Okolo Poľska bez dlhých kopcov a časovky, no s ambicióznou Borou

27.7.2017, 17:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Blíži sa v poradí už 74. ročník pre nás najbližších pretekov World Tour. Ich štartovka je vždy poznačená práve skončenou Tour de France, ale tento rok sa na trati predsa len predstavia viacerí jazdci s prívlastkom svetoví. Zapríčinila to práve Tour, z ktorej diskvalifikovali Petra Sagana a na ktorej spadol Rafal Majka, takže pretekári Bory-Hansgrohe budú určite patriť medzi hlavných aktérov celého podujatia. Napínavosť pretekov ešte doplnia kratšie stúpania a absencia časovky.
 
 
wellens 2016 lang tdp podium polognef
Tim Wellens s Czeslawom Langom (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Bez silných rečí
 
Jedným z najväčších smoliarov práve skončenej Tour de France je poľský pretekár Rafal Majka. Po páde v deviatej etape sa musel s pretekmi neskôr rozlúčiť, no blíži sa čas na jeho športovú vendetu. Domáce WT podujatie je na to ako stvorené a jazdec Bory - Hansgrohe aj keď skromne, ale predsa len vyhlasuje, že je spať. "Som veľmi rád, že sa zúčastním na tohtoročnej edícii Okolo Poľska. Naposledy som tu štartoval v roku 2014, od vtedy som tú príležitosť nemal. Nehoda ma prinútila opustiť Tour, no som spať, trénujem na sto percent a cítim sa silný. Nechcem tvrdiť, že idem vyhrať, ale v horách sa pokúsim urobiť maximum," hovorí Poliak. Víťaz horskej klasifikácie z vlaňajšej Tour, spomínaný ročník 2014 aj vyhral a bolo by pekné, ak by sa pred Vueltou naladil víťazne aj v domovine. "Dám do toho všetko. Je dobré, že trať je oproti roku 2014 ťažšia. Neuveriteľne sa teším na našich fanúšikov," dodáva.
 
Bez diskusií, najväčšou hviezdou u našich severných susedov bude od nás. Peter Sagan. Na Starú dámu prišiel s veľkou formou a súboj medzi ním, Marcelom KittelomMichaelom Matthewsom o zelený dres mohol byť možno ešte napínavejší ako ten o dres žltý. Nestalo sa tak a práve preto sa víťaz Okolo Poľska 2011 predstaví u našich severných susedov opäť. Podobne ako u Majku, aj Žilinčan bude na tamojších cestách štartovať po prvý raz od celkového víťazstva. "Hoci som tu naposledy štartoval pred šiestimi rokmi, nikdy nezabudnem na to, ako som sa cítil v roku 2011. Keď som sa po poslednej etape postavil v Krakove na stupne víťazov so žltým dresom, bol to neopísateľný pocit. Bolo to moje prvé veľké víťazstvo v GC. S radosťou môžem povedať, že sa sem vraciam a teším sa na vzrušujúci týždeň," hovorí majster sveta ako z Richmondu, tak aj z Dohy. Veľkú radosť z prítomnosti Petra Sagana mal aj riaditeľ pretekov Czeslaw Lang. "Som rád, že budeme mať v pelotóne Petra Sagana. Je to ohromná pocta. Všetci fanúšikovia majú stále v mysliach rok 2011 a jeho víťazstvo. Bol to rok prekvapení. Verím, že Saganova prítomnosť  ešte viac podčiarkne veľkoleposť našich pretekov," mädlil si ruky Lang. V službách Bory sa v krajine, na ktorú mieril prvý výstrel druhej svetovej vojny, predstaví aj Erik Baška. Mladý Slovák bude čakať či v spoločnosti dosť kozmopolitného tímu dostane svoju šancu. Určite bude pomáhať kolegom. V nemeckom projekte bez Nemca budú štartovať dvaja Slováci, dvaja Rakúšania, Talian, Poliak a Lotyš.
 
 
majka 2017 kalifornia stupanie bohf
Rafal Majka v Kalifornii (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Skorá generálka pred Španielskom
 
Taliansky žralok z Messiny naposledy pretekal pred vyše mesiacom. Bolo to na národnom šampionáte, kde skončil dvanásty. Ešte pred tým sme videli 32-ročného Vincenza Nibaliho na domácej Grand Tour. Giro bolo náročné, predsa oslavovalo sto rokov a chystalo sa naň viacero pretekárov, ktorí sa sústredili len a len na tieto preteky. Víťaz Tour de France 2014 napokon skončil tretí. Zdolali ho len Tom DumoulinNairo Quintana.
 
Vincenzo však na preteky možno už aj zabudol a plne sa sústredí na španielsku Vueltu. Ešte pred tým ale absolvuje dosť skorú generálku na poľských cestách. "Prežil som horské sústredenie v Passo San Pellegrino, po ktorom sa vraciam do súťažného kolotoča. Pracovali sme tvrdo a do Poľska prichádzam s rastúcou kondíciou. Možno sa aj pokúsim zabojovať o GC, tento podnik ale bude hlavne akousi poslednou prípravou pred Vueltou," hovorí jazdec Bahrainu Merida. Je ťažké posúdiť, či sú slová skúseného Taliana pravdivé a o GC sa príliš starať nebude alebo či nejde len o zákulisné hry. Ďalšie plány projektu prezradil športový riaditeľ Paolo Slongo. "V Poľsku nebudú žiadne dlhé stúpania, ale aj tak to bude kvalitná príprava. Čaká nás zaujímavá trať, ktorá môže ukázať naše silné stránky. Samozrejme budeme pracovať pre Vincenza Nibaliho, ale tiež pre Domena Novaka, no a v šprinte pre Niccola Bonifazia," uzavrel Slongo. 
 
Tak isto po Gire prichádza na druhú stranu Tatier Luxemburčan Bob Jungels. Pretekár Quick-Stepu skončil na Apeninskom polostrove ôsmy. Po pretekoch potom v Taliansku ešte ostal. Venoval o dosť príjemnejší veciam. "Po Gire som sa zotavil celkom rýchlo a dobre. Ostal som tu s priateľkou, s ktorou sme strávili peknú dovolenku na Sardínii. Vzal som si sem aj bicykel, aby som sa zľahka rozbicykloval," načal pretekár, ktorý podobne ako Nibali od Gira nepretekal, teda s výnimkou národného šampionátu, ktorý vyhral. Podľa jeho slov mu to dodalo ešte viac energie, pretože reprezentovať farby svojej aj keď malej krajiny, je obrovskou cťou. "Verím, že druhá polovica sezóny odzrkadlí moju prípravu. Možno hneď v Poľsku, kde bude na programe veľmi zaujímavá trať. Tá sa mi páči a pre pretekárov, ktorí nemajú v nohách nič ťažké, ponúka viacero zaujímavých možností. Pre dobrý výsledok v ďalšej časti sezóny urobím maximum," dodáva jeden z favoritov. Bob Jungels sa bude môcť spoľahnúť aj na Petra Vakoča. Pražský rodák má na tieto preteky taktiež výborné spomienky, veď v roku 2014 si tu v druhej etape pripísal svoje prvé veľké víťazstvo medzi profesionálmi.
 
 
jungels 2017 giro podium rcsf
Bob Jungels na Gire (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Plány na dvoch frontoch
 
Vojenskí generáli musia byť počas bitky obozretní. Najlepšie je keď majú pokryté všetky možnosti vývoja deju. Aj cyklistické preteky sú tak trochu vojnou, no a na tie v Poľsku sa perfektne pripravili v tíme Orica - Scott. GC pokryje Adam Yates, ktorého dvojča Simon vybojoval pre tím na Tour biele tričko. Vlani ho mal na sebe práve Adam, takže nečudo, že si ho dámy, ktoré ho doň obliekali, pomýlili s bratom. Šprintérske koncovky bude mať zase na starosti austrálsky miláčik Caleb Ewan. Všetko za všetkých prezradil športový riaditeľ "klokanov" Dave McPartland. "Máme vyvážený tím s chlapcami, ktorí pomôžu Calebovi, ale aj Adamovi. Tím je skutočne rozmanitý a nezostane len pri podpore našich lídrov. Okolo Poľska nie sú malé preteky, predsa sú vo WT, takže očakávam vysokú náročnosť. Vstupujeme do nich s dvomi cieľmi. Chceme vyhrať aspoň jednu etapu a uspieť v GC," dodáva športový riaditeľ projektu.
 
Vlaňajší ročník bol tak trochu netradičný. Svoje rázne nie pretekom povedalo počasie, vďaka čomu museli organizátori úplne zrušiť šiestu etapu. Možno aj vďaka tomu vyhral Tim WellensLotta Soudal. Belgičan tento rok na súpiske tímu chýba, predstaviť by sa mal na klasike San Sebastian. S určitosťou sa tak z víťazstva bude tešiť niekto iný. Ten, kto najlepšie zvládne pripravených 1122 kilometrov. Mohol by to byť aj Rui Costa, ktorého tím UAE sa na štart postaví podobne ako Orica - Scott s dvomi lídrami. GC bude mať na starosti exmajster sveta a rýchle dojazdy zase Sacha Modolo. "Posledné týždne som sa dosť intenzívne pripravoval v horách Passo San Pellegrino, a to pod drobnohľadom špecialistov. Boli tam spolu so mnou aj niektorí spolujazdci, takže sme si užili aj trochu zábavy. Na pretekoch v Poľsku som ešte neštartoval, verím, že je to dobrý úvod do druhej polovice sezóny. Som na tieto preteky zvedavý, no ešte viac som zvedavý na výsledky mojej práce," povedal portugalský pretekár.
 
Samozrejme, nebude to ma ľahké. Znepríjemniť situáciu mu budú chcieť tiež mená ako Domenico Pozzovivo, Tejay Van Garderen či Ilnur ZakarinJan Hirt. Český reprezentant zrejme ešte stále bojuje o novú zmluvu, a to v tíme WT, takže Okolo Poľska bude preňho ďalšou skvelou príležitosťou. Víťaz Okolo Rakúska 2016, si novú zmluvu možno už vydobyl dvanástym miestom na Gire, ale potvrdiť dobrú formu v tomto roku môže aj tu. Oranžové dresy domáceho CCC ale určite bude vidieť aj tak. Pretekári v týchto farbách jazdia aktívne na každom podujatí, na domácich cestách pred domácimi sponzormi a hlavne fanúšikmi, budeme mať pocit akoby ich v tíme nebolo sedem, ale rovno desať.
 
 
Posledné ročníky Okolo Poľska
 
2016 víťaz: albansko Wellens 2. m.: vlajka Felline 3. m.: vlajka Bettiol
body: vlajka Bettiol vrchy: albansko Wellens U25:   x
 
2015 víťaz: vlajka I. Izagirre
2. m.: albansko De Clercq 3. m.: albansko Hermans
body: vlajka Kittel vrchy: vlajka Paterski U25:   x
 
2014 víťaz: vlajka Majka 2. m.: vlajka I. Izagirre 3. m.: vlajka Intxausti
body: vlajka Hutarovič vrchy: vlajka Paterski U25:   x
 
2013 víťaz: vlajka Weening 2. m.: vlajka I. Izagirre 3. m.: vlajka Riblon
body: vlajka Majka vrchy: vlajka Marczynski U25:   x
 
2012 víťaz: vlajka Moser 2. m.: vlajka Kwiatkowski 3. m.: vlajka Henao
body: vlajka Swift vrchy: vlajka Marczynski U25:   x
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop