Vo Švajčiarsku pôjde Sagan za etapou, vrchári musia poprieť účinky ITT

5.6.2018, 21:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Okolo Švajčiarska ponúka v tohtoročnej edícii menej vyzývavé horské etapy a kladie dôraz na jazdu proti chronometru. V štartovej listine lákajú najmä silný Movistar a Richie Porte. Na etapový triumf bude opäť útočiť Peter Sagan a na podujatí sa objaví aj jeho brat Juraj.
 
Dôležité prípravné preteky pred Tour de France sa odohrávajú na rôznorodých profiloch, na svoje si tu prídu viaceré typy cyklistov. Na podujatí nikdy nechýbajú kopce, časovky, šprintérske dojazdy a rýchle koncovky pre odolných jazdcov. V tomto roku trasa vyhovuje univerzálnym pretekárom s vrchárskymi kvalitami a výbornou jazdou proti chronometru - časovkárske kilometre budú mať väčšiu údernosť ako horské etapy.
 
 
suisse 2017 podium suissef
Vlaňajšie pódium Caruso - Špilak - Kruijswijk (© Tour de Suisse)

 
Vytratili sa ťažké kopce
 
Tímová časovka vytvorí prvú hierarchiu medzi pretekármi, ale po osemnástich kilometroch nevzniknú veľkú rozdiely. Kvalitný štart v TTT však povzbudí každého favorita na titul. V nasledujúcich dvoch etapách uvidíme typický profil na Okolo Švajčiarska. Cieľový okruh s niekoľkými stúpaniami bude lákať na atak, ale zároveň bude vhodný pre rýchlych jazdcov, ktorým nerobí problém hektická koncovka.
 
V druhej etape to budú mať šprintéri o čosi jednoduchšie, v okolí mesta Frauenfeld sa nachádza len jedna horská prémia, čo by malo poskytnúť vhodný priestor na elimináciu útočníkov. Tretí deň bude zakončený na zaujímavejšom okruhu, s náročnejšími kopcami, čo zvýši nároky na odolnosť pre rýchlych borcov. A ponúkne lepšiu šancu aktívnym cyklistom.
 
 
suisse 2017 etapa 5 dojazd
Ilustračný záber z minulého roka (© Tour de Suisse)
 
 
Finále v meste Gstaad ovplyvní len a len stúpanie Saanenmöser. Nenájdeme tu náročné prevýšenie, v balíku by mali vydržať aj viacerí pretekári so silnou koncovkou. O zaujímavú zápletku sa môže postarať záverečné krátke klesanie. Piaty deň bude zakončený na vrchole stúpania, no kopec Leukerbad neponúkne viac ako sedem percent. Najlepší vrchári na podujatí však musia využiť túto príležitosť a vo finále sa pokúsiť získať na svoju stranu čo najviac času. Dlhé kopce sa objavia aj v šiestej etape, ale v dostatočnej vzdialenosti pred cieľom, preto bude hlavná pozornosť smerovať na krátky cieľový výstup, kde sa dostanú jazdci aj na dvojciferné sklony. Na toto finále hľadia s dôverou puncheuri, ale sekundy k dobru tu môžu uchmatnúť aj vrchári so silným zrýchlením.
 
Ďalší horský dojazd zavedie pelotón do lyžiarskeho strediska Arosa, ale ani v tomto smere nedostanú vrchári k dispozícii ťažký cieľový kopec. Na nepravidelnom stúpaní sa vyšplhá prevýšenie maximálne na šesť percent a najzaujímavejšie momenty sa objavia len tesne pred vrcholom. Uvidíme, či to bude stačiť na veľkú medzeru medzi favoritmi. Predposledný deň čaká na pelotón najľahšia previerka, na ktorú si brúsia zuby šprintéri, a potom celé podujatie vyvrcholí časovkou jednotlivcov. Tridsaťštyri kilometrov na mierne zvlnenej trase bude tlačiť cyklistov do vysokej rýchlosti, čo na konci podujatia nebude jednoduchá záležitosť. Túto disciplínu si vychutnajú najmä špecialisti na etapové preteky so silnými tempárskymi schopnosťami. A to môže byť rozhodujúca kvalita pre úspech v klasifikácii.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tourdesuisse.ch)
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
 
Vrchári budú musieť jazdiť agresívne
 
Prvýkrát v kariére sa predstaví na tomto podujatí Richie Porte a jeho hlavným cieľom bude, aby pred Tour de France nabral sebavedomie. Naposledy jazdil na Okolo Romandie, tretie miesto v poradí ho uspokojilo, lebo nemal svoju najlepšiu formu. Teraz by sa mal predviesť v silnejšom prevedení, o čom nás môže presvedčiť na cieľových stúpaniach Leukerbad a Arosa. Ako vynikajúci vrchár by potreboval náročnejšie previerky, aby v týchto etapách vytvoril potrebné rozdiely, no austrálsky jazdec nemusí zúfať. Jeho hlavnou zbraňou bude ITT. Ak v nej dokáže predviesť svoje časovkárske kvality, vysoké miesto v klasifikácii mu neunikne.
 
Veľmi silnú zostavu priváža tím Movistar. Nairo Quintana a Mikel Landa budú opäť na jednej lodi, no ich predchádzajúca spolupráca na Okolo Baskicka nefungovala najlepšie. Okrem ich výkonnosti tak budeme sledovať aj to, ako si budú rozumieť na trati. Obaja patria medzi najlepších vrchárov na svete, preto ich švajčiarska ponuka kopcov nemohla uspokojiť. Ak chcú byť úspešní, Movistar nemá inú možnosť, ako na všetkých dôležitých stúpaniach jazdiť tvrdo, a jeho lídri musia predviesť agresívnu jazdu. Porcia časovkárskych kilometrov ich musí nútiť získať v horách čo najviac času. Uvidíme, či sa im podarí dostať do úzkych Porteho, Izagirreho alebo Špilaka, ktorí majú jasne lepšie časovkárske schopnosti a navrhnuté stúpania ich nemusia príliš mátať.
 
 
landa 18 tirreno stupanie rcsf
Mikel Landa v stúpaní (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Obhajca prvenstva Simon Špilak čaká v tomto roku na dobrý výsledok, ale slovinský pretekár sa dokáže veľmi rýchlo zmobilizovať na podobné podujatie. Nie veľmi náročné kopce a dlhá časovka mu veľmi vyhovujú. Jeho najväčšou hrozbou budú vrchári z Movistaru. Ak nebude príliš strácať v najťažších dojazdoch, ITT mu veľmi pomôže.
 
 
video v clanku ikonka ciernaŠpilak si podmanil najťažší dojazd poslednej edície
 
 
Ideálna skladba etáp čaká na Iona Izagirreho. Španielsky borec sa čoraz istejšie etabluje v úlohe lídra na etapových pretekoch. Výborné výkony v Baskicku a na Paríž - Nice ho ukázali vo veľmi dobrej vrchárskej polohe, a keď sa k tomu pridá aj jeho silná časovka, vo Švajčiarsku môže právom myslieť na ďalší kvalitný výsledok v GC. V tíme Sunweb budú zvedaví na Wilca Keldermana, ktorý nepretekal tri mesiace kvôli zlomenine kľúčnej kosti. Deväť súťažných dní mu dá zabrať, ale ak mu to pôjde v kopcoch, jazda proti chronometru bude stáť na jeho strane.
 
Úlohou Jakoba Fuglsanga bude čo najviac vyťažiť z horských etáp, pretože v štartovom poli sa nachádzajú kvalitnejší časovkári, takže Astana môže mať motiváciu, aby preteky dostali náročný rozmer. Toto bude vyhovovať aj Stevenovi Kruijswijkovi, ktorý v tomto roku podáva stabilné výkony na úrovni Top 10 na WT pretekoch. V kopcoch si musí pomôcť aj Bauke Mollema, no jazdec tímu Trek - Segafredo sa občas dokáže vyžmýkať k vynikajúcemu výkonu aj v časovke.
 
 
fuglsang 2017 dauphine astf
 
Jakob Fuglsang (© Courtesy Astana Pro Team)
 
 
V tíme Sky chýbajú tí najsilnejší jazdci na celkové poradie, zostave bude veliť Sergio Henao, ktorému však nebude pasovať záverečná etapa. Formu z Gira príde ešte využiť Patrick Konrad a prienik do najlepšej desiatky, ako na Okolo Kalifornie, bude chcieť dosiahnuť domáci Matthias Frank. V Kalifornii získal stratené sebavedomie Tejay van Garderen a americký jazdec bude s dôverou hľadieť na ITT. V celku UAE Emirates uvidíme Ruia Costu a trojnásobný víťaz tohto podujatia plánuje pridať do svojej zbierky ďalší úspech z etapových pretekov.
 
 
Sagan má niekoľko možností, ako získať etapu
 
Aj Peter Sagan finalizuje svoju prípravu na Tour de France, a to na tradičnom podujatí, kde vybojoval rekordných pätnásť etapových triumfov. Na Okolo Kalifornie sa mu nepodarilo získať etapu a silná konkurencia ho bude čakať aj vo Švajčiarsku. Kristoff, Gaviria, Greipel, Démare, Degenkolb, Matthews dostatočne preveria jeho výkonnosť, na zvlnených a kopcovitých profiloch sa bude pohybovať zdatná skupina odolných jazdcov, ktorí sú na páske veľmi rýchli.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSagan vyhráva minuloročnú piatu etapu
 
 
Svetový šampión však dokáže na týchto pretekoch predvádzať parádne výkony, keď zvláda aj náročné kopcovité výzvy popri vrchároch, alebo predvedie šikovný šprint a pokorí aj čistokrvných šprintérov. V tomto ročníku bude mať hneď niekoľko možností, ako sa realizovať. Záverečné okruhy v okolí miest Frauenfeld a Gansingen by mu nemali spôsobovať ťažkosti a obrať ho o rýchlosť na cieľovej čiare. Na súboj môže vyzvať aj posledný kopec štvrtej etapy a výbušná koncovka šiesteho dňa je presne podľa jeho gusta. Bora - hansgrohe mu zabezpečil kvalitnú podporu, osvedčená zostava, aj s Jurajom Saganom, bude presne vedieť, čo má robiť, aby Peter Sagan ukoristil ďalšie triumfy.
 
Tour de Suisse bude tretí raz v priamych prenosoch vysielať RTVS na Dvojke zvyčajne od 16:00. V druhej polovici pretekov budú kvôli MS vo futbale niektoré prenosy kratšie a dve etapy budú finišovať skôr. Na webe RTVS ale môžete vždy sledovať kompletný medzinárodný signál. Komentovať bude tradične Vladimír Genda s viacerými hosťami.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop