Preteky E3 a G-W otvoria promenádu na pavé aj s početnou slovenskou účasťou

21.3.2018, 23:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Predvojom kockových monumentov býva tradičný víkend s podujatiami E3 Harelbeke a Gent - Wevelgem, ktoré si nikdy nenechajú ujsť najlepší klasikári. Mačacie hlavy príde vyskúšať aj Peter Sagan a po jednom štarte si pripíšu Juraj Sagan, Erik Baška a Michael Kolář.
 
 
gilbert 2017 atak cdtf
Philippe Gilbert, Sep Vanmarcke a ďalší na E3 Harelbeke (© Slipstream Sports)
 
 
Najskôr prebehne test na malom Ronde  
 
E3 Harelbeke ponúkne vítanú previerku na Okolo Flámska. Na pätnástich bergoch uvidíme tradičnú eliminačnú cyklistiku, ktorú zvládnu len tí najsilnejší. Úvodná časť pretekov prebehne na jednoduchom profile, ale potom je vedľa seba natlačených trinásť krátkych stúpaní, kde sa postupne oslabí zloženie hlavnej skupiny. Prvým kľúčovým bodom podujatia je Taaienberg (650 m; 9,5 %; max. 18 %),. Tento prudký kopec stojí 73 km pred páskou a je obľúbeným miestom na úvodný atak niektorého z favoritov.
 
Od toho momentu sa začne rozohrávať bitka o titul, hlavný balík precedí aj Eikenberg (1200 m; 5,5 %; max. 11 %) o desať kilometrov neskôr. Potom sa môže situácia na trati upokojiť, ale krátke stúpanie Kapelberg (900 m; 4 %; max. 7 %) bude signálom, že prichádzajú rozhodujúce okamihy. Kombinácia Paterberg (700 m; 12 %; max. 20 %) a Kwaremont (2200 m; 4,2 %; max. 11 %) rozdelí aj hlavnú skupinu favoritov a záverečných štyridsať kilometrov bude intenzívnou naháňačkou medzi nimi. Obidve stúpania sú vhodné na útok, no vzhľadom na svoju polohu na tomto podujatí rozhoduje prejazd cez Kwaremont.
 
Potom zostanú vpredu len najsilnejší jazdci, ktorí dostanú k dispozícii ešte Karnemelkbeekstraat (1530 m; 4,9 %), dlhý kockový úsek Varentstraat a Tiegemberg (1000 m; 6,5 %), ale na konci takýchto ťažkých pretekov sa môže vytvoriť rozhodujúci pohyb aj v nestráženej chvíli. E3 Harelbeke je ideálnou prípravou na Tour of Flanders, najlepší klasikári si tu môžu otestovať jeden druhého v priamom súboji.
 
 
e3 harelbeke 18 profil
profil pretekov, 1844 nastúpaných metrov (© Lasterketa Burua / cronoescalada.com)
 
 
Šprintéri budú cítiť šancu, ale musia o ňu tvrdo zabojovať
 
Podujatie Gent - Wevelgem je z iného súdka. Obsahuje len desať bergov, niektoré nie sú náročné a ani sa nenachádzajú bezprostredne pred cieľom, takže na svoju šancu bývajú pripravení rýchli jazdci, ktorí sa spoliehajú na špurt okresanej hlavnej skupiny. V prvej polovici sa nenachádzajú žiadne stúpania a útočníci nechajú bez povšimnutia aj úvodných päť bergov, ale potom odolní šprintéri nedostanú nič zadarmo.
 
Hektické momenty začnú na prudkom Banebergu (300 m; 10 %) 82 kilometrov pred páskou. Ešte lepšiu príležitosť poskytne najťažší moment podujatia Kemmelberg (3 km; 4 %; max. 13 %), ktorý príde na rad o niekoľko kilometrov neskôr a cez ktorý sa pôjde najskôr z ľahšej strany. Tesne pred vrcholom sa objavia náročné úseky na kockách, ktoré môžu využiť útočníci, ak chcú zabrániť hromadnému špurtu. A v krátkom slede bude pripravený Monteberg (1000 m; 7,3 %), kde môžu útočiaci borci zveľadiť svoj náskok pred pelotónom.
 
Po tomto trojboji nasledovala v minulosti pokojnejšia pasáž, čo bolo výhodné pre hlavnú skupinu, aby dostala pod kontrolu útočníkov, ale organizátori pridali do programu ešte jeden atraktívny prvok. Šesťdesiat kilometrov pred páskou budú pripravené tri prejazdy cez úsek Plugstreet, ktorý obsahuje aj mačacie hlavy a ktorý bude dokopy merať štyri kilometre.
 
Ak by sa najdôležitejšia selekcia neodohrala na predchádzajúcich pasážach, silní cyklisti budú mať k dispozícii ešte jeden prechod cez Baneberg a aj Kemmelberg (2,5 km; 4,4 %; max. 22 %). Ten tentoraz ponúkne svoju najťažšiu časť s maximami cez dvadsať percent a práve tu striehne hlavná hrozba pre šprintérov. Na vrchole Kemmelbergu sa môže dostať dopredu alebo vydržať vpredu skupina najsilnejších pretekárov, ktorí to dokážu udržať až do cieľa.
 
 
gent wevelgem 18 profil
profil pretekov, 1521 nastúpaných metrov (© gent-wevelgem.be)
 
 
Obhajuje Avermaet, silná konkurencia mu nič nedaruje
 
Na obidvoch pretekoch obhajuje víťazstvo Greg van Avermaet, no belgický jazdec ešte na začiatku ročníka povedal, že bude náročné zopakovať takúto dominantnú jazdu v severských klasikách. Na trati bude veľmi sledovaným cyklistom, jeho prípadný pohyb môže vytvoriť rozhodujúcu selekciu, ale otázne je, či sa predvedie v ofenzívnom svetle. Jeho výkony na Strade Bianche a Tirrene nepatrili medzi najvydarenejšie, lepší výsledok dokáže získať aj počas otváracieho víkendu, preto sme zvedaví, akú výkonnosť ukáže v najdôležitejších klasikách. Van Avermaet je však skúseným jazdcom, ktorý by mal vedieť načasovať svoju formu práve na tie najväčšie podujatia. V celku BMC sa dobre chytil Jurgen Roelandts, čo je vítaná správa pre Avermaeta.    
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále E3 v minulom roku
 
 
Na kocky je správne nachystaná trojica lídrov tímu Quick-Step Floors a belgická zostava považuje za svoju výhodu, že sa môže prejaviť s viacerými kvalitnými pretekármi. Niki Terpstra už vyhral podujatie Le Samyn a holandský borec verí, že po podobne silnom tímovom výkone môže ovládnuť aj jednu z nasledujúcich klasík. Zdeněk Štybar sa predviedol v dobrom svetle počas otváracieho víkendu a na Strade Bianche, najmä na Omloope sa bavil na krátkych kopcoch, preto jeho aktivita môže byť osožná nielen pre neho samotného, ale celý Quick-Step Floors. Philippe Gilbert cieli svoju pozornosť na monumenty, najmä na Paríž - Roubaix, no jeho doterajšie výsledky nijako neoslnili. Ale zo strany konkurencie by bolo veľkou chybou dopriať mu na trati voľnosť, lebo môže získať také sebavedomie ako v minulom roku.
 
V tradičnej misii pokračuje Sep Vanmarcke. Na mačacích hlavách sa radoval naposledy v sezóne 2012 na Omloope, odvtedy mu nebolo dopriate. A pritom patrí medzi najvhodnejšie typy na belgické bergy. Potvrdil to aj na tohtoročnom OHN, kde pôsobil výborne na najťažších kockových stúpaniach, preto mu nezostáva nič iné, len veriť, že tentoraz mu vydrží forma a sebavedomie aj na tie najdôležitejšie preteky a budú sa mu vyhýbať smoliarske momenty. Ak sa mu to podarí a vytiahne svoju najlepšiu úroveň, bezpečne bude patriť medzi najsilnejších na trati.
 
Do pozornosti sa tlačí Tiesj Benoot, talentovaný belgický jazdec získal rešpekt svojou aktuálnou formou a výsledkami, ktoré už vybojoval v tejto sezóne. Benoot už pred tromi rokmi ukázal, že sa dokáže pohybovať po pavé, keď získal piate miesto na Ronde. Aj keď mu potom chvíľu trvalo, kým dokázal stabilizovať výkonnosť na najvyššej úrovni, jeho výhra na Strade Bianche a parádne výkony na Tirrene naznačujú, že môže mať pred sebou veľmi úspešnú klasikársku kampaň. Na kvalitné predstavenia počas nasledujúceho víkendu si trúfa aj Oliver Naesen, ktorý je veľmi povzbudený svojím minuloročným pobytom na pavé. Postupne získal na tomto teréne sebavedomie, že sa nemusí obávať útokov najsilnejších jazdcov, ale môže s nimi vyraziť do akcie. A v tomto ho podporuje aj tím Ag2r, ktorý mu vytvoril na kocky dobrú podporu.
 
 
naesen 2017 ilustrak belf
Olivier Naesen (© Tomas Sisk - 2017)
 
 
V tíme Sky si bude užívať pozíciu najsilnejšieho jazdca Gianni Moscon. V minulom roku skončil na Paríž - Roubaix piaty, po kockách mu to teda ide, a na prichádzajúcich klasikách sa môže presadiť po odvážnom výkone. Práve na tieto podujatia posilnil britskú zostavu Dylan van Baarle a holandský cyklista dúfa, že to bol správny krok, aby sa pohyboval medzi najlepšími. Na pavé rád súťaží aj Arnaud Démare. Pretekár tímu Groupama - FDJ sa doteraz ukazoval v dobrej forme, preto môže naskočiť na severské jednorazovky s optimizmom. Na svoje najlepšie výsledky na severských klasikách bude chcieť nadviazať Alexander Kristoff, ktorého forma by mala stúpať každým dňom, štvrté miesto na MSR mu v tom len pomôže. V ťažkej pozícii sa nachádza John Degenkolb. V tom najhoršom čase ho zastihla choroba, preto nebude stopercentne pripravený na nasledujúce podujatia, ale musí dúfať, že na monumentoch bude silnejší. Nasledujúci víkend tak môže byť ťahúňom v Treku Jasper Stuyven.   
 
Luke Durbridge sa vypracoval v predchádzajúcej sezóne na klasikárskeho lídra v Mitchelton - Scot a teraz mu pribudol skúsený spolujazdec Matteo Trentin. Pre austrálskeho pretekára je to vítaná pomoc a samotný Trentin si bude vychutnávať voľnosť na tomto teréne, ktorá mu chýbala v Quick-Stepe. Mačacie hlavy si vyskúša aj Michael Matthews, jeho hlavným cieľom bude G-W, kde v minulej sezóne finišoval ôsmy. Výborné predstavenie predviedol počas otváracieho víkendu Sonny Colbrelli, uvidíme, ako mu to pôjde proti najlepším klasikárom. Aj Sacha Modolo získal na tomto teréne dobrú odolnosť, preto môže patriť medzi prekvapenia.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih poslednej edície G-W
 
 
Na Omloope zvíťazil Michael Valgren, čo musela byť pre neho veľká vzpruha, a spolu s Lutšenkom budú tvoriť silnú dvojicu. Astana tak môže zaskočiť konkurenciu aj tentoraz. Nesmieme zabudnúť ani na Magnusa Corta, ktorý bude pripravený na G-W. Na nedeľňajšiu klasiku mieri aj Dylan Groenewegen, holandský cyklista v tomto roku ovládol už päť šprintérskych dojazdov. Boasson Hagen sa zatiaľ trápil, ale možno práve teraz dostane jeho výkonnosť želané kontúry.
 
 
Peter Sagan prichádza do boja so silnou podporou
 
Svetový šampión bude chcieť využiť oboje preteky na to, aby sa čo najlepšie pripravil na prichádzajúce monumenty. Na E3 Harelbeke si vyskúša prejazd cez Paterberg a Oude Kwaremont, kde môže otestovať svojich súperov, ako sú na tom pred vrcholmi klasikárskej kampane. V minulom roku tu premeškal rozhodujúcu selekciu a v závere prekonal aj nejaké kolízie, preto bude mať motiváciu, aby pobyt na mačacích hlavách odštartoval čo najúspešnejším spôsobom.
 
Na Gent - Wevelgem sa bude sústrediť na posledný prejazd cez Kemmelberg, kde môžu zaútočiť najsilnejší jazdci, ako tomu bolo aj v predchádzajúcej sezóne, a ukázať, že na prudké bergy je patrične pripravený. Peter Sagan má pred sebou prvý vrchol sezóny, po Strade Bianche, Tirrene a aj MSR by mala byť jeho forma ešte výraznejšia, preto sa budeme tešiť, aký signál vyšle svojim súperom pred Ronde a Roubaix.
 
 
sagan 2017 kocky e3 bohfst
Peter Sagan na E3 Harelbeke 2017 (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Bora - hansgrohe sa predstaví počas dvoch súťažných dní v rôznych zostavách. Na E3 uvidíme slovensko - nemeckú spoluprácu, pri Petrovi Saganovi sa budú pohybovať aj Erik Baška a Michael Kolář. Nemecký celok ponúkne silnejšie prevedenie v nedeľu, na štarte sa objavia Juraj Sagan, Bodnar, Oss a Burghardt.             
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop