciu bude mať čerstvý francúzsky šampión Arnaud Démare, okolo ktorého je vybudovaný takmer celý tím FDJ. Dobrú šprintérsku konkurenciu dopĺňajú Degenkolb, Kristoff, Groenewegen a Bouhanni, takže v rovinatých etapách sa máme na čo tešiť.
 
Na Tour de France sa predstaví druhýkrát v kariére Zdeněk Štybar. Jazdec tímu Quick-Step Floors sem zavítal aj pred dvomi rokmi a hneď získal etapový triumf. Ako český šampión chce prezentovať majstrovský dres v čo najlepšom svetle, nepochybujeme, že počas troch týždňov svoju príležitosť nájde. Na podujatí sa predstaví aj Ondřej Cink, ktorý vybojoval nomináciu po spoľahlivých predstaveniach na etapových pretekoch. Na týchto podujatiach vôbec nebolo vidno, že na ceste jazdí profesionálne len niekoľko mesiacov, pričom kvalitné výkony predvádzal najmä v kopcoch. Uvidíme, či svoje dispozície dokáže ukázať aj na najslávnejších pretekoch.       
 
 
Peter Sagan na Tour de France
sagan p posl rocniky rok celkovo: body: víťazstvá: Top 3: Top 10:
2016 95. 1. 3 8x 10x
2015 46. 1. 0 7x 12x
2014 60. 1. 0 5x 11x
2013 82. 1. 1 7x 9x
2012 42. 1. 3 7x 11x
 
 
Počas Tour de France sme vypli možnosť pridávať komentáre neregistrovaným používateľom. Veríme, že to prispeje k vyššej kultúre v diskusii.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop