Kanada prinesie súboj lídrov rebríčka Avermaeta a Sagana, favoritov je ale viac

7.9.2017, 20:00 | Preteky vo svete |
Opäť po roku sa svetový pelotón presunie na septembrovú prehliadku severu amerického kontinentu. Dvojica jednorazoviek GP Québec a GP Montréal má pred sebou už ôsmy ročník a zdá sa, že tieto preteky sú už pevne zakotvené v kalendári World Tour podnikov. Sú dokonca bodovo hodnotené v tretej kategórii na úrovni monumentov a nad Valónskym šípom či San Sebastianom.
 
Trasa oboch pretekov je prakticky bezo zmien. V Québecu tak pelotón čaká takmer 202 km s 2976 nastúpanými metrami. Na 12,6 km dlhom okruhu sú štyri významnejšie kopce, ale pohybujeme sa v nadmorskej výške 0-100 metrov, takže sú to skôr kopčeky. Všetky sa nachádzajú až v závere rundy. Prvým je Cote de la Montagne (375 m, 10 %), druhým Cote de la Potasse (420 m, 9 %), predposledným Montée de la Fabrique (150 m, 7 %) a koniec okruhu i pretekov sa odohrá na stúpaní Grande Allée (1 km, 4 %). Aj tak nebývajú preteky príliš selektívne, v prvých ročníkoch sa síce jazdcom darilo prísť pre sólové (aj keď tesné) víťazstvá, poslednú dobu sa ale rozhoduje v šprinte skupiny do nie priveľmi prudkého kopca.
 
quebec 2017 profil
profil pretekov, 16 kôl, 2976 nastúpaných metrov (© gpcqm.ca)
 
 
Montrealské preteky sú považované za trošku ťažšie. Na skoro 206 km cyklisti vyšliapu celých 3893 metrov. 12,1 km dlhá trasa obsahuje tri stúpania, rovnomerne rozvrstvené do všetkých častí trate. To najťažšie prichádza hneď na úvod, 211 m vysoký vrcholček Cote Camillien-Houde (1,8 km, 8 %) je kvalitná previerka výkonnosti. Uprostred nájdeme Cote de Polytechnique (780 m, 6 %) a na záver musia pretekári zvládnuť ešte Avenue du Parc (560 m, 4 %). Na tomto podniku sa pole predsa len o niečo viac trhá, roky 2014 a 2016 ale aj tu ukázali možnosť hromadného dojazdu.
 
montreal 2017 profil
profil pretekov, 17 kôl, 3893 nastúpaných metrov (© gpcqm.ca)
 
 
Veľa skvelých cyklistov a boj o čelo svetového rebríčka
 
V Kanade sa vždy zíde výborná konkurencia, o ktorej svedčí aj účasť prvých dvoch mužov svetového rebríčka. Peter Sagan a Greg Van Avermaet by mali byť jednoznační lídri svojich tímov. Vlani si prvé dve miesta na pretekoch rozdelili medzi sebou a aj tentokrát ich čaká obhajoba veľkého množstva bodov. Ak sa Gregovi nebude dariť podľa predstáv, je možné, že sa slovenský fenomén dostane do priebežného vedenia.
 
Sagan sa do pretekárskeho kolotoča vracia takmer po mesiaci, o čom s humorom sebe vlastným zavtipkoval: "Dlhé roky som si neužil tak veľkú dovolenku. Nebudem rozjazdený, ten základ mi bude chýbať, mám ale zase tú výhodu, že som na záver sezóny čerstvý. Québec a Montreal sú perfektné preteky na prípravu pred majstrovstvami sveta. Okruhy sú náročné a bude tu tiež výborná konkurencia." Bratovi bude k úspechu pomáhať aj Juraj Sagan, ktorý bol pôvodne náhradníkom, ale zo zostavy vypadol Gregor Mühlberger.
 
Van Avemaet zdôrazňuje svoju túžbu udržať vedenie v rebríčku: "Québec a Montreal sú pre mňa najdôležitejšie preteky pred MS, je tu možnosť dostať veľa bodov. Úplným vrcholom je ale samozrejme Bergen. Dúfam, že v Kanade budem hrať jednu z hlavných rolí, musím si ale aj postrážiť ostatných." Dodajme, že pred Saganom má náskok niečo vyše 600 bodov a z vlaňajška obaja obhajujú 900 bodov.
 
 
van avermaet 2017 kanada ilustrak kanf
Greg Van Avermaet (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
Silnú zostavu postaví na pretekoch tím Sunweb. Tréner Aike Visbeek vidí taktiku nasledovne: "Quebec ponúka náročnú trať cez centrum mesta, očakáva sa tradičný šprint okresaného balíka. Naším cieľom je šprintovať s Michaelom (Matthewsom) a do posledných kôl s ním udržať 3 - 4 jazdcov. Máme tiež Simona (Geschkeho) a Toma (Dumoulina), ktorí tu už ukázali dobré výsledky. Očakávame, že budú hrať v závere dôležité roly pomocníkov. Aj v Montreale bude Michael našim šprintérom. Po dobrej príprave vo vyšších nadmorských výškach je v dobrej forme a pripravený na preteky. Tento deň býva otvorenejší, môže uspieť nejaký únik, ale je tu aj možnosť hromadného šprintu. Máme tu silný podporný tím, Tom, Simon, aj Nikias Arndt nám dosť pomôžu.
 
Nízke ambície nemôže mať ani Orica - Scott. Športový riaditeľ Laurenzo Lapage to hovorí jednoznačne: "Na oboch pretekoch cielime vysoko a chceme pódiá. Máme tu silnú skupinu pretekárov s viacerými možnosťami pre rôzne varianty vývoja. Chceme byť v únikoch aj v záverečnom šprinte. Simon (Gerrans) tu v roku 2014 obe preteky, vieme, čo očakávať a ako dosiahnuť výsledok." Významnú rolu tu hrá aj Daryl Impey. "Daryl už ukázal, že mu taký dojazd sedí. Bude chráneným šprintérom pre oba dni. Už v začiatkoch sezóny vyhral etapu v Katalánsku a aj potom pokračoval solídne." Tímový šéf považuje obe preteky za dosť náročné. "Obe sú ťažké. Nedeľa sa prevýšením podobá na horské etapy na Grand Tours, len nadmorská výška sa líši. Niektorí jazdci tak pôjdu priamo na MS, takže sú v dobrej forme a super motivovaní."
 
Výpočet možných favoritov je ale dlhý. Jednorazovky, v ktorých je potrebná celková výkonnosť, ale aj absolútna rýchlosť vo finále, budú sedieť aj Rigobertovi Uránovi, Diegovi Ulissimi alebo Timovi Wellensovi. Ukázať sa bude chcieť aj kométa sezóny Dylan Teuns, víťazstvo vo veľkých pretekoch by ale bolo stále veľké prekvapenie. Dobré umiestnenie môžeme očakávať od Baukeho Mollemu alebo Sergia Henaa. Uvidíme, či sa do finišu dostanú aj rýchlici ako Arnaud Démare alebo Sonny Colbrelli. Ak náročnú úlohu zvládnu, mohli by ukázať niečo zo svojho šprintérskeho umenia. Organizátori pozvali aj domácu reprezentáciu, úspech niektorého z pretekárov s javorovým listom na drese by ale bol veľkým prekvapením. Podobný údel bude mať aj pozvaný prokonti celok Israel Cycling Academy. Ten by mal disponovať dvoma Kanaďanmi v zostave, takže môžeme očakávať účasť v úniku, čo fanúšikovia určite ocenia.
 
 
sagan 2017 kanada tlacovka kanf
Peter Sagan na tlačovke (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
Obaja Češi by sa mohli výsledkovo ukázať
 
Na štarte uvidíme v neposlednom rade aj dvoch českých pretekárov. Roman Kreuziger bude jedným z početných lídrov v Orice, vyhovovať by mu mal scenár s neskorým únikom na niektorom z kopcov. DS Lapage k jeho roli uviedol: "Roman ukazuje veľmi dobrú formu, nedávno vyhral v Rakúsku. V nedeľu bude jedným z chránených jazdcov, ak sa ale preteky vyvinú do šprintérskeho finišu, bude to na Impeym."
 
V drese Quick-Stepu Floors bude jazdiť Petr Vakoč. V zostave nie je jednoznačný líder a Petrovi by mali oba dni pomerne sedieť. "V Kanade máme solídnu a vyrovnanú zostavu, sme namotivovaní a budeme chcieť mať veľký vplyv na obidva dni. Nebude to ľahké, ale pokúsime sa zabojovať," uviedol k ambíciám tímu DS Davide Bramati.
 
 
Posledné ročníky Grand Prix cycliste de Québec
2016 víťaz: vlajka Sagan 2. albansko Van Avermaet 3. vlajka Roux
2015 víťaz: vlajka Urán 2. albansko Matthews 3. vlajka Kristoff
2014 víťaz: albansko Gerrans 2. vlajka Dumoulin 3. vlajka Navardauskas
2013 víťaz: vlajka Gesink 2. vlajka Vichot 3. albansko Van Avermaet
2012 víťaz: albansko Gerrans 2. albansko Van Avermaet 3. vlajka Costa
 
 
Posledné ročníky Grand Prix Cycliste de Montréal
2016 víťaz: albansko Van Avermaet 2. vlajka Sagan 3. vlajka Ulissi
2015 víťaz: albansko Wellens 2. vlajka A. Yates 3. vlajka Costa
2014 víťaz: albansko Gerrans 2. vlajka Costa 3. vlajka Gallopin
2013 víťaz: vlajka Sagan 2. vlajka Ponzi 3. vlajka Hesjedal
2012 víťaz: vlajka Nordhaug 2. vlajka Moser 3. vlajka
Kolobnev
 
 
sagan p posl rocniky Peter Sagan na Grand Prix Cycliste de Quebec
2017 2016 2015 2014
? 1. x x
       
2013 2012 2011 2010
10. 26. x 19.
 
 
sagan p posl rocniky Peter Sagan na Grand Prix Cycliste de Montreal
2017 2016 2015 2014
? 2. x x
       
2013 2012 2011 2010
1. 12. x 2.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop