Vrchári sa stroja využiť náročný profil na MS, Sagan ide do ťažkého boja

24.9.2018, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Cestné preteky kategórie Elite bývajú hlavným lákadlom svetového šampionátu a v tomto roku pútajú ešte väčšiu pozornosť, lebo sa bude jazdiť na náročnom profile. Trasa favorizuje vrchárov, ale toto jedinečné podujatie dokáže vytvoriť prekvapenia, a to chce využiť Peter Sagan. V časovke sa očakáva hlavný súboj medzi Dumoulinom a Dennisom.
 
 
ITT s dvomi veľkými favoritmi
 
Časovka jednotlivcov sa môže popýšiť značnou dĺžkou, tá predchádzajúca v Bergene merala o vyše dvadsať kilometrov menej. Organizátori zachovali patent z TTT a pre cyklistov vytvorili priamočiaru trasu, bez výrazných technických komplikácii a s jedným stúpaním. Osvieženie príde až po tridsiatich kilometroch a stúpanie Gnadenwald (2,6 km; 10,5 %) poriadne zmení charakter časovky. Prvá polovica kopca obsahuje dlhé úseky s dvojciferným prevýšením, čo bude znamenať veľkú výzvu pre rozbehnuté časovkárske motory. Z jeho vrcholu vedie do cieľa ešte sedemnásť kilometrov, kde sa bude rozhodovať o medailových pozíciách. Po klesaní sa ešte objaví menšia stúpajúca pasáž s priemerom v okolí štyroch percent, ale finálne kilometre budú veľmi rýchle.
 
 
itt casovka muzi novy profil
profil časovky, 654 nastúpaných metrov (© innsbruck-tirol2018.com)
 
 
Toma Dumoulina čaká ťažká obhajoba, pretože Rohan Dennis načasoval svoju formu vynikajúco. Holandský cyklista nebol spokojný s druhým miestom v časovke, to isté platilo o treťom mieste BMC a Rohanovi Dennisovi, preto máme pred sebou kvalitnú bitku o najcennejší kov. Obrovskú motiváciu bude mať najmä Dennis, ktorý stále čaká na prvý titul, ale je pravda, že na svetovom šampionáte sa mu nepodarilo vždy predviesť očakávaný výkon. V tomto roku však začal pravidelne vyhrávať, preto bude hlavným súperom Toma Dumoulina. Ten vie zase podať najlepší výkon v tom správnom čase.
 
Na vysoké priečky si budú trúfať Bob Jungels, ktorého musela povzbudiť výhra v TTT, a aj Michal Kwiatkowski, Obaja sa budú zameriavať na svoju prvú časovkársku medailu zo svetového šampionátu. Európsky šampión Victor Campenaerts má rád dlhé časovky, šancu na dobrý výsledok budú cítiť aj Maciej Bodnar so Stefanom Küngom. Tony Martin bude chcieť dokázať, že ešte nepatrí do starého železa, a Jonathan Castroviejo už zabudol na minuloročné sklamanie a bude sa chcieť vrátiť tam, kde sa pohyboval v sezónach 2016 a 2015. Do blízkosti stupňov víťazov.           
 
 
dumoulin 18 giro itt sampanske rcsf
Tom Dumoulin (© LaPresse/Massimo Paolone)

 
Ťažký okruh vyvrcholí brutálnym stúpaním
 
Innsbruck nemal dôvod schovávať svoju kopcovitú identitu a pre cestné preteky vytvoril trasu, ktorú sme už dlho nevideli na takomto fóre. Na trati je pripravených 4670 výškových metrov, čo sa vyrovná najťažším horským etapám na Grand Tour. Vyššia ponuka nastúpaných metrov sa objavila naposledy v Lugane (5145 metrov) v sezóne 1996 a ešte väčšia záťaž čakala na jazdcov rok predtým v kolumbijskej Duitame (5460 metrov). V ostatnom čase sa pretekalo na náročnom profile aj vo Florencii a na olympiáde v Riu, ale obidva tieto preteky obsahovali o tisíc výškových menej ako Innsbruck.
 
 
rr muzi profil
profil pretekov, 4670 nastúpaných metrov (© innsbruck-tirol2018.com)
 
 
Trasa sa skladá z troch častí. Štartovať sa bude v meste Kufstein, v časti Endach. Úvodných tridsať kilometrov obsahuje zvlnený terén s tromi menšími stúpaniami a mierny výstup bude čakať na jazdcov aj hneď po spustení pretekov. Pelotón sa vydá smerom na juhozápad priamo do Innsbrucku a prvýkrát pretne cieľovú pásku po 85 kilometroch. Hlavnou témou otváracej časti bude stúpanie Gnadenwald (2,6 km; 10,5 %), kde sa objavia pomerne dlhé úseky v okolí trinásť - štrnásť percent, a niektoré celky to môžu využiť na to, aby kumulovali únavu v pelotóne. V tomto čase by už mala jazdiť pred balíkom vedúca skupina.
 
 
innsbruck 2018 RR muzi kopce
profily kopcov (© innsbruck-tirol2018.com)
 
 
Potom sa bude pretekať na okruhu s dĺžkou 24 kilometrov, cez ktorý sa pôjde šesťkrát. Jedným z charakteristických znakov podujatia bude kopec Igls (7,9 km; 5,7 %), ktorý bude postupne vyčerpávať všetkých cyklistov. Toto stúpanie je najťažšie medzi štvrtým a šiestym kilometrom, kde preskočí priemerný sklon sedem percent a budú tu aj 10-percentné úseky. Na Igls sa pôjde šiestykrát po dvesto kilometroch, čo bude skúška len pre najlepšie pripravených cyklistov. Najneskôr v tomto bode budú pripravovať pozíciu pre svojich lídrov najsilnejšie zostavy, ale môžu sa tu objaviť aj ataky zo strany tých pretekárov, ktorí budú chcieť zaskočiť hlavných favoritov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaJuan Flecha predstavuje Gramartboden
 
 
Po šiestom kole a prekročení cieľovej pásky sa dostane do hry stúpanie Igls ešte jedenkrát a pred cieľom ho doplní kopec s ešte prudším prevýšením. Záverečný výstup na Igls bude vrcholiť dvadsať kilometrov pred páskou a po 7-kilometrovom klesaní a tritisíc metroch na rovine sa objaví Gramartboden  (2,8 km; 11,5 %). Rozhodujúce stúpanie začne na siedmich percentách, a potom príde poriadne tvrdá vrchárska bitka, pretože nasledujúcich 1700 metrov nesklesne pod desať percent a príde na rad aj dvesto metrov s prevýšením 23 percent. Na konci dlhých a ťažkých pretekov to bude brutálne vyvrcholenie súboja o dúhový dres, kde bude rozhodovať len a len výkonnosť. Z vrcholu Gramartboden zostáva do cieľa necelých deväť kilometrov, väčšina z nich prebehne v klesaní a úplne rovinatých bude len posledných tritisíc metrov.
 
 
Najsilnejšie zostavy pôjdu po tvrdých pretekoch, favoriti potrebujú selekciu
 
Takýto profil musí byť lákadlom pre elitných vrchárov a mnohé reprezentácie privážajú na MS kvalitné zostavy, aby boli pripravené reagovať na viaceré scenáre, ktoré môžu vzniknúť vo finále pretekov. Francúzsky tím disponuje hneď niekoľkými cyklistami s víťaznými ambíciami. Vo vynikajúcej forme sa predvádza najmä Julian Alaphilippe, ktorý má všetky predpoklady, aby zakončil úspešnú sezónu dúhovým dresom. Na TdF ukázal, že je dostatočne odolný, aby zvládol aj takéto výškové prevýšenie, má silnú akceleráciu, čo sa mu bude hodiť na posledným dvoch kopcoch, a v malej skupine je rýchly na cieľove páske. A práve šprint rozširuje jeho šance na úspech, preto vo finále nebude musieť nevyhnutne atakovať. Otázkou len zostáva, či dokáže zachytiť očakávané brutálne útoky ostatných vrchárov, ktorí budú musieť vo finále vytvoriť čo najväčšiu selekciu.
 
 
Julian Alaphilippe v Dubnici (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)

 
V takomto prípade sa ponúkajú francúzskej zostave Romain Bardet s Thibautom Pinotom. Prvý menovaný vie jazdiť klasiky a mal by si poradiť aj s kopcom Gramartboden. Bardet je šikovným jazdcom, a keďže vo finále bude chcieť pretekať, môže patriť k hlavným postavám šampionátu. Pinot si momentálne užíva cyklistiku a na konci sa môže predviesť neviazaným atakom, hoci nemá veľké skúsenosti s jednodňovými pretekmi. A nesmieme zabúdať na Tonyho Gallopina, ktorý bude nenápadnou postavou. Na Vuelte vytiahol silnú výkonnosť, má dobrú koncovku, preto ho nebude môcť nikto podceniť.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZrýchlenie J. Alaphilippa na Mur de Huy
 
 
Na kopcoch sa bude chcieť vytiahnuť kolumbijská zostava. Títo kvalitní vrchári budú chcieť vytvoriť tvrdé preteky, aby o výhru bojovali len tí najlepšie pripravení jazdci, takže môžu byť hnacím motorom pelotónu. Hlavnými postavami tímu budú Nairo Quintana, Miguel López a Rigoberto Urán. Quintana nemá tu najlepšiu formu a ani nevie jazdiť klasiky, ale vo finále ťažkých pretekov môže narobiť vietor v hlavnej skupine. López patrí k tým jazdcom, ktorí dokážu vyprodukovať rozhodujúci a sólový nástup na finálnom kopci, čo bude jeho hlavným zameraním. Urán je dostatočne vyzretý, aby vedel správne prečítať vývoj pretekov. Jeho forma má stúpajúcu tendenciu, a keď zostane na čele pretekov až do samého konca, určite ho nesklame jeho dobrá koncovka.
 
V talianskej reprezentácii museli riešiť niekoľko problémov. Fabio Aru vypadol z nominácie kvôli slabej forme a ideálnu prípravu nemá za sebou Vincenzo Nibali. Jazdec tímu Bahrajn - Merida je však známy tým, že sa dokáže vrátiť do hry na vysokej úrovni aj po nepríjemnom období. Jeho posledné štarty ukazujú, že forma evidentne stúpa, a nechajme sa prekvapiť, či to bude stačiť na priamy súboj s ostatnými favoritmi na rozhodujúcich kopcoch. Starý lišiak sa nezdá bez boja, vo finále môže vymyslieť niečo prekvapujúce. A okrem toho šikovne presúva pozornosť na Gianniho Moscona. Ten sa predvádzal vo vynikajúcom svetle na ostatných talianskych klasikách a bolo vidno, že po nútenej pauze má ohromnú chuť pretekať. Je dravý, disponuje kvalitným šprintom, preto ho nebude chcieť mať nikto pri sebe po poslednom kopci. Moscon má formu ako hrom, jeho hlavnou výzvou budú tvrdé úseky na Gramartboden, či tam dokáže nasledovať najlepších vrchárov na svete.
 
 
moscon 2017 podium ruka rcsf
Gianni Moscon (© LaPresse/Marco Alpozzi)

 
Podarí sa Alejandrovi Valverdemu vybojovať jeden z posledných cieľov, ktorý chýba v jeho zbierke a po ktorom nesmierne túži? Len málokto sa mu vyrovná na náročných jednodňových podujatiach a nič mu nechýba, aby sa  presadil aj v Innsbrucku. Na Vuelte ponúkol skvelú formu a presne tie atribúty, ktoré budú potrebné na úspech na MS. Má vytrvalosť, aby vydržal s tými najlepšími až do konca, a skúsenosti, aby to dokázal potvrdiť na trati. Bude veľmi ťažké zbaviť sa ho aj na záverečnom prudkom kopci, a potom bude pripravený vytiahnuť na páske svoj perfektný šprint na konci ťažkých pretekov. Valverde má poslednú šancu, aby vybojoval dúhový dres, a môže byť spokojný, lebo sa dostal do vynikajúcej formy. Španielska zostava bude na trati veľmi silná a aj to bude jeden z jeho tromfov. S kvalitnou podporou môže mať súperov pod kontrolou dlhú dobu.
 
Veľká Británia si môže dovoliť oželieť také mená ako Froome a Thomas a napriek tomu bude patriť medzi hlavných kandidátov na zlatú medailu. Súrodenci Yatesovci vzbudzujú na takomto profile obrovský rešpekt. Veľká pozornosť bude smerovať najmä na Simona, ktorý sa dostal do skvelej formy, a jeho schopnosti môžu uderiť aj na svetovom šampionáte. Na jeho akceleráciu dokáže odpovedať len málokto, ak zrýchli na Gramartboden, bude to výzva na ohromný súboj vrchárov. Ale nemá zábrany atakovať aj z väčšej vzdialenosti, preto môže prekvapiť a otvoriť preteky veľmi skoro. Na páske je pomerne rýchly, v malej skupine vrchárov bude nepríjemným súperom, preto má širokú škálu možností, ako sa môže presadiť. Aj Adamova výkonnosť sa dostala na vysokú úroveň na konci sezóny. Aj jemu budú vyhovovať náročné preteky a spolu s bratom budú tvoriť jeden z najsilnejších tandemov na trati, ktorý môže atakovať, alebo výlučne čakať na posledný kopec.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVíťazný nástup S. Yatesa v 11. etape na Gire
 
 
Značnú kvalitu privezie aj holandský tím. Tom Dumoulin patrí medzi kvalitných jazdcov na jednodňové podujatia, náročný profil len vyzdvihne jeho vrchársku odolnosť. Problémy mu nerobia ani prudké kopce, v cieli vie dobre šprintovať medzi seberovnými a dokáže správne prečítať preteky, preto bude veľmi motivovaný, aby sa pokúsil získať dúhový dres. Spolu s ním sa vydajú na trať Bauke Mollema, ktorý môže pokračovať v aktívnej jazde, akú predvádzal na Vuelte, a Steven Kruijswijk s Woutom Poelsom tiež môžu dostať chuť vymyslieť niečo zaujímavé na takomto profile. Oranžové farby by sa rozhodne nemali skrývať v pelotóne a vyčkávať až do samého konca.
 
Kvôli jedinečnej príležitosti zabojovať o titul svetového šampióna Primož Roglič vynechal časovkársky program a výlučne sa sústredil na cestný preteky. Slovinský jazdec predviedol v ročníku niekoľko brutálnych útokov na strmom kopci ako je Gramartboden. Ak sa bude rozhodovať len na tomto stúpaní, jeho šance na medailu budú poriadne vysoké. V aktuálnom ročníku pôsobil v náročných pretekoch mimoriadne sebavedome, preto bude ťažké dostať ho do problémov v Innsbrucku. V poľskej zostave budú hrať prím Rafal Majka a Michal Kwiatkowski. Bude prekvapením, ak sa aspoň jeden z nich nepokúsi o útok z väčšej diaľky, a jazdec tímu Sky bude mať v zálohe aj parádnu koncovku na páske. Kwiatkowskeho si budú súperi strážiť, pretože je už dostatočne skúseným a jeho výkonnosť sa drží dlhú dobu na vysokej úrovni. Ale uvidíme, či bude dostatočne svieži na konci vyčerpávajúcej sezóny.
 
 
roglic 18 tirreno stupanie rcsf
Primož Roglič (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

 
Pekný profil našiel Daniel Martin, ktorý môže načerpať inšpiráciu zo svojich najlepších výkonov na L-B-L a Il Lombardia. Nepochybne mu bude najviac svedčať, keď sa vo finále rozprúdi bitka muža proti mužovi a vyhrá ten najšikovnejší a najodvážnejší. Na jednodňových pretekoch vedia jazdiť Fuglsang, Jungels, Woods, zvedaví budeme na Zakarina, ktorý s takouto jazdou nemá potrebné skúsenosti. Ťažkú trasu s brutálnym záverečnom kopcom môže zvládnuť aj George Bennett, ktorý je v plnej forme dostatočne výbušný, aby vydržal na čele pretekov aj po Gramartboden.
 
V českej zostave sa budú spoliehať na Romana Kreuzigera, ktorému bude sekundovať Jan Hirt. Pretekár tímu Mitchelton - Scott nemusí obľubovať taký krátky a dynamický kopec, aký sa objaví vo finále šampionátu, ale jeho pretekárske zručnosti z klasík určite nájdu spôsob, ako sa objaviť v centre diania. Zvedaví budeme na belgickú reprezentáciu. Síce v nej nenájdeme veľké vrchárske osobnosti, ale Wellens, Teuns, Van Avermaet alebo Benoot môžu byť iniciátormi niekoľkých útočných pokusov, ktoré môžu motivovať a vytvoriť zaujímavú skupinu na čele pretekov ďaleko pred cieľom.
 
 
wellens 18 giro utok rcsf
Tim Wellens (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Peter Sagan sa nezľakol rakúskych kopcov, obhajovať ide s hrdosťou
 
Slovenský cyklista môže na svetovom šampionáte len získať. Po troch rokoch za sebou v dúhovom drese, čo sa nikomu v histórii nepodarilo, príde obhajovať majstrovský titul na trasu, ktorá je poskladaná pre vrchárov. Z úcty k dosiahnutým výsledkom na MS sa pripravuje v maximálnej miere, aby podal v Innsbrucku svoj najlepší výkon. A keď sa do niečoho zahryzne s najväčším odhodlaním, vždy sa môžeme tešiť na výborné predstavenie. Pomáhať mu bude najpočetnejší tím v histórii - až šesť kolegov. Pre nich bude spolu s kopcami krízová najmä dĺžka neľútostnej jednorazovky.
 
Peter po páde na Tour de France nemá za sebou ideálnu prípravu, ale španielske kopce na Vuelte museli zveľadiť jeho odolnosť. Veľkou prekážkou a výzvou bude pre neho počet nastúpaných metrov a to, že ku koncu podujatia sa bude zrýchľovať na stúpaní Igls a zvýšené tempo by mali postupne ustáť len vrchári. A záverečný kopec Gramartboden bude z tohto pohľadu ešte náročnejší, pretože do pedálov sa tu oprú na prudkých sklonoch tí najlepší vrchári na svete. Peter Sagan si môže pomôcť spomienkami na to, ako na TdF podal niekoľko skvelých výkonov v únikoch horských etáp a dosiahol pekné výhry v náročných previerkach na Okolo Švajčiarska či Tirreno - Adriatico, kde ho nezlomili ani strmé stúpania. No teraz ho čaká priama konfrontácia o veľkú výhru s elitnými pretekármi, ktorí sa špecializujú na kopce. Ale dopredu neskladá zbrane a môže z toho vzniknúť napínavý súboj.
 
 
sagan 18 amstel atak bohfb
Peter Sagan (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Sme zvedaví, ako si bude počínať v takejto silnej konkurencii a akú zvolí stratégiu. Ideálnym scenárom by pre bolo, ak by sa prepašoval do silného úniku, ktorý by trápil hlavnú skupinu až do samého konca. Na takýto pohyb však musí mať pretekár šťastie, a keď sa mu to nevydarí, minie pri tom značné množstvo energie. Ak sa bude držať v hlavnej skupine favoritov, bude zaujímavé sledovať, či ho budú favoriti považovať za relevantného súpera, alebo nebudú veriť, že s nimi môže prejsť aj cez posledný kopec. Ak ho nebudú brať vážne, môže to byť Saganova výhoda, lebo už niekoľkokrát vytiahol z klobúka čarovné výkony a nikto nesmie zabúdať ani na jeho perfektnú koncovku v cieli. Aj keď je majstrovská trasa konštruovaná pre vrchárov, prítomnosť obhajcu prvenstva určite prispeje ku kvalitnému divadlu.
 
      

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop