Na náročné etapy Czech Tour sa chystá aj dvanásť Slovákov, začínajú už dnes

9.8.2017, 22:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Neďaleko našich hraníc sa dnes začína ďalší cyklistický sviatok. Ľudia z TTV sport group pripravili aj tento rok Czech Cycling Tour, teda najprestížnejšie české etapové podujatie, ktoré je tretí rok v kategórii 2.1. Tradične pozostáva z tímovej časovky a troch etáp v okolí Olomouca.
 
Všetko odštartuje už dnes 18,6-kilometrová zaberačka v Uničove. Keďže majú jednotlivé celky až osem pretekárov, očakáva sa, že dnešok vytvorí pomerne veľké rozdiely v celkovej klasifikácii a najsilnejšie tímy si potom bez problémov postrážia boj o žltý dres. V našej zemepisnej šírke je tímová časovka raritou. Organizátori sa tým chcú odlíšiť. Podľa nás je to pre dramatizáciu pretekov kontraproduktívne, ale "jak je libo".
 
Druhý a tretí deň vo Frýdku-Místku a Šternberku budú veľmi náročné. V piatok sa očakávajú vysoké teploty a počas dvoch stovák kilometrov pretekári nastúpajú 3430 výškových metrov. Kto stratí kontakt už hneď v prvej polhodine na Horní Doude, bude mať veľký problém vrátiť sa späť a etapu dokončiť v limite. Záver už bude jednoduchší, ale určite bude štartové pole srdnato bojovať. Mohlo by tu špurtovať preriedený pelotón. V sobotu by mali prísť dažďové prehánky a pretekárov potrápia štyri náročné kopce ešte pred okruhmi v okolí Šternbergu. Tam bude čakať aj trojnásobný výjazd na Ecce Homo. Tu vždy vyhráva únik - jednotlivec alebo maličká skupina. Pelotón je úplne rozbitý. V závere príde na rad zvlnená etapa na okruhu v Dolanoch, kde sa zvyčajne špurtuje, ale výkonnostne slabší jedinci budú mať aj tu problémy a môže dôjsť k prekvapeniam.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© czechcyclingtour.cz)
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
 
Dosiaľ každý rok tu štartoval nejaký tím z World Tour. Prvý rok Quick-Step a vlani Lampre-Merida s Cannondalom. Tentoraz to bude Bora-Hansgrohe, o ktorej štart na tomto podujatí sa okrem iných zasadil aj Ján Valach. Prichádza sem ako športový riaditeľ. Pozvanie prijali ešte tri prokontinentálne celky - tradične CCC Sprandi a talianske duo Wilier Triestina - Bardiani CSF. Nasledujú kvalitné kontinentálne celky, mnohé poznáme aj z našich ciest. Silný bude tradične domáci Elkov-Author, Adria Mobil, Amplatz BMC či Kolss. Zaujímavosťou je, že na severnú Moravu pricestuje iba 18 tímov (pre porovnanie na Okolo Slovenska ich bolo 25), ale organizátori sa rozhodli zvýšiť počet štartujúcich na osem. Tým pádom priestor nedostanú slabšie celky a lepšie je to aj po logistickej stránke, pretože konvoj tak bude menší a jednoduchšie zvládnuteľný.
 
Favoritov budeme hľadať hlavne v silných prokonti zoskupeniach. Uvidíme v akej forme sa tu predstaví Jan Hirt (CCC), ktorý sa v Poľsku po dlhej pauze rozbiehal. Schlegel, Grossschartner či Tratnik sú tiež veľmi kvalitnými borcami. Neprekvapilo by nás, ak by CCC portápilo Boru v časovke. Wilier ani Bardiani sem neprichádzajú s výraznými osobnosťami, ťažko nám je tipovať, čo predvedú, unikať určite budú. Z kontinentálnych celkov asi budú vystrkovať rožky osobnosti ako Mugerli, Pernsteiner, Zoidl, Polivoda a ďalší. Veľkou otázkou bude Bora, pretože sem prichádza s pretekármi, ktorí sa v celkovom poradí vôbec neukazujú, no tu by bola škoda nezabojovať o žlťák. Možno to skúsi samotný Jan Bárta, od ktorého sa čaká dres lídra po úvodnej TTT. Možno ho už nevyzlečie. No menšou otázkou je, či má formu. Suma-sumárum, konkurencia je tu veľmi podobná ako na pretekoch Okolo Slovenska, líši sa v detailoch. V startlist quality na ProCyclingStats dosiahli naše preteky 66 bodov, tejto Czech Tour udelili 63.
 
 
barta 2017 katalansko bohfst
Jan Bárta počas sezóny (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
V pretekoch uvidíme až dvanásť Slovákov, čo je iba o jedného menej ako na Okolo Slovenska. V Bore sa môžeme tešiť na Juraja Sagana s Erikom Baškom. Juraj pravdepodobne bude pomáhať Bártovi, možno by mohol niečo vyskúšať aj sám. Hypoteticky by mohol aj on zabojovať o celkové poradie. Uvidíme podľa vývoja a taktiky celku. Erik sa pokúsi špurtovať, alebo to rozbehne Pascalovi Ackermannovi, no otázne je, či bude mať kde.
 
V Amplatzi tradične nastúpi Marek Čanecký, no jeho tím počas júla na vysokohorskom sústredení nebol a je ďaleko od ideálnej formy. Zrejme bude iba pomáhať. V zostave CK Příbram Fany Gastro nastúpi Robert Malík, tak uvidíme, čo sa podarí jemu. No a osem Slovákov sa postaví na štart vo farbách Dukly Banská Bystrica. Martin Fraňo tu posiela to najsilnejšie čo má okrem Martina Haringa, ktorý by tu mal šancu, no pripravuje sa na nedeľňajšie ME v MTB maratóne. Celková klasifikácia teda ostane tradične na pleciach Patrika Tybora, ktorý s dánskymi ME problém nemal a otestoval sa po tréningovom kempe v Livignu, kde Dukla bola v tom čase ako jediný kontinentálny celok. Tímy tretej ligy na takéto finančne náročné sústredenia spolu nejazdia. Maximálne jednotlivci z veľkej časti za svoje peniaze. Spolu s Tyborom tam bola aj veľká časť tejto zostavy Foltán, Mahďar, Palčák, Bellan, Cully, Oros a Vlčák.  Dúfajme, že sa to odzrkadlí aj na výkone pretekárov, lebo viacerí začínajú mať nôž na krku. Podľa zákulisných informácií už Kristián Zimány skončil a s veľkou pravdepodobnosťou ho budú nasledovať ďalší. Pre prvoročákov Foltána, Orosa i Vlčáka to budú tieto preteky veľkou školou.
 
Okrem slovenských cyklistov, podporného tímu Dukly a Jána Valacha sa pretekov zúčastní ešte jeden Slovák, a to rozhodca Milan Dvorščík. Všetci budú dúfať, že sa na severnej Morave ukážu aj slovenskí priaznivci z našich severozápadných regiónov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop