Giro sa točí okolo Frooma s Dumoulinom, ale v kopcoch ich čakajú silní súperi

2.5.2018, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Giro d'Italia sa chystá na sviatok. Prvýkrát v kariére zaútočí na ružový dres Chris Froome a proti štvornásobnému víťazovi TdF sa postaví obhajca prvenstva Tom Dumoulin. Záujem na najvyššie pozície avizujú snaživí vrchári Aru, López, Cháves, Yates alebo Pinot, čo ponúkne zaujímavú prestrelku v kopcoch.
 
 
giro 18 favoriti
 
 
Chris Froome vyslyšal žiadosti, aby si vyskúšal jazdu aj na talianskej Grand Tour, doteraz sa predstavil na tomto podujatí len v rokoch 2009 a 2010. V minulej sezóne ovládol Tour de France a Vueltu a ak by sa mu podarilo triumfovať aj na Gire, dosiahol by nevídanú víťaznú sériu. Lenže momentálne sa nenachádza v najlepšej pozícii, jeho salbutamolová kauza zďaleka nie je vyriešená a z toho dôvodu bude pod obrovským mediálnym tlakom, keď sa napriek citlivosti tejto témy rozhodol štartovať na týchto pretekoch.
 
Doteraz sa ešte neukázal vo svojej najlepšej forme. Na Tour of the Alps síce predviedol zlepšenú výkonnosť, ale zďaleka to nebol ten suverénny jazdec, ktorý dominoval na Tour de France. Jeho hlavnou zbraňou bude časovka, z favoritov na titul sa mu v tomto smere vyrovná len Dumoulin. Uvidíme, ako si bude počínať v kopcoch, lebo na Ruta del Sol, Tirrene a aj na Tour of the Alps mal problémy udržať vysoké tempo ostatných vrchárov. V tomto zmysle mu zahrá do kariet, že skutočne ťažké cieľové stúpania budú len Zoncolan a Jafferau, v ostatných prípadoch mu veľmi pomôže tradične silná podpora jeho kolegov. Froome má dostatočné skúsenosti, aby sa postavil na štart v plnej sile, ale na Gire nezaručuje úspech len výkonnosť. Zradné úvodné etapy dokážu vždy zaskočiť nejedného favorita a tím Sky nemá v tomto smere dobré spomienky na taliansku GT.
 
 
froome 18 v pelotone 2 alpsf
Chris Froome (© Tour of the Alps / Pentaphoto)
 
 
Tom Dumoulin neodolal ponuke obhájiť maglia rosa, aj keď v porovnaní s minuloročnou edíciou bude v ponuke menej časovkárskych kilometrov. A práve po rovinatej jazde proti chronometru v okolí Lago di Garda budeme vedieť, kam sa môže dostať v poradí. Na holandského cyklistu striehne očakávaný duel proti Froomovi, uvidíme, ako na tom bude v kopcoch oproti svojmu hlavnému britskému súperovi. V časovke by mohol byť silnejší.
 
V predchádzajúcom vydaní si dokázal poradiť s veľmi náročnými cieľovými stúpaniami, v tomto smere dokázal držať krok s tými najlepšími vrchármi. Ak sa objaví v rovnakej forme aj tentoraz, bude skutočne bojovať o najvyššie priečky. Tou hlavnou výzvou bude pre neho Zoncolan, väčšina ostatných stúpaní sú tempárskymi previerkami, čo mu bude len vyhovovať. V tomto ročníku zatiaľ absolvoval len dvanásť súťažných dní, ale za ten čas stihol odhaliť príčinu žalúdočných problémov pred Stelviom, a to je tiež veľmi dôležité. Dumoulin bude určite výborne pripravený, no zostáva otázkou, ako si poradí tím Sunweb s kvalitou ostatných zoskupení, či ich líder dostane takú podporu v kľúčových momentoch, akú si zaslúži.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVýborný Dumoulin v minulej edícii na Orope
      
 
Thibaut Pinot chce zakončiť štvorročné čakanie na stupne víťazov na GT. Vynikajúcu spätnú väzbu dostal na Tour of the Alps, kde dokázal získať cenný titul a v dôležitých momentoch s pokojom hájiť najcennejší dres. Jeho sebavedomie bolo vysoké, preto je opäť vynikajúco pripravený na Giro a naštartovaný vylepšiť minuloročné štvrté miesto. V kopcoch bude určite silný, a keď prepláva úvodným týždňom bez smoliarskeho momentu, môže sa pobiť o želaný výsledok. Kameňom úrazu môže byť ITT. Pinot už nie je nevýrazný v tejto disciplíne, ako tomu bolo v minulosti, ale na Grand Tour z nejakého dôvodu ešte nedokázal predviesť svoje maximum v časovke. Jeho nepoddajný a útočný štýl môže sláviť úspechy v posledných horských etapách, kde už budú všetci vyčerpaní, ale Pinotova vôľa nie.
 
Miguel López už dosiahol v tomto roku niekoľko dobrých výsledkov, ktoré ho oprávňujú k tomu, aby mohol myslieť na vysoké priečky aj na Gire. Jeden z čelných predstaviteľov nastupujúcej generácie vrchárov bol veľmi silný na Tour of the Alps a výborné výkony predviedol na Jebel Hafeet a Green Mountain, takže na talianskej GT bude chcieť zbierať benefity najmä v horských etapách. Budeme sa tešiť na jeho predstavenie na Zoncolane a v záverečných horských etapách a na druhej strane čakať, ako mu skrížia plány dve časovky. Najmä tá druhá v poradí bude pre neho veľmi nepríjemná. Už vo veku 24 rokov sa vyrovnal tým najlepším vrchárom na svete a na Gire jeho kvality ešte vzrastú, keď bude pri ňom stáť parádna podpora. Tím Astana sa dostal do vynikajúcej formy a očakávame, že to bude predvádzať aj v tých rozhodujúcich momentoch. A to ešte viac povzbudí v kopcoch nebojácneho Lópeza.     
 
 
lopez 18 podium alpsf
Miguel López (© Tour of the Alps / Pentaphoto)
 
 
Esteban Cháves a Simon Yates budú tvoriť veľmi silný tandem. Čím dlhšie sa budú spoločne pohybovať na čele klasifikácie, tým budú pre súperov nebezpečnejší a menej čitateľní. Kolumbijský cyklista naposledy účinkoval na P-N a v Katalánsku, ani jedno podujatie však nedokončil, preto budeme čakať, s akou formou sa objaví na štarte v Jeruzaleme. Naopak, Simon Yates na obidvoch spomínaných pretekoch vyhral po jednej ťažkej etape a hladný po úspechu bude aj na Gire. Na talianskom podujatí si odkrúti premiéru, ale Cháves tu skončil na druhom mieste v roku 2016, v tomto smere sa budú vhodne dopĺňať. A keď im budú kryť chrbát takí borci ako Kreuziger a Nieve, Mitchelton - Scott bude určite patriť medzi najaktívnejšie zoskupenia. Cháves a Yates nastupujú na preteky ako rovnocenní lídri, nebudú tak jazdiť pod veľkým tlakom a len priamo na trati sa uvidí, ktorému to pôjde lepšie. Chávesovou hrozbou však budú obidve časovky.       
 
Fabio Aru bude najväčšou domácou nádejou, aj keď nemá za sebou najvydarenejšiu prípravu, ale na Tour of the Alps bolo vidno, že jeho forma graduje. A má vyvrcholiť len na Gire, kam sa vracia po dvojročnej prestávke. Jeho výhodou bude, že dokonale pozná terén a bude oboznámený so všetkými skrytými hrozbami. Dominantný bude najmä v horských etapách, veľmi silný bude aj v poslednom týždni, kde ostatným môže dochádzať para. Dôležité sekundy môže získať aj vo výbušných koncovkách, kde sa osvedčí jeho agresívna jazda. Fabio Aru je typickým jazdcom na GT, ktorému vyhovuje vyčerpávajúca trojtýždňová bitka, a práve na to sa bude spoliehať, že dokáže získavať čas v priebehu celých pretekov.
 
 
aru 18 mava podium rcsf
Fabio Aru (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Domenico Pozzovivo znovu perfektne načasoval formu na Giro, kde sa už päťkrát prebojoval do najlepšej desiatky, ale ani raz sa nedostal na stupne víťazov. A to je jeho veľkým cieľom. Tour of the Alps ukázalo, že v kopcoch bude na tom výborne a nebude sa báť vyťažiť čo najviac z horských etáp. Značnou prekážkou bude pre neho časovka v záverečnom týždni, ale nepochybujeme, že rovinatá jazda proti chronometru ho bude motivovať k srdnatejšiemu výkonu na stúpaniach.
 
Rohan Dennis systematicky pracuje na tom, aby sa zaradil do šíku jazdcov na celkové poradie. Ako vynikajúci časovkár dostane na Gire dve príležitosti na polepšenie si v klasifikácii, ale jeho vrchárske kvality dostanú poriadne zabrať predovšetkým na Zoncolane a v Alpách. Nebude však pod žiadnym výsledkovým tlakom, jeho prvoradým zámerom je zvyšovanie odolnosti počas trojtýždňových pretekov a zbieranie skúseností. Svoje posledné tri Grand Tour však nedokončil, na Gire môže len prekvapiť v pozitívnom zmysle.
 
Davide Formolo už dvakrát finišoval na konci Top 10 na GT, jeho ambície sú však vyššie. Jeho doménou budú najťažšie horské etapy, uvidíme, ako si poradí na tomto teréne so silnou konkurenciou. Na L-B-L vydržal na čele pretekov až do samého konca. Aj George Bennett sa bude chcieť pohybovať medzi najsilnejšími, prieniky do najlepšej desiatky na Tour of the Alps, v Katalánsku a na Tirrene potvrdzujú, že je dobre pripravený. Na Gire by mala vyvrcholiť forma aj Louisa Meintjesa, ten už niekoľkokrát dokázal, že mu sedia trojtýždňové preteky, v ktorých si dokáže správne rozložiť sily. Movistar prichádza na preteky bez svojich hlavných hviezd, ale zostava talentovaných jazdcov bude určite atakovať etapové triumfy.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop