Do Belgicka v piatok aj nedeľu mieri klasikárska špička, Sagan obhajuje titul na Gente

28.3.2019, 23:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
Už o malú chvíľu (na konci tohto týždňa) štartuje hlavná časť jarných klasík pretekmi  E3 Harelbeke a Gent - Wevelgem. Čakajú nás strhujúce súboje tých najsilnejších mužov na rozmanitých profiloch vo vynikajúcej atmosfére. Na oboch pretekoch nesmie chýbať trojnásobný majster sveta Peter Sagan, ktorý si so sebou priváža veľmi silnú zostavu. Na E3 Harelbeke mu bude asistovať aj jeho brat Juraj.
 
E3 Harelbeke a Gent - Wevelgem patria k mimoriadne vyhľadávaným podujatiam. Obe prebiehajú na bergoch či dlažobných kockách a slúžia ako predkrm pred tými najväčšími klasikami. Piatková jednorazovka sa odohráva na teréne, na ktorom sa jazdí aj Tour of Flanders, a býva vždy výzvou pre najlepších klasikárov v peletóne. Nedeľňajšie preteky Gent – Wevelgem sú profilovo prijateľnejšie pre šprintérov, avšak ich úspech závisí z veľkej časti od poveternostných podmienok až po snahu klasikárov uspieť. Minulý rok sa tu po atraktívnom finiši tešil Peter Sagan, keď v cieli zdolal Eliu Vivianiho.
 
 
sagan 18 gent triumf bohfb
Saganov vlaňajší triumf (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Na E3 Harelbeke nás na atraktívnej trati čaká súboj elitných klasikárov
 
E3 Harelbeke slúži ako výborná previerka pred monumentom Okolo Flámska. Jeho trať sa oproti minulým rokom príliš nezmenila. Začína sa zľahka, pričom tie najťažšie časti prídu až po polovici pretekov. Oproti minulým rokom bude stáť cyklistom v ceste ešte jeden berg na vyše. Na šestnástich bergoch tak očakávame eliminačnú cyklistiku, ktorú prežijú len tí najsilnejší borci z balíka. 
 
Prvým kľúčovým bodom podujatia je Taaienberg (650 m; 9,5 %; max. 18 %), ktorý začne 79 kilometrov pred páskou selektovať hlavnú skupinu a možno už uvidíme aj útok niekoho z favoritov.
Potom nasleduje skupina bergov, ktoré opäť značne pretriedia skupinu favoritov. Všetci sa však budú pripravovať na kľúčové momenty, ktoré ponúkne tradičná dvojica Paterberg (kocky, 400 m; 12,9 %; max. 20 %) a Oude Kwaremont (kocky, 2200m; 4 %; max. 12%). Kratší Paterberg vrcholí 42 km pred cieľom, dlhší Kwaremont o päť kilometrov neskôr.
 
Po prekonaní oboch bergov zostanú vpredu len tí najsilnejší jazdci. Potom môžeme byť svedkami sérií zaujímavých atakov, ktoré môžu rozhodnúť o samotnom víťazovi. Ako dobré možnosti na útok sa javia Karnemelkbeekstraat (1530 m; 4,9 %; max. 14 %) a Tiegemberg (1000 m; 6,5 %; max. 9 %). Minulý rok zaútočil Niki Terpstra už 20 kilometrov pred cieľom a podarilo sa mu osamotene zvíťaziť. Holandský klasikár bude teraz v náročnej situácii na to, aby to opäť zopakoval. Po odchode z Quick-Stepu sa tak ocitá v úplne inej pozícii ako uplynulé roky a uvidíme, ako si s tým poradí.
 
 
e3 profil
profil pretekov, 2602 nastúpaných metrov (© e3-harelbeke.be)
 
 
Súboj klasikárov so šprintérmi na Gent-Wevelgem
 
Jednorazovka Gent – Wevelgem je úplne odlišná. Jej priebeh sa odohráva na dlhšej tratia obsahuje len desať bergov, takže v závere cítia šancu aj šprintéri. Prvá polovica pretekov bude úplne po rovine. Zaujímavé bude sledovať bitku o únik dňa. Ten by sa mal vyprofilovať ďaleko pred úvodnými stúpaniami. Prvých päť bergov prekonajú cyklisti v krátkom slede. Tam sa ešte neočakávajú útoky zo strany favoritov, ale už vtedy dostanú rýchli jazdci šancu presvedčiť sa, že nedostanú nič zadarmo.
 
Útočiť sa môže začať už na prudkom Banebergu (300 m; 10 %; max. 20%), ale ešte lepšou príležitosťou bude unavujúci Kemmelberg (3 km; 4 %; max. 22 %), ktorý príde na rad o niekoľko kilometrov neskôr. Tesne pred vrcholom sa objavia aj náročné úseky po kockách, ktoré výrazne zamiešajú nasledujúcim priebehom podujatia. Hneď nato čaká pretekárov Monteberg (1000 m; 7,3 %; max. 13%), ktorý poskytne ideálnu príležitosť pre útočníkov vybudovať si alebo zveľadiť svoj náskok pred hlavnou skupinou.
 
Potom nasleduje zvlnená pasáž s troma úsekmi po mačacích hlavách a šotoline s celkovou dĺžkou 4700 metrov. To bude ďalšia príležitosť pre klasikárov, ako si zveľadiť svoj náskok pred šprintérmi. Kľúčová selekcia by mohla prísť ešte na posledných dvoch stúpaniach Baneberg (270 m; 9 %; max. 20 %) a Kemmelberg (530 m; 6,2 %; max. 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; max. 22 %), ktorý vrcholí 35 kilometrov pred cieľom. Uvidíme, či sa na jeho vrchole vpredu udrží alebo dostane skupina silných pretekárov, a či budú mať silu udržať to až do cieľa.
 
 
gent profil
profil pretekov, 1496 nastúpaných metrov (© gent-wevelgem.be)
 
 
V nedeľňajších pretekoch majú šancu aj šprintéri, preto neváhali s účasťou
 
Najväčšiu pozornosť priťahuje nezastaviteľný Deceuninck – Quick-Step, ktorý sem prichádza s nabitou zostavou. Chýbať v nej bude minuloročný víťaz E3 Niki Terpstra, ktorý v zime prestúpil do francúzskeho prokontinentálneho celku Direct Energie. Quick-Step však bude napriek tomu oba dni cieliť na víťazstvo. V piatok sa bude spoliehať najmä na Gilberta, Lampaerta či Štybara, ktorí sem prichádzajú vo výbornej forme. Presadiť sa bude chcieť najmä najmenej skúsený, ale zato nesmierne talentovaný Yves Lampaert, ktorý tento rok ešte nezvíťazil. V nedeľu sa zas túži presadiť Elia Viviani, ktorého minulý rok zdolal slovenský šampión Peter Sagan.
 
Na E3 bude titul obhajovať už spomínaný Niki Terpstra, ktorý sem prichádza s novými spoluhráčmi. Holandský pretekár bude v mimoriadne náročnej situácii a v kľúčových chvíľach sa bude chcieť spoľahnúť najmä na Calmejanea a Ligtharta. Lídrom Lotta Soudal na E3 bude Tiesj Benoot, ktorý podával stabilné výkony v doterajších pretekoch. Smolu mal na Omloope, kde spadol a bol nútený predčasne odstúpiť.
 
 
terpstra 18 e3 unik qstf
Niki Terpstra a únik vlani na E3 (© Quick-Step Alpha Vinyl / Getty Images)
 
 
Pozornosť na seba priťahuje aj Greg Van Avermaet, ktorému vôbec nevyšla jednorazovka Miláno - San Remo. O to väčšiu motiváciu bude mať teraz a minimálne v piatok patrí k horúcim favoritom na víťazstvo. S výbornou zostavou sem prichádza aj Trek. Jasper Stuyven, John Degenkolb a Mats Pedersen by mali byť lídrami tohto motivovaného celku.
 
Presadiť sa bude chcieť aj Fernando Gaviria, ktorý sa zameral na nedeľnú jednorazovku. Vôkol neho bude poskladaná výborná zostava na čele s Alexandrom Kristoffom, ktorý mu v závere môže byť veľkou oporou. Za tím Jumbo - Visma uvidíme pretekať dvojicu Wout Van Aert a Dylan Groenewegen. Prvý menovaný sa bude sústrediť najmä na piatok, zatiaľ čo druhý na nedeľu. Tím FDJ sa bude v šprintoch spoliehať na Arnauda Démara, ktorý to vyskúša oba dni.
 
Bora - hansgrohe sem priváža taktiež mimoriadne kvalitnú zostavu, ktorej bude veliť Peter Sagan. Jeho najväčšími oporami by mali byť Daniel Oss a Marcus Burghardt. Trojnásobný majster sveta sem prichádza len s tými najvyššími cieľmi. Na obidvoch podujatiach bude chcieť otestovať svoju formu i formu svojich konkurentov pred kľúčovou časťou jarnej sezóny. Jeho výkony na Primavere naznačili, že forma mu ide správnym smerom. Bude zaujímavé sledovať, akú taktiku si zvolí počas oboch súťažných dňoch. V piatok mu bude robiť spoločnosť aj jeho brat Juraj.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop