Preview Okolo Baskicka: Ústretový krok k vrchárom a uvoľnený kráľovský trón

30.3.2018, 15:00 | Preteky vo svete |
Región medzi Pyrenejami a Biskajským zálivom je typický hornatým reliéfom svojej krajiny. Tá je preto ako stvorená pre útočnú cyklistiku, ktorú môžeme každoročne sledovať na podujatí Okolo Baskicka. Rázovitému kraju posledné štyri roky dominovali domáci Španieli. Valverde tu však tento rok štartovať nebude, Contador (vyhral v rokoch 2014 a 2016) a Rodriguez už svoje kariéry zavesili na klinec. Trón tak ostal voľný a aj kvôli časovke, ktorú organizátori presunuli z konca pretekov do ich pomyselného stredu, to tak bude ešte čistokrvnejšia bitka elitných vrchárov.
 
 
baskicko 2017 podium baskickof
Pódium 2017: Contador - Vavlerde - Izagirre (© 2017, Karlis Medrano)
 
 
Presunutá časovka vytvorí väčšie napätie
 
Vlaňajšia edícia pretekov mala boj proti chronometru na programe počas záverečného dňa. Mohla tak ešte výrazne zamiešať poradím, veď po poslednej klasickej etape mala pätica Valverde, Bardet, Urán, Woods a Meintjes na sekundu rovnaký čas. Jazdec Movistaru si to napokon všetko postrážil a zavŕšil tak jednu zo svojich najlepších častí kariéry vôbec. Tento rok však svedkom zápolenia nebude, Eusebio Unzué rozhodol inak. Do Baskicka pošle tím okolo Naira Quintanu, ktorý sa pripravuje na Tour de France. Podľa vyjadrení športového riaditeľa však výhra absolútnou alfou a omegou nebude. "Chceme, aby Nairo išiel Okolo Baskicka. V zásade mu chceme skrátiť kalendár tak, aby bol na Tour pripravený čo najlepšie. Exituje preto myšlienka, že tieto preteky nebude jazdiť na sto percent. Aj keď asi bude dosť náročné udržať na uzde jeho ambície, pretože Nairo chce vyhrať vždy," vyhlásil Unzué. Kolumbijčan bude ma ť k dispozícii elitnú podporu, na čele ktorej bude stáť Mikel Landa. Ten prestúpil do španielskeho tímu kvôli sľubu väčšej voľnosti a na pretekoch, kde jasný líder nepôjde "cez mŕtvoly", sa jej môže dočkať.  Akú taktiku napokon Movistar zvolí, uvidíme.
 
Tento rok sa teda časovka z posledného dňa prehodila na deň číslo štyri. Tento krok urobí z pretekov ešte napínavejšiu zápletku a v posledných dvoch etapách môžeme vidieť dobiehanie restov v podaní niektorých jazdcov. Vlani tu bol počas nej najsilnejší Primož Roglič. Slovinec v Španielsku exceloval, okrem časovky vyhral aj etapu číslo štyri. Tento rok by chcel svoje úspechy minimálne zopakovať. Ale vráťme sa ešte na začiatok. Ani ten by nemal byť prechádzkou po záhrade a baskickú prírodu cyklisti obdivovať nebudú. Prvá, len 162 kilometrov dlhá etapa odštartuje v meste Zarautz. Na programe bude päť stúpaní, pričom to najzaujímavejšie sa volá Eikano Gaina (dĺžka 2,4 km; sklon 9 %). Svojimi parametrami neohuruje, no po jeho zdolaní čaká pelotón už len posledných sedem kilometrov do cieľa, čo rozhodne môže vytvoriť prvé rozdiely v GC.
 
Takú príležitosť by mohol využiť Romain Bardet, ktorý vlani počas 28 časovkárskych kilometrov stratil snáď najviac. V etape skočil na 50. priečke, čo ho odsunulo až na konečnú pätnástu priečku. Jazdec AG2R toho zatiaľ extrémne veľa nenajazdil, formu časuje podobne ako Quintana na Tour. Je preto ťažké odhadnúť, kde sa asi nachádza. Rovnaké nasadenie tých najlepších uvidíme aj počas druhého dejstva. Zopakuje sa takmer cieľový kopec, tento raz túto úlohu preberie San Pelayo (4,6 km; 6,5 %). Tretia etapa dostala dva prívlastky. Najdlhšia a najľahšia. Na pretekárov však čaká zvlnený terén s množstvom menších kopcov a kopčekov, čo môže prilákať útočníkov. A pokiaľ ujde niekto nebezpečný, pokojne sa môže prezliekať. Na druhej strane, hypoteticky je to jediná šanca pre šprintérov, ktorých sa tu zíde ako šafránu. V prípade takejto alternatívy by mal byť najlepším Michael Matthews, ktorý tu vyhral aj vlani. Hneď prvú etapu.
 
 
baskicko 5 etapa stupanie fans baskickof
Ilustračný záber z Okolo Baskicka (© 2017, Karlis Medrano)

 
Najlepšie tímy sú jasne viditeľné
 
Sú nimi Bahrajn - Merida s BMC. Hlavne tím z Arabského polostrova budí rešpekt, do Baskicka totiž vyslal to najlepšie, čo mohol. Bratov Izagirreovcov a Vincenza Nibaliho. Talian ešte pred tým absolvuje Okolo Flámska, po fantastickom víťazstve na Miláno - San Remo môže ako v Belgicku, tak aj v Španielsku svoju formu len potvrdiť. O víťazstvá mu ale prioritne nepôjde. Radí sa do kategórie, v ktorej sú Bardet a Quintana, teda do kategórie príprav na Starú dámu. Zo zálohy teda môžu udrieť práve Izagirreovci. Obaja naposledy súťažili na Paríž - Nice, čiže viac ako dva týždne nazad. V záverečnej etape vtedy stratili jednu pozíciu na pódiu, ostal na ňom len Gorka. Ion po perfektnom výkone Marca Solera klesol na pozíciu číslo štyri. V Baskicku budú ale doma, a to môže zohrať významnú úlohu. Navyše im môže pomôcť a poradiť samotný Nibali, čo taktiež nie je zanedbateľná pomoc.
 
Bez šance neostane ani BMC. Červenočierni sa budú môcť spoľahnúť na dvojicu Tejay Van Garderen a Richie Porte. Američan nedokončí P-N, po páde hneď v prvej etape si zranil krčnú chrbticu. Na Okolo Katalánska však už štartoval. Či boli dva týždne na zotavenie sa dosť, musí vedieť len on a tím jeho lekárov, v každom prípade, skončil tam sedemnásty. Jeho austrálsky kolega je ešte väčšou hádankou. Naposledy štartoval na Volta ao Algarve, kde dostal infekciu horných dýchacích ciest, následkom čoho musel vynechať T-A. Niekoľko dní bol bez bicykla, Okolo Baskicka bude teda jeho reštart sezóny. Aj keď sem lídri tohto projektu neprichádzajú v top forme, podceniť ich by bolo hlúpe.
 
V úplne inej pozícii je Bora - Hansgrohe. Nemci sa spoľahnú na Rakúšanov a Čecha. Dvojica Felix Grossschartner a Patrick Konrad sa predviedli na P-N, kde obaja skončili v Top 10. Aj v Baskicku môžu toto vystúpenie napodobniť, navyše im pomôže Leo König. Český pretekár naposledy nedokončil Tirreno - Adriatico, uvidíme teda, čo zo seba dostane. V sezóne zatiaľ štartoval na štyroch podnikoch, tri z nich ale nedokončil.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© itzulia.eus)
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 
Návrat Bernala sa nekoná, otázny Alaphilippe
 
Okolo Katalánska "vypľulo" ďalšieho skvelého vrchára z Kolumbie. Egan Bernal jazdiaci za Sky má len 21 rokov. Na pretekoch bol možno rovnako silným mužom ako o šestnásť rokov starší Valverde, jeho snahu zahatal až nepríjemný pád, ktorý si vyžaduje dlhšiu pauzu. Bernal tak prišiel o Okolo Baskicka. V zálohe však číha David de la Cruz, ktorý tu vlani skončil štvrtý. Vtedy ešte v drese Quick-Stepu, teraz už nosí dres s nápisom Sky. Poprípade si svoje lezecké schopnosti vyskúša Michal Kwiatkowski. Po časovke nasleduje prvá z dvoch záverečných kopcovitých etáp. V jej závere sa nachádza kopec Azurki Gaiana (dĺžka 5,5 km; sklon 7,6 %), ktorý má predpoklady na to, aby vytvoril ďalšie rozdiely v záverečnom poradí. Niektoré zo španielskych podujatí  tejto časti sezóny by konečne rád dokončil Julian Alaphilippe. V rokoch 2015 a 2016 nedokončil Katalánsko, vlani práve Baskicko. Odstúpil v piatej etape. Julian navyše nepredviedol to najlepšie ani na P-N, kde patril medzi veľkých favoritov, no v kráľovskej etape sa úplne prepadol. Podľa jeho slov sa cítil úplne prázdny a v tej chvíli chcel len čo najrýchlejšie zliezť z bicykla. 
 
Menoslov favoritov z druhej vlny je taktiež celkom široký. Za Mitchelton - Scott bude bojovať Adam Yates. Brit vyhral etapu na T-A, no nedokončil preteky Okolo Katalánska. Bude sa tak chcieť pomstiť sebe samému. Zvedaví budeme aj na Darwina Atapumu a Ruia Costu z UAE, či na Baukeho Mollemu z Treku - Segafredo. Na pretekoch Coppi e Bartali skončil druhý, forma by teda bola. Zaujímavá bude tiež Kaťuša, kde sa o výsledok pobijú Simon Špilak, ktorý tu v roku 2017 skončil desiaty, a Ilnur Zakarin. Na záver ešte krátky pohľad do tímu EF Education First - Drapac, kde bude lídrom Rigoberto Urán. Kolumbijčana sme síce zaradili do kategórie favoritov z druhej vlny, no tu to tak celkom neplatí. Minulý rok skončil tesne pred Špilakom, no tento pretekár je skúsený a jazdí spôsobom "ja tu vlastne nie som". Presne takto skončil na Tour de France 2017 druhý.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop