Vueltu poteší silná skupina favoritov, Froome chce konečne červený dres

17.8.2017, 18:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Pretekári prichádzajúci na Vueltu prežili toho v sezóne veľa, ale ani tak im nechýba chuť, aby sa predstavili aj na vyzývavom španielskom podujatí. Čoraz populárnejšia účasť na dvoch GT v ročníku teraz spojila takmer to najlepšie, čo sme videli na Gire a Tour.       
 
Väčšina World Tour tímov sme priváža svojich hlavných lídrov alebo silných jazdcov, ktorí zaútočia v kopcovitých či horských etapách. Na konci ročníka je situácia každého jedného pretekára špecifická a na náročnej trati bude okrem výkonnosti rozhodovať aj čerstvosť či schopnosť regenerovať. Z toho dôvodu môžeme uvidieť niekoľko prekvapení v klasifikácii, a to v pozitívnom, ale aj v negatívnom zmysle.  
 
 
hviezdy vuelta
 
 
Froome má na dosah míľnik, Contador chce ukončiť kariéru čo najlepšie
 
Medzi najväčšie lákadlá bude patriť prítomnosť Chrisa Frooma, ktorý sa v minulom roku presvedčil, že po Tour dokáže bojovať o titul aj na Vuelte. Tomuto cieľu, byť na španielskej GT čo najsviežejší, prispôsobil svoj tohtoročný program. Na TdF pôsobil pragmatickým dojmom, lebo sa nechcel vystrieľať pred Vueltou. Podľa niektorých tak príde na španielske preteky menej unavený ako minulý rok, z čoho vyťaží najmä v treťom týždni. Na druhej strane, jeho výkony na Starej dáme mohli znamenať aj to, že nemá takú formu ako v minulosti, ale jeho pravé rozpoloženie zistíme len na španielskych kopcoch.
 
Nepochybujeme, že bude mať ohromnú motiváciu získať ťažko dosiahnuteľné double. V horských etapách bude určite silný, ale jeho hlavnou zbraňou bude ITT. Pri očakávanom vyrovnanom priebehu v klasifikácii sa mu nikto nevyrovná v časovke spomedzi jazdcov na celkové poradie. A keďže tá tohtoročná bude určená pre špecialistov, Froome v nej môže získať veľké benefity. Pozná aj Anglíru, ktoré si vyskúšal v roku 2011, keď na Vuelte ukázal sčista-jasna svoje danosti na Grand Tour. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaFroomov minuloročný triumf na Peňa Cabarga
 
 
Britský pretekár označil za svojho hlavného súpera Vincenza Nibaliho. Taliansky cyklista ukázal na Gire, že ešte nepatrí do starého železa, no na domácom podujatí sa poriadne nadrel na pódium. Aj teraz bude mať proti sebe silnú konkurenciu, ale na jeho strane budú skúsenosti, ktoré ho správne pripravia na rozhodujúce etapy na konci podujatia. 
 
Nibali je presne ten typ jazdca, ktorý dokáže kumulovať svoju formu v priebehu Grand Tour, čo sa mu bude hodiť na brutálnych cieľových stúpaniach v treťom týždni, a ako univerzálny pretekár môže zvládnuť rovinatú časovku nad očakávania. Lenže pred finálnymi previerkami sa nachádza niekoľko výbušných dojazdov, ktoré mu nikdy veľmi nesedeli. 
 
Do tejto spoločnosti skúsených jazdcov sa radí aj Alberto Contador. Pre trojnásobného víťaza tohto podujatia to bude rozlúčka s kariérou a jedna z hlavných osobností súčasnej cyklistiky pri tom nebude chcieť naháňať len etapové triumfy. Na TdF mal smolu, ale predviedol niekoľko vynikajúcich výkonov na niektorých stúpaniach, takže kvalita tam bola.
 
Pistolero vie pretekať na Vuelte a dôverne pozná domáce prostredie, no budeme zvedaví, či sa predstaví v najlepšej možnej forme, lebo bez toho bude len s problémami bojovať o stupne víťazov. Možno už nie je taký dynamický ako predtým, ale zvýšila sa jeho lezecká vytrvalosť, čo ocení v kľúčových horských previerkach. Povestný je aj svojou regeneráciou, takže počas tretieho týždňa by mal patriť medzi najsilnejších na trati. Aj v časovke. Ak ho nezastihnú komplikácie v prvej časti podujatia, jeho húževnatosť, nezlomná vôľa si budú užívať posledné dni v profi-pelotóne. 
 
 
contador 2017 katalansko movf
Alberto Contador počas tejto sezóny (© Movistar Team)
 
 
Na preteky sa chystajú draví jazdci
 
Veľmi sa budeme tešiť, ako sa prezentuje Orica. Súrodenci Yatesovci a Cháves budú ako trojlístok veľmi silní, stačí si spomenúť, čo stvárali v minulej edícii Esteban a Simon. Každý jeden však prichádza na Vueltu v inom kontexte. Adam Yates absolvuje prvýkrát v kariére dve GT v jednom ročníku. Uvidíme, ako bude znovu schopný nakopnúť svoje motory po deviatom mieste na Gire. Simon Yates prichádza povzbudený siedmou priečkou z TdF a aj on sám bude zvedavý, ako sa dokázal zotaviť po francúzskom podujatí. A Esteban Cháves po zranení absolvoval len niekoľko súťažných dní. Na konci sezóny tak bude svieži, a keď sa predvedie v top forme, určite popreháňa tých najlepších jazdcov. Jeho úspech v klasifikácii však bude limitovať časovka jednotlivcov. Ak bude táto trojica pôsobiť na trati harmonicky, môže nám predviesť veľké veci.   
 
Astana sa spolieha na Fabia Arua a taliansky jazdec bude na podujatí bojovať o novú zmluvu, keďže nemá vyriešenú budúcnosť. Pred dvomi rokmi tu oslavoval titul, no teraz sa nachádza v odlišnej situácii. Ešte nikdy neskúsil kombináciu Tour - Vuelta. Na TdF dlho bojoval o pódium, ale jeho plány prekazila choroba, no aj tak potvrdil svoju konkurencieschopnosť s najlepšími jazdcami na svete. Ak bude taký agresívny ako na La Planche, môže sa ukázať na niektorom z výbušných dojazdov, ale určite sa nestratí ani v tých najťažších horských etapách.
 
 
aru nibali 2017 abuf ansa
Fabio Aru sa stretne v súboji s bývalým kolegom Vincenzom Nibalim (© ANSA / Claudio Peri)
 
 
Aru nebude mať na sebe príliš veľký tlak ohľadom výsledku v GC, pretože na trati bude spolupracovať s Miguelom Lópezom. 23-ročný kolumbijský vrchár to má namierené na svoju premiérovú GT, no kvalitou sa už vyrovná svojim slávnejším krajanom a práve on môže byť čiernym koňom pretekov. Najmä čo sa týka kopcov. Podobne ako Cháves prežil komplikovanú prvú časť ročníka, ale v Rakúsku a Burgose už predvádzal pekné výkony a na obidvoch pretekoch ovládol po jednej horskej etape. Preto budeme zvedaví, či potvrdí svoju prezývku Superman-López.
               
Svojich dvoch najlepších jazdcov na celkové poradie sem privedie Ag2r, Romain Bardet a Domenico Pozzovivo budú tvoriť zaujímavú dvojicu. Taliansky pretekár obsadil šiestu priečku na Gire a už je dostatočne skúseným cyklistom, aby zvládol k spokojnosti aj druhú GT v sezóne. Na nedávno skončenom Okolo Poľska finišoval šiesty, takže formu bude mať aj v druhej časti ročníka. Po vyčerpávajúcej Tour, kde sa snažil potrápiť Frooma, sa vracia do hry Romain Bardet. Francúzsky jazdec už dvakrát finišoval na pódiu na Starej dáme a nasledujúca účasť na Vuelte má prispieť k tomu, aby ešte zosilnel a mohol ešte výraznejšie zabojovať o žltý dres. Pripravené výbušné koncovky mu sedia, spomeňme si na jeho špurt do kopca na Peyragudes, a medzi ťahúňov by mal patriť aj v dôležitých horských etapách. Neznámou len zostáva, ako obnovil sily po Tour. A proti srsti mu bude dlhá a rovinatá časovka. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaNajlepšie momenty poslednej edície
   
 
Medzi kandidátov na pódium musíme zaradiť aj Stevena Kruijswijka. Holandský borec zanechal veľký dojem na minuloročnom Gire, ale tohtoročný pobyt na talianskej GT mu nevyšiel kvôli zdravotným problémom. Ale jeho zvýšené sebavedomie si chce všetko vynahradiť na Vuelte. Jeho výhodou bude, že na štarte sa objaví relatívne svieži a nebude pod takým silným drobnohľadom. Ale akonáhle sa dostaneme do skutočných kopcov, mnohí môžu byť zaskočení jeho vytrvalostnými kvalitami. A okrem toho sa dobre pohybuje aj na strmých úsekoch, takže holandského pretekára si nemôže nikto dovoliť podceniť.
 
 
Kvalita striehne takmer v každom celku
 
Ani Rafal Majka nebol úspešný na svojej prvej GT v sezóne, na Starej dáme ho vyradil z prevádzky ťažký pád v deviatej etapy. Tím Bora - Hansgrohe bol veľmi sklamaný, lebo podľa jeho zástupcov mal poľský jazdec vynikajúcu formu. Na Tour absolvoval len deväť dní, čo bude teraz jeho výhodou, a už na Tour de Pologne predviedol veľmi dobré výkony. Takže budeme zvedaví, ako sa mu bude dariť na podujatí, kde sa prvýkrát dostal na stupne víťazov na Grand Tour. Ale v roku 2015 nebola na trati taká silná konkurencia ako teraz. V nemeckej zostave si prvýkrát vyskúša jazdu na trojtýždňových pretekoch Michael Kolář. Ako rýchly pretekár nenájde na podujatí dostatok vhodných profilov, ale podľa mnohých je Vuelta najlepšou GT na zbieranie skúseností.
 
Silnú zostavu uvidíme v celku BMC. Damiano Caruso skončil na jedenástom mieste na Tour, Tejay van Garderen vyhral etapu na Gire, talianske podujatie nedokončil Rohan Dennis, ale na Vueltu prichádza motivovaný, a na podujatie cestuje aj Nicolas Roche, ktorému sa na týchto pretekoch darí. Bude veľkým sklamaním, ak americká zostava nebude na podujatí viditeľná.
 
 
van garderen 2017 giro podium rcsf
Tejay Van Garderen sa konečne chytil na Gire (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Po piatom mieste na Gire vyzve ďalšie veľké podujatie Ilnur Zakarin. Ruský jazdec sa dostal do výbornej formy najmä počas tretieho týždňa na talianskej GT. Ak sa mu podobný kúsok podarí aj tentoraz, na konci pretekov sa môže potešiť ďalším pekným výsledkom. Tím Sunweb budú viesť Wilco Kelderman a Warren Barguil. Holandský borec nedokončil Giro kvôli pádu, ale teraz je pripravený bojovať o čo najlepší výsledok, veď pred tromi rokmi skončil siedmy na talianskej GT. Spoločnosť mu bude robiť Warren Barguil, ktorý sa po Tour de France nesie na dobrej vlne. Ak by sa mu nepodarilo zachytiť celkovú klasifikáciu, nejakú tú etapu si určite vyhliadne.                  
 
Aj Bob Jungels si chce vyskúšať Vueltu, najmä keď obsahuje rýchlu časovku jednotlivcov. V tíme Quick-Step Floors bude smerovať pozornosť aj na Juliana Alaphilippa, ktorý musel vynechať TdF, ale na Vuelte nájde pre neho ešte zaujímavejšie profily. Louis Meintjes splnil svoju úlohu na francúzskej GT, keď sa dostal do Top 10, a uvidíme, či bude mať ešte energiu, aby sa pobil o ďalší výsledok v klasifikácii, alebo sa zameria na etapy. Na etapové triumfy sa určite zameria jeho kolega Rui Costa, ktorý to skúšal na Gire, ale víťazstvo mu unikalo.
 
V celku Movistar bude chýbať silný líder, preto sa otvára šanca pre Carlosa Betancura. Kolumbijský jazdec vyzerá v poslednom čase konečne k svetu, a aj keď sa to ešte nedá porovnať so sezónami  2013 a 2014, na Vuelte môže len a len prekvapiť. Pri neúčasti Valverdeho s Quintanom sa otvoril priestor pre 23-ročného Marca Solera, ktorý na podujatí nazbiera cenné skúsenosti. Ak dokáže nadviazať na svoje parádne výkony, ktoré predviedol na Okolo Katalánska alebo na Tour de Suisse, jeho prestíž len porastie.  
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop