Cez víkend čakajú pelotón dve klasiky rôznych generácií i profilu

28.7.2017, 15:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Koniec júla je vo svete na dvoch kolesách nabitý. Okrem pretekov Okolo Poľska a rôznych menších podujatí, sa uskutočnia aj dve jednorazovky v rôznych kútoch Európy, ktoré sú navyše generačne odlišné. Staršia v San Sebastiane oslavuje 37. narodeniny, pričom tá v Londýne len šieste a vo WT je po reforme UCI po prvý raz.
 
 
Vrchári verzus klasikári
 
Klasika celým názvom Clásica San Sebastián naplno využíva baskické kopce, čo robí z pretekov náročnú záležitosť. Dlhých 231 kilometrov prinesie hneď osem kategorizovaných stúpaní. Úvod pretekov je plochý a pôjde sa popri oceáne, takže si bude treba dať pozor na vietor. Potom prídu na rad tri stúpania za sebou (3. kategórie, 2. kategórie a opäť 3. kategórie). Nasledovať bude opäť plochejšia časť s bufetom, no a potom príde na rad vyvrcholenie. Dva okruhy s dvomi náročnými stúpaniami JaizkibelArkale a záverečným kopcom Murgil Tontorra. A práve tu sa očakáva ten skutočný súboj o víťazstvo. Otázkou ostáva, či budú tieto kopce schodné pre klasikárov. Najsilnejší sa javí Greg Van Avermaet, ktorý má ale v nohách Tour de France a navyše ho nedávno limitovalo aj zdravie. "Posledné dni som bol trochu chorý, takže dúfam, že sa budem cítiť fajn. Mám motiváciu bojovať o prvú desiatku, ktorá by bola skutočne úžasná. Už len z pohľadu ponúknutých UCI bodov," povedal belgický pretekár. Kondícia jazdca BMC je teda otázna, navyše kopce ktoré pretekárov čakajú, môžu byť skutočne priťažké. Prekvapiť môže aj Tony Gallopin, veď už sa tak aj v roku 2013 stalo. Francúz má taktiež za sebou Starú dámu, čo veci opäť len komplikuje.
 
 
san sebastian 2017
profil pretekov (© klasikoa.eus)
 
 
Z klasikárov za zmienku ešte stojí aj Philippe Gilbert, ktorého tím Quick-Step Floors vysiela na Pyrenejský polostrov veľmi silnú zostavu na čele so Zdeněkom Štybarom. "Po Tour idem pretekať po prvý raz. Bol som chorý, takže som zvedavý, kde som. San Sebastian je vždy kvalitné podujatie a dúfam, že mi ukáže moju výkonnosť. Telo sa cíti celkom silné, ale až po pretekoch budem vedieť povedať viac," nesmelo vyhlásil Gilbert. Pôvodne to u tohto tímu vyzeralo na dobrú rovnováhu medzi vrchármi a klasikármi, veď na súpiske figurovali aj Julian Alaphilippe a Daniel Martin, ale napokon je všetko inak. "Počas Tour som nemal na bicykli žiadne väčšie problémy, ale ďalšie vyšetrenia ukázali, že treba pauzu. Je to škoda, cítil som, že mám dobré nohy, navyše tieto preteky sa mi veľmi páčia," vyhlásil svoj zdravotný stav za nespôsobilí írsky pretekár. Podľa informácií sú jeho problémy s chrbtom zapríčinené zlomeninou dvoch stavcov. O to obdivuhodnejšie teraz znejú jeho výkony a výsledky z Tour.
 
Záležitosť v Baskicku sa ale i napriek tomu javí viac ako záležitosť vrchárov.  A tých sa tu zišlo ako húb po daždi. Najsilnejšie sem prichádza britské Sky. Pochopiteľne bez Chrisa Frooma, ale so všetkými jeho pomocníkmi na čele s Mikelom Landom. Španiel bude doma, čo predstavuje ohromnú motiváciu. Na Tour d France vyzeral výborne, miestami to bolo ako v roku 2012, kedy bol Chris Froome silnejší ako jeho líder Bradley Wiggins. Teraz ho teda nič neobmedzuje, má formu, takže si môže všetko vynahradiť. Briti majú ale v talóne viacero alternatív. Ak zlyhá tá s Landom, môže prísť na rad Michal Kwiatkowski, Mikel Nieve či Sergio Henao. Je možné, že budeme v sobotu vidieť podobné obrázky ako tomu bolo počas ostatných troch týždňov vo Francúzsku.
 
 
mollema 2016 atak sebastian baskickof
Atak Baukeho Mollemu v závere vlaňajšieho San Sebastianu (© 2016, Zikliamatore)
 
 
Vo veľkej sile a ešte väčšej pohode prichádzajú do Španielska aj Nemci zo Sunwebu. Tím sa bude spoliehať na víťaza Gira a víťaza vrchárskej súťaže z Tour, teda na Toma DumoulinaWarrena Barguila. Lídrom by mal byť práve francúzsky pretekár, ktorého forma je oslnivá. Holanďan by mal byť zase tajnou zbraňou. Bez tajnej zbrane sem prichádza tím Cannondale. Všetko bude stáť a padať na čiernom koni celej Tour Rigobertovi Uránovi. "Ak ste mali dobrú Tour, preteky v San Sebastiane sú dokonalou záležitosťou. Pre takýchto jazdcov je týždeň po náročných pretekoch ťažký, ale ak sa cítia dobre, môžu byť hlavnými aktérmi tejto klasiky. Každý vie, že Rigo dokonal preteky veľmi silný a práve preto nastúpime v sobotu s veľkou dôverou v jeho schopnosti," vyslovil nádej na Kolumbijčanovu adresu jeho športový riaditeľ Juanma Garate.
 
Ďalším pretekárom z radu absolventov Tour de France je Simon Yates. Britský cyklista je ako mnohí v dobre forme, navyše má opäť plnú podporu tímu Orica - Scott. "Budú to ťažké a agresívne preteky. Historicky sa tu darilo pretekárom, ktorí mali dobrú Tour. Veríme, že to bude tento rok rovnaké. Tím bude žiť pre Simona, ktorý sa pokúsi o vrchol. Na Tour sa ukázal ako jeden z najlepších mladých jazdcov na svete, ale po takom ťažko programe sa môže stať čokoľvek," hovorí športový riaditeľ Neil Stephens. Vo farbách austrálskeho celku sa predstaví aj Roman Kreuziger. Okrem Simona Yatesa môžu preteky ovládnuť aj niektorí ďalší cyklisti. Bez šancí nie sú ani Diego Ulissi, Miguel López či Bauke Mollema. Samozrejme nemôžeme zabudnúť ani na Boru - Hansgrohe, kde bude lídrom Leopold König. Český reprezentant má možno už až chronické problémy s kolenom, no bude chcieť dokázať, že Vuelta bude v jeho podaní na výbornú. Limit z Tour bude chcieť zase odčiniť Juraj Sagan. O podrobnom priebehu pretekov vás budeme pochopiteľne informovať.
 
 
Posledné ročníky Clasica Ciclista San Sebastian
2016 víťaz: vlajka Mollema 2. vlajka Gallopin 3. vlajka Valverde
2015 víťaz: vlajka Yates Adam
2. albansko Gilbert 3. vlajka Valverde
2014 víťaz: vlajka Valverde 2. vlajka Mollema 3. vlajka Rodríguez
2013 víťaz: vlajka Gallopin 2. vlajka Valverde 3. vlajka Kreuziger
2012 víťaz: vlajka LL Sánchez
2. albansko Gerrans 3. albansko Meersman
 
 
Premiéra medzi veľkými
 
Snaha riadiaceho orgánu cyklistiky bola globalizovať tento šport do čo najväčšej možnej miery. Británia je obrovská a hlavne bohatá krajina s piatimi víťazmi Tour de France, momentálne asi s najlepším cyklistickým projektom na svete, no bola bez WT pretekov. Skutočne minulý čas, pretože už v nedeľu zažije veľkú premiéru podujatie s celým názvom Prudential RideLondon - Surrey Classic. Tak trochu nezvyčajné podujatie, ktoré prežilo svoj pôvodný zámer a funguje dodnes. Vzniklo v roku 2012 a malo byť generálkou pred OH, ktoré sa v tomto roku konali práve v Londýne. Funguje teda dodnes a presunom do najvyššej kategórie získalo nevídaný lesk. Tradične je to šprintérska záležitosť, v Británii nájdete brutálne kopce len sotva, a tak sa tu i tento rok zišla zaujímavá konkurencia.
 
 
londyn classic 2017
profil pretekov (© prudentialridelondon.co.uk)
 
 
Edícia v roku 2017 bude merať presne 200 kilometrov a na trati neuvidíme víťaza z minulého roka. Tom Boonen totiž už "neexistuje", a tak bude mať jednotku na svojom drese Jack Bauer. Quick-Step nemá vo svojich radoch ani Marcela Kittela či Fernanda Gaviriu, a tak to bude možno na pleciach Maximiliana Richezeho. Naopak, s viacerými alternatívami môže hrať Bora - Hansgrohe, kde jestvujú až traja muži, ktorí by mohli špurtovať. Sú nimi Sam Bennett, Rüdiger Selig, no a pre potešenie slovenského fanúšika aj Michael Kolář, ktorý naposledy pretekal na národnom šampionáte. Uvidíme, na koho Nemci napokon pôjdu. Túto hádanku majú vyriešenú v Kaťuši. Zverenci športového riaditeľa Gennadyho Mikhajlova pôjdu určite na Alexandra Kristoffa. Nórsky pretekár chcel na Tour de France lepší výsledok ako len druhé miesto z etapy číslo štyri finišujúcej vo Vitteli. Na Ostrovoch bude mať na to krásnu príležitosť.  "RideLondon je oslavou dvoch kolies, ktorá sa uskutoční tento víkend. Pelotón, ktorý tvoria pretekári z celého sveta, uvidí krásnych dvesto kilometrov z Londýna do Surrey a do The Mall," píše sa na facebooku tohto tímu.
 
 
boonen 2016 vitazstvo PrudentialRideLondon
Vlaňajší triumf Toma Boonena (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Zvlnená klasika ale bude mať dvoch hlavných favoritov niekde inde. Bude to v tímoch SunwebLotto Soudal. Asi by celkom prekvapilo, ak by Michael Matthews, ktorý na Tour narušil hegemóniu Petra Sagana, neskončil vo výsledkovej listine vysoko. Možno by niektorých prekvapilo aj to, ak by nevyhral. Austrálčan sa bude môcť spoľahnúť na silný tím, ktorého hlavnými postavami by mali byť Phil BauhausNikias Arndt, ktorý v 19. etape na Tour skončil na výbornom druhom mieste. Dobrú formu potvrdil aj siedmym miesto v časovke v Marseille. "V minulosti viackrát skončili tieto preteky hromadným dojazdom. Urobíme všetko preto, aby sa tak udialo aj tento rok. Náš tím bude v nedeľu plne pracovať pre Andrého Greipela. Máme tu rýchlych chlapcov, ktorí budú plne podriadení nášmu vodcovi. André je na tom dobre. Síce na Tour nevyhral, ale niekoľkokrát bol k tomu veľmi blízko. Teraz ale už ale zameriava na klasiku tu v Londýne," prezradil jasný zámer športový riaditeľ projektu Bart Leysen. Nebyť pádu a zlomeniny na Tour v podaní domáceho pretekára Marka Cavendisha, favorit by bol jasný. Na keby sa ale nehrá, a tak podobne ako tomu bolo v roku 2016, ani v roku 2017 britskí fanúšikovia svojho najlepšieho šprintéra neuvidia. Jeho tím Dimension Data to tak bude mať dosť ťažké. Možno to skúsi iný Mark. Mark Renshaw.
 
Potom sú tu aj ďalší pretekári ako napríklad Jakub Mareczko z tímu Wilier či John DegenkolbTreku - Segafredo, ktorému ale taktiež veľmi Tour nevyšla. Revanš by tak padol vhod. Kandidátov ale bude veľa a víťaz môže byť len jeden. Očakáva sa klasický priebeh. Vytvorí sa únik, ktorý budú silné tímy následne sťahovať. Aj do úniku sa ponúka hneď niekoľko možností. Na štart sa totiž postaví poľský celok CCC a asi by to bolo aj trochu čudné, ak by sa v úniku neobjavil nejaký oranžový dres. Potom sa tu predstaví aj tím Sky, ktorý samozrejme vo svojich radoch šprintéra nemá, pričom motiváciu o prezentáciu mať bude. Okrem "neba" je tu takýchto tímov viacero. Či už ProKonti alebo WT, čo predznamenáva silný únik. Či sa tak stane alebo nie, sa u nás určite dočítate. 
 
 
Posledné ročníky Prudential RideLondon - Surrey Classic
2016 víťaz: albansko Boonen 2. albansko Renshaw 3. albansko Matthews
2015 víťaz: vlajka Drucker 2. vlajka Teunissen 3. vlajka Swift
2014 víťaz: vlajka Blythe 2. vlajka Swift 3. vlajka Alaphilippe
2013 víťaz: vlajka Démare 2. vlajka Modolo 3. vlajka Martinez
2012 x                
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop