Petrovi Saganovi sa zvykne na Vuelte dariť, do šprintov idú Viviani a Van Poppel

23.8.2018, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na Vueltu sa vracia po troch rokoch Peter Sagan a slovenský cyklista pôjde za svojím piatym etapovým triumfom na tomto podujatí. Napriek kopcovitým profilom zavíta do Španielska pomerne dobrá šprintérska konkurencia, hlavným esom bude vo forme jazdiaci Elia Viviani.
 
Peter Sagan má niekoľko rokov takmer nemenný súťažný plán vedúci až na Tour de France, a potom sa vždy rozhodne, kam upriami svoju pozornosť pre zvyšok sezóny. Keďže ho čaká obhajoba dúhového dresu na ťažkom kopcovitom profile s vysokým prevýšením, zvolil si štart na Vuelte, aby sa čo najlepšie pripravil na jednu zo svojich najväčších výziev v kariére. Na španielskej Grand Tour sa predstavil v rokoch 2011, 2014 a 2015, ukoristil štyri etapy a vždy patril medzi sledovaných cyklistov, ktorí zdvihli úroveň podujatia.
 
 
sagan 18 tour zeleny podium umelecky bohfb
Peter Sagan na Tour (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Dobre sa pripraviť na MS a vyhrať etapu
 
Hneď pri svojej premiére dosiahol skvelé výsledky a na územie Grand Tour vletel ako víchor. V šiestej etape využil výborný tímový výkon Liquigas - Cannondale, keď spolu s tromi kolegami zaútočil v zjazde po poslednom kopci, aby pomohol získať čas pre Vincenza Nibaliho v poradí. Ale medzi taliansku zostavu sa vtesnal Pablo Lastras z Movistaru, preto Nibali nebojoval o výhru a bonifikácie, ale španielskeho jazdca "si podal" na páske Peter Sagan.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPrvá výhra Petra Sagana na Vuelte v roku 2011
 
 
Hneď na druhý deň obsadil slovenský cyklista druhé miesto v etape, v hromadnom špurte ho pokoril iba Marcel Kittel. Peter Sagan sa dočkal ďalšej výhry v dvanástej etape, keď v šprinte okresaného balíka pokoril Degenkolba s Bennattim, a tretí triumf vybojoval v samotnom závere pretekov, v cieľovej destinácii Madrid. V klasickom hromadnom dojazde si poradil s dvomi talianskymi borcami Bennattim a Petacchim a vo veku 21 rokov ponúkol pri svojej prvej účasti na GT parádne predstavenie.
 
V sezóne 2014 skončil na španielskom podujatí v štrnástej etape, ale nedarilo sa mu tak, ako pri predchádzajúcej účasti. Jedno tretie a štvrté miesto nehovorili o dobrej forme, čo sa napokon prejavilo o tri týždne neskôr na MS v Ponferrade. V ročníku 2015 opäť bojoval s veľkou chuťou na španielskych cestách. Presadil sa hneď v tretej etape a na páske pokoril Bouhanniho s Degenkolbom. Zaujal aj o deň neskôr, keď sa udržal na čele pretekov po záverečnom kopci v spoločnosti najlepších vrchárov, ale v cieli ho prekabátil Valverde. Potom ešte vybojoval jedno tretie miesto a na pretekoch napokon nútene skončil po ôsmej etape, keď ho zrazila motorka a pri páde si bolestivo narazil ľavú časť tela a pomliaždil si predlaktie. O mesiac neskôr vybojoval v Richmonde svoj prvý dúhový dres.
 
 
sagan kalifornia podpis ttsfv
Peter Sagan v sezóne 2015 .ttsvf.
 
 
Vueltu si vybral aj aktuálnom ročníku a mal by sa tu pripravovať na ťažkú majstrovskú trasu v Innsbrucku. Podľa dostupných informácii plánuje absolvovať približne polovičnú dávku etáp, rozhodujúce momenty z hľadiska GC v druhej časti podujatia vynechá. Španielska Grand Tour štartuje na mesiac presne po jeho páde v sedemnástej etape TdF a Saganove predstavenia na ME a Cyclassics Hamburg ukázali, že to bola naozaj vážna kolízia. Na úplnú regeneráciu potrebuje ešte nejaký čas, ale nič to nezmení na tom, že bude chcieť získať etapový triumf.
       
V prvom týždni mu môže sadnúť piata etapa, ktorá obsahuje na konci stúpanie, kde sa môže okresať hlavná skupina, a na svoje si príde aj vo vyzývavejších koncovkách siedmej a ôsmej etapy určených pre odolných a silových šprintérov. Bez šance nebude ani v klasických špurtoch, ktoré sa očakávajú na konci tretieho a šiesteho dňa. Druhý súťažný blok ponúkne príležitosť pre najrýchlejších jazdcov v desiatej etape a nasledujúce dva dni budú svedčať cyklistom s klasikárskym zameraním, pretože vo finále sa bude jazdiť na zvlnenom profile. Bora - hansgrohe bude hladný po etapových triumfoch, na Gire a Tour sa mu v tomto smere mimoriadne darilo, preto sa bude môcť svetový šampión spoľahnúť na želanú podporu, keď bude chcieť zaútočiť na výhru.
 
 
sagan 18 flamsko atak bohfb
Peter Sagan vo Flámsku (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Viviani hladný po ďalších triumfoch
 
V šprintérskej časti štartového poľa bude vyčnievať Elia Viviani, ktorý v tomto ročníku vybojoval už trinásť triumfov, a získal aj titul talianskeho šampióna. V drese Quick-Step Floors prežíva výbornú sezónu, najviac si musí ceniť štyri etapové víťazstvá na Gire. V plnej sile dorazí aj na Vueltu, preto je predpoklad, že svoje tohtoročné úspechy ešte zveľadí. Viviani má dobrú odolnosť, takže mu budú vyhovovať aj náročnejšie profily či dojazdy, ktoré budú určené pre rýchlych jazdcov, a počas vybraných dní sa bude môcť spoľahnúť aj na parádnu tímovú spoluprácu. V koncovkách mu budú pomáhať najmä Sabatini a Morkov, takže belgická zostava a taliansky šprintér majú všetko nachystané na ďalšie úspešné vystúpenie.
 
 
video v clanku ikonka ciernaViviani triumfuje v druhej etape na Giro 2018
 
 
Po prestupe do Lotto - Jumbo ožil Danny van Poppel, ale na jeho konto nepribúdajú víťazstvá takým tempom, akým si želá. Doteraz sa radoval len dvakrát, no v mnohých prípadoch mu ušla výhra len veľmi tesne. Na Gire finišoval päťkrát v najlepšej v Top 5 a utiekol mu aj holandský národný titul. Aj on patrí medzi húževnatejších šprintérov, ktorí sa nezľaknú kopca pred cieľom či špurtu v miernom stúpaní, preto bude cítiť šancu, že na Vuelte môže získať najväčšiu výhru v sezóne.
 
Po úspechu na majstrovstvách Európy dostal potrebný impulz Matteo Trentin. Vzpruha prišla v pravom momente, takto si môže trúfať na úspech aj na španielskej GT, kde v minulom roku zažiaril so štyrmi víťazstvami. Síce epatrí medzi klasických šprintérov, ale na konci ťažšieho dňa v okresanom balíku bude vždy nepríjemným súperom na páske. Jednu výhru v ročníku zatiaľ ukoristil jeho krajan Giacomo Nizzolo. Ten  sa nepredstavil na Gire kvôli zraneniu kolena, ale je pripravený všetko si vynahradiť na poslednej GT v ročníku. Na štarte sa predstaví aj talentovaný taliansky šprintér Simone Consonni, ktorý vyhral etapu na Okolo Slovinska a teší sa na svoju premiéru na Grand Tour.
 
 
trentin 18 me uecf
Matteo Trentin po zisku titulu majstra Európy (© Dario Belingheri / UEC)
 
 
Zlú sezónu prežíva Nacer Bouhanni, ale všetko sa to môže zmeniť na španielskom podujatí. Miestami slabá výkonnosť, zlé vzťahy v tíme a len víťazstvá na malých podujatiach zatiaľ neponúkajú dobrý pohľad na šprintéra s takým talentom. Uvidíme, či bude pokračovať v tomto marazme, alebo dokáže vytiahnuť svoju svetlejšiu stránku. Na prelomový etapový triumf čaká šprintér tímu FDJ Marc Sarreau a v celku Sunweb sa budú spoliehať na Maxa Walscheida. Nemecký borec vyhral v tomto roku etapu na Tour de Yorkshire.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop