Na BinckBank Tour sa presadil Dumoulin, Sagan zaujal nielen dvomi etapami

14.8.2017, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na BinckBank Tour sme videli súboje tých pretekárov, ktorí sa vedia pohybovať na klasikárskych profiloch. V kľúčových momentoch si udržal chladnú hlavu Tom Dumoulin, ktorý sa dočkal triumfu na domácom podujatí, ale nebyť problémov Petra Sagana v šiestej etape, preteky mohli mať iný konečný rezultát.
 
Do celkovej klasifikácie prehovorili štyri etapy, ale skutočné rozdiely medzi favoritmi vytvorili len ITT a šiesta etapa, ktorá prebehla na ardénskom teréne. V časovke predviedli najlepší výkon z favoritov Tom Dumoulin a Tim Wellens a práve títo dvaja si to rozdali o celkový triumf. Svoju dominantnosť ukázali aj v predposlednej etape, ale v tejto kľúčovej previerke im muselo odľahnúť, že Petra Sagana zastavili technické problémy, lebo na prudkých kopcoch bol veľmi silný.
 
Na najlepších jazdcov ukázala aj piata previerka, ale skupina favoritov prišla do cieľa bez selekcie. Nádeje boli vkladané do Geraardsbergenu, no na dvoch okruhoch si postrážili situáciu vedúci jazdci, hoci sme videli niekoľko útočných zábleskov. Stuyvenova snaha bola len útokom na etapu, nie na titul. Stále tak platí, že na BinckBank Tour rozhoduje časovka a najväčšiu údernosť poskytuje etapa s ardenskými kopcami.
 
 
Titul v domácich rukách, Dumoulin napreduje
 
Tom Dumoulin už na tomto podujatí obsadil druhé a tretie miesto (2013, 2014) a teraz chcel konečne získať titul. Dokázal využiť časovku a v kľúčových etapách využíval svojich kolegov, aby dostali pod tlak hlavných konkurentov. V piatej etape sa im to podarilo, ale boli sklamaní, že favoriti prišli do cieľa pokope. Rozhodujúci moment pre Dumoulinov triumf prišiel v predposlednej etape, keď po najťažších kopcoch dobehol na čele Wellensa a udržal pred ním krehký náskok v GC. V záverečnej etape potom nemal problém, aby ho belgický jazdec vyzliekol z najcennejšieho dresu.
 
 
dumoulin 2017 lbl cdtf
Tom Dumoulin prežíva životnú sezónu (© Slipstream Sports)
 
 
Po víťazstve na Gire získal druhý triumf na etapových pretekoch, jeho kariéra tak naberá poriadne obrátky. Dumoulin je vzácny typ cyklistu, ktorý dokáže jazdiť klasiky, pretože je silný na krátkych kopcoch a má dobrý finiš, a zároveň je schopný vyhrať Grand Tour. Vo veku 26 rokov prežíva zlomovú sezónu a budeme zvedaví, ako sa mu vydarí svetový šampionát, ktorý je jeho nasledujúcou métou, kde sa predstaví vo všetkých troch disciplínach.
 
Tim Wellens mal nabehnuté na rovnaký výsledok ako v ročníkoch 2014 a 2015, keď rozhodol o svojom titule silným útokom v predposlednej etape. Aj Lotto - Soudal patril k zoskupeniam, ktoré chceli prispieť k náročnej edícii, a bolo to vidieť najmä v šiestej etape, keď belgická zostava rozmetala na kúsky hlavnú skupinu na najťažšom kopci. Potom Wellens dokázal zareagovať na Saganov pohyb, ale do cieľa neprišiel so svetovým šampiónom, ale s Dumoulinom. Ten bol silnejší v časovke, takže Wellens musel niečo vymyslieť v Geraardsbergene, ale okolnosti zahrali proti nemu. Aj keď nezískal svoj tretí titul, môže ho tešiť, že po odstúpení z Tour de France sa vrátil vo výbornej forme, čo môže využiť na nasledujúcich jednorazovkách.
 
Talent na klasiky potvrdil Jasper Stuyven, ktorý sa cítil ako ryba vo vode v záverečných troch predstaveniach. Po rozhodujúcich deleniach dokázal jazdiť na čele pretekov a v záverečnej etape ukázal aj guráž, keď si nastúpil z početnej hlavnej skupiny a svoj náskok udržal až do cieľa. Po svojom prvom etapovom triumfe vo World Tour mal dvojnásobnú radosť, pretože ho posunul na tretie miesto v GC. V dôležitých momentoch mu viditeľne pomáhali aj jeho tímoví kolegovia, čo môže znamenať, že dôvera medzi ním a Trekom sa prehlbuje.
 
Aj ďalšie pozície v najlepšej desiatke obsadili výborní pretekári, čo len umocňuje vysokú úroveň pretekov. Greg van Avermaet nakoniec nezostal na stupňoch víťazov, ale potvrdil, že sa dokáže vhodne pripraviť aj na jesennú časť sezóny. A v nej by sa chcel presadiť na kanadských klasikách, no verí, že svoju šancu dostane aj v Bergene. Medzi najlepšími klasikármi sa udomácňuje Oliver Naesen, ktorému zdvíha sebavedomie aj belgický majstrovský dres.
 
 
naesen 2017 ilustrak belf
Olivier Naesen má dôvod usmievať sa (© Tomas Sisk)
 
 
Ku kvalitnej cyklistike prispel aj Michael Valgren, ktorý v Astane ukazuje danosti aj na dlažobné kocky. Lars Boom už potreboval takýto výsledok, pretože na klasikách sa mu v poslednom čase veľmi nedarilo, a svoju spokojnosť s etapovým triumfom dal aj patrične najavo. Tím Quick-Step Floors neobhájil minuloročné prvenstvo, ale v Top 10 mal dvoch svojich zástupcov. Philippe Gilbert ukázal vášeň pre klasiky a vo veľmi dobrej spoločnosti sa ocitol Petr Vakoč.
 
Český jazdec trochu zaostal v časovke, ale potom na konci pretekov predviedol bojovný výkon, až napokon ukoristil najlepšiu desiatku. Veľmi si pomohol v piatej etape, keď po celodennom úniku dokázal finišovať s favoritmi, vyšla mu aj najťažšia, predposledná previerka a v tej úplne poslednej sa mu podarilo dostať za seba Jashu Sütterlina z Movistaru. Vakoč pretekal aj na Tour de Pologne a na holandskom podujatí predviedol, že jeho forma má stúpajúcu tendenciu.
 
 
Saganova výkonnosť bola lepšia ako jeho umiestnenie
 
Peter Sagan ukazoval od začiatku podujatia veľkú chuť pretekať a na preteky vstúpil ako veľká voda. Špurt v meste Venray síce vyhral o milimetre, ale hneď sa dostal na čelo klasifikácie. Na druhý deň v časovke jednotlivcov na to doplatil, pretože ako poslednému mužovi na trati mu výrazne pršalo, kým ostatní favoriti mali lepšie podmienky. Svetový šampión bol však správne naštartovaný a ovládol aj druhý hromadný špurt balíka. Kým mnohí šprintéri mali problémy s technickými koncovkami, Sagan bol vo svojom živle a ako vždy si dokázal majstrovsky pripraviť správnu pozíciu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSaganov triumf v Ardooie
 
 
Prvú z troch rozhodujúcich etáp absolvoval na čele pretekov, a keď to už vyzeralo na špurt favoritov, taktickú bitku využil Lars Boom. Svetový šampión získal druhé miesto a opäť sa ocitol v situácii, keď vo finále všetci vyčkávali na jeho aktivitu. Preto zobral všetko do svojich rúk v predposlednej etape a na najťažších kopcoch atakoval. Tento pohyb ustál len Wellens, ale Sagan doplatil na nešťastný defekt a neskorú pomoc. Jeho šanca na titul sa rozplynula, ale svoju výbornú formu sa rozhodol ukázať ešte raz na konci podujatia. Vo finále v okolí mesta Geraardsbergen dvakrát útočil a vždy sa objavil na čele pretekov v malej skupine, ale ani po jednom útoku nenašiel pri sebe odvážnych jazdcov, ktorí by chceli spolupracovať až do cieľa.
 
Konečné siedme miesto nemohlo uspokojiť jeho očakávania a ani neodrážalo jeho výkonnosť. V rozhodujúcich momentoch sa predvádzal vo výbornom svetle, ale všetko zmenil jeden defekt. V každom prípade vybojoval dve etapy a prezentoval sa vitálnym štýlom, ktorý sa musel všetkým páčiť. Podľa vlastných slov má za sebou intenzívny dvojtýždňový blok. Najbližšie sa predstaví až na kanadských jednorazovkách, a potom už prídu na rad majstrovstvá sveta. Svetový šampionát bude mať rezký klasikársky charakter a Peter Sagan momentálne ukazuje, že na túto previerku sa pripravuje veľmi zodpovedne.           
 
 
sagan 2017 binck vitazstvo bohfst
Saganove druhé víťazstvo (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Konečné poradie pretekov
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 24:34:33 400
2. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:17 320
3. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:46 260
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:51 220
5. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 01:14 180
6. VALGREN Michael Astana Pro Team link ikonka 01:15 140
7. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 01:53 120
8. BOOM Lars Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:59 100
9. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 02:12 80
10. VAKOČ Petr Quick-Step Floors link ikonka 02:23 68
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop