Vuelta si užíva veľký záujem, silnej štartovke velia Nairo Quintana a Richie Porte

22.8.2018, 12:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Podobne ako na nedávnu TdF aj na Vueltu mieri široká škála kvalitných jazdcov na celkové poradie a zdatná konkurencia má všetky predpoklady, aby vytvorila dramatickú zápletku o červený dres. Klasifikácia sa bude lámať v druhej časti pretekov a tam sa dozvieme, ktorí z favoritov budú na konci podujatia a aj celej sezóny ešte disponovať potrebnou energiou.
 
 
vuelta favoriti
 
 
Movistar potrebuje úspech, Porte vzpruhu
 
Na domácej Grand Tour má vždy najvyššie ambície Movistar, a keď sa predstaví na štarte s Nairom Quintanom a Alejandrom Valverdem, nemôže poľaviť so svojich nárokov. Po nie celkom vydarenej Starej dáme prichádza čas na odplatu a kolumbijský jazdec má s tým skúsenosti. V sezóne 2016 zubami-nechtami ubránil tretie miesto na TdF, keď zaostal za očakávaniami, ale potom na Vuelte sa dokázal vzchopiť a vybojovať titul. Preto očakávame, že aj tentoraz bude cieliť na víťazstvo. Nairo Quintana je už dostatočne skúseným cyklistom, aby zvládol záťaž dvoch GT v jednom ročníku, a jeho výhodou oproti TdF bude, že na španielskom podujatí nie je na trati toľko nervozity a pretekári sa tu môžu koncentrovať len na svoju výkonnosť.
 
Netreba zdôrazňovať, že dominovať bude v najťažších horských dojazdoch, a už stúpanie La Covatilla mu môže veľmi pomôcť. V programe sa nachádza jeho obľúbený kopec Covadonga, ktorý je výhradne určený len pre najsilnejších vrchárov, a svoj terén nájde aj v treťom týždni, kde dokáže podávať svoje najlepšie výkony. V tomto smere dostane na konci pretekov hneď niekoľko profilov vhodných na sebarealizáciu. Na Tour zaujal len na Col du Portet, ale bolo to jedno z najsilnejších vrchárskych predstavení celej sezóny, preto ak dokáže roztočiť nohy takýmto spôsobom aj na španielskej GT, len málokto sa mu vyrovná v kopcoch.
 
 
quintana 18 tour v uniku movfb
Nairo Quintana top favoritom (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Pomerne dlhá jazda proti chronometru bude hrať proti nemu, ale sme presvedčení, že proti silnejším časovkárom z radov favoritov podá v kopcoch útočnejší výkon, ako tomu bolo na Starej dáme. A malo by sa to týkať celého Movistaru. Alejandro Valverde nehovorí o úspechu v GC, ale nikto nemôže dopredu odpísať tohto stále silného a nevyspytateľného cyklistu, hoci šteluje svoju maximálnu formu na svetový šampionát. Určite bude dôležitým hráčom v poli a svojimi skúsenosťami môže priviesť Quintanu k druhému triumfu na Vuelte. Zvedaví budeme na Ricarda Carapaza, v akej forme sa predstaví štvrtý muž Gira.
 
Richie Porte stále čaká na úspech na GT. Dvojročné zameranie sa na Tour de France neprinieslo ovocie, teraz dostáva novú príležitosť, aby to vyskúšal na Vuelte, kde pretekal iba v roku 2012. Po odstúpení z TdF priznal, že mal problémy nájsť novú motiváciu, ale netrvalo dlho a začalo ho lákať španielske podujatie a aj majstrovstvá sveta. Bez okolkov hovorí, že na štarte nebude mať takú výkonnosť ako pred TdF, ale aj tak bude patriť medzi najsledovanejších cyklistov.
 
 
porte 18 suisse zlty suissef
Richie Porte si podmanil najlepšie obsadené Okolo Švajčiarska (© Tour de Suisse)
 
 
Jeho tromfom by mala byť časovka tretieho týždňa, ktorá odhalí, ako vysoko môže skončiť v poradí. Netreba však zabúdať, že Porte patrí medzi najsilnejších jazdcov na krátkych, ale prudkých kopcoch, a takýchto finišov nájdeme na Vuelte hneď niekoľko. Preto môže na každom strmom cieľovom kopci predviesť svoju akceleráciu a zbierať sekundu po sekunde. Hlavnou výzvou budú pre neho horské etapy záverečného týždňa. Či bude mať dostatok síl po dlhšej súťažnej prestávke, alebo na druhej strane bude sviežejší ako jeho konkurenti. Ak sa napokon prepracuje do svojej najlepšej formy, Andorra bude k nemu milosrdná a na Vuelte nájde to, o čo sa márne pokúšal doteraz na Gire a Tour.
 
Druhé trojtýždňové podujatie si vyskúša Simon Yates a budeme zvedaví, či sa rozhodne baviť fanúšikov rovnakým agresívnym prístupom ako na Gire. Britský cyklista sa dlhodobo pripravoval na tohtoročnú kombináciu Giro - Vuelta, preto by sa mal predviesť v želanej forme. Na talianskej GT doplatil na tretí týždeň, ale po pretekoch povedal, že jeho výkonnosť neklesala, len niektorí súperi našli na konci podujatia pár wattov navyše. Vuelta býva na konci sezóny otvorenou záležitosťou, ale ak si dokáže udržať vysoký štandard počas celých troch týždňov, môže byť z toho prelomový výsledok v jeho kariére.
 
 
video v clanku ikonka ciernaParádny atak S. Yatesa v jedenástej etape a Gire
 
 
Prudké kopce na konci etáp si môže podmaniť svojím dynamickým štýlom jazdy a opäť bude musieť jazdiť aktívne, aby eliminoval negatívne účinky ITT na jeho postavenie v poradí. V spolupráci s bratom Adamom bude v priebehu celých pretekov pripravený využiť každú príležitosť na získanie dôležitých sekúnd, presne ako na Gire, ale určite bude myslieť aj na to, že najťažšie výzvy sa objavia až v samotnom závere pretekov. Najmä brutálna dvadsiata etapa môže všetko zmeniť, preto sa nechajme prekvapiť, akú taktiku zvolí a ako dlho mu vydržia sily.
 
 
Príležitosť pre sklamaných, López mieri za druhým pódiom v rončíku
 
Po kolapse na Gire sa rozhodol vyskúšať novú výzvu Thibaut Pinot. Výpadok v predposlednej etape na talianskej GT ho poriadne zasiahol, ale veľmi rýchlo sa z neho dostal. Veď získal tretie miesto v GC na Okolo Poľska, čo je dobrým znamením, že v druhej časti sezóny našiel chuť pretekať. Keď ho poslúcha zdravie, má potrebný motor na Grand Tour, a svoje kvality vie predvádzať aj v treťom týždni. Podľa jeho gusta nemusia byť prudké a výbušné cieľové kopce, plus ITT, ale na druhej strane môže byť silný na Covadonge, Monte Oiz a najmä v Andorre. Je známe, že nerád jazdí vo veľkých horúčavách, čo ho môže limitovať v niektorých momentoch. Francúzsky cyklista sa netají tým, že by rád uspel aj na svetovom šampionáte či na poslednom monumente sezóny, preto sa môže stať, že na Vuelte to nebude siliť, ak si nebude stopercentne istí, že môže uspieť v poradí.
 
 
pinot 18 giro atak 19 etapa rcsf
Thibaut Pinot (© LaPresse / Fabio Ferrari)
 
 
Útok na pódium hlási Miguel López. Jazdec tímu Astana obsadil tretie miesto na Gire, ale nebol to z jeho strany najlepší výkon. Po mnohých komplikáciách na začiatku pretekov sa dostal do najlepšej formy až na konci pretekov. A práve schopnosť kvalitne jazdiť aj na konci GT patrí medzi jeho najsilnejšie zbrane. Tou hlavnou sú perfektné vrchárske schopnosti. Vo svojej najlepšej forme sa vyrovná tým najlepším vrchárom na svete. Od príjazdu do Astúrie sa môže vyžívať v horských dojazdoch a bude mu jedno, či sa bude finišovať na prudkom kopci, kde vytiahne svoju akceleráciu, alebo sa bude jazdiť na ťažkom profile s niekoľkými nepríjemnými kopcami. Ak sa mu vyhnú problémy počas úvodných dní, v druhej časti pretekov sa môže dokonale realizovať a útočiť na vysoké miesta v poradí.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMiguel López triumfuje v Burgose na Picón Blanco
 
 
Po sklamaní z Tour dostáva novú šancu Rigoberto Urán. Tento vyzretý jazdec na celkové poradie bude vedieť, ako si pripraviť formu na rozhodujúcu fázu pretekov, a pri tom rozumne jazdiť počas prvej polovičky podujatia. V minulom roku našiel na TdF svoju starú-dobrú vrchársku výkonnosť a teraz to bude chcieť dokázať aj na Vuelte, keďže francúzska GT sa mu otočila chrbtom. Urán si vie rozložiť sily počas celých troch týždňov, aby bol silný aj na samom konci pretekov, a keď sa mu podarí predviesť svoj najlepší výkon aj v ITT, musí byť z toho dobrý výsledok v klasifikácii. V kopcoch bude mať motiváciu navyše. Ak získa etapu, v tomto smere sa mu podarí uspieť na všetkých troch GT.
 
Zachrániť sezónu prichádza Fabio Aru. Taliansky jazdec doteraz zaostal za očakávaniami, ale chce presvedčiť svojho nového zamestnávateľa, že to bol len krátkodobý výkonnostný výpadok. Je veľkým bojovníkom, doterajšie neúspechy sú už zabudnuté a na Vueltu určite nastúpi s čistou hlavou. Už na Okolo Poľska predviedol slušné výkony a to je dobrým znamením, že na španielskej GT by mal byť konkurencieschopným. Bude veľmi motivovaný a to už len z toho dôvodu, že Vueltu ovládol v roku 2015 a na svojom konte má dve víťazné etapy. Tunajšie podmienky mu sedia. Po slabých tohtoročných výkonoch možno nebude pod takým drobnohľadom zo strany súperov, ale to môže byť chyba, lebo Fabio Aru je jazdec na tri týždne ako vyšitý, a navyše veľmi odhodlaný. Ak sa dostane na svoju najlepšiu úroveň, v druhej časti pretekov bude jazdiť aktívne, ako to má vo zvyku, a mal by patriť k tým cyklistom, ktorí rozhýbu stojaté vody v skupine favoritov. A nebude mu prekážať ani náročnosť posledného týždňa. V celku UAE Emirates sa objaví aj Daniel Martin, ale ten bude cieliť na etapový triumf.
 
 
aru 18 giro dojazd grimasa rcsff
Fabio Aru (© LaPresse / Fabio Ferrari)
 
 
Podobným smerom sa bude uberať na podujatí aj Vincenzo Nibali. Po nepríjemnom páde na Tour de France nemá toľko natrénované, aby sa odvážil bojovať v klasifikácii. Jeho výkonnosť by mala postupne naberať na kvalite a dúfa, že v treťom týždni bude schopný bojovať o výhru v etape. Vuelta je však pre neho dôležitá, lebo mu poskytne odrazový mostík pre svetový šampionát. V tíme Bahrajn - Merida tak bude cieliť na úspech v GC Ion Izagirre. Ten ešte ani raz neskončil na Grand Tour v najlepšej desiatke, ale vyhral etapu na Gire a Tour. Uvidíme, či  udrží kontakt s najlepšími v mnohých ťažkých horských previerkach. Povzbudenie mu dodá časovka jednotlivcov, ktorá mu môže veľmi pomôcť v poradí.
 
Sunweb konečne vytiahne na GT v tomto ročníku Wilca Keldermana. Vinou zranení nemohol súťažiť na TdF, ale teraz je svieži a motivovaný, takže je pripravený nadviazať na svoje minuloročné štvrté miesto v poradí, keď patril medzi jazdcov so stabilnou formou počas celých troch týždňov. Kelderman nie je klasickým vrchárom, preto sa zapotí na prudkých cieľových kopcoch, ale na druhej strane dokáže jazdiť na vysokej úrovni dlhý čas a má aj silnú časovku, preto bude sledovaným cyklistom. Jeho výhodou bude aj to, že nemá v nohách toľko súťažných dní ako jeho konkurenti. Tím Lotto - Jumbo je pripravený pokračovať vo výborných výkonoch na GT, tentoraz prišiel rad na Georga Bennetta. Na Gire vybojoval ôsme miesto v poradí, no novozélandský borec má vyššie ambície. Na Okolo Poľska predviedol niekoľko výborných výkonov, takže forma sa objavila u neho aj v druhej časti sezóny. Nemá dobrú časovku, preto nemôže zaváhať v kopcoch. Spolu s ním sa postaví na štart aj Steven Kruijswijk, piaty muž TdF má pred očami etapový triumf.
 
 
kruijswijk 18 tour zjazd efefv
Steven Kruijswijk (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
V tíme Sky chýbajú tradiční lídri, na domácej pôde dostáva šancu David de la Cruz, ktorý už ponúkol niekoľko pekných predstavení na týždňových etapákoch. Trojtýždňová zaberačka v úlohe lídra je pre neho novinkou, no v britkom celku dobre vedia, ako majú postupovať, aby boli úspešní. Aj Bora - hansgrohe ponúkol líderskú pozíciu "nováčikovi". Emanuel Buchmann si to zaslúžil za výborné výsledky na Okolo Baskicka či Critérium du Dauphiné. Nemecký jazdec má iba 25 rokov a na Vuelte ho čaká veľká škola. Na uvedených pretekoch však dokázal, že v kopcoch mu to ide.
 
Po TdF pokračujú na GT aj Ilnur Zakarin a Bauke Mollema. Prvý menovaný obhajuje minuloročné tretie miesto v poradí, no budeme zvedaví, ako bude na tom po Tour, kde sa dostal do želanej formy len na konci pretekov. Možno práve preto si uchoval energiu aj na Vueltu. Bauke Mollema neprežil na francúzskych pretekoch najvydarenejšie momenty a bude sa spoliehať, že tentoraz nebude výkonnostná úroveň na takej výške, ako na Starej dáme. V aktuálnej sezóne zatiaľ stagnuje Louis Meintjes, no všetko môže zachrániť dobrým predstavením na Vuelte. Ako čistokrvný lezec si príde na svoje v druhej časti pretekov.      
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop