Preview Romandie: Nepredvídateľný Porte, výrazne kratšie časovky a Špilakov špeciál

23.4.2018, 10:30 | Preteky vo svete |
Preteky Okolo Romnadie sa ocitli v závetrí konca jarnej časti sezóny a blížiaceho sa Gira. Práve to spôsobilo, že štartová listina nie je prešpikovaná všetkými elitnými pretekármi. Predsa len sa tu však nájdu zaujímavé mená. Oproti vlaňajšku si o takmer polovicu menej časovkárskych kilometrov užije nepredvídateľný Richie Porte, motivovaný Daniel Martin, bratia Izagirreovci či Simon Špilak, ktorý by už mohol dostať aj švajčiarske občianstvo. Minimálne to čestné...
 
 
spilak 2017 podium zlty detail suissef
Simon Špilak na pódiu (© Tour de Suisse)
 
 
Na úvod tradičný prológ bez potu
 
O meste Fribourg, v ktorom to všetko odštartuje, by vedel veľa porozprávať slovenský hokejista Martin Réway, ktorý tam prestúpil zo Sparty Praha, aby sa následne pokúsil o slávnu NHL... Ale späť k cyklistike. Kratučký prológ, počas ktorého sa cyklisti možno ani nezapotia, skutočne odštartuje v tomto asi 36-tisícovom meste. Meria totiž len štyri kilometre. Už tu môžeme vidieť predzvesť skrátenia časovkárskej metráže. Vlani meral úvodný deň o osemsto metrov viac. Minulý rok sa to tiež celé udialo v sídliacom meste UCI, tento rok bude musieť David Lappartient trochu cestovať.
 
Už druhý deň ale budú v pozore všetci favoriti. A všetci zistia, že sa skutočne nachádzajú vo Švajčiarsku, teda v krajine syrov, čokolády, hodiniek, nožov, bánk, kantónov, ale hlavne Álp. Druhé dejstvo ponúkne tri kopce (záverečný sa pôjde dvakrát) s celkom zaujímavým prevýšením. Najprv nás a hlavne cyklistov čaká Lignières (4,3 km; 8,3 %) a Col de Pierre Pertuis (2,5 km; 6,1 %). Nasledovať bude tak trochu mestský okruh so stúpaním Le Somment (6,2 km; 6,4 %). Práve tento by mal rozhodnúť o víťazovi.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tourderoandie.ch)
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 
Možno sa tu budú tak trochu ako doma cítiť bratia Izagirreovci. Rodáci z Baskicka, kde dominujú Pyreneje, by mohli zobrať Alpy za svoje a spoločne čosi vymyslieť. Obaja absolvovali kompletné Ardeny, pred tým práve Okolo Baskicka. Tam sa viac darilo Ionovi, Gorka doplatil na svoju výkonnosť. Svet sa im ale nezrútil, všetko je totiž ešte len príprava na Tour de France. Okrem toho sa budú môcť v Romandii spoľahnúť na Enrica Gasparotta, ktorý na AGR finišoval tretí, na L-B-L šiesty.
 
Druhý deň by mal priať i napriek dvom vrchárskym prémiám šprintérom. V tomto smere sa všetko sústredí na Quick-Step. Po zlomenine ruky vracajúci sa Fernando Gaviria bude pravdepodobne len zbierať pretekárske kilometre, no Elia Viviani ich má nazbieraných už celkom dosť. Mesiac nepretekal, čo znemožňuje odhadnúť jeho aktuálnu formu, no vychádzajúc z predchádzajúcich výsledkov, niet sa čoho obávať. Najväčšími konkurentmi pre Taliana by mali byť Michael Matthews zo Sunwebu či Sonny Cobrelli opäť z Bahrainu Merida. Z pohľadu Slovákov bude zaujímavé sledovať taktiku Bory - Hansgrohe. Nemci vyslali do krajiny helvétskeho kríža Pascala Ackermanna, ale aj nášho Erika Bašku. Výsledky na Handzame Classic a Scheldeprijs nám však veľa nádeje neposkytli.
 
 
matthews 2017 tlacovka sunf
Michael Matthews (© Cor Vos | Team Sunweb)

 
Možno ešte dôležitejšia ako kopce
 
Tretie dejstvo bude najzaujímavejšie. Desať kilometrov dlhá časovka, ktorá sa síce oproti vlaňajšku skrátila približne o polovicu, prinesie výrazne zmeny. Ide vlastne len o stúpanie Villars, ktoré pri priemernom sklone 7,9 % neveští nič jednoduché. Favoriti budú musieť podať ten najlepší výkon, teda ak chcú aj naďalej uvažovať nad dobrým výsledkom. Sekundovať im budú elitní časovkári. Tých sa tu zišlo ako maku. Favoritom číslo jeden bude Rohan Dennis z BMC, pre ktorého to bude generálka pred Girom. Naposledy pretekal ešte na T-A, no formu pred jeho vrcholom sezóny mať načasovanú rozhodne bude.
 
V americkom tíme, ktorý je však so Švajčiarskom spojený celkom výrazne, bude na svoju šancu čakať aj Tejay Van Garderen. A aby toho nebolo málo, na štart sa postaví aj vlaňajší víťaz podujatia Richie Porte. Rodák z ostrova Tasmánia však veľké oči nemá. "Bude to veľký test pre mňa, pretože ani neviem, ako na tom je moja forma. Cestujem tu so skromnejšími ambíciami ako vlani, ale chcem zo seba dať maximum. Mám to tu rád a teším sa na začiatok," vyhlásil pred pretekmi 33-ročný pretekár. BMC sa tak javí ako veľká hádanka. Mená týchto troch pretekárov ale ručia za kvalitu...
 
No a kvalitu zaručujú aj mená ako Jonathan Castroviejo, Alex Dowsett, ale hlavne Primož Roglič, ktorý má výbornú formu. Na Okolo Baskicka získal životný triumf a preteky Okolo Romandie by mohli byť rovnaké. Pomáhať by mu mali aj Lars Boom či Steven Kruijswijk. Situácia bude zaujímavá aj v tíme Alexa Dowsetta. V podstate domáci celok Kaťuša má totiž vo svojich radoch Simona Špilaka. Už 31-ročný jazdec má na svojom konte zatiaľ dvanásť víťazstiev. Z toho až sedem pochádza zo švajčiarskych ciest. Táto krajina by sa tak skutočne mohla stať jeho druhou domovinou. Zo siedmych švajčiarskych víťazstiev získal na blížiacom sa podujatí tri. Okolo Romandie vyhral aj celkovo, avšak ešte v roku 2010.
 
 
kruijswijk 2017 giro stupanie rcsf
Steven Kruisjwijk (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Bez vydýchnutia si
 
Po náročnej časovke by každý uvítal jednoduchší deň, počas ktorého by si mohli pretekári vydýchnuť. Nestane sa tak. Práve naopak, hneď po časovke príde najnáročnejšia previerka. Mimo časoviek síce najkratšia etapa, no s piatimi náročnými kopcami. Najdôležitejší bude ten záverečný Les Collons (13 km; 6,6 %). Okrem toho, že je najdlhší z celého dňa, zostáva po ňom do cieľa ešte tridsať kilometrov vrátane náročného zjazdu. Jazdci, ktorí chcú ešte niečo zmeniť, budú mať teda poslednú šancu. Možno tu uvidíme aj Daniela Martina z UAE, ktorý zažil infarktový záver na L-B-L. Miesto boja o víťazstvo sa bil s defektom a pocitom so všetkým prasknúť. Povedal však, že preteky Okolo Romandie budú akousi satisfakciou. Kryť chrbát mu bude exmajster sveta Rui Costa.
 
Z druhej vlny budú číhať ďalší a ďalší pretekári. Z Astany Dario Cataldo, Jakob Fulgsang či Tanel Kangert, z Bory Emanuel Buchmann, z Movistaru Marc Soler, zo Sky Geraint Thomas, z EF Education First - Drapac Pierre Rolland či dvojica Afričanov Merhawi Kudus a Tsagabu Grmay, ktorí už niekoľkokrát ukázali, že im kopce nie sú cudzie. No a nezabúdajme ani na domácich pretekárov. Hneď dvojicu Švajčiarov sem posiela francúzske Ag2r. Matthias Frank a hlavne Silvan Dillier, ktorý skončil druhý na Paríž - Roubaix, sa pokúsia o menšie prekvapenie. Silné švajčiarske zastúpenie bude mať aj BMC. Danylo Wyss, Tom Bohli a Kilian Frankiny budú pomáhať jeho úderke. No a nezabudnime ani na Michaela Albasiniho z Mitcheltonu - Scott, ktorý má tieto preteky taktiež v obľube. Vyhral tu už sedem etáp.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop