Paríž-Nice: Šťastný Movistar, množstvo smoliarskych tímov a apokalypsa štartovej listiny

13.3.2018, 19:00 | Preteky vo svete |
Už 76. ročník pretekov vychádzajúceho slnka sa niesol v duchu veľkej smoly a nenaplnených túžob, ktoré sa lepili na mnohých pretekárov. Z akéhosi marazmu vyšiel najlepšie španielsky Movistar a jeho Marc Soler, s ktorým sa pred pretekmi veľmi nepočítalo. Geniálne zaskočil všetkých veľkých favoritov a vyhral z druhej vlny. Podujatie tiež dokončilo neuveriteľne málo pretekárov. Zo 154 jazdcov sa jeho konca "dožilo" len 78. Teda takmer celá polovica to vzdala predčasne...
 
 
video v clanku ikonka ciernaTo najlepšie z Paríž - Nice 2018
 
 
Z troch plánovaných iba jediná
 
Každé etapové preteky začínajú zväčša zľahka. Teda šprintérskymi etapami, na ktoré čakajú fanúšikovia rýchlych dojazdov, ale aj samotní rýchli jazdci. V pred-etapových prognózach mali byť takými etapami prvé tri. Napokon sa veľa vody nenamútilo, prognózy sa naplnili len na 33 %. Hneď úvodný deň, ktorý končil na miernom kopci, sa balík roztrhal a aj napriek tomu, že vyhral Arnaud Démare, hromadný dojazd sme nevideli. Samotný Francúz pôsobil počas etapy neuveriteľne silným dojmom, čo i napriek tomu, že preteky nedokončil, môže pred blížiacim sa Milánom - San Remom znamenať atak na najvyššie pozície. Ak k tomu pripočítame kompaktný celok Groupama - FDJ, pokojne sa môže zopakovať rok 2016. Tím ale nemôže zopakovať svoje vystúpenie vo Francúzsku. Preteky totiž dokončil len Rudy Molard.
 
Ako najsilnejší šprintér sa na podujatí ukázal Dylan Groenewegen. Treba ale zopakovať, že sme počas neho videli len jediný šprint. V samotnom tíme Lotto NL - Jumbo túžili prekvapiť, no máme tu prvý projekt v kategórii smoliarov. "V GC sme chceli viac, ale celý tím trpel zdravotnými problémami. Dúfali sme, že Robert Gesink bude vyššie, ale tunajšie poveternostné podmienky mu viac neumožnili. Vyhralo tu napokon päť tímov a my sme boli jedným z nich. V končenom dôsledku sme teda radi," povedal po pretekoch športový manažér Holanďanov Frans Maassen. Zo siedmych pretekárov uvideli cieľ len dvaja. Robert Gesink, ktorý sa v GC umiestnil na konci štvrtej desiatky, a spolu s tím Paul Martens.
 
 
groenewegen 18 tlacovka usmev rcsf
Dylan Groenewegen (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Kategóriu smoliarov vyrušia dva tímy, ktorým sa naopak darilo. Okrem víťazného Movistaru bol snáď najšťastnejším tímom domáci Direct Energie. Spolu so Sky ako jediní vyhrali dve etapy. Boli to etapy číslo tri a päť a obe po úspešných únikoch. Rovnakým štýlom pretekania určite okorenia aj Tour de France, takže sa máme na čo tešiť. Z tohto tímu sme viac očakávali od Liliana Calmejana či Sylvaina Chavanela, no dvojica Jérôme Cousin a Jonathan Hivert svojich slávnejších kolegov plne nahradili. Po víťaznej Cousinovej etape sa naňho vzniesla vlna kritiky, no jeho spôsob víťazstva, aj keď nebol príliš vábivý a športový, proti pravidlám nebol...
 
Druhým tímom je Slovákom blízky nemecký projekt Bora - Hansgrohe. V prvých etapách sa malo ísť na Sama Bennetta, no írsky pretekár toho veľa neukázal. V tretej etape dokonca musel z pretekov odstúpiť. Rovnaký osud postretol na konci aj našich chlapcov, ale v poslednej etape sa odstupuje najčastejšie. Felix Grossschartner aj Patrick Konrad sa tešili v Nice z Top 10. Potešujúca správa. GC tak nemusí u nich stáť a padať len na Rafalovi Majkovi alebo Leovi Königovi, ktorému sa navyše už dlhodobo nedarí. Na Tirrene sa zasa ukázala nová posila Davide Formolo.
 
 
bennett 18 nice dojazd bohfsc
Samovi Bennettovi preteky nevyšli (© BORA - hansgrohe / Ralph Scherzer)
 
 
Výbuch Quick - Stepu a smola Sky
 
Po jednoduchších etapách, ktoré však priniesli zaujímavé situácie, nasledovala celkom dlhá časovka. Vyhral ju Wout Poels a pre skúseného Holanďana to vyzeralo veľmi sľubne. Držal sa na druhej priečke, ktorú zatiaľ okupoval LL Sánchez, no posledný zjazd šiestej etapy mu vystavil stopku. "V tej zákrute som to nezvládol. Bolo to príliš rýchle. Je to veľké sklamanie, ale aj to prináša život. S doktormi sa musím dohodnúť ako ďalej, po pretekoch som plánoval oddych, teraz je to už isté," povedal sarkasticky 30-ročný pretekár, ktorý si pri páde zlomil kľúčnu kosť. Česť Britov napokon zachraňoval Sergio Henao, ktorý skončil dvanásty. V poslednej kopcovitej etape stratil štyri miesta, kvôli čomu vypadol z elitnej desiatky. Práve táto etapa ale tím Sky mrzieť nemusí, pripadla totiž na ich konto. Bolo to zásluhou Davida De La Cruza. "Mám tu svoju rodinu, priateľov a hlavne moju priateľku. O to šťastnejší som. Celý týždeň sme pracovali výborne, žiaľ, Wout mal nehodu. Mal dobrú pozíciu, mohol vyhrať. Posledný deň sme chceli ukázať, že sme i napriek tomu ostali silní. Podarilo sa to, vyhrali sme," povedal po poslednej etape španielsky cyklista.
 
Absolútne zle však dopadol pravdepodobne najväčší favorit podniku Julian Alaphilippe. Domáci pretekár nezvládol kráľovskú siedmu etapu. Po nástupe Romana Kreuzigera, ktorý pracoval pre Simona Yatesa, s nimi stratil kontakt a z boja o víťazstvo vypadol v podstate v priebehu niekoľkých sekúnd. Po etape povedal, že sa cítil úplne prázdny a neuveriteľne unavený. Chcel len čo najrýchlejšie dôjsť do cieľa a mať pokoj. Únavu ale už v ďalších dňoch neprekonal a v konečnom účtovaní bola z toho len osemnásta priečka. Tesne za ním skončil na podujatí práve český pretekár. Austrálčania, ktorí síce oslávili Yatesovo etapové víťazstvo, ale najšťastnejšími pretekármi vo Francúzsku neboli.
 
 
kreuziger 2017 profilova rcsf
Roman Kreuziger (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Tradične divoká záverečná etapa totiž Brita zo žltého dresu predsa len vyzliekla. Odvážny útok neskoršieho víťaza počas nej bol pre chlapcov z Mitcheltonu - Scott príliš tvrdý oriešok a Simon Yates tak prišiel o životný výsledok. "Bol to jeden z tých dní, keď sa išlo naozaj naplno hneď od začiatku. Veľmi agresívne, čo sme aj očakávali. Keď zaútočil Marc Soler, nereagovali sme hneď, bolo to ešte dosť ďaleko. Potom som už vo finále nemal nohy. Marcovi blahoželám, je to výborný jazdec, čo ukazuje už naozaj dlho," odovzdal blahoprajný odkaz pretekár, ktorého brat vyhral v Taliansku piatu etapu.
 
Rady smoliarov rozširuje aj zoskupenie BMC. Ich líder Tejay Van Garderen opustil preteky už počas prvého dňa. Doplatil na mokrú vozovku a po nepríjemnom páde si z krajiny galského kohúta odniesol namiesto víťazstva zranenie krčnej chrbtice. Červeno-čierni mali našťastie v zálohe víťaza Okolo Poľska z vlaňajška Dylana Teunsa. Belgičan išiel rozumne, príliš sa neukazoval, nepútal na seba pozornosť a šieste miesto je jeho odmenou. "Prišiel som sem, aby som pomáhal Tejayovi. Hneď po prvom dni som ale musel všetko zmeniť. Myslím si, že som to zvládol celkom dobre, šieste miesto je fajn. Aj keď si po tom všetkom poviete, že ste mohli dopadnúť aj lepšie," povedal 26-ročný pretekár. O svoju šancu bojoval a o svoju šancu tiež prišiel LL Sánchez. Španiel prišiel k žltému dresu ako slepé kura k zrnu. Po odvážnom ataku v tretej etape ju síce nevyhral, ale získal dres pre vedúceho pretekára. Astana sa ho nechcela vzdať, ale už spomínaný nástup českého pretekára v prospech Yatesa nezlomila väzy len Alaphilippovi, ale celému tímu z Kazachstanu. "Bojovali sme do konca, vyťažili sme z toho maximum. Bolo to však na mňa priveľa. Celý týždeň si ale vážim a celému tímu ďakujem za obrovskú podporu. Už teraz sa tešíme na ďalšie preteky," poďakoval sa po siedmej etape Španiel v bledomodrom drese.
 
 
sanchez ll 2017 giro unik rcsf
Luis Léon Sánchez (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Omnoho, omnoho viac chceli aj v tíme Bahrajn - Merida. Novopečený tím vyslal do Francúzska bratov Izagirreovcov a netajili sa tým, že chceli vyhrať. Pred poslednou etapu mali šancu na to, aby boli obaja na stupňoch pre víťazov, no Marc Soler im to prekazil. Ostal na nich len Gorka, Ion "vyfasoval" zemiakovú medailu. "Je to pre nás trochu horké pódium. Potom, ako sa nám podarilo striasť sa Yatesa, sme mali  šancu na výhru. Napriek tomu sa nám to nepodarilo," povedal po etape smutný Gorka Izagirre. Jeho slová potvrdil aj športový manažér tímu Gorazd Štangelj a doplnil, že jeho tím bol najlepším z celého podujatia. Víťazom v kategórii smoliari pretekov sa ale stali pretekári tímu UAE. Preteky nedokončil ani jeden z nich!
 
Na záver predsa len trochu pozitívnejšie hodnotenie tímov. Lotto - Soudal sa pred štartom spoliehal hlavne na Andrého Greipela, no napokon im urobili najväčšiu radosť iní pretekári. Tim Wellens skončil piaty. "Pred pretekmi sme chceli skončiť vysoko. Ak by mi ale niekto pred ich štartom povedal, že skončím tak, ako som skončil, asi by som veľmi neveril," povedal pre tímový web šťastný Belgičan. K umiestneniu v GC tiež pridal zelený dres z bodovačky. Okrem zeleného dresu získali Belgičania aj dres bodkovaný. Tento uchmatol Thomas De Gent a zopakoval si tak rok 2015. K úplnosti chýbajú už len dresy dvoch farieb. Žltý a biely. Držiteľom oboch sa stal víťaz pretekov Marc Soler. Jazdec Movistaru pred pretekmi skutočne medzi najväčších favoritov nepatril, o to viac je jeho víťazstvo prekvapujúce. Avšak, ako povedal Simon Yates, Soler je vynikajúci jazdec, čo už dlhšiu dobu aj potvrdzuje. Krásne šiel hlavne na Okolo Katalánska 2017, kde neúnavne pomáhal Alejandrovi Valverdemu, ktorý napokon aj vyhral. Sám Marc skončil tretí a nebyť práce v prospech lídra, mohlo to preňho dopadnúť lepšie. Minimálne by predbehol druhého Contadora. Všetko si ale vynahradil na Paríž - Nice. Pripísal si životné víťazstvo a Movistaru tak ukázal, že sa o svoju budúcnosť tento tím báť nemusí. Marc Soler má len 24 rokov...
 
 
pariz nice 18 podium movfb
Pódium: S. Yates - Soler - G. Izagirre (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
 
Konečné poradie Paríž - Nice 2018
1. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 30:22:41 500
2. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:04 400
3. IZAGIRRE Gorka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:14 325
4. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:16 275
5. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:16 225
6. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 00:32 175
7. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 00:44 150
8. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 01:54 125
9. DE LA CRUZ David Team Sky link ikonka 02:15 100
10. GROSSSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 02:35 85
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop