Giro kombinuje kopce s rovinatou časovkou, trasu pozdvihnú útočné výpady

1.5.2018, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Organizátori Gira pokračujú vo vábení najväčších hviezd súčasnosti. Aj tentoraz im ponúkajú pekné horské etapy, ktorým bude kraľovať Zoncolan, ale významnú hru zohrajú aj relevantné časovky a ako bonus predložia unikátnu cestu do Izraela.
 
Spoločnosť RCS Sport stále vidí vo svojom podujatí potenciál na rozmach a napredovanie, preto sa snaží vytvoriť takú trasu, ktorá by vyhovovala čo najširšej skupine cyklistov a vyprodukovala napínavé divadlo. V nasledujúcom ročníku bude končiť na vrchole stúpania až osem etáp, ale nie všetky horské dojazdy budú úderné, a okrem toho si pretekári zmerajú sily v dvoch časovkách, ktoré sa obohrajú na jednoduchých 45 kilometroch. Šprintéri dostanú v ideálnom prípade osem príležitostí, no ak plánujú doraziť do Ríma, musia sa pripraviť na ťažkú záverečnú tretinu podujatia.
 
 
giro 18 celkova mapa
Celková mapa pretekov (© giroditalia.it)
 
 
Úvod poznačí netradičný výlet a Etna
 
Trinásty raz sa nebude štartovať na talianskom území, tentoraz je situovaný Big Start do cyklisticky exotickej destinácie. Grand Tour ešte nikdy nezavítala mimo Európy. Otváracie dni v Izraeli ponúknu zaujímavé prostredie a marketingový potenciál, ale zároveň môžu vyvolať veľké vášne, lebo sa bude pretekať v politicky nestabilnom priestore. Týka sa to najmä jeruzalemskej časovky.
 
Úvodná 10-kilometrová jazda proti chronometru je situovaná v blízkosti Starého mesta. Na technickom profile s niekoľkými zákrutami bude potrebná jazdecká zručnosť a dynamika, ktoré budú zárukou dobrého umiestnenia. V ďalších dvoch prípadoch sa ukážu najrýchlejší jazdci. V druhej etape sa spoja významné strediská Haifa a Tel Aviv a v hlavnom meste krajiny, priamo na pobreží, uvidíme, ktorí šprintéri dorazili na Giro s potrebnou výkonnosťou. Aj ďalší deň sa bude točiť okolo hromadného dojazdu balíka, ale nebude to úplne jednoduchá previerka, lebo meria vyše dvesto kilometrov a pôjde sa cez púšť Negev až k Červenému moru. Šprintéri musia ukázať aj náležitú vytrvalosť. Potom sa celé osadenstvo zbalí a počas špeciálneho voľného dňa sa presunie na Sicíliu.
 
 
giro 18 prezentacia ilustrak rcsf
Trofej na prezentácii Gira 2018 (© LaPresse/Spada)
 
 
Kým úvodné tri dni ponúknu jasný scenár, s príchodom do Talianska budú cyklisti vystavení narastajúcemu tlaku. Štvrtá a piata etapy parádne využijú členitý profil na Sicílii. V obidvoch prípadoch sa bude jazdiť na kopcovitej trase, ktorá bude postupne vyčerpávať pretekárov a na konci sa objaví na páske krátke, výbušné stúpanie. Už v mestách Caltagirone a Santa Ninfa uvidíme dynamickú koncovku a kandidáti na etapový triumf sa zapotia, ak sa dostane do úniku silná skupina.
 
Hlavným motívom pobytu na Sicílii bude horská bitka na sopke Etna. Na tomto kopci sa finišovalo aj v ostatnej edícii a ukázalo sa, že je to príliš skoro pre favoritov, aby sa pokúsili vytvoriť rozdiely. Lenže tentoraz sa pôjde cez dosiaľ nepoužitú stranu a pred vrcholom sa objavia aj lákavé 7-percentné momenty vhodné na útok, preto môžeme uvidieť útočnejšiu jazdu, ako tomu bolo v minulosti.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTo najlepšie z minuloročnej edície
 
 
Giro sa dostane na Apeninský polostrov až v siedmej etape a horúcu pôdu v Kalábrii v Praia a Mare si okamžite vyskúšajú najrýchlejší borci v pelotóne. Potom preteky náhle zmenia rytmus a finále prvého týždňa obstarajú dva dojazdy na vrchole stúpania. Na konci ôsmeho dňa uvidíme lezeckú bitku na Montevergine di Mercogliano - vápencovom masíve v Kalábrii. Tento kopec je síce dlhý, ale neobsahuje náročné úseky a na nemenných sklonoch v okolí piatich percent bude svedčať pravidelnému tempu. Skupina favoritov by sa nemala rozdeliť na takomto prevýšení.
 
Oveľa vyzývavejší dojazd je pripravený v deviatej etape. Pretekári sa vyštverajú na Campo Imperatore do výšky 2135 metrov nad morom. Samotné finále sa skladá z dvoch kopcov. Najskôr sa bude stúpať na Calascio, potom príde na rad rozhodujúci výstup Campo Imperatore, ktorý na samom konci vyzve do hry najlepších vrchárov. Záverečných päťdesiat kilometrov sa pôjde len do kopca, a keďže najťažšie úseky sa nachádzajú pred cieľovou čiarou, unavujúca jazda môže zlomiť aj niektorého z favoritov.
 
 
giro 18 celkovy profil
Celkový profil pretekov (© giroditalia.it)
 
 
Zoncolan zaiste predvedie svoju moc
 
Druhý týždeň otvoria dve kopcovité etapy. V tej desiatej okamžite preberie jazdcov stúpanie druhej kategórie, po ktorom by sa mal vytvoriť silný únik s povolením bojovať o výhru. Dostať pod kontrolu najdlhšiu previerku na GT nie je nikdy jednoduchou záležitosťou zo strany pelotónu. Desiata etapa bude emotívnou záležitosťou, lebo si talianske podujatie uctí Michele Scarponiho a táto spomienka vyvrcholí na výbušnom kopci v meste Ossimo, na ktorom sa môžu rozdeliť aj favoriti na titul.
 
O deň neskôr sa dostane pelotón na motoristický okruh v Imole, kde tesne pred cieľom stojí stúpanie Tre Monti, ktoré obsahuje aj prevýšenie sedem - osem percent. A to už môže dostať do problémov niektorých rýchlych jazdcov. Ak Imola neulahodí šprintérom, v druhom týždni je pripravená ešte jedna jednoduchá etapa končiaca v meste Nervesa della Battaglia, ale od toho momentu dostane Giro poriadne obrátky.
 
 
giro 2015 imola ilustrak rcsf
Naposledy sa na Imole šlo v roku 2015, keď viedol Contador (© ANSA / Claudio Peri)
 
 
Na preteky sa vracia brutálny výstup na Zoncolan a v štrnástej etape bude jeho úlohou rozprúdiť bitku o ružový dres. Na dlhých a brutálnych sklonoch pôjde len a len o výkonnosť, nikto tu neschová prípadnú slabosť. Pretekári budú mať ešte relatívne dosť energie, aby na Zoncolane vypuklo vrchárske šialenstvo a výrazne poznamenalo ďalší vývoj v klasifikácii.
 
Po tomto vyčerpávajúcom finiši bude nasledovať nenápadná koncovka na mierny kopec Sappada, ale ťažké stúpania Passo Sant'Antonio a Costalissoio môžu byť po predchádzajúcom finále na Zoncolane veľmi zradné a vytvoriť prekvapenie. Finále pätnástej etapy bude ideálnym priestorom na dlhý útok a zaskočenie konkurentov, ale na konci druhého týždňa to môže dokázať len odvážny a skutočne silný cyklista, ktorý bude schopný dva dni po sebe predviesť špičkový výkon v kopcoch.
 
 
giro 2011 zoncolan nibali motorka rcsf
Na Zoncolane majú problém aj motorky, na snímke Nibali (© LaPresse/Franck Faugere)
 
 
Horské finále ako sa patrí
 
Záverečný týždeň vyvrcholí tromi alpskými etapami, no v šestnástej etape zamieša poradím 34-kilometrová časovka. Trasa je bez technických komplikácii, takmer úplne priamočiara, preto bude vyhovovať špecialistom na túto disciplínu. Tí tu môžu získať viacej času ako v horských etapách. V regióne Trentino v blízkosti Lago di Garda nás čaká rýchla previerka časovkárskych schopností. Sedemnásty deň sa vrátia do hry šprintéri, ale v meste Iseo ich môžu vyrušiť utečenci, ak ich kolegovia nedostanú pod kontrolu motivovanú vedúcu skupinu.
 
Rozhodujúce súboje o maglia rosa odštartuje cieľové stúpanie Prato Nevoso. Bude jedinou prekážkou v osemnástej etape. Prato Nevoso sa pýši pravidelným sklonom, ani raz nevyskočí nad sedem či osem percent a táto tempárska previerka nemusí vyhovovať tým vrchárom, ktorí budú potrebovať atakovať. Najťažší cieľový dojazd tretieho týždňa ponúkne Jafferau, kde sa môže odohrať jedna z najväčších lezeckých bitiek celého Gira, a to aj z toho dôvodu, že pred ním sa dostanú cyklisti na Colle delle Finestre a Sestriere. Sledovaným momentom bude najmä prechod cez Finestre, kde sa objaví 7500 metrov na nespevnených cestách, no uvidíme, či to bude mať nejaký vplyv na vývoj etapy, keďže tento úsek sa nachádza ďaleko pred cieľom.
 
Poslednú šancu urobiť niečo s klasifikáciou obstará trojica stúpaní Col TzecoreCol de Saint Panthaleon a Cervinia. Všetko sú to vytrvalostné previerky, ktoré vyžmýkajú z favoritov poslednú energiu, a nad každým favoritom bude visieť hrozba, že ho môžu zradiť nohy na samom konci podujatia. Peknú bitku môže vyprovokovať najmä útok na predposlednom z nich, ale preteky zakončí desať okruhov v Ríme, kde sa znovu predvedú šprintéri, a všetci zúčastnení si pri tom vychutnajú krásu večného mesta.
 
 
giro finistre 2015 rcsf
Davy fanúšikov na Colle delle Finestre v roku 2015 (© ANSA / Claudio Peri)
 
 
Vytvorí časovka najväčšie rozdiely?
 
Športový riaditeľ tímu Mitchelton - Scott Matt White zhodnotil trasu nasledovne: "Je to zaujímavá ponuka. Prvý relevantný horský dojazd síce uvidíme už na konci šiesteho dňa, no s výnimkou osemnástej až dvadsiatej etapy sa nebude bojovať o žltý dres viac ako dva dni po sebe. Jazdci na GC dostanú len sporadické príležitosti a to môže vyprovokovať k agresívnej cyklistike počas celých troch týždňov a aj v menej sledovaných etapách."
 
Celková klasifikácia bude postupne gradovať. Etna bude len zahrievacím kolom, ale v tomto roku môže byť netradične útočná. Na konci prvého týždňa zaujmú favoritov na titul Montevergine di Mercogliano a Campo Imperatore, ale ich náročnosť nie je taká významná, aby tvrdo uderili na skupinu favoritov. Druhý menovaný kopec však môže byť zdrojom dôležitých sekúnd.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPrezentácia trasy Gira 2018
 
 
Tie pravé lezecké bitky s určitosťou uvidíme na Zoncolane, Prato Nevoso, Jafferau a Cervinii. Súboj muža proti mužovi môžeme očakávať na Zoncolane a Jafferau, Cervinia bude nepríjemná vtedy, keď sa začne atakovať skôr. Na Gire zvyknú mútiť vodu aj náročnejšie cieľové stúpania, teraz musia vrchári nájsť ten správny spôsob, ako zužitkovať horské etapy v čo najväčšej miere. 
 
Veľký dopad na klasifikáciu bude mať rovinatá časovka jednotlivcov, ktorá bude vyhovovať len úzkej skupine jazdcov na celkové poradie. V ostatných edíciách GT sme sa presvedčili, že časovka vhodná pre špecialistov dokáže byť údernejšia ako niekoľko horských etáp. S navrhnutou trasou musia byť spokojní šprintéri, ktorí dostávajú príležitosti v priebehu celého podujatia. Organizátori navrhli niekoľko etáp, kde sa budú pretláčať odolní šprintéri, puncheuri a utečenci.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© giroditalia.it)
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop