Tour of Alps: Európske veľhory prilákali vrchársku smotánku pripravujúcu sa na Giro

14.4.2018, 08:00 | Preteky vo svete |
Bývalé preteky Giro del Trentino sa v minulom roku premenovali na atraktívnejšie Tour of the Alps. Rýdzo talianske podujatie tak začalo spoluorganizovať aj susedné Rakúsko, čo poskytlo možnosť využiť omnoho viac alpských kopcov. A práve to prilákalo množstvo adeptov na ružový dres určený pre víťaza Gira. Preteky tak ponúknu plejádu elitných vrchárov časujúcich formu.
 
 
thomas 2017 alpsf mosna
Vlaňajší víťaz Geraint Thomas v drese lídra (© Tour of the Alps / Remo Mosna)
 
 
Elita na dosah
 
Preteky Okolo Poľska nám vždy poskytli možnosť vidieť naozaj zaujímavých cyklistov neďaleko našich hraníc. Cyklistický kalendár sa ale rozširuje a k Poľsku sa tak pridalo aj Rakúsko. Podujatie Tour of the Alps sa síce odohrá na "ďalekom západe" susednej krajiny, no stále je Slovákom na dosah. Do kariet nám nahráva aj fakt, že tamojšie preteky poslúžia mnohým cyklistom ako generálka pred Girom. A presne preto poskytne i ďalší neopakovateľný zážitok. Vidieť štvornásobného víťaza Tour de France sa naozaj nemusí podariť každý rok... Chris Froome, ktorý sa stále zmieta v dopingovej afére, sa na pretekoch bude snažiť ladiť formu na to, čo ho čaká. A síce spomínané Giro. Päť náročných etáp a viac ako 700 kilometrov k tomu mu môžu výrazne pomôcť. Nebude to mať ale jednoduché, a to i napriek tomu, že sa bude môcť spoľahnúť na Diega Rosu či Davida De La Cruza. V každom prípade, víťazstvo by mu pred talianskou Grand Tour napravilo inak pošramotené sebavedomie.
 
Na úvod čaká pretekárov o niečo ľahšia prekážka. Len 135-kilometrov dlhá etapa prinesie dva kopce, pričom by mal viac svetla priniesť ten druhý. Po zdolaní vrcholu Serrada (19,8 km; 5,4 %) ostáva totiž do cieľa už len zopár kilometrov. Pri troche predstavivosti teda môžeme hovoriť o cieľovom kopci. Posledné tri roky na pretekoch dominuje tím Sky. V roku 2015 vyhral Richie Porte, predvlani Mikel Landa a vlani Geraint Thomas. Podceňovať schopnosti Chrisa Frooma by bolo bláznovstvom, no Brit najväčším favoritom v tomto roku predsa len nie je. Meno s týmto prívlastkom nájdeme v Astane. Je ním Miguel López. Kolumbijčan sa podobne ako Froome pripravuje na Giro. A i napriek tomu, že na T-A nepredviedol výkony snov, logicky vychádza to, že forma by mu mala vygradovať tu, poprípade práve na Gire. Mali by mu sedieť aj profily etáp, k tomu musíme prirátať podporu v osobách Pella Bilbaa a Jana Hirta. Bledomodrý tím sem prichádza naozaj veľmi silný.
 
 
froome 18 ilustrak zjazd alpsfbettini
Chris Froome (© Tour of the Alps / Bettiniphoto)
 
 
Domáci pretekári z dvoch krajín
 
Druhá etapa by mala byť kráľovská. Teraz už bez trochu predstavivosti zažijeme cieľový kopec. Bude ním Alpe di Pampeago (9 km; 9,3 %). Zaujímavá bude aj etapa nasledujúca. Po dvoch jednotkových kopcoch (Passo della Mendola a Passo Palade) bude nasledovať už len dlhý zjazd a máličko kilometrov po rovine. Na scénu tak vystúpia aj elitní zjazdári. A takým je bez pochýb Thibaut Pinot. Jazdec Groupama - FDJ sa pripravuje na prvý trojtýždňový etapák sezónny, preto je toto taliansko-rakúske súperenie preňho ako stvorené. Francúz toho počas sezóny veľa nenajazdil, čo bol však zámer. Na vrchol sezóny chce byť čo najčerstvejší.
 
Posledné dve etapy sú kopcovité. Nie sú už také náročné ako predchádzajúce, prevládať budú dvojkové kopce, tie sú však dostatočne dlhé a hlavne strmé na to, aby vytvorili ďalšie rozdiely. V poslednej etape sa stúpanie Olympia Climb (7,5 km; sklon 5,6 %) pôjde dokonca trikrát. Veľmi motivovaní budú na podniku domáci pretekári. Jedným z nich je Fabio Aru. Pretekár UAE je však veľkým otáznikom. Na T-A bol chorý, z Okolo Katalánska ho vyradilo zranenie kolena. Absolvoval ale vysokohorské sústredenie, pričom nestratil enormne veľa času na tak dôležitý tréning a na Gire by mal mať tak formu vyladenú. Rovnakým otáznikom je aj Domenico Pozzovivo z Bahrainu Merida. Rovnaký typ pretekov mu ale vždy sedel, uvidíme, ako dokázal načasovať svoju výkonnosť.
 
 
pozzovivo 18 podium mava rcsf
Domenico Pozzovivo v novom drese (© LaPresse/Massimo Paolone)

 
No a doma budú tiež rakúski pretekári. V tomto ohľade bude najviac pozornosti venovanej Bore - Hansgrohe. Dvojica Felix Grossschartner a Lukas Pöstlberger už ukázali, že jazdiť vedia. Škoda na Amstli štartujúceho Patricka Konrada, nemecký tím sa tak bude môcť spoľahnúť aspoň na Emanuela Buchmanna. Štartovali na Okolo Baskicka a vytvorili tam údernú dvojicu. Teraz je tak roztrhnutá. Veľmi pozorne bude všetko sledovať aj náš cyklista Michael Kolář, ktorý bude mať za úlohu pomáhať. Prekvapiť môžu aj ďalší jazdci. Ben Hermans, Alexandre Genize, George Bennett či Luis Meintjes. Tí všetci budú chcieť zaskočiť veľkých favoritov.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tourofthealps.eu)
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop