Na Okolo Poľska prichádzajú smutní hrdinovia z Gira, ale aj šprintérska smotánka

3.8.2018, 17:30 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Najatraktívnejšie a najlepšie cyklistické podujatie v strednej Európe klope na dvere. Už zajtra sa v Poľsku rozbehne 75. ročník pretekov Tour de Pologne, kde budeme sledovať pokračovanie súbojov z tohtoročného Giro d'Italia. Veľké ambície majú aj domáci pretekári a tešiť sa môžeme tiež na šprintérske dojazdy, ktorých nebude veľa, ale určite budú stáť zato.
 
 
tdp 2017 podium vitaz polognef
Vlaňajší víťaz Dylan Teuns (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Kwiatkowski sa teší na domáce podujatie
 
Najväčšou hviezdou v jubilejnom 75. ročníku Okolo Poľska bude bezpochyby Michal Kwiatkowski, teda aspoň pre domácich fanúšikov. Ten na domáce podujatie prichádza s výbornou formou. „Kwiatek“ má za sebou znamenité tri týždne na Tour de France, kde odvádzal excelentnú prácu pre svojich lídrov. Dokonca v kopcoch mal niekedy lepšie nohy ako skúsení vrchári. Niekdajší nositeľ dúhového trička sa teraz pokúsi ukázať v najlepšom svetle pred vlastnými „kibicami“. Jeho tím, Sky, tu prichádza s ambíciou na celkové víťazstvo a Michal bude ich líder. „Nechce sa tu len ukázať, chce vyhrať. Vie čo robí. Neprišiel by tu, keby sa necítil dobre. Myslím si, že je dobre pripravený tiež po mentálnej stránke. História ukazuje, že ak nejaký pretekár ukončil Tour de France a nechýbala mu motivácia súťažiť, vždy sa v Poľsku ukázal v dobrom svetle. Trasa v tohtoročnej edícii Tour de Pologne nie je príliš náročná. Je dynamická, ale nie až taká horská. Organizátori akoby ju stavali práve pre Michala, mala by mu vyhovovať,“ vyhlásil Bartosz Husarski, vedúci tímu Sky.
 
Kwiatkowski domáci etapák nikdy nevyhral. Najbližšie k celkovému prvenstvu bol v roku 2012, kedy skončil tesne na druhom mieste. Na víťaza, ktorým bol Moreno Moser, vtedy stratil len päť sekúnd. „Kwiatek“ na Okolo Poľska štartoval ešte dvakrát. Naposledy sa doma predstavil pred dvomi rokmi, no žiadna sláva to nebola. Poliak skončil až na 34. mieste, čo bolo pre neho veľké sklamanie. „Súťažiť pred domácimi fanúšikmi je vždy veľký tlak, ale aj radosť. Najmä v stúpaniach mi ich povzbudzovanie pomáha, dodáva mi novú energiu a silu. Niekedy mi poľskí fanúšikovia chýbajú, myslím na pretekoch v iných krajinách. Preto sa teším, že opäť budem cítiť ich silu. Ohľadom mojich ambícií, chcel by som sa zapojiť do boja o celkové víťazstvo. Myslím si, že prvé dni ešte nebudú rozhodujúce. O všetkom sa rozhodne až na konci, v horách. Želám si, aby som mal vtedy nohy výborne pripravené,“ dodal.
 
 
kwiatkowski 18 stoji profilova rcsf
Michal Kwiatkowski (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Jeden z najlepších poľských cyklistov v súčasnosti bude môcť na Tour de Pologne počítať so silnou tímovou podporou. Briti vyslali k našim severným susedom zaujímavú zostavu, jej sila sa ukáže predovšetkým v kopcoch. Okrem Kwiatkowskeho v nej domácu krajinu budú reprezentovať ešte Michal Golaš a Lukasz Wišniowski. Najdôležitejším pomocníkom však bude Sergio Henao. Kolumbijsky cyklista naposledy štartoval na Giro d'Italia, takže do Poľska prichádza výborne oddýchnutý.  Na šprintérske dojazdy tu Sky nevyslali žiadneho vychýreného špecialistu. Bude preto zaujímavé sledovať, kto sa v silnej konkurencii šprintérov pokúsi zabojovať o etapové prvenstvá. Možno ním bude skúsený Ian Stannard.
 
 
Náplasť na nepodarené Giro
 
Jedným z najväčších vyzývateľov domáceho borca bude Fabio Aru. Taliansky pretekár neprežíva najlepšiu sezónu. Nie celkom presvedčivé výkony predviedol na Tirreno-Adriatico či Tour of the Alps. Možno pomyselnú bodku za katastrofálnou prvou polovicou sezóny dal na domácej Grand Tour, ktorú ani nedokončil. Teraz však Aru prišiel reštartovať nepodarený ročník. Ešte na Okolo Valónska moc nezažiaril, no práve Okolo Poľska si vytipoval ako podujatie, kde bude chcieť všetkým ukázať, že bicyklovať nezabudol. „Myslím si, že v Belgicku som sa dostal do dobrého rytmu, v ktorom chcem pokračovať aj v Poľsku. Trasa tohto podujatia je pre mňa ako vyšitá a mohla by mi pomôcť nájsť ešte lepšiu formu. Sú tu štyri kopcovité etapy, bolo by dobré pre tím a samozrejme aj pre mňa, keby sa mi tu podarilo dosiahnuť významný úspech,“ zhodnotil Aru svoje ciele. Víťaz Vuelty však neúspech v Poľsku za veľkú tragédiu brať nebude. Totiž mysľou sa upína už na španielsky trojtýždňový etapák, kde by si chcel zaspomínať na niekdajší celkový triumf. „Na Tour de Pologne mi bude pomáhať excelentná zostava zostavená hlavne s vynikajúcich vrchárov. Ak by som predsa nemal dostatok síl pobiť sa o celkové víťazstvo, môžeme sa ako tím zamerať na nejaké etapové úspechy. Toto podujatie považujem ako za jedno z najdôležitejších v príprave na Vueltu.“
 
 
aru 18 alps atak uaefb
Fabio Aru počas sezóny (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Na 75. ročník Tour de Pologne prichádza ďalší smoliar z Giro d'Italia. Ani Thibault Pinot nedošiel do Ríma a z talianskej Grand Tour musel odstúpiť. „Myslel som na najhoršie. Bol to najťažší deň v mojom živote,“ spomína Francúz, ktorý má však v tejto sezóne lepšie výsledky ako jeho taliansky konkurent. Pinot napríklad dokázal vyhrať Tour of the Alps, kde bola naozaj silná konkurencia. Veď okrem Arua tu porazil aj Chrisa Frooma. Aj napriek tomu však líder Groupamy – FDJ pred štartom poľského etapáku neskrýva obavy. Tie sa však miešajú s nadšením, že konečne bude môcť súťažiť. „Posledné dva mesiace som iba trénoval, už som bol z toľkého tréningu unavený. Nemal som žiadny kontakt s ostatnými pretekármi, trénoval som sám. Vôbec preto neviem ako som na tom v porovnaní s inými cyklistami. Tour de Pologne bude pre mňa veľký test. Až tu zistím, koľko za najlepšími zaostávam. Teším sa, že budem môcť opäť  súťažiť.“ Pinotovi sa itenerár tohtoročnej edície Okolo Poľska páči, lepšie preteky na návrat si nemohol ani želať. „Bude tu veľa príležitostí pre čistokrvných vrchárov. Zároveň to však budú veľmi ťažké preteky, takže sa nechajme prekvapiť, čo sa nám podarí ukázať,“ dodal. V boji o celkovú klasifikáciu by mu mal pomáhať najmä Georg Preidler. Na dojazdy tu bude mať francúzsky tím Marca Sarreaua, ktorý prežíva prelomovú sezónu.
 
Prehliadka neúspešných hrdinov z Giro d'Italia, ktorí prišli do Poľska napraviť si pošramotenú reputáciu, končí pri mene Simon Yates. Ten na prvej Grand Tour v tomto roku pripomínal nezničiteľného titána, veď v prvých dvoch týždňov ničil súperov a privádzal ich do zúfalstva. Zdal sa byť neprekonateľný, no potom prišiel posledný týždeň, v ktorom mu úplne došli sily. Napriek tomu svoje vystúpenie na Gire nebral tragicky, rovnako ani jeho tím Mitchelton – Scott. Riaditelia austrálskeho celku opäť vložili všetky svoje nádeje do jeho rúk. „Teším sa na Tour de Pologne, bude to ďalšia súčasť v mojej príprave na poslednú časť sezóny. Prichádzame tu v silnom zložení, náš tím sa každý deň môže usilovať o etapové víťazstvo. Očakávam, že to budú veľmi ťažké preteky, na ktoré zavítala zaujímavá cyklistická smotánka,“ uviedol Yates. Podobne ako vyššie spomenutí lídri, aj Simon bude mať po ruke skvelý tím. V prvých dňoch sa v Mitcheltone budú môcť spoliehať na schopnosti skúsených borcov, akými sú Michael Albasini, Matteo Trentin alebo Luka Mezgec. Keď pelotón zamieri do hôr príde rad na Romana Kreuzigera a jeho vrchárske vlohy, ktoré líder Austrálčanov určite bude potrebovať.
 
 
yates s 18 giro triumf 3 rcsff
Simon Yates na Gire vyhral tri etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Zbrane neskladajú ani ostatní
 
Posledné dva roky vypálili rybník čistokrvným vrchárom pretekári druhého sledu. Tim Wellens opanoval edíciu poznačenú dažďom, minulý rok zase žlté tričko vybojoval Dylan Teuns. Jazdec BMC Racing Team cestuje k našim severným susedom aj teraz, no formu, ktorú mal vlani sa s tou súčasnou nedá vôbec porovnať. Silu mu však do žíl môže vliať nová zmluva, ktorú podpísal s Bahrajnom - Merida. „Bude ťažké zopakovať podobný výsledok. Tvrdo som pracoval celý mesiac, takže verím, že sa dočkám pekných výsledkov,“ uviedol belgický pretekár. Svoje šťastie bude na Tour de Pologne skúšať tiež Patrick Konrad, ktorý by tu chcel nadviazať na svoj doposiaľ najväčší cyklistický úspech, ktorým je siedme miesto z tohtoročného Gira. Pomýšľať na celkový triumf môžu aj v Movistare. Španielsky celok zažil na poslednej Grand Tour sklamanie a v Poľsku by si chceli napraviť chuť. Ich želiezkom v ohni bude Richard Carapaz, Ekvádorčan, ktorý v tomto roku zvíťazil na podujatí Vuelta Asturias.
 
Veľmi atraktívne by mali byť aj hromadné dojazdy. V itenerári 75. ročníka Okolo Poľska sa nachádzajú len tri rovinaté etapy, no záujemcov o ne je už pred štartom pretekov neúrekom. V Poľsku sa proti sebe postavia výborné šprintérske mená. Niccolo Bonifazio, André Greipel, Nacer Bouhanni, Danny van Poppel, Sacha Modolo alebo Giacomo Nizzolo sú zárukou toho, že sa môžeme tešiť na fantastické špurtérske súboje. Zabudnúť netreba ani na Pascala Ackermanna, čerstvého majstra Nemecka, ktorý svoju veľkú formu potvrdil len pred pár dňami na podujatí Prudential RideLondon-Surrey Classic, kde porazil Eliu Vivianniho alebo tiež samotného Greipela. Zdá sa tak, že na tohtoročnom Tour de Pologne nás čakajú veľké bitky na všetkých frontoch.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop