Budúce MS budú náročné aj bez kopcov, Yorkshire sľubuje kultovú udalosť

27.9.2018, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Počas prebiehajúceho svetového šampionátu sa vždy predvedie trasa tej nasledujúcej edície a tentoraz sa zhostila očakávanej prezentácie delegácia z regiónu Yorkshire. Britskí organizátori ponúkajú drsný klasikársky profil v peknom prostredí a očakávanej úžasnej atmosfére.
 
 
Snaha maximálne využiť cyklistický potenciál regiónu
 
Britskej cyklistike sa momentálne darí a svetový šampionát má byť čerešničkou na torte v tomto úspešnom období. Spúšťačom záujmu o usporiadanie svetového šampionátu bol Grand Départ na Tour de France v roku 2014, keď pelotón strávil v regióne Yorkshire tri dni, a bolo to veľmi úspešné predstavenie. Popri ceste sledovalo preteky obrovské množstvo fanúšikov, s takým niečim sa mohli jazdci dovtedy stretnúť len v horských etapách na legendárnych stúpaniach. A keďže z toho plynul prínos tak pre región, ako aj samotnú cyklistiku, bolo zákonité, že Yorkshire sa rozhodol uchádzať o majstrovstvá sveta.
 
Takéto spájanie Yorkshiru s cyklistikou si veľmi pochvaľuje najvyšší politický predstaviteľ tohto kraja Chris Pilling, ktorý podporuje aj podujatie Tour of Yorkshire. "Kto si nepamätá na známy Cavendishov pád na TdF v Harrogate? Vtedy to bola veľmi vyzývavá trasa, a preto sem prichádzajú majstrovstvá sveta. Po Grand Départ a vytvorení etapových pretekov v našom regióne sa Yorkshire stal cyklistikou mekkou v Európe. Tímy, ktoré sa zúčastnili na niektorom našom podujatí v minulých ročníkoch, sa museli presvedčiť, že na našich cestách sa jazdí naozaj pekná cyklistika."
 
 
video v clanku ikonka ciernaYorkshire a Harrogate na TdF 2014
   
 
Organizačný výbor mal za úlohu vybrať také profily, ktoré by presne nadväzovali na tradíciu Grand Départ, a vytvorili atraktívne súboje, ktoré by pritiahli davy fanúšikov. Šéf organizátorov Gary Verity si je istý, že sa im to podarilo. "Nielen Yorkshire, ale celá Veľká Británia sa nesmierne teší na túto kultovú športovú udalosť. Všetkým môžeme sľúbiť, že ponúkneme obrovské davy fanúšikov, nádherné scenérie a epické preteky. S UCI sme pracovali tvrdo, aby sme vytvorili náročné a spektakulárne profily, ktoré zavítajú do všetkých kútov nášho kraja. Sme nadšení, že sa nám to podarilo, a presvedčení, že naše trasy ponúknu vzrušujúcu cyklistiku."
 
Spokojnosť s dejiskom budúceho šampionátu neskrýval ani David Lappartient: "Po Grand Départ a následnom vzniku Tour of Yorkshire nikto nemôže pochybovať, že tento majestátny región vytvorí nezabudnuteľné podujatie. Netreba zabúdať na to, že šampionát sa uskutoční rok pred olympijskými hrami, čo ešte viac umocní atraktivitu budúcoročných MS. Všetky reprezentácie budú chcieť získať dôležité kvalifikačné body pred Tokiom," dodal prezident UCI, ktorý si dáva záležať, aby sa cyklistika prezentovala v čo najmodernejšom šate. A očakávaný charizmatický pobyt v Yorkshire presne spĺňa jeho kritériá.
 
 
Zámerom surová bitka najsilnejších z jarných klasík
 
Všetky súťaže budú finišovať v Harrogate a v tomto kúpeľnom meste vyvrcholia aj cestné preteky v kategórii mužov Elite. Hlavné podujatie celého majstrovského týždňa ponúkne vyzývavú cyklistiku, pretože jeho dĺžka sa vyšplhá na mamutích 285 kilometrov. Tomuto sa vyrovná len Miláno - San Remo, no prvý monument sezóny sa odohráva na jednoduchšom profile. Fyzická pripravenosť bude hrať v budúcom roku na MS kľúčovú úlohu a bude vyžadovať klasikársku zdatnosť.     
 
Profil sa tradične skladá z príjazdu na cieľový okruh a zo samotnej jazdy v cieľovej destinácii. Štartovať sa bude v Leedsi a potrvá až 190 kilometrov, kým sa pelotón dostane na rozhodujúci okruh, a na zvlnenej trase dovtedy prekoná tri kratšie stúpania s priemerom v okolí šiestich - siedmich percent. Budú to presne tie tri kopce, ktoré sa objavili aj v prvej etape TdF v roku 2014.
 
 
yorkshire 2019
Profil pretekov mužov (© worlds.yorkshire.com)
 
 
Okruh v meste Harrogate meria štrnásť kilometrov a bude v ponuke sedemkrát. Je to veľmi technická záležitosť, s množstvom zákrut a úzkych cestičiek, kde bude dôležitá pozičná jazda a technické zručnosti. Teda čosi podobné ako na ME v Glasgowe, kde sa delil balík aj na pomerne jednoduchom profile. Na budúcoročnom okruhu sa navyše nachádza niekoľko menších stúpaní, neustále sa bude meniť intenzita jazdy a najťažšia prekáža Harlow Moor Road (1,1 km; 6 %) vrcholí len päť kilometrov pred cieľom. Po tomto kopci sa vynorí najtechnickejšia časť finále a na méte flamme rouge sa objaví ďalšie menšie stúpanie, ktoré natiahne vedúcu skupinu. Nasledujúca edícia si skutočne praje klasikársku bitku najodolnejších cyklistov, ktorí si poradia s ohromnou dĺžkou pretekov, neboja sa jazdiť agresívne a disponujú silným finišom.
 
Zaujímavá bude aj časovka jednotlivcov v hlavnej kategórii, ktorá sa vyšplhá až na 55 kilometrov. Trasa spojí mestá Northallerton a Harrogate a podobne ako v Innsbrucku to bude vzhľadom na dĺžku dobrá vytrvalostná previerka. Úvodných dvadsať kilometrov sa odohrá na pomerne jednoduchom profile. Potom sa trasa začne vlniť, pretekári prekonajú niekoľko menších stúpaní s priemerom do šesť percent a do mierneho kopca bude celá časovka aj finišovať. Minimum technických pasáž a zvlnená trasa signalizujú veľmi rýchle predstavenie, ktoré si vychutnajú špecialisti s najsilnejším ťahom.
 
 
TTT prináša experiment
 
V programe zostala aj tímová časovka, ale už v nej nebudú súperiť profesionálne tímy. Na štart sa postavia národné zostavy a bude to zmiešaný tím, ktorý sa bude skladať z troch mužov a troch žien, pričom to môžu byť aj pretekári z kategórie U-23. Najskôr vybehne na trať mužská časť a po absolvovaní jedného kola ju vystrieda ženské osadenstvo. Do výsledkov sa bude započítavať výsledný čas druhej ženy, ktorá pretne cieľovú pásku. A všetci šiesti víťazi TTT budú môcť nosiť dúhový dres v nasledujúcej sezóne.
 
UCI zatiaľ prezradila len hrubý náčrt a ešte je treba vyriešiť niekoľko dôležitých detailov. Napríklad, ako sa budú meniť jednotlivé zostavy priamo na trati, keďže na výmenu 3-členných družstiev bude potrebný značný priestor a najmä vtedy, ak sa zmení niekoľko zostáv vo veľmi krátkom čase. Pre Yorkshire sa musí aj určiť dĺžka TTT, pretože zvolený okruh meria len štrnásť kilometrov, takže mužská a ženská časť ho budú musieť absolvovať viackrát.
   
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop