Miláno - San Remo drží v tajnosti recept na výhru, Sagan ho chce objaviť

14.3.2018, 23:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Obdobie najdôležitejších klasík štartuje v San Reme, a to doslova, pretože jediný monument pre rýchlych jazdcov sa rozuzlí len v tomto prímorskom letovisku. Na Petra Sagana čaká jedna z najdôležitejších bitiek sezóny.
 
Prvý monument ročníka je výnimočný tým, že nikto nevie dopredu určiť víťaznú taktiku. Hovorí sa, že Miláno - San Remo má najľahšiu trasu z hlavných klasík, ale najťažšie sa na nej vyhráva. Je zaujímavé, že na obrovskej porcii kilometrov (najdlhšej v celej sezóne) rozhoduje len posledných desať kilometrov a približne 13-minútový interval. Útok na Poggio, možno v technickom zjazde, alebo šetriť energiu na šprint? Odpoveď na hamletovskú otázku sa dozvieme v predstavení s dvomi rozdielnymi dejstvami.
 
 
kwiatkowski 2017 san remo podium rcsf
Michal Kwiatkowski s trofejou (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Napínavé finále bez zmien
 
Po úvodnej ceremónii v Miláne sa vydá pelotón smerom na juh. Po 120-tich kilometroch je pripravené stúpanie Passo del Turchino, ktoré má dĺžku cez 20 km, ale priemerný sklon iba dve percentá. Cesta sa mierne zdvihne len pred vrcholom, kde sa nachádzajú dva kilometre s prevýšením päť percent. Potom sa pelotón dostane na pobrežie Stredozemného mora, v ktorého blízkosti sa bude pohybovať až do San Rema.
 
Ani nasledujúca časť neobsahuje tvrdé kilometre, preteky začnú tradične vrcholiť len päťdesiat kilometrov pred cieľom na troch krátkych kopcoch Capo Mele, Capo Cervo a Capo Berta. Najťažším z nich je tretí v poradí, na troch kilometroch dosahuje sklon štyri percentá. Tempo v balíku začne narastať, a ak bude mať únik stále pekný náskok, ten začne rýchlo klesať. Na tomto úseku možno uvidíme profilovú korekciu, pretože Capo Mele bolo zahádzané skalami po silnom daždi, a keď sa nepodarí vyčistiť cestu, pelotón pôjde buď cez menší kopec Colla Micheri, alebo po diaľnici.  
 
 
san remo 2017 sceneria 1 more rcsf
Scenéria Miláno - San Remo (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 

Oveľa dôležitejší bude príchod na stúpanie Cipressa (5,6 km; 4,1 %, max. 9%), ktoré ponúka výbornú príležitosť, ako unaviť svojich konkurentov. Na tomto kopci sa pôjde veľmi rýchlo, iniciatívu preberú najsilnejšie celky, favoriti už musia jazdiť vpredu. Niektorí pretekári sa pokúsia zaútočiť a vytvoriť novú vedúcu skupinu, do cieľa však zostáva stále veľa kilometrov.
 
Rozhodujúce momenty sa odohrajú na Poggio (3,7 km; 3,7%; max. 8%), ktoré je napriek svojím parametrom pre všetkých veľkou výzvou. Na tomto kopci sa pôjde úplne naplno, najťažšie úseky sú pripravené kilometer pred vrcholom, kde sa nachádza jediné vhodné miesto na útok - krátke maximum na ôsmich percentách. Z vrcholu zostáva do cieľa necelých šesť kilometrov, ktoré začínajú veľmi technickým zjazdom. Na rovine sa odohrá záverečných 2200 metrov, čo je strašne veľa pre útočníkov a veľmi málo pre šprintérov, aby si vybojovali potrebnú pozíciu pre prípadný špurt.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále ročníka 2013
 
 
A práve tento dojazd (krátky kopec, technické klesanie, hektický finiš) tvoria z Miláno - San Remo nevyspytateľné a jedinečné predstavenie. V poslednom čase je pelotón veľmi silný a do cieľa prichádza pomerne veľká skupina. Šprintéri majú okolo seba kvalitných spolujazdcov, ktorí dokážu odolať pravidelným atakom na Poggio. Potenciálni útočníci musia dobre zvážiť, ako sa vyvíja situácia na poslednom kopci, či má vôbec zmysel vyraziť dopredu proti silnému balíku. V minulom roku sa to však podarilo. A veľa bude závisieť od počasia, protivietor na poslednom stúpaní zničí akúkoľvek snahu útočiť. Túto sobotu hlásia v San Reme prehánky, prípadná mokrá cesta na záverečnom klesaní pridá podujatiu ďalší dramatický rozmer. 
 
 
Množstvo favoritov, niekoľko scenárov, víťaz len jeden
 
Ak sú favoriti rozdelení na dve skupiny, z ktorých sa spolieha jedna na špurt a tá druhá sa môže presadiť len po ataku, tím Quick-Step Floors je pripravený na obidve alternatívy. A neuškodí mu ani neúčasť Fernanda Gaviriu. Philippe Gilbert dlho hovorí o tom, že chce vyhrať všetky monumenty a jeho cesta za úspechom na MSR vedie cez útok. V doterajších pretekoch sezóny však neukázal veľkú razanciu, na Tirrene ho nebolo vidieť v rozhodujúcich momentoch vhodných etáp, ale to neznamená, že na prichádzajúcom monumente môže zostať nepovšimnutý.
 
Väčšiu dravosť preukázal Julian Alaphilippe a jeho nástupy na Paríž - Nice potvrdili, že šprinty do kopca má mimoriadne kvalitné. V minulom roku tu zachytil Saganov útok, preto nepochybujeme, že na Poggio bude opäť nastavený nasledovať najsilnejších jazdcov. A francúzsky cyklista má aj dobrú koncovku v malej skupine. Útočné pokusy môže sledovať s odstupom Elia Viviani, ktorý bude čakať na šprint hlavnej skupiny. Od začiatku ročníka sa predvádza vo výbornom prevedení, zvláda aj náročnejšie profily a ešte nikdy nebol takto dobre pripravený na MSR, takže si bude trúfať na kvalitný výsledok a vylepšenie svojho maxima, deviateho miesta z minulej edície.
 
 
viviani 18 abu podpisuje
Elia Viviani (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Pred obhajobou prvenstva sa dostal do vynikajúcej formy Michal Kwiatkowski a poľský jazdec plánuje zaútočiť na najvyššie priečky aj tentoraz. Celkové triumfy v Algarve a na Tirrene hovoria jasnou rečou, tento všestranný jazdec môže v San Reme uderiť rôznymi taktikami. Kwiatkowski disponuje silným špurtom do kopca, perfektne ovláda bicykel v klesaní a je rýchly na cieľovej čiare, preto nepochybujeme, že na konci pretekov bude hľadať ten najlepší spôsob, ako byť opäť úspešný na prvom monumente sezóny. V tíme Sky je známy agresívnou jazdou Gianni Moscon, ktorý môže vo finále vytvoriť zaujímavý únik. Ak by sa mu to podarilo, bude si veriť aj v šprinte malej skupinky. 
 
Na štarte sa predstavia aj ďalší dvaja cyklisti, ktorí už dokázali dobyť finále v San Reme. Spomedzi nich sa javí v najlepšej forme Arnaud Démare. Francúzsky jazdec získal jednu výhru na P-N a ukázal sa tu v dobrom svetle v náročnej tretej previerke, čo musí signalizovať, že je stále rýchly, ale problémy mu nerobia ani vyzývavejšie profily. A to sú presne atribúty, ktorými môže triumfovať aj v sobotu, ak bude rozhodovať šprint hlavnej skupiny. Démare môže byť vďaka svojej dobrej výkonnosti na páske sviežejší ako mnohí konkurenti.
 
Alexander Kristoff nemá za sebou ideálnu prípravu na svoje obľúbené podujatie, na P-N ho niekoľko dní trápila choroba a často bojoval na konci balíka. Ale jeho stav sa zlepšil a v piatej etape ukoristil za daných okolností pekné piate miesto. V Ománe a Abú Zabí dokázal vybojovať po jednej výhre, takže na začiatku ročníka je veľmi rýchly. Ale otázkou zostáva, ako zvládne posledných päťdesiat kilometrov na MSR, či sa podpíšu zdravotné problémy pod jeho výkon na Poggio alebo v prípadnom šprinte, pretože na konci 300-kilometrovej štreky dokáže naplno šprintovať len stopercentne pripravený jazdec.
 
 
kristoff 18 v pelotone abu ilustrak rcsf
Alexander Kristoff (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V predchádzajúcej edícii nenašiel odvahu na útok na Poggio Greg van Avermaet, nechajme sa prekvapiť, či sa teraz objaví v aktívnejšom prevedení. Pre belgického pretekára sú prvoradé kockové klasiky, preto na tomto monumente väčšinou volí pragmatický prístup, ale ak by sa mu naskytla vo finále šanca na víťazstvo, určite po nej chladnokrvne skočí.
 
V tíme Sunweb museli pred podujatím riešiť zdravotné komplikácie Michaela Matthewsa a Toma Dumoulina, obidvaja však hlásia, že sa predstavia na štarte. Austrálsky borec si vážne poranil rameno na Omloope, ale veľmi rýchlo sa zotavil a už absolvoval niekoľko tréningov. Dumoulin zostal otrasený po páde na Tirrene, ale aj on sa dal do poriadku po krátkom odpočinku, preto môžu byť na konci silnou dvojicou, ktorá sa bude snažiť zariadiť šprintérsky finiš.      
 
Na špurt hlavného balíku sa bude sústrediť aj Magnus Cort, ktorý jazdí v ostatných dňoch vo vynikajúcej forme, a ak sa ocitne v závere v okresanej hlavnej skupine, môže dosiahnuť zaujímavý výsledok. Na ťažký špurt si budú trúfať Debusschere, Colbrelli, Sbaragli, Modolo alebo Trentin, všetci títo sa však neudržia na čele pretekov bez potrebnej tímovej podpory. Na štarte sa predstaví aj Mark Cavendish, ale britský šprintér mal v poslednom čase smolu a nepredpokladáme, že mesiac bez poriadneho pretekania bude môcť súperiť s najlepšími. V celku Dimension Data tak môže jazdiť na seba Boasson Hagen. Z rýchlych jazdcov si oprobujú hektický finiš aj Danny van Poppel a André Greipel, prvýkrát v kariére si vyskúša tieto preteky Marcel Kittel, ktorý však nebude mať žiadne výsledkové očakávania.      
 
 
greipel 18 tdu triumf bohfb
André Greipel porazil Sagana na TDU (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Všetci budú čakať atak od majstra sveta
 
Na Miláno - San Remo prichádza čas Petra Sagana, aby vytiahol zbrane najťažšieho kalibru. Svetový šampión obľubuje toto podujatie a netají sa tým, že urobí všetko pre to, aby ho raz vyhral. Titul mal na dosah už v minulom roku, ale na páske ho prekabátil Kwiatkowski, a podobný scenár sa odohral aj v sezóne 2013, kde pre zmenu nestačil na Cioleka. Nábeh na dobrý výsledok mal v ročníku 2016, ale pred šprintom ho vyviedol z miery Gaviria.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSaganov minuloročný pokus na Poggio
 
 
Aj v tomto roku časoval svoju formu práve na La Primavera a výsledky na Tirrene dokazujú, že sa mu to opäť podarilo. Na pretekoch dvoch morí predviedol dva výborné šprinty, čo sa mu môže zísť aj na konci MSR. Rovnako bol silný aj vo výbušných koncovkách, najmä vo finále piatej etapy, takže bude mať určite dobré nohy aj na Poggio. 
 
Peter Sagan má na prvom monumente niekoľko spôsobov, ako sa presadiť. Môže útočiť, alebo čakať na šprint, no rok po roku sa musel presvedčiť, že najväčšiu šancu má vtedy, keď s ním príde na pásku čo najmenej jazdcov. Preto atakoval na Poggio v minulej sezóne a bol to jeden z najkvalitnejších výkonov na tomto kopci v poslednom čase. Nepochybujeme, že ak sa vytvoria na trati potrebné podmienky na útok, Sagan to vyskúša. A ak bude pršať, motivovať ho môže aj záverečný mokrý zjazd, kde takisto dokáže odskočiť súperom. Elia Viviani hovorí, že Sagan bude útočiť na Poggio dovtedy, kým nevyhrá.
 
 
sagan 2017 san remo unik rcsf
Peter Sagan útočí na Poggiu (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Celý tím Bora - hansgrohe bude sledovať tento jeden cieľ, vrátane Juraja Sagana, ktorý sa predstaví na tomto podujatí druhýkrát v kariére. V roli kľúčového pomocníka sa veľmi rýchlo udomácnil Daniel Oss. Taliansky cyklista sa pohyboval pri Saganovi v kľúčových momentoch na Strabe Bianche a aj na Tirrene a v tomto trende by mal pokračovať. Oss môže Saganovi vytvoriť pozíciu pred záverečným stúpaním a aj na jeho sklonoch, aby sa mohol svetový šampión starať len o svoj nástup. V prípade, že sa bude rozhodovať v špurte hlavnej skupiny, môže mu veľmi pomôcť v hektických momentoch tesne pred páskou, takáto pomoc Saganovi chýbala v niektorých predchádzajúcich edíciách.     
 
 
sagan p posl rocniky Peter Sagan na Miláno - San Remo
2017 2016 2015 2014
2. 12. 4. 10.
       
2013 2012 2011 2010
2. 4. 17. x
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop