Prvý týždeň Vuelty s netradičnými víťazmi, no tradičným lídrom pretekov

29.8.2017, 06:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Tretia Grand Tour sezóny odštartovala netradičným prvým týždňom. Napriek tomu, že sa lídri jednotlivých klasifikácií takmer vôbec nemenili, závery etáp boli dramatické a vymykali sa stereotypu. Lídrom je najväčší favorit, ktorý smeruje k prvému novodobému double Tour - Vuelta. O tomto fenoméne ste čítali včera.
 
 
Týždeň v znamení stavby Froomovej pevnosti a silného Quick-Stepu
 
Všetko odštartovalo v uliciach francúzskeho mesta Nimes, kde tímy prezentovali atraktívne časovkárske stroje jazdiace tesne vedľa seba. Podľa očakávania sa darilo najviac špecilistom z BMC, ktorí o šesť sekúnd porazili Quick-Step i menšie prekvapenie Sunweb, ktorý ale v ďalšom priebehu ukázal kvalitnú vrchársku osádku. Froome so svojim celkom stratili iba deväť sekúnd a štvornásobný víťaz Tour mal hneď ideálnu pozíciu. Nasledovala jednoduchá druhá etapa, ktorá mala vyvrcholiť špurtom, ale už tu sa ukázali slabé stránky viacerých zostáv a Quick-Step si urobil z pelotónu trhací kalendár. Po krásnom sóle vyhral Yves Lampaert. Veľmi divný status dala etape aj absencia akéhokoľvek úniku, ktorý by si vybudoval viac ako pätnásť sekúnd. V Andorre sa dostali k slovu vrchári. Ešte nedostali šancu unikajúci pretekári, pretože deň bol veľmi ťažký, nervózny a Sky chcelo ukázať svoju silu, to všetko tempo zrýchlilo a pobili sa favoriti. Froome, Cháves, Aru a Bardet taktizovali, resp. Britovi nechcel nikto potiahnuť, a tak ich dobehol i prešprintoval Vincenzo Nibali (Bahrain Merida). Chris sa už dostal do čela.
 
Jediný šprint v Tarragone si podmanil Matteo Trentin (Quick-Step) a od piatej etapy došlo vždy k menším zmenám v celkovom poradí. Štyrikrát po sebe sa radovali unikajúci pretekári. Ľuďom zo Sky nechcel v balíku nikto pomôcť. Najprv sa z triumfu tešil supersilný Alexej Lutsenko (Astana), Froome opäť čo-to nadelil viacerým konkurentom. Vo štvrtkovom poľskom súboji bol na páske silnejší Tomasz Marczynski (Lotto Soudal) a straty kvôli pádom rátal Van Garderen. Podobne ako Lutsenko, aj o dva dni neskôr bol Matej Mohorič (UAE) jasne najsilnejším človekom úniku a zaslúžene triumfoval. Večer horšie zaspávali v Sunwebe, keď rátali straty aj Bargiulovu zradu. Quick-Stepu dva triumfy nestačili a v živej pamäti máme výbornú sobotňajšiu jazdu Juliana Alaphilippa na pobreží Alicante. Polovica favoritov za Froomom opäť zaostala. A kalich horkosti všetci dopili v nedeľu, kde už Froomey porazil všetkých, hoci ďakovný telegram mohol poslať Cannondalu, ktorý sa chcel ukázať a zlikvidoval únik. V šiestich etapách o víťazstvo bojovali pretekári Quick-Stepu, odniesli si tri triumfy.
 
 
marczynski 2017 vuelta triumf bohfst
Netradičný víťaz Tomasz Marczynski (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Podarí sa niekomu prekvapiť Frooma?
 
Líder pretekov svoju pozíciu budoval kúsok po kúsku celý týždeň a hoci rozostupy nie sú veľké, asi málokto verí, že by ho o triumf niekto pripravil a ak, tak iba Esteban Cháves (stráca 36 sekúnd) alebo Vincenzo Nibali (1:17), hoci v dvoch minútach je deväť ľudí a rátať treba určite aj so Zakarinom a Contadorom mimo tejto hranice. Problémom všetkých je, že už mali minimálne jednu-dve krízy. Jediný Froome finišoval vždy so súpermi alebo pred nimi. Preto sa o spravodlivosti jeho červeného dresu nedá ani diskutovať. Je to podobné ako na Tour. On ostáva konzistentný a súperi majú občas problém s kopcom, pádom či defektom, postupne zvyšujú svoju stratu.
 
Zdá sa, že Esteban Cháves by ho mohol Frooma v ďalšom priebehu potrápiť, ale ešte nemáme za sebou skutočne zásadné kopce, aby sme vedeli odčítať formu jednotlivých aktérov vo viac ako polhodinových stúpaniach. Chavito bol v každej GT, v ktorej súťažil o celkové poradie, mimoriadne silný a po problematickej jari si vieme predstaviť, že by o niečo čerstvejší mohol Froomovi ujsť v jednom z ťažkých kopcov, no proti nemu hrá dlhočízna časovka v poslednom týždni. Tak ako sme písali, ostatní jazdci si prežili väčšie či menšie krízy. Silný vyzerá byť Alberto Contador, ktorý od štvrtej do deviatej etapy stratil na Frooma najmenej zo všetkých, iba 22 sekúnd, no podľa nás je nákup 3:32 priťažký. Derierové pódium by ale v hre byť mohlo. Z pretekára, ktorý na GT neprehrával, sa v závere kariéry stal cyklista, ktorý sa od Gira 2015 nevie dostať ani na pódium.
 
Aby sa súperi Frooma neuspokojili iba s bojom o druhé miesto, potrebovali by signál jeho ľudskosti a aspoň menšie zlyhanie v niektorej z etáp. Sky je tu síce veľmi silný, ale zďaleka nie tak ako na Tour. Otázne len je, či ich bude mať kto potrápiť. Napriek tomu, že máme medzi najlepšími aj viacero tímových dvojíc Roche - Van Garderen, Aru - López, Yates - Yates, Kelderman - Oomen, otázne je, či nebudú pretekať príliš defenzívne a radšej sa šetriť.
 
 
keldermann 2017 tdu sunf
Wilco Kelderman chce preniknúť do Top 10 (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Menším prekvapením je zatiaľ výkon Kanaďana Michaela Woodsa z Cannondalu, ktorý ide len svoju druhú GT, a už chce zabojovať o Top 10. Budeme veľmi zvedaví, či sa mu to podarí. Rovnako ako u Davida de la Cruza či skúsených mazákov BMC Rocha a Van Garderena, ktorí sa držia veľmi vysoko, ale na veľký výsledok čakajú roky. Ír bol piaty na Vuelte 2013, Američan rovnako piaty na Tour 2014.
 
 
Subklasifikácie na okraji záujmu
 
V posledných rokoch sa o ďalšie tričká nebojuje tak húževnato ako kedysi. Vuelta má navyše ten problém, že súťaž do 25 rokov je iba symbolická. Absencia šprintérskych etáp zasa ničí súboj o zelený dres. Je takmer nemožné odhadnúť, kto vyhrá bodovaciu súťaž. Podľa nás je k tomu najbližšie práve jej súčasný líder Chris Froome, pretože určite bude bodovať v niektorých ťažkých etapách i časovke, čo sa u viacerých ľudí na popredných miestach zelenej súťaže povedať nedá. Možno to napokon dopadne tak, že o dres nikto reálne bojovať nebude.
 
Vo vrchárskej klasifikácii jasne vedie Davide Villella, niekadajší vrchársky talent, ktorý sa ale v celkovom poradí nikdy nepresadil. Tu sa po dlhšom čase snaží ukázať, k dispozícii má už aj slušný náskok, ale otázne je, či ho odtiaľ napokon tiež nevytlačí Froome, hoci narozdiel od bodovačky to tu netipujeme. Talian by mohol túto súťaž opanovať, otázne je, či vôbec bude mať súperov. Snáď sa De Gendt či Atapuma jazdiaci v tímoch, ktoré nemajú čo stratiť, ukážu. Niet pochýb, že ak sa nič neočakávané nestane, kombinovanú klasifikáciu vyhrá Froome. Medzi tímami to bude zaujímavé. Movistar, UAE, Astana, Orica i Sky, ktorýkoľvek z týchto celkov by to mohol byť. Pre Movistar by to mohla byť aspoň malá záplata hlbokých rán, ktoré Španielov v druhej polovici sezóny postihli. Do Tour mali dvanásťkrát po sebe pretekára v Top 10 na Grand Tour a boli vždy jedným z najlepších celkov, no po zranení Valverdeho sú pod dekou.
 
 
villella 2017 vuelta podium bodkovany 2 cdtf
Davide Villella na pódiu (© Slipstream Sports)
 
 
Noví víťazi, absencia šprintérskych etáp a množstvo zranení
 
Vuelta je inou Grand Tour ako Giro a Tour najmä v prvom týždni. Zatiaľ čo v Taliansku i Francúzsku sme tento rok za prvých deväť dní sledovali štyri šprintérske dojazdy (na Gire ďalší zrušil Pöstlberger) v Španielsku to bol jediný. Organizátori nedávajú rýchlym mužom takmer žiadnu šancu, no je to akási vzájomná antipatia a tažko vôbec diskutovať o tom, kto má na tom väčší podiel viny. Väčšina šprintérov sa chce zúčastniť štyroch jednorazoviek v Hamburgu, Plouay, Québecu aj Montréale, preto by možno na Pyrenejský poloostrov tak či onak necestovali. Šancu teda vďaka itineráru dostali klasikári a rôzni odvážlivci, ktorým nerobí problém vetrať sa v unikajúcich skupinách.
 
Nikto z partie Lampaert, Nibali, Trentin, Lutsenko, Marczynski, Mohorič, Alaphilippe a Froome v tejto sezóne nevyhral viac ako dve etapy, väčšina sa neradovala vôbec. O to je pre nich vavrín cennejší. Piati dokonca vyhrali prvý raz na Grand Tour a ďalší dvaja premiérovo na Vuelte. To znamená, že tieto preteky ponúkajú unikátku šancu presadiť sa aktívnym pretekárom, ktorí narúšajú cyklistický stereotyp. V kombinácii so stredne ťažkými etapami a profilovo zaujímavými závermi stúpa pretekom divácka priazeň.
 
Zaujímavé je, že sa opäť darí ľuďom, ktorí po sezóne odchádzajú ku konkurencii a môžeme jedným okom sledovať, či sa to neprejaví aj priamo v etapách. Triumf si pripísali Trentin (Orica-Scott) i Mohorič (Bahrain Merida). Vrchársku súťaž vedie Villella (Astana), veľmi vysoko v poradí je De la Cruz (Sky), ambície mal aj Barguil (Fortuneo).
 
Už sme cez víkend písali, že za prvých deväť dní sme videli najviac odstúpení odkedy štartuje na Vuelte 198 pretekárov, teda za posledných desať rokov. Zdecimovaná je hlavne Dimension Data, kde už vyškrtli Kudusa, Kinga, Dougalla a Reguiguiho. Pokračuje 179 ľudí. Zaujímavosťou je aj to, že v náročných etapách jazdia veľmi slabo borci Aqua Blue Sport. Nováčikovia na GT nemajú v Top 100 ani jedného pretekára.
 
V druhom týždni na pelotón čaká zvlnená, dve kopcovité a tri horské etapy. Najťažšia príde na rad v nedeľu pri dojazde na Alto Hoya de la Mora s dĺžkou 19,3 km a sklonom 5,6 %. Vo väčšine etáp by sa mal z triumfu radovať únik. Každá etapa okrem piatkovej má v profile kopec v záverečnej polhodine.
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po prvom týždni
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 36:33:16 20
2. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:36  
3. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 01:05  
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:17  
5. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:27  
6. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 01:30  
7. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 01:33  
8. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:52  
9. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:55  
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:15  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po prvom týždni
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 55
2. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 49
3. POLJANSKI Pawel BORA - hansgrohe 44
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po prvom týždni
1. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 38
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 17
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 15
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže po prvom týždni
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 5
2. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 15
3. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 40
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop