Dukla príde do Slovinska bez zraneného Tybora zbierať skúsenosti, Roglič zase vyhrať

11.6.2018, 05:00 | Preteky vo svete | J. Pivarči, L. Timko
Blížia sa preteky, ktoré veľmi radi porovnávame s tými našimi a boli by sme určite radi, aby sa im podobali. Pravda je však taká, že podujatie v Slovinsku je vo vyššej kategórii o čosi dlhšie a má i vyšší rozpočet, a tak má vo svete ráznejší cveng. Už o pár dní sa tam "na skusy" vydá Dukla Banská Bystrica, ktorá zažije tú najkvalitnejšiu konkurenciu v jej histórii. Pre Slovákov to bude neuveriteľne poučné a motivujúce zároveň. S obrovskou motiváciou prichádza do domoviny aj Primož Roglič, ktorý by si veľmi rád pripísal ďalšie víťazstvo.
 
 
majka 2017 slovinsko triumf bohfst
Rafal Majka tu vyhral etapu vlani (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Silný trojlístok

Okolo Slovinska oslavuje štvrťstoročie. Oproti vlaňajšku pridali organizátori jeden deň navyše, no nie len tak hocijaký. Rovno časovkový. Ale pekne postupne. Na úvod čakajú pretekárov dve etapy s predpokladanou šprintérskou koncovkou, ktoré prilákali tri veľké mená. Caleb Ewan, Marcel Kittel a Mark Cavendish. Matematika je v tomto prípade neúprosná. Traja kohúti, no len dve "zrnká", ktoré môžu získať. Ich súboje okorení aj fakt, že pôjde o generálku pred čoraz viac blížiacou sa Tour de France.
 
A aby tieto súboje náhodou neboli nudné a celé to nezrežírovali iba tímy Mitchelton - Scott, Kaťuša a Dimension Data, tak do maličkej balkánskej krajiny, ktorá zďaleka všetky ostatné z tohto regiónu preskočila, zavítajú aj mená ako Sacha Modolo (EFEF), Dylan Groenewegen (Lotto NL - Jumbo) a Niccolo Bonifazio (Bahrajn - Merida). Slovenských fanúšikov bude zajímať aj Michael Kolář. Uvidíme ako sa Bora - Hansgrohe rozhodne, v každom prípade sa Nemci budú viac sústrediť na GC a na ich súpiske sa nachádza aj Matteo Pelucchi.  
 
 
kittel 18 ilustrak yas marina rcsf
Marcel Kittel počas ťaženia na Blízkom východe (© LaPresse / Fabio Ferrari)

 
Roglič hľadá vyzývateľov

Tretia etapa tou najnáročnejšou nebude. Tento prívlastok dostane až tá nasledujúca. Po zdolaní kopca Celjska koča ostáva do cieľa ešte šestnásť kilometrov, čo môže prilákať útočníkov. Pokiaľ však budú šprintérske celky dostatočne kompaktné, môžeme vidieť aj tretí špurt po sebe. Nasledovať bude posledný klasický deň s prívlastkom kráľovský. 155 kilometrov dlhá etapa s tromi zaujímavými stúpaniami by mala rozdať prvé významné karty. Pri stúpaní na Pavličevovo sedlo sa cyklisti dostanú do nadmorskej výšky takmer 1340 metrov nad morom! Ocitnú sa teda skoro vo výške nášho Vtáčnika.
 
Veľkú chuť zvíťaziť tu bude mať domáci pretekár Primož Roglič. Bývalý skokan na lyžiach vyhral už Okolo Baskicka a Tour de Romandie, prečo kaziť vynikajúcu sériu? Organizátori mu navyše vyšli v ústrety. Prečo inak by mu na posledný deň pretekov ponúkli na mieru ušitú časovku? Tenro krok si pochvaľujú aj Lars Boom, Jan Bárta, Alex Dowsett či stárnuci Slovinec Janež Brajkovič. Jazdec Lotta NL - Jumbo je obrovským favoritom a len veľké nešťastie alebo nepríjemný výkyv formy by mu mohli vziať toto predpokladané víťazstvo. Zopakoval by sa tak rok 2015. Podobne ako šprintéri, aj on sa pripravuje na Starú dámu, a tak sa predpokladá, že jeho forma bude načasovaná ako švajčiarske hodinky.
 
 
roglic 18 utok rcsf
Primož Roglič na Tirreno - Adriatico (© LaPresse / Fabio Ferrari)

 
Samozrejme, 28-ročnému jazdcovi to bude chcieť znepríjemniť hneď niekoľko ďalších prítomných. Napríklad taký obhajca titulu spred roka Rafal Majka, ktorému budú pomáhať Pawel Poljansky, no hlavne Davide Formolo. Veľký otáznik visí nad Rigobertom Uránom z EFEF. Kolumbijčan naposledy pretekal ešte na Liége-Bastogne-Liége, čiže koncom apríla. Tento 31-ročný jazdec sa taktiež pripravuje na Tour, uvidíme teda, ako na tom bude.
 
Z akejsi druhej vlny môžu tiež zaútočiť aj Ben Hermans (Israel Cycling Academy), ktorému príliš nevyšlo Giro, a tak by mu padla vhod satisfakcia, Daryl Impey, ktorý vyhral bodovačku na práve skončenom Critérium du Dauphiné, či Matej Mohorič z Bahrainu Merida. Slovinský pretekár bude po Rogličovi domácou voľbou číslo dva. A vôbec, Slovinci budú podobne ako jazdci poľského CCC a českého Elkovu - Author jazdiť aktívne, aby sa pred "veľkými cyklistami a tímami" ukázali v čo najlepšom svetle.
 
 
cerny 2017 ojc zlty podium
Josef Černý na pretekoch Okolo jižních Čech (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 

Dukláci sa pokúsia ukázať v únikoch
 
Pod Martinom Fraňom už Dukla raz štartovala aj na podujatí HC kategórie, ale tento týždeň bude pre siedmich Slovákov z nášho jediného kontinentálneho tímu mimoriadne výnimočný. Nikdy totiž neštartovali na pretekoch s toľkými špičkovými tímami i hviezdami svetového pelotónu, a teda na tak ťažkých pretekoch, kde sa očakáva obrovské tempo. Veľkým manažérskym úspechom je vôbec štart v Slovinsku.
 
Pre kontintnálny tím je na takejto trase cieľ jednoznačný - ukázať sa v únikoch. Dukla po odchode Kolářa s Baškom nemá šprintéra a tobôž nie v tejto konkurencii, rovnako bude pre nich priťažké bojovať v kopcoch s WT jazdcami. V časovke určite tiež čo-to stratia, takže pôjde o akékoľvek čiastkové úspechy. Budú jazdiť prvý raz v priamom prenose Eurosportu, takže o motiváciu núdza nebude.
 
 
mahdar 2017 rozhovor jaro
Martin Mahďar vo vlaňajšej sezóne (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Výrazný problém pre Duklu nastal ale ešte pred štartom v nedeľu. Na trnavskom etapáku v rámci Slovenského pohára spadol líder tímu Patrik Tybor. S podozrením na zlomeninu kľúčnej kosti smeroval do nemocnice. To sa našťastie nepotvrdilo, ale s najväčšou pravdepodobnosťou nebude môcť nastúpiť, nemôže hýbať s rukou. Zostavu teda povedie trojica Marek Čanecký, Martin Haring a Martin Mahďar. Po veľké skúsenosti si pôjdu Ján Andrej Cully, Juraj Bellan, Samuel Oros a náhradník za Tybora Martin Vlčák. Aj Oros posledný víkend spadol, ale neostal zranený.
 
Pre Duklákov bude veľmi náročné nahradiť Tybora, ktorý sa už-už dostával do formy. Marek Čanecký ju stále hľadá, no v takejto konkurencii má najväčšie skúsenosti, takže bude musieť na seba vziať rolu akéhosi kapitána. Zároveň je jediný, ktorý tu už pretekal. "Štartujem tu po tretí raz a sú to super preteky či už kvalitným obsadením, krajinou aj hotelmi. Profíci jazdia úplne inak ako mi jazdci kontinentálnych tímov zväčša na pretekoch 2. kategórie. Chalani sa na preteky tešia a ja verím, že niekomu toto pretekanie sadne a presadí sa aspoň ako ja pred dvoma rokmi, keď som sa vďaka úniku dostal do vrchárskeho dresu."
 
Banskobystričania berú tieto preteky poctivo. Budú mať premiérovo dve mechanické vozidlá a používať budú aj úplne nové vysielačky, ktoré otestovali v Poľsku.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop