Na Vuelte stále dominujú ťažké horské etapy, dôležité kopce prídu veľmi skoro

20.8.2019, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Španielska Grand Tour splnila očakávania a ponúkla osvedčených osem dojazdov na vrchole stúpania. Vracia sa brutálny Los Machucos a vrchári si prídu na svoje v priebehu celého podujatia. Jedna individuálna časovka zavíta do francúzskeho mesta Pau, ale hlavnú úlohu zohrajú na pretekoch náročné horské etapy.
 
Kopce patria na Vueltu a tentoraz organizátori vytvorili zaujímavú trasu, pretože tie najdôležitejšie výstupy sú situované do prvých dvoch tretín pretekov. Posledný týždeň v tomto smere stráda, ale to neznamená, že podujatie stratí na dramatickosti. Práve naopak. Už úvodný týždeň sa bude súperiť na troch parádnych cieľových kopcoch a rovnakú údernosť si zachová aj prostredná časť pretekov. V záverečnom súťažnom bloku sa objavia len dve horské etapy, bez náročného dojazdu na stúpaní, ale o to sa bude musieť viac atakovať počas celých pretekov. Časovka jednotlivcov je vzhľadom na ťažké pomery v kopcoch krátka, vrchári si nemohli želať nič lepšie. Zaujímavá výzva čaká aj na šprintérov. V prvom týždni nájdu len jeden rovinatý profil, no môžu zvládnuť aj zvlnený terén druhej, tretej či ôsmej etapy. Štyri jednoduché koncovky vhodné pre najrýchlejších jazdcov v balíku sa však objavia až v poslednej tretine podujatia.
 
 
fotogaleria ikonkaCelková mapa Vuelta a Espaňa 2019 (© lavuelta.com)
vuelta 19 celkova mapa
 
 
Ťažké kopce už v prvom týždni
 
Tohtoročná trasa úplne vynechá južné regióny Španielska a preteky odštartujú na východe krajiny, na brehu Stredozemného mora v provincii Alicante, kde pelotón strávi tri dni. Na začiatku podujatia nesmie chýbať jazda proti chronometru a po roku opäť spoznáme prvého majiteľa červeného dresu v tímovej časovke. V meste Torevieja je pripravených trinásť kilometrov na rýchlej trase, čo bude výhoda pre najsilnejšie tímy, aby svojich lídrov usadili na čele poradia hneď od prvého dňa. TTT sa uskutoční v krásnom okolí soľného jazera, ktoré býva sfarbené do ružova.
 
Nasledujúci deň prebehne na zvlnenej trase a hneď uvidíme zaujímavú koncovku, pretože 24 kilometrov pred cieľom stojí ťažké stúpanie Cumbre del Sol (3 km; 9,5 %), čo môžu využiť utečenci, neskorí útočníci, ale aj odolní šprintéri v balíku. Aj tretia etapa prebehne na podobnej trase, ale posledný kopec sa nachádza ďalej pred cieľom a nie je taký náročný, čo bude signalizovať hromadný dojazd v meste Alicante. Potom bude pripravená ďalšia jednoduchá etapa pre šprintérov, ale už v piatej etape odštartuje tvrdá bitka o klasifikáciu.
 
 
vuelta 18 ilustrak balik stupanie asofv
Scenéria Vuelta a Espaňa (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Cyklisti sa presunú do vnútrozemia a na konci piateho dňa ukážu vrchársku formu na kopci Sierra de Javalambre (11,8 km; 7,3 %), ktorý ich zavedie na observatórium do nadmorskej výšky takmer dvetisíc metrov. Stúpanie sa podobá náročnosťou na Mont Ventoux a na jeho vrchole sa môžeme tešiť aj na mesačnú krajinu. Po úvodných jednoduchých štyroch kilometroch kopec nepovolí a bude sa pretekať na tvrdom profile, kde sa môže dohrať útok kdekoľvek a bude to jasná príležitosť na vytvorenie vrchárskej hierarchie. Tí najlepší z vrchárov tu musia zbierať benefity, aj keď to bude veľmi skoro v pretekoch.
 
Bude zaujímavé sledovať, ako si budú počínať favoriti na titul, lebo po tomto ťažkom finále sa objavia v programe ďalšie dva horské dojazdy. V šiestej etape sa bude rozhodovať na Puerto de Ares, stúpaní tretej kategórie bez prudkých úsekov a s maximom do päť percent. Bude to lákadlo pre utečencov alebo výbušných jazdcov. Siedmy deň bude znovu veľmi náročný, na Vueltu sa vracia po troch rokoch Mas de la Costa (3,8 km; sklon 12,5 %). Mimoriadne ťažké sklony pohybujúce sa na úrovni pätnástich percent budú zaberačkou aj pre favoritov a opäť sa očakáva, že v cieli budú rezonovať zaujímavé rozdiely medzi nimi. Následne sa objavia pretekári na jeden deň v Katalánsku a bude to bitka medzi únikom a odolnými šprintérmi. O všetkom sa rozhodne tridsať kilometrov pred páskou, kde začne záverečná kopcovitá pasáž.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále na Mas de la Costa v sezóne 2016
 
 
Pelotón celý čas nesmeroval na sever krajiny náhodou, ale organizátori chceli vytvoriť na konci prvého týždňa atraktívnu horskú etapu v Andorre, čo sa im aj podarilo. Krásny horský profil bude zakončený dvomi nepríjemnými výstupmi, medzi ktorými sa bude nachádzať šotolinová cesta. Najskôr sa bude stúpať na kopec Llac d'Engolasters (6,1 km; 8,4 %), ktorý po celej dĺžke obsahuje gradienty cez desať percent. Po prekonaní vrcholu sa objaví krátky, 3700-metrový úsek na úzkej, prašnej ceste, čo výrazne umocní bojovnú atmosféru deviatej etapy, a hneď po ňom sa bude finišovať na Cortals d'Encamp (5,8 km; 7,9 %), kde očakávame vyzývavý súboj najlepších vrchárov v napätej atmosfére. Bude to skutočná lahôdka, lebo etapa meria iba 96 kilometrov a okrem spomínaných kopcov sa bude štverať na nepríjemné stúpania Ordino a Gallina.

 
Druhý týždeň bude kľúčovým javiskom
 
Voľný deň sa strávi pod Pyrenejami, na francúzskom území v okolí mesta Pau, a táto známa cyklistická oblasť obstará dôležitú časovku jednotlivcov. Zvlnených 36 kilometrov s dvomi stúpaniami znovu premieša poradím ako koniec otváracieho týždňa a favoriti musia poriadne zregenerovať počas prvého voľného dňa. ITT prichádza do programu skoro, preto budú mať vrchári dostatok času, aby si zobrali späť stratený čas, čo osvieži klasifikáciu.
 
V druhom týždni sa bude pokračovať na severe Španielska a zvyšných šesť súťažných dní sa uskutoční na atraktívnych profiloch regiónov Baskicko, Kantábria a Astúria. Najskôr príde na rad Baskicko a do mesta Urdax zavedie jazdcov zvlnený profil, kde sa môže na konci útočiť, alebo si podmania etapu utečenci. Zahanbiť sa nenechá ani príchod do Bilbaa, ktorý bude obsahovať tri svižné stúpania a to posledné z nich, Alto de Arraiz, vyskočí pred cieľom až na dvanásť percent. Finále v Kantábrii sa odohrá na brutálnom výstupe Los Machucos (7,2 km; sklon 8,7 %), ktoré sa vracia na Vueltu po ročnej prestávke. V sezóne 2017 sa tu poriadne zapotil aj Chris Froome, preto aj teraz očakávame na jeho sklonoch skvelú vrchársku bitku na úsekoch, ktoré sa v mnohých prípadoch vyšplhajú na dvadsať percent. Náročnosť cieľového kopca ešte umocní predchádzajúcich šesť horských prémii.
 
 
vuelta 18 ilustrak balik stupanie asofv
Scenéria Vuelta a Espaňa (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Astúria býva tradičným zakončením druhého súťažného bloku, ani teraz tomu nebude inak, ale predsa len uvidíme menšiu zmenu. Odohrajú sa tu len dve horské etapy, v mesta Oviedo sa očakáva šprintérska koncovka. Potom už príde na rad obľúbený lezecký scenár a najskôr sa ukážu vrchárske nohy na Puerto de Acebo (9,7 km; 8,2 %). Ťažký cieľový výstup v okolí deviatich percent, bez výraznejšieho miesta na odpočinok, bude motivovať k útokom, a úvahy na vytvorenie rozdielov podporí aj náročnosť celého dňa, keďže sa bude prechádzať cez ďalšie dva kopce prvej kategórie. Na druhý deň sa postaví pretekárom do cesty Puerto de la Cubilla (20 km; 5 %), ktoré bude klásť na cyklistov vytrvalostné nároky a aj bez prudkých úsekov tu očakávame zaujímavú selekciu. V ponuke sa objavia aj dva výstupy prvej kategórie, preto na konci prostredného súťažného bloku budú mať toho všetci plné zuby. Nebude nepodstatné, že druhý voľný deň bude na programe až v utorok desiateho septembra.

 
Na konci bude hlavným strašiakom únava
 
Etapy posledného týždňa budú výlučne prebiehať v okolí Madridu. Cesta vedúca do mesta Guadalaraja nebude obsahovať žiadnu výraznú prekážku a všetko bude nastavené na hromadný špurt balíka. Určite zaujímavou bude osemnásta etapa, ktorá povedie pretekárov po horskom pásme Sierra de Guadarrama a bude kópiou rozhodujúcej bitky z roku 2015, keď Fabio Aru vyzliekol z červeného Toma Dumoulina. O pekné horské divadlo sa postarajú Puerto de Navacerrada, dvakrát Puerto de la Morcuera a Puerto de Cotos (11 km; 5,4 %), ktorý bude vrcholiť osemnásť kilometrov pred cieľom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy vedúcej cez Sierra de Guadarrama v 2015

 
Ani príjazd do Toleda nebudú sprevádzať žiadne komplikácie, šprintéri sa zapotia len na začiatku etapy, ktorú odpáli výstup na Alto de la Paramera. Predposledný deň ponúkne náročnú vrchársku porciu, ale bez prudkých sklonov. Rozhodujúce momenty sa môžu odohrať na Peňa Negra (14,8 km; 5,7 %), dlhom a vyčerpávajúcom kopci, kde bude hrať hlavnú úlohu únava, a potom sa bude finišovať na stúpaní Plataforma de Gredos (8,9 km; 4 %). Bude to nepravidelný výstup a najťažšie budú posledné štyri kilometre, ktorých priemer preskočí sedem percent. Len ťažko sa tu vytvoria želané rozdiely, ale celý deň bude klásť vysoké nároky na vrchársku kondíciu na konci podujatia. Celkové finále Vuelty zabezpečí Madrid a ničím nerušená šprintérska koncovka.
 
 
Stratiť titul sa dá na začiatku, ale aj na konci pretekov
 
Pretekári sú naučení na prítomnosť kopcov v prvom týždni, no tentoraz nedostanú priestor na postupný nárast formy. Sierra de Javalambre a Mas de la Costa sú ťažkými previerkami a budú klásť veľký dôraz na vrchársku kondíciu. Akékoľvek zaváhanie alebo náznak slabšej výkonnosti tu budú tvrdo potrestané. A to nehovoríme o perfektnej lezeckej skúške v Andorre, ktorá bude vyžadovať od všetkých najlepšie možné vrchárske nohy. Intenzívne horské predstavenie bude patriť k vrcholom celých pretekov už počas deviateho dňa.
 
 
vuelta 18 ilustrak balik stupanie asofv
Scenéria Vuelta a Espaňa (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 

Potom svoje predvedú Los Machucos, Puerto de Acebo a Puerto de la Cubilla. Všetko sú to veľmi náročné kopce, na ktorých sa vytiahnu len elitní vrchári a právom sa očakáva, že na každom z nich sa môžu meniť pomery v klasifikácii. Organizátori umocnili tieto dni aj náročným príjazdom na cieľové stúpania, čo nebude vždy po vôli každému z favoritov. V druhom týždni udrie na klasifikáciu aj časovka jednotlivcov, ale predpokladáme, že vyberaná spoločnosť cieľových kopcov bude mať väčší dopad na celkovú klasifikáciu. V záverečnom týždni sa objavia len dve horské etapy, no obidve majú potenciál, aby vyšťavili niektorého z jazdcov na celkové poradie aj bez prudkých sklonov. Trasa je teda navrhnutá tak, že favoriti môžu fatálne zaváhať na začiatku pretekov, ale aj v ich samotnom konci.     
 
Šprintéri sa budú najskôr maximálne sústrediť na tretiu a štvrtú etapu, koncovka druhého dňa a aj toho ôsmeho môže sadnúť len rýchlemu jazdcovi v perfektnej forme. Potom budú čakať až do sedemnástej etapy a nebude to pre nich jednoduchý pobyt na Vuelte. Ale dostali motiváciu, že potom si môžu vychutnať až štyri hromadné špurty. Bez šance nezostanú ani útočníci, ktorých cieľom je získať etapový triumf. Môžu striehnuť na zaváhanie šprintérskych tímov, najmä na konci pretekov, a využiť priestor v tých etapách, ktoré by nemali nič riešiť z hľadiska GC. Môžu to byť napríklad dve baskické etapy alebo koncovka Puerto de Ares.
 
 
fotogaleria ikonkaProfily etáp (© lavuelta.com)
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop