BinckBank Tour: Klasikárske preteky s novým názvom a menšou porciou časoviek

5.8.2017, 12:00 | Preteky vo svete |
Ešte minulý rok sme písali o pretekoch Eneco Tour. Energetická spoločnosť Eneco sa ale rozhodla s cyklistikou seknúť, a tak organizátori tohto jedinečného podujatia museli nájsť nového hlavného "chlebodarcu". Našli ho v podobe spoločnosti Binck Bank, čo je podnik založený v roku 2000 a ktorý poskytuje online finančné služby. Oproti vlaňajšku sa tiež mierne zmenila trasa pretekov, pelotón bude čakať menšia porcia časovkárskych kilometrov.
 
 
Na úvod šprintérska záležitosť
 
Klasikári zažívajú vrchol sezóny už počas jari. Práve vtedy sa konajú takmer všetky monumentálne preteky po kockách, v Ardenách či vo Flámsku. Potom nastáva akýsi útlm, teda až do vypuknutia teraz už BinckBank Tour. Oproti vlaňajšku nastala na pretekoch ešte jedna zaujímavá zmena. Neuskutočňujú sa na konci septembra, ale vrátili sa k tradičnému augustovému termínu. Vlani ich prehodili kvôli OH, a teda mnohým jazdcom preteky posúžili ako generálka pred svetovým šampionátom. Teraz môžu niektorí cyklisti ladiť formu na blížiacu sa Vueltu.
 
Prvá etapa bude absolútne po rovine. Holandsko je vďaka rovinám povestné a nesklamalo. Etapa spojí mestá Breda a Venray a na programe bude 180 kilometrov. Finiš bude taktiež bez kopčekov či iných technických prekážok, cyklisti si budú musieť dať pozor len na kruhový objazd. Ako stvorené pre čistokrvných šprintérov, ktorých sa ale na pretekoch pochopiteľne nejako extra veľa nezíde. Najväčším favoritom bude vraj v pohode jazdiaci, ale dlhšie bez výrazného výsledku André Greipel. Jeho tím Lotto Soudal sa možno bude viac sústrediť na GC a mená ako Tim Wellens, teda víťaz tohto podujatia z rokov 2015 a 2014, Tony Gallopin či Tiesj Benoot. Nemecký jazdec ale je i napriek tomu zo štartovky jasne najsilnejším šprintérom.
 
 
greipel 2017 giro ilustrak rcsf
André Greipel (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Druhý deň bude na programe časovka. Bude kratučká a jej dejiskom bude mesto Voorburg. Jednoduchých deväť kilometrov bez nástrah (ak nerátame klasické mestské zákruty) by malo sadnúť Tonymu Martinovi. Vlani približne rovnako dlhú časovú skúšku vyhral Rohan Dennis z BMC, tento rok Američana na holandských a potom aj belgických cestách neuvidíme. Martin bude mať teda voľnejšie pole pôsobnosti. Znepríjemniť mu to celé bude chcieť Alex Dowsett z Movistaru, ale hlavne Tom Dumoulin zo Sunwebu. Zvedaví budeme aj na výkon Macieja Bodnara (Bora - Hansgrohe), ktorý v poslednej časovke na Tour de France dokázal zvíťaziť a porazil tak aj samotného Tonyho Martina.
 
Etapy s poradovými číslami tri a štyri budú opäť "o tom istom". Očakáva sa v nich hromadný dojazd, pričom mierne peripetie by mohla priniesť práve štvrtá previerka, pretože sa počas nej objavia prvé kopčeky. Zo šprintérov môžu bojovať o víťazstvo ešte Arnaud Démare, teda pokiaľ je jeho žalúdok po Tour už vyliečený. Po pretekoch, kde chcel rozhodne dokázať viac ako jediný raz vyhrať, bude motivovaný ukázať, čo v ňom skutočne je. Okrem jazdca FDJ bez šancí neostanú ani Mark Renshaw, Andrea Guardini či Dylan Groenewegen, ktorý tu vlani vyhral hneď v prvý deň a hlavne bratia Van Poppelovci, ktorí sa ukazovali vo veľmi dobrom svetle v Poľsku.
 
 
demare 2017 vitazstvo dunkf
Arnaud Démare a jeho triumf na Dunkerque (© Jean-Louis Burnod / Jean-Marc Hecquet)
 
 
Hlavný favorit je každému známy
 
Je ním samozrejme Peter Sagan, ktorý na Tour de Pologne ukázal naozaj fantastickú formu. A to nehovoríme len o víťazstve v prvej krakowskej etape či nosení žltého trička, ale hlavne o srdnatom výkone počas záverečnej kráľovskej etapy na poľskej strane Tatier. Forma u Žilinčana je teda ako hrom. Otázkou možno ostáva motivácia i keď ani tu sa asi nedá nič namietať. V povahe dvojnásobného majstra sveta je vyhrať všetko na čom štartuje, takže BinckBank Tour mu môže skutočne patriť. Vlani tu vyhral dve etapy a v GC skončil tretí. Tento rok ho tu bude sprevádzať Michael Kolář, ktorý patrí do skupiny jazdcov pripravujúcich sa na španielske trojtýždňové dobrodružstvo. Žilinčan dlhé roky žijúci v Kanade naposledy išiel klasiku v Londýne, ktorú ale nedokončil. Jeho dobrý kamarát a majiteľ 97 profesionálnych víťazstiev Sagan sa bude môcť okrem krajana a Poliaka spoľahnúť aj na ďalších štyroch nemeckých a jedného rakúskeho pretekára.
 
Podujatie začínajúce siedmeho augusta privíta v balíku aj víťaza z edície 2016. Niki Terpstra a jeho tím Quick-Step je už tradične ladený klasikársky, čo predznamenáva jasnú stratégiu. Okrem Holanďana tu nájdeme tiež Philippeho Gilberta, Driesa Devenynsa či českého pretekára Petra Vakoča. "Podlahári" majú svoje želiezko v ohni aj v hromadných dojazdoch, túto úlohu na seba zoberie Maximiliano Richeze.
 
Skutočné zápolenie špecialistov na klasiky odštartujú piatym dejstvom. Svedkom súbojov bude mesto Sittard - Geleen a jeho obyvatelia. Etapa bude mať 165 kilometrov a práve tu by sa mali okrem časovky vytvoriť prvé rozdiely. Tvoriť by ich chcel určite aj Greg Van Avermaet, ktorý je po Saganovi asi druhým najväčším favoritom. V tíme BMC je jasným lídrom, takže sa očakáva, že hviezda poslednej jari ukáže svoje umenie opäť. Belgičan naposledy pretekal v San Sebastiane, kde v konkurencii mnohých kvalitných vrchárov zobral ôsmu priečku.
 
 
van avermaet 2017 sagan flamsko kocky cdtf
Greg Van Avermaet a Peter Sagan na jar (© Slipstream Sports)
 
 
Ďalšie etapy, teda dve posledné, budú pre podujatie typické. Pomyslené jednorazovky s množstvom kratučkých stúpaní a ešte väčším priestorom pre selekciu. Všetko vyvrcholí už tradične na legendárnom bergu Muur van Geraardsbergen. Stúpanie má 1,1 kilometra a malo by sa tu definitívne rozhodnúť. Vlani na tomto kopci zvíťazil Edvald Boasson Hagen, tento raz sa tu nórsky pretekár nepredstaví. Priestor budú mať teda iní. Napríklad Oliver Naesen. V roku 2016 skončil celkovo druhý, na Terpstru stratil len 31 sekúnd. Vtedy jazdil ešte za tím IAM Cycling, teraz už zamestnanec Ag2r sa bude môcť spoľahnúť na tím okolo Jana Bakelantsa, Juliena Duvala či Rudyho Barbiera.
 
Oproti vlaňajšku vypadla z programu tímová časovka, ktorú vtedy vyhralo BMC. Dalo by sa len polemizovať komu z favoritov by táto disciplína pomohla tento rok. Možno práve Gregovi Van Avermaetovi či Nikimu Terpstrovi. Podstatnejšie sú ale ďalšie mená favoritov. Napríklad za domáci projekt jazdiaci domáci pretekári Lars Boom a z roku 2016 štvrtý muž v GC Jos Van Emden. Lotto - NL Jumbo bude skutočne doma a jeho jazdci sa budú chcieť ukázať. Doma bude aj Sep Vanmarcke (Cannondale), ktorý na spomínanej klasike v Londýne obsadil štvrté miesto. Okruh favoritov dotvárajú Enrico Gasparotto z Bahrainu Merida, Jens Keukeleire z Oricy - Scott či Jasper Stuyven z Treku - Segafredo. Preteky oslavujú v roku 2017 13. narodeniny, čím sa dostávajú do slušnej puberty. Budú merať 1077 kilometrov a určite sa ako tak mladý človek budú aj správať. Nevyspytateľne a možno až drzo.
 
 
Posledné ročníky BinckBank Tour
 
2016 víťaz: vlajka Terpstra 2. m.: albansko Naesen 3. m.: vlajka Sagan
body: vlajka Sagan vrchy:   x U25:   x
 
2015 víťaz: albansko Wellens 2. m.: albansko Van Avermaet 3. m.: vlajka Kelderman
body: vlajka Greipel vrchy:   x U25:   x
 
2014 víťaz: albansko Wellens 2. m.: vlajka Boom 3. m.: vlajka Dumoulin
body: vlajka Dumoulin vrchy:   x U25:   x
 
2013 víťaz: vlajka Štybar 2. m.: vlajka Dumoulin 3. m.: vlajka Grivko
body: vlajka Boom vrchy:   x U25:   x
 
2012 víťaz: vlajka Boom 2. m.: vlajka Chavanel 3. m.: vlajka Terpstra
body: vlajka Nizzolo vrchy:   x U25:   x
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop