Lombardia oživuje vyskúšanú trať, vrchárske hviezdy sa pobijú o uvoľnený trón

4.10.2017, 12:00 | Preteky vo svete |
Únava z dlhej sezóny, chladnejšie počasie aj náročné stúpania. Jesenný monument tradične ponúka neľahké podmienky, z ktorých zvyčajne víťazne vychádza zdatný vrchár, ktorý dokázal udržať formu na vysokej úrovni aj v závere cyklistického kalendára.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideoklip k tomuto ročníku
 
 
Zmenená, a predsa známa trasa
 
Aj tento rok sa trať pretekov oproti predchádzajúcemu roku zmenila, Bergamo a Como si znova prehodili pozície, uvidíme teda takmer rovnakú trasu ako predminulý rok. Na pretekárov čaká celkom 248 kilometrov so šiestimi náročnými kopcami. Prvá polovica je ešte jednoduchšia, pravé vrchárske súboje tak uvidíme až v záverečnej fáze.
 
Prvé tri hodiny pretekov budú na rozjazd, okrem rovín na jazdcov čakajú len Colle Gallo (7,4 km; 6 %) s vrcholom na 56. kilometri a Colle Brianza (6 km; 4,5 %) na méte 115 km od štartu. Akcia by sa mohla rozbehnúť zhruba 75 kilometrov pred cieľom v Come, kde sa bude nabiehať na slávny kopec Madonna del Ghisallo. Parametre 8,6 km a 6,2 % vrátane trojkilometrovej rovinky dávajú tušiť o jeho náročnosti.
 
Nasleduje krátky zjazd a za ním ďalšia výzva. Colma di Sormano, sedemkilometrový vrch s priemerom 8,9 %. Komu sa tieto čísla zdajú byť nevýrazné, ten by mal zaostriť na posledné dva kilometre stúpania. Táto časť nazývaná Muro di Sormano (2 km; 15 %) dosahuje v určitých pasážach sklon 25-30 %.
 
Po dlhom zjazde potom nasleduje 15-kilometrová rovina, ktorá môže potenciálnych útočníkov zbaviť náskoku na väčšiu skupinu, alebo jazdcov odradiť od útokov na tejto ťažkej dvojkombinácii. Posledných dvadsať kilometrov sa už ale cyklisti nikde neskryjú. Jeden z dvojice kopcov Civiglio (4,2 km; 9,7 %) a San Ferrmo della Battaglia (2,7 km; 7,2 %) by mal priniesť rozhodujúci útok.
 
 
lombardia 2017 profil
profil pretekov (© ilombardia.it)
 
 
Vrchársky monument tento rok bez obhajcu, ale s mnohými hladnými vlkmi
 
Na štarte bude bohužiaľ chýbať obhajca titulu Esteban Cháves. Kolumbijčan sa veľmi tešil na ďalší prestížny súboj, stopku mu ale vystavil pád v záverečných desiatich kilometroch sobotňajších pretekov Giro dell'Emilia. Hlavným následkom je zlomená pravá lopatka, čo znamená jediné - koniec sezóny. Uvidíme, ako dokáže Orica na nepriaznivý osud zareagovať, na svoju šancu čaká aj Roman Kreuziger.
 
V pozícii blízkej obhajcovi sa ale ocitne Vincenzo Nibali. Ten vyhral traťovo takmer totožný ročník 2015 po peknom sóle s náskokom 21 sekúnd na druhého Morena. Minulý rok tento monument kvôli pádu v Riu vynechal, tohtoročná  forma ho ale zase radí medzi najväčších favoritov. Tretie miesto z Gira a druhé z Vuelty sú známkou kvality. 32-ročný Talian sa poctivo pripravuje na domácich podnikoch, druhé a tretie umiestnenie z posledných dní nenapovedá nič o strate kondície či motivácii do pretekania. Doplnia ho predovšetkým skúsení harcovníci z tímu Bahrain Merida Visconti a Pelizotti.
 
Tradične nadupaný bude výber Quick-Stepu. Bývalí víťazi Philippe Gilbert a Daniel Martin alebo taktiež Julian Alaphilippe. Ťažký záver Lombardie by mal vyhovovať skôr Martinovi, "podlahári" ale majú znovu mnoho kariet na hranie. Len aby to nebolo kontraproduktívne. Podobný výber má k dispozícii Sky. Landa, Poels, Kwiatkowski, alebo Rosa? Tu sa snáď ani nedá určiť taktika dopredu.
 
LottoNL-Jumbo stavia do pretekov hlavne dvojicu Roglič - Kruijswijk. Obaja počas sezóny ukazovali dobré výsledky, na jednorázovkách sa ale nikdy príliš neukazovali, rovnako ako Ilnur Zakarin z Kaťuše. To Bauke Mollema v drese Treku ukazuje svoje schopnosti v klasikách pravidelne, z Lombardie mu ale veľký úspech chýba a od siedmeho miesta z roku 2012 už tiež nejaký ten piatok ubehol.
 
 
chaves 2016 lombardia trofej
Vlaňajší víťaz Esteban Cháves druhý triumf nepridá (© ANSA / Matteo Bazzi)
 
 
Lotto Soudal nasadí vždy aktívne duo Tony Gallopin- Tim Wellens, v celku Ag2r budú výbušnosť dodávať Vuillermoz a Bakelants. Ich kolega Domenico Pozzovivo bude mať jednu z posledných príležitostí vylepšiť šiestu priečku z roku 2011, bude na to ale v takmer 35 rokoch ešte mať? Je to možné, etapáky tento rok odjazdil pekne.
 
Po dlhšej dobe sa na štarte predstaví aj Tejay Van Garderen, ten bude chcieť preteky konečne dokončiť. Jeho kolega z BMC Nicolas Roche naznačil možnosti štvrtým miestom na Emilii a pravdepodobne stále bojuje o zmluvu. Mladý Teuns síce tento rok mnohokrát ukázal svoje zrýchlenie v kopci, Giro di Lombardia sú ale predsa len trochu inými pretekmi ako napríklad Valónsky šíp.
 
S neistotou pôjde do pretekov Bora. Majkovi tento rok nevyšli plány na čelo GC na Grand Tours, König dokončil len dve etapy v celom ročníku. UAE Team Emirates majú k dispozícii Costu s Ulissim. Vyrovnanú dvojicu kvalitných klasikárov s dobrými vrchárskymi schopnosťami doplní Louis Meintjes. Cannondale by mal stavať na typologicky ideálneho Urána, FDJ potom na Pinota.
 
Astana predstaví Arua s Fuglsangom, ktorý sa snáď v Kazachstane po smole na Tour konečne rozbehol. Zo silnej zostavy Sunwebu vyčnievajú hlavne Dumoulin s Keldermanom. Nairo Quintana si prvýkrát od roku 2013 výraznejšie predlžuje sezónu a na štarte uvidíme aj jeden zo symbolov posledného monumenta roku Damiana Cunega. Ten sa do Top 10 pozrel naposledy v roku 2008 pri poslednom zo svojich troch víťazstiev.
 
 
Posledné ročníky Il Lombardia
2016 víťaz: vlajka Cháves 2. vlajka Rosa 3. vlajka Urán
2015 víťaz: vlajka Nibali 2. vlajka D. Moreno 3. vlajka Pinot
2014 víťaz: vlajka D. Martin
2. vlajka Valverde 3. vlajka Costa
2013 víťaz: vlajka Rodríguez 2. vlajka Valverde 3. vlajka Majka
2012 víťaz: vlajka Rodríguez 2. vlajka S. Sánchez 3. vlajka Urán
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop