Na Amstel prináša nový vietor Van der Poel, Sagan ešte nepovedal posledné slovo

18.4.2019, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Ardenský týždeň ponúka tri overené klasiky a nemôže štartovať nikde inde ako v Holandsku. Amstel Gold Race už neznamená len výstup na Cauberg a na zmenenej koncovke treba vo finále predviesť aj jazdecké umenie. Peter Sagan pokračuje v jarnej kampani a bude odhodlaný súperiť s novou skupinou protivníkov na kopcovitom profile.
 
AGR je jedinou svetovou klasikou, ktorá sa odohráva v krajine tulipánov a veterných mlynov. Kolorit podujatia tvoria promenáda po holandskom vidieku a séria krátkych stúpaní, čo robí zo slávnej klasiky nervóznu a zložitú záležitosť.
 
Pelotón sa tu pohybuje na úzkych cestách, v mnohých prípadoch vo vysokej rýchlosti. Z toho dôvodu vzniká na trati napätie a všetci pretekári sa tlačia na čelo balíka, kde je najmenšia hrozba pádov, ktorými je toto podujatie neslávne známe. A to ešte viac umocní nervozitu. Druhou výzvou je 35 krátkych stúpaní. Síce sa medzi nimi nenachádza veľa prudkých úsekov, ale v konečnom meradle dokopy tvoria cez 3500 výškových metrov, a to nie je zanedbateľná lezecká položka.
 
 
amstel 18 podium tbmfb
Vlaňajšie pódium (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)

 
Nekonečná cesta po krátkych stúpaniach
 
Pelotón sa bude vrtieť v okolí miest Maastricht a Valkenburg a hlavným znakom pretekov bude kopec Cauberg (800m; 6,5 %), cez ktorý sa prebehne trikrát, ale už nebude mať taký kľúčový význam ako v minulosti. Krátke stúpania sú rozmiestnené po celej trase, Slingerberg sa nachádza už osem kilometrov po štarte. Prvý prechod cez Cauberg je pripravený na méte päťdesiatich kilometrov, dovtedy by sa mal vytvoriť hlavný únik dňa.
 
Potom sa tento kopec objaví v ponuke až po stodvadsiatich kilometroch a dovtedy prekonajú jazdci až sedemnásť bergov. Túto pasáž môžu využiť najsilnejšie tímy na to, aby unavili svojich súperov, ale do cieľa je stále veľmi ďaleko, aby sa chystali favoriti na útok. Na rozhodujúce okamihy upozornia Bemelerberg, Loorberg a Gulpenerberg, po ktorých sa už dostanú do hry najdôležitejšie kopce.
 
Necelých štyridsať kilometrov pred páskou dostane všetkých do pozoru Kruisberg (600 m; 8,8 %) a za ním už bude nasledovať jedno z najťažších stúpaní celých pretekov. Eyserbosweg (900 m; 9,3 %) dokáže motivovať záujemcov na titul a spoločne s Keutenbergom (1200 m; 5,9 %)  predstavuje vhodnú ponuku na atak aj zo strany kandidátov na titul. Medzi nimi sa nachádza ešte Fromberg (1600 m; 3,6 %), ten však nie je prudký, ale aj tak umocní dôležitosť tohto úseku. A práve na tomto mieste sa rozbehli akcie v uplynulých ročníkoch a od tejto chvíle sme sledovali peknú bitku najsilnejších jazdcov.
 
 
amstel 19
profil pretekov, 3478 nastúpaných metrov (© amstel.nl/amstelgoldrace)
 

Po prekonaní Keutenbergu bude trvať desať kilometrov, kým sa objaví posledný prejazd cez Cauberg, čo bude ďalšia dobrá ponuka na útok, pretože zvyšných devätnásť kilometrov obsahuje len dve prekážky - Geulhemmerberg (1200 m; 4,6 %) a Bemelerberg (900 m; 4,5 %), pričom ani jeden z nich nie je príliš vyzývavý. Ak tam dorazí početná hlavná skupina, bude ťažké tu atakovať, no keď sa rozbehne bitka favoritov ďaleko pred cieľom a balík sa rozbije, na finálny pohyb môžu byť dostatočné.
 
A práve vytvorenie aktívnej a útočnej cyklistky sa podarila organizátorom, keď sa rozhodli zmeniť finále pretekov, aby jazdci nečakali len na posledný prechod cez Cauberg, ale museli vytvoriť selekciu ďaleko pred cieľom. V uplynulých edíciách sa to podarilo, no miernejšia koncovka vyhovuje aj odolným šprintérom, ktorí budú aj tentoraz lepšie nachystaní, aby sa pokúsili na záverečných devätnástich kilometroch pochytať všetky útočné pokusy.
 
 
Kopce na posledných sto kilometroch:
100 km: Vrakelberg (dĺžka: 900 m; sklon: 3,4 %)
91,4 km: Sibbergrubbe (dĺžka: 2100 m; sklon: 3,6 %)
87,0 km: Cauberg (druhýkrát) (dĺžka: 800 m; sklon: 6,5 %)
82,5 km: Geulhemmerberg (druhýkrát) (dĺžka: 1200 m; sklon: 4,6 %)
69,5 km: Bemelerberg (dĺžka: 900 m; sklon: 4,5 %)
54,0 km: Loorberg (druhýkrát) (dĺžka: 1500 m; sklon: 5,3 %)
44,1 km: Gulpenerberg (druhýkrát) (dĺžka: 600 m; sklon: 5,7 %)
38,7 km: Kruisberg (dĺžka: 600 m; sklon: 8,8 %)
36,7 km: Eyserbosweg (dĺžka: 900 m; sklon: 9,3 %)
32,9 km: Fromberg (dĺžka: 1600 m; sklon: 3,6 %)
28,4 km: Keutenberg (dĺžka: 1200 m; sklon: 5,9 %)
18,3 km: Cauberg (tretíkrát) (dĺžka: 800 m; sklon: 6,5 %)
13,1 km: Geulhemmerberg (tretíkrát) (dĺžka: 1200 m; sklon: 4,6 %)
6,9 km: Bemelerberg (tretíkrát) (dĺžka: 900 m; sklon: 4,5 %)
 
 
Tradičných favoritov dopĺňa nevyspytateľný Van der Poel
 
Na prichádzajúce klasiky sa mimoriadne hodí Julian Alaphilippe a francúzsky jazdec to bude chcieť dokázať hneď na Amstli. V minulom roku patril medzi najsilnejších, ale vo finále mu akoby chýbala energia, aby dokázal reagovať na záverečné nástupy v malej skupine favoritov. V aktuálnej sezóne však pôsobí mimoriadnym dojmom, vybojoval už osem víťazstiev, prezentuje sa v perfektnej forme a všetko nasvedčuje tomu, že bude maximálne pripravený zabojovať o titul. Patrí medzi najlepších jazdcov na svete na krátkych stúpaniach, dokáže pretekať agresívne, má silnú koncovku a vysoké sebavedomie, takže bude tým cyklistom, ktorého bude treba poraziť. Je tu však jeden otáznik, v akom stave sa ukáže po páde v Baskicku, po ktorom si musel dopriať 10-dňovú súťažnú prestávku. Na Brabantskom šípe mu to išlo výborne. Za Alaphilippom bude stáť silná zostava Quick-Stepu a bude sa môcť oprieť o skúsenosti 4-násobného víťaza tohto podujatia Philippa Gilberta a ďalších odhodlaných kolegov.
 
Ardenský týždeň charakterizoval v uplynulých ročníkoch najmä Alejandro Valverde a jazdec tímu Movistar aj tentoraz urobil všetko preto, aby uspel vo svojej obľúbenej časti sezóny. Doteraz získal iba jednu výhru a jeho doterajšie výkony signalizujú, že svoju plnú formu chce vytiahnuť len v nasledujúcom týždni. Aj on obľubuje dynamickú jazdu po holandských krátkych stúpaniach, no pri dvanástich účastiach ani raz nedobyl AGR (trikrát obsadil druhé miesto). Jeho hlavnými zbraňami na tomto teréne bývali skalopevná odolnosť a silný záverečný šprint, čo bude chcieť využiť aj v tomto prípade, ale musí si dať pozor, aby niektorí súperi nepretekali ešte agresívnejšie a vo finále nedisponovali aj väčšou rýchlosťou. Ak chce uspieť, vo veku 38 rokov to dokáže len v špičkovej forme.
 
 
valverde 19 flamsko kristoff movfb
Kristoff s Valverdem (© SprintCycling / Movistar Team)

 
Zvedaví budeme na Astanu, ktorá sa dokázala presadiť v aktuálnej sezóne tímovým výkonom a ohromnou kvalitou. Fuglsang, bratia Izagirreovci a Lutsenko môžu spoločnými silami rozdeliť pelotón v podstate kdekoľvek, vytvoriť mimoriadne selektívne vydanie a ostatných favoritov vyzvať na priamy súboj. Kazašský celok bude určite jazdiť aktívne, útočiť ďaleko pred cieľom, aby dostal konkurenciu pod tlak a využívať pri tom veľkú formu svojich lídrov. Najrýchlejším z nich je Lutsenko, Fuglsang môže zase udrieť na najťažších stúpaniach, ale nepríjemný pohyb môže prísť v podstate od ktoréhokoľvek člena tímu.
 
Na tomto podujatí býva väčšinou úspešný Michal Kwiatkowski, pretože môže využiť dobrý šprint a zrýchlenie v kopci, a aj v tomto roku ladil svoju výkonnosť práve na ardenský týždeň. Poľský jazdec bol silný na P-N, MSR a dobré momenty ukázal aj v Baskicku, kým ho nezastavili dva pády. Preto sa nechajme prekvapiť, ako sa dokázal zotaviť po týchto komplikáciách. V tíme Sky sa môže vytiahnuť aj Wout Poels, ktorý sa vie pohybovať na jednorazokvách, a kvalitnú formu ukázal už na Tirrene.
 
 
kwiatkowski 19 sagan zjazd rcsff
Michal Kwiatkowski a Peter Sagan (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Jedným z hlavných momentov pretekov bude prítomnosť Matthieu Van der Poela, domáceho zástupcu, ktorý má reálnu šancu bojovať o víťazstvo. Predovšetkým skvelý cyklokrosár sa predstavil na ceste len párkrát, ale vždy to stálo za to. Perfektný bol na Ronde a v podobnom svetle sa chce vytiahnuť aj na Amstli. Predchádzajúce podujatia potvrdili, že dokáže zvládnuť aj dlhú cestnú bitku, a následne maximálne využiť svoju výbušnosť na krátkych stúpaniach, silnú koncovku a aj nebojácnu jazdu. Sme presvedčení, že všetko toto bude chcieť použiť na veľkej holandskej cyklistickej párty. Jeho výkon na Brabantskom šípe ešte viac navnadil jeho fanúšikov. 
 
Holandské podujatie je veľkým kariérnym cieľom pre Michaela Matthewsa, ktorý sa typologicky hodí na tunajšie podmienky, a je mu v podstate jedno, kde leží cieľová čiara. Austrálsky jazdec je dostatočne odolný, aby mohol bojovať o titul aj pri veľkej klasikárskej bitke, a potom bude na konci všetkých mátať jeho silný šprint. Na okolo Flámska skončil šiesty, potrebnú formu nepochybne má, vyšiel mu aj Brabantský šíp a teraz už len musí urobiť na trati všetko správne, aby mohol na konci šprintovať.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále poslednej edície
 
 
Veľmi motivovaných pretekárov uvidíme v celku Dimension Data, lebo v jeho farbách sa predstaví kompletné pódium z ostatnej edície. Titul príde obhajovať Michael Valgren, no dánsky jazdec je zatiaľ len svojím minuloročným tieňom a ešte nezískal žiadny pekný výsledok. Ani Roman Kreuziger a Enrico Gasparotto sa doteraz nevytiahli želaným spôsobom, ale všetci traja maj silnú vášeň pre Amstel, preto od nich môžeme očakávať na trati veľké odhodlanie. Ak sa predvedú v silnej forme a vydržia pri sebe až do rozhodujúcich momentov, budú mať páky, ako podkúriť súperom.
 
Na dvojicu lídrov sa spolieha Lotto - Soudal. Jelle Vanendert tradične vyťahuje svoju najlepšiu výkonnosť v tomto čase a belgický tím verí, že už 34-ročný jazdec to dokáže aj v tomto prípade. V minulom roku manažoval AGR aj Tim Wellens, ktorý bude veľmi motivovaný, aby konečne siahol na jednu z troch ardenských klasík. Typologicky mu najviac sedí Amstel, preto bude musieť využiť vo finále všetky svoje silné stránky. Tvrdé nástupy a vytrvalosť na náročnom teréne.
 
Veľké očakávania bude mať Alberto Bettiol, víťaz Okolo Flámska, ktorý sa bude spoliehať na svoje zrýchlenie v kopci. Uvidíme, či mu vydrží najvyššia výkonnosť takú dlhú dobu, lebo kvalitný výkon podal už na E3. V tíme EF Education sa môže ukázať aj Michael Woods, ktorý sa predstaví na Amstli len druhýkrát v kariére. Ambíciami bude disponovať aj Sonny Colbrelli, ktorý pre tieto preteky vynechal Roubaix, a taliansky jazdec bude pretekať po boku Dylana Teunsa a Matej Mohoriča, ktorí takisto obľubujú pripravený útočný profil s krátkymi stúpaniami. Zvedaví budeme na Tadeja Pogačara, ktorý sa predviedol vo výbornej forme v Katalánsku, a aj na borcov ako Avermaet, Van Aert, Naesen alebo Trentin, ktorí si ešte predlžujú klasikársku sezónu. Uplynulé edície však hovoria, že pre takýchto jazdcov je náročné bojovať o titul aj na Amstli. V minulej sezóne tvoril výnimku Peter Sagan.
 
 
bettiol 19 flamsko triumf efefg
Bettiolov triumf na Ronde (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)

 
Sagan pokračuje, jeho forma stúpa, Bora bude silná
 
Slovenský šampión sa predstaví na tomto podujatí piatykrát a nadväzuje na svoj minuloročný plán, keď po plnej kockovej záťaži príde jazdiť aj na vyzývavé holandské podujatie. V predchádzajúcej edícii patril medzi sedem najsilnejších, ale v okresanej skupinke sa napokon nedostal na stupne víťazov kvôli mnohým útokom, ktoré nebolo možné pokrývať v plnej miere. Napriek tomu sa utvrdil v tom, že Amstel mu veľmi vyhovuje po profilovej stránke, preto ho túži dostať do svojej víťaznej zbierky.
 
Na pripravených krátkych kopcoch patrí k najlepším jazdcom na svete a bude to chcieť patrične demonštrovať aj tentoraz. Nemusí sa spoliehať len na finálne stúpania, ale môže využiť svoj klasikársky inštinkt a otvoriť preteky ďalej pred cieľom. V očakávanej útočnej edícii bude dôležité robiť správne rozhodnutia a v tomto môže Peter Sagan vyniknúť prekvapujúcim pohybom. Nech sa podujatie vyvinie akýmkoľvek spôsobom, jeho veľkou výhodou bude aj záverečný šprint, ktorý môže takisto ovplyvniť jeho taktiku, či bude útočiť, alebo čakať, ako sa budú správať ostatní favoriti. A nepochybujeme, že aj súperi budú jazdiť tak, aby to Saganovi čo najviac znepríjemnili.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Sagan v krátkom zostrihu z minuloročnej účasti
 
 
Dobrou správou je, že počas severských klasík jeho výkonnosť evidentne stúpala a je vysoko pravdepodobné, že tento trend bude pokračovať. Preto budeme zvedaví, ako bude súperiť s tými pretekármi, ktorí sa maximálne sústredili len na ardenské jednorazovky. Počas jari ešte nezvíťazil a z toho dôvodu sa môžem tešiť, že na Amstel si nepríde len predĺžiť klasikársku kampaň, ale bude chcieť byť maximálne úspešný. Spoločnosť mu bude robiť osvedčená dvojica Oss s Burghardom a v nemeckej zostave budú veľké očakávania na pleciach Maxa Schachmanna a Patricka Konrada, ktorí sa prezentovali vynikajúco v Baskicku. Najmä prvý menovaný sa dostal do skvelej formy a útočný profil na krátkych stúpaniach je presne podľa jeho gusta. Schachmanna môže podržať na konci aj kvalitný šprint, preto spolu so Saganom budú tvoriť veľmi silnú dvojicu, ktorá bude môcť v kľúčových momentoch využívať rôzne stratégie.            
     
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop