V ITT mení podmienky hry ťažký záverečný kopec, favorizuje Dumoulina s Froomom

18.9.2017, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Nórski organizátori chcú vytvoriť výnimočný šampionát, preto do časovky jednotlivcov zaradili náročný kopec, ktorý poskytne parádne vyvrcholenie súboja o cenné kovy. A takýto špeciálny prídavok nemôžu ignorovať Tom Dumoulin s Chrisom Froomom.
 
Majstrovská časovka jednotlivcov je vždy určená pre najlepších jazdcov v tejto disciplíne. Aj keď sa odohráva rok čo rok na inom profile, jej parametre favorizujú špecialistov, ktorí sa vedia vyžmýkať k maximálnemu výkonu na časovkárskom stroji. Inak tomu nebude ani tentoraz, ale ITT v Bergene bude o čosi odlišná od svojich predchodkýň. Jej dĺžka 31 kilometrov je najmenšou porciou, na akej sa bojovalo o zlaté medaily na MS od jej zaradenia do programu v roku 1994, ale bude zakončená štýlovým spôsobom na skutočne ťažkom stúpaní Mount Floyen, ktoré úplne zmení charakter podujatia. A do výsledkov prehovorí aj dážď, ktorý je v stredu takmer istý.
 
 
itt profil
profil časovky mužov Elite (© bergen2017.no)
 
 
Atypická časovka, rozhodne deväťpercentné stúpanie
 
Celá trasa sa nachádza v Bergene a na cyklistov čakajú dva okruhy s dĺžkou šestnásť kilometrov, plus spomínaný kopec. Z centra mesta sa bude putovať smerom na juh, proti smeru hodinových ručičiek, a pretekári sa dostanú až k menšiemu jazeru Tveitevannet, odkiaľ sa budú vracať späť do východiskovej pozície. Následne sa bude prechádzať aj cez historické centrum, kde sa objaví 600-metrový úsek na dlažobných kockách.
 
Navrhnutý okruh nebude jednoduchý. Nie je síce technický, obsahuje dlhé, priamočiare pasáže, ale trasa je zvlnená, kde sa striedajú krátke kopčeky s prevýšením troch až štyroch percent. Tento terén tak bude limitovať maximálnu rýchlosť cyklistov a klásť dôraz aj na silovú zložku. Na okruhu sa budú pohybovať jazdci 27 kilometrov, potom zabočia na Mount Floyen (3,4 km; 9,1 %), ktorý je jedným zo siedmich kopcov nachádzajúcich sa v Bergene.
 
Finále na tomto kopci bude jedinečné, podobný dojazd by si užila aj nedávno skončená Vuelta. Môžeme očakávať, že prevýšenie v okolí desiatich percent vytvorí na konci časovky smerodajné rozdiely. Najlepší cyklisti tu strávia cez desať minút, takže v disciplíne, kde rozhodujú sekundy, bude smrteľne dôležité zachovať si potrebnú energiu na tento kopec. Môžeme očakávať, že kvôli ťažkým pasážam mnohí jazdci zvolia výmenu bicykla na úpätí stúpania, najmä ak stúpanie obsahuje množstvo zákrut. Kto nepodá stopercentný výkon na Mount Floyen, nemôže myslieť na titul, preto sa presadia tí jazdci, ktorí sú výbornými tempármi a zároveň vedia jazdiť v kopcoch. Byť silný len na okruhu, alebo iba na stúpaní stačiť nebude.
 
 
dumoulin 2017 giro itt sunf
Tom Dumoulin v časovke (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Nový šampión sa črtá aj v ITT
 
Po triumfe v TTT sa dostal do pohody Tom Dumoulin, ktorý môže sebavedome hľadieť aj na časovku jednotlivcov. Holandský jazdec patril k hlavným motorom tímu Sunweb, takže tým pádom sa vyriešila otázka, ako sa mu podarilo načasovať formu na svetový šampionát. Dumoulin má rád vyzývavejšie trasy v ITT a bergenský profil mu veľmi sadne. Zvlnená časť a aj záverečný kopec presne vystihujú jeho danosti, ktoré v tomto roku krásne predviedol na Gire. Na talianskej GT dominoval v obidvoch časovkách a pôsobil veľmi isto v horských etapách, takže ak sa dokáže stopercentne naladiť na stredajšie preteky, musí myslieť na najcennejší kov.
 
Za hlavného súpera holandského pretekára sa ponúka Chris Froome. Britský cyklista nemohol odolať vábeniu kopca Mount Floyen, ktorý posilňuje jeho šancu na medailu. Ako vynikajúci časovkár dostal peknú príležitosť zabojovať o svetový titul v ITT, posledných 3400 metrov bude jeho veľkou zbraňou. Aj jemu sedí podobná trasa, pretože na Vuelte pôsobil perfektne v časovke a aj na krátkych kopcoch. Najväčší otáznik vyvoláva jeho vyčerpanosť, či bude schopný predviesť ešte jeden špičkový výkon po unavujúcom ťažení na Tour a Vuelte. Jazdec tímu Sky je však ohromne ambiciózny, preto urobí všetko preto, aby do svojej zbierky pridal aj dúhový dres.
 
 
froome 2017 trenazer ilustrak skyf
Chris Froome sa rozjazdieva pred štartom (© Russ Ellis / Team Sky)
 
 
Na svoju príležitosť čaká Rohan Dennis, ktorý ako skvelý časovkár ešte nezískal medailu v ITT na majstrovstvách sveta. Aj v tejto sezóne sa koncentroval na Bergen, preto je škoda, že sme ho nemohli vidieť v časovkárskej akcii na Vuelte. A práve odstúpenie zo španielskeho podujatia kvôli zdravotným komplikáciám môže ohroziť jeho útok na titul, pretože na záverečnom kopci budú rozhodovať detaily a favorit tu nemôže ukázať žiadnu slabosť. Treba však povedať, že jeho výkon v TTT bol na veľmi vysokej úrovni, keď pred cieľom takmer odtrhol svojich troch zvyšných kolegov, takže Dennis je pripravený bojovať, aby konečne získal medailu.
 
Obhajca prvenstva Tony Martin vyhral v tomto roku len jednu časovku - na nemeckom šampionáte. Naposledy sa predstavil v ITT na Tour of Britain, kde bral šiestu priečku, preto sa nedá povedať, že jazdec tímu Kaťuša - Alpecin má v tomto smere najlepšiu formu. V majstrovskej časovke bude proti nemu stáť náročný protivník, Martin nemá rád ťažké kopce v ITT, a presne s tým sa musí vysporiadať v Bergene.
 
 
martin tony 2016 itt ms podium eqsf
Tony Martin vlani získal štvrtý titul (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Naopak, na pripravenom profile by mohol potvrdiť formu z posledného obdobia Wilco Kelderman, ktorý často nejazdí ITT na svetovom šampionáte, ale za týchto okolností a na takejto trase to musí vyskúšať. Na prienik medzi najlepších sa chystá aj dvojica z tímu Sky. Michal Kwiatkowski a Vasil Kirijenka ako univerzálni cyklisti sa budú na trati cítiť veľmi dobre. Poľský pretekár má v Bergene ambície aj v cestných pretekoch a svoju formu by chcel predviesť už v ITT a pre Kirijenku je svetový šampionát jedným z mála podujatí, na ktorom môže sledovať svoje vlastné záujmy, preto sa pokúsi zopakovať minuloročný výkon z MS. Na majstrovskú časovku sa pripravoval aj Bob Jungels, ktorý by mohol predviesť jeden z najlepších výkonov na tejto trase.
 
Zvlnený profil a ťažký kopec v závere je výborným javiskom pre Primoža Rogliča, ktorý už niekoľkokrát potvrdil, že v náročných časovkách dokáže konkurovať tým najlepším. V tomto roku vyhral ITT v Baskicku a Romandii. Ak predvedie svoj najlepší výkon aj v Bergene, môže byť z toho parádny výsledok, pretože aj on môže vyťažiť zo stúpania Mount Floyen. Na druhej strane pre takých cyklistov ako Bodnar či Küng to bude v závere asi ťažké sústo, hoci obidvaja dosiahli v tejto sezóne v časovke jednotlivcov vynikajúce výsledky. Uvidíme, ako zareagujú na pripravenú trasu Castroviejo a Campenaerts, motivovaný bude domáci Boasson Hagen, ktorý by mohol využiť atypický profil a nadviazať na siedme miesto z ITT na európskom šampionáte. A dobrú formu z Vuelty budú chcieť využiť Ilnur Zakarin a Tejay van Garderen, najmä ruský jazdec si musí pochvaľovať pripravený profil.  
 
 
Časovku si môžete pozrieť aj v priamom prenose na Dvojke RTVS od 16:00. Komentovať budú Vladimír Genda a Martin Fraňo.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop