Po minuloročných problémoch prilákalo Turecko slušnú konkurenciu

8.10.2018, 11:00 | Preteky vo svete |
Sezóna sa postupne chýli ku koncu a v jej závere sa presunie do Ázie. Po pretekoch Abu Dhabi Tour sa najľudnatejšia časť sveta môže tešiť na podujatie WT len po druhý raz v sezóne. Voľba padla na Turecko, ktoré si vlani prešlo veľkou krízou spôsobenou geopolitickou situáciou, tento rok sa ale situácia obrátila o 180 stupňov a krajina polmesiaca sa môže tešiť na kvalitné preteky a ešte kvalitnejšie koncovky "rýchlych etáp"
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideoklip k nadchádzajúcemu ročníku
 
 
Z celkového počtu polovica

Začiatkom októbra a po svetovom šampionáte, ktorý po štyroch rokoch nevyhral Slovan, myslí už väčšina cyklistov na nie dlhé, ale o to intenzívnejšie dovolenky. Taký Peter Sagan sa nechal počuť, že si oddýchne asi len na týždeň. Podobné aktivity sa ale ešte musia odložiť, cyklistov čaká šesťdňové podujatie v Malej Ázii, na ktorom sa predstaví deväť WT celkov. Oproti vlaňajšku, keď tu štartovali len štyri, je to veľký krok vpred.
 
Začne sa zhurta, kopcovitou etapou, počas ktorej čaká pelotón 1348 nastúpaných metrov. Pre porovnanie, o dva metre menej meria náš Vtáčnik. Nastúpané metre vyzerajú zaujímavo, no pomerne skromných 148 kilometrov a širokánske turecké diaľnice by až také problémy narobiť predsa len nemali. Favoriti si tu ale budú musieť dať pozor. Víťazstvo sem prišiel obhajovať Diego Ulissi. "Na posledné vydanie mám fantastické spomienky. Využil som vtedy vynikajúcu formu a sadla mi aj trať. Tento rok sa veľmi líšiť nebude a tak ako vždy, si budeme musieť dať pozor na vietor," vystríhal jazdec UAE.
 
 
ulissi 2017 vitazstvo tureckof
Ulissiho vlaňajší triumf (© Brian Hodes/VeloImages)
 
 
Šprintérska trikolóra

Ďalšie dve etapy nepokoria ani tristo kilometrov. Obe by mali vidieť hromadný dojazd, na ktorý sa budú tešiť najmä traja pretekári. Snáď najväčší favorit na tieto záležitosti bude Sam Bennett. Írsky pretekár tu štartoval aj vlani a vyhral štyri etapy zo šiestich. Nemal tu však adekvátnu konkurenciu. Tento rok to ale bude iné a aj preto sem tím Bora - Hansgrohe vyslal celkom silný tím. Bennettovi by mohol sekundovať Matteo Peluchci, ktorý naposledy pretekal u nás. Pomáhať im bude aj náš Juraj Sagan.
 
K vyzývateľom dvojice v nemeckom tíme bude patriť Fernando Gaviria v tom belgickom. Stále mladý Kolumbijčan vyhral naposledy ešte počas Tour de France, a tak by chcel zoznam svojich tohtoročných víťazstiev zaokrúhliť na desať. "Fernando bude našim jasným lídrom v plochých etapách. V GC sa pokúsi preraziť James Knox, ktorý na sebe poctivo pracoval," prezradil športový riaditeľ celku Quick-Step Tom Steels. A do tretice šprintérske meno. John Degenkob (Trek - Segafredo), ktorý na nedávnych pretekoch Sparkassen Münsterland Giro finišoval druhý. Porazil ho len Max Walscheid zo Sunwebu, no a práve nemecký cyklista by mohol byť v tejto konkurencii čiernym koňom.
 
 
walscheid 18 triumf sunf
Triumf Walscheida na Sparkassen Münsterland Giro (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Štvrtý deň sa ale pozornosť obráti na favoritov. Náročných 205 kilometrov, na konci ktorých čaká známy kopec Selcuk (5 km; 8 %), dostalo prívlastok kráľovských. K slovu sa tak dostanú tí najsilnejší. Okrem Ulissiho by to mali byť hlavne Mark Padun z Bahrainu Merida, Nicholas Roche z BMC či Alexej Lutsenko z Astany. Zabudnúť nemôžeme ani na Patricka Bevina (BMC) či na dvojicu Treku - Segafredo Rubena Guerreira a Fabia Fellineho. Zaujímavá bude tiež taktika Bory - Hansgrohe, ktorá sa môže spoľahnúť na rakúsku dvojicu Gregor Mühlberger - Lukas Pöstlberger.
 
S veľkou pravdepodobnosťou sa víťazom Okolo Turecka 2018 stane niektorý z týchto pretekárov. Podujatie vyvrcholí dvoma etapami s predpokladaným hromadným dojazdom. Ten posledný bude prestížny, finišovať sa bude v rozprávkovom Istanbule a my vás budeme pochopiteľne o dianí na pretekoch pravidelne informovať. 
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tourofturkey.org.tr)
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop