O červený dres je veľký záujem, Vuelta privíta mimoriadne vrchárske zostavy

21.8.2019, 16:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Aj na tretiu Grand Tour v ročníku mieri silná konkurencia. Vuelta má svoje vlastné špecifiká na konci sezóny a preto mnohé tímy privážajú na podujatie viacerých jazdcov schopných presadiť sa v klasifikácii. Kvalitnú zostavu vytvorili Movistar, Jumbo - Visma, EF Education a v kopcoch sa bude môcť maximálne realizovať Miguel López.
 

O zábavu sa postarajú enormne silné vrchárske celky
 
V Movistare prevládajú pred domácou GT reminiscencie z minulej sezóny. Ani tentoraz sa mu nepodarilo uspieť želaným spôsobom na TdF a po roku sa opäť stretne na Vuelte trojica Nairo Quintana, Alejandro Valverde a Richard Carapaz. Znovu tak bude pretriasaná otázka, kto z nich bude lídrom a či najsilnejšieho z nich budú ostatní stopercentne podporovať. Tímovú chémiu môže narušiť aj to, že Quintana s Carapazom sú na odchode z celku. Na druhej strane španielska zostava ako taká predvádzala na Gire a Tour aktívnu jazdu prostredníctvom svojich elitných pomocníkov a do útokov sa zapájali aj jej lídri, preto ak si zachová túto fazónu aj na španielskych kopcoch, preteky môžu dostať atraktívny rozmer. Quintana, Valverde, Carapaz budú naozaj mimoriadnou kvalitou do kopcov, a keďže do klasifikácie prehovorí aj ITT, v ktorej budú zaostávať, stratený čas môžu získať len aktivitou v horách.
 
 
carapaz 19 giro podium tim rcsff
Richard Carapaz s triumfom na Gire (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Veľké očakávania budú ležať na Richardovi Carapazovi a ako aktuálny víťaz Gira už bude pod väčším drobnohľadom. V kopcoch je mimoriadne odolný a už niekoľkokrát predviedol, že zvláda na vysokej úrovni trojtýždňovú záťaž. V predchádzajúcom ročníku mu však nezapasovala kombinácia Giro - Vuelta, na španielskych cestách už nemal svoj tradičný lesk, takže v tomto smere ho čaká zaujímavá výzva. Nairo Quintana nedokázal konkurovať najlepším na Tour, a aj keď vyhral kráľovskú etapu, v klasifikácii nebol úderný. V rovnakom rozpoložení sa dostal na Vueltu aj v minulom roku, ale dojem si nenapravil, keď mu to nešlo v treťom týždni. Aj tentoraz bude musieť potvrdiť svoj status elitného jazdca na GT, no v poslednom čase sa mu príliš nedarí predvádzať stopercentný výkon počas celých troch týždňov.
 
Na svoje obľúbené javisko sa vracia Alejandro Valverde. Musí byť povzbudený po TdF, kde sa prezentoval výbornými výkonmi aj v ťažkých horských etapách, a pritom jeho nenápadný štýl jazdy akoby signalizoval, že neukázal všetko, čo má v talóne. A môže to vytiahnuť práve na Vuelte. Kombinácia Tour -  Vuelta mu nerobí žiadne problémy a prekážkou nemusí byť ani jeho vek, veď v predchádzajúcej sezóne prišiel o stupne víťazov až v záverečnej horskej etape. Tentoraz nebude posledný týždeň taký náročný a z toho dôvodu to môže byť práve Valverde, ktorý potiahne Movistar vysokým umiestnením v poradí.
 
 
video v clanku ikonka ciernaValverde vyhráva šprint do kopca v minuloročnej druhej etape

              
Ani tím Jumbo - Visma sa nenechá zahanbiť kvalitou do kopcov. Na poslednú chvíľu potvrdil účasť Primož Roglič a okamžite musí byť považovaný za veľkého favorita. Spomedzi jazdcov na GC bude jasne najsilnejším časovkárom a v okolí mesta Pau by mal získať na svoju stranu veľkú časovú výhodu. Nerobia mu problémy ani dlhé stúpania či strmé steny, takže aj v tomto smere nájde na Vuelte priaznivé terény. Do kariet mu zahrá aj to, že posledný týždeň nebude až taký komplikovaný a sebavedomie mu zdvihnú aj silní spolujazdci, čo bolo jeho slabinou na Gire. Roglič však nikdy nejazdil dve GT v  sezóne, toto bude pre neho neprebádané územie, na Vuelte nikdy predtým neštartoval a okrem toho má za sebou dlhú súťažnú prestávku. Po Gire sa predstavil len na slovinskom šampionáte v cestných pretekoch. Toto všetko môže ovplyvniť jeho výkon v kľúčových bodoch pretekov.
 
Stávkou na istotu je Steven Kruijswijk, ktorý sa dokáže vždy perfektne pripraviť na trojtýždňovú zaberačku a bojovať o vysoké miesta v klasifikácii. V predchádzajúcej sezóne skončil piaty na Tour a štvrtý na Vuelte, túto kombináciu má v nohách, preto po parížskom pódiu a s dobrou formou môže pridať ďalší pekný výsledok. Limitovať ho môže len tímová hierarchia a skutočnosť, že by privítal náročnejší finálny týždeň, kde obyčajne patrí medzi tých úplne najsilnejších. George Bennett minimálne pozdvihne vrchársku úderku tímu, ale aj on pozná, ako je to finišovať v Top 10 na GT. Na Tour nebol pod výsledkovým tlakom a na Vueltu tak nemusí doraziť úplne vyčerpaný. A Jumbo - Visma bude mať ešte po ruke Roberta Gesinka.
 
 
carapaz 19 giro podium tim rcsff
Steven Kruijswijk (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Do známeho prostredia sa vracia Miguel López a minuloročný tretí muž poradia bude chcieť ešte vylepšiť tento výsledok. Na Gire sa neukázal vo svojej najlepšej forme a patrí k tým pretekárom, ktorí smerujú na Vueltu, aby tam predviedli svoje maximum. Jeho silnou stránkou bývajú najmä horské etapy záverečného týždňa, ale v tomto prípade bude musieť zapnúť svoj motor skôr. V posledných dvoch horských etapách sa nemusia vytvoriť želané rozdiely medzi  favoritmi. Vyhovujú mu najmä dlhé cieľové kopce a vyčerpávajúce horské previerky, ktorých nájde v programe dostatok, ale je silný aj na prudkých sklonoch a v tohtoročnej konkurencii bude takisto vynikať jeho výbušnosť. Jeho strata v časovke je predpokladaná, ale v náročných horských sériách dostane ideálnu ponuku, aby sa posúval v poradí. Pri jeho aktivite v horách bude pri ňom stáť výborná podpora. Súrodenci Izagirrerovci a alebo LL Sánchez budú vedieť diktovať vysoké tempo v horách a od Iona Izagirreho sa bude očakávať takisto dobrý výkon v poradí, aby vylepšil svoj dojem z Gira. Vyzerá to tak, že sa mu to podarí, lebo v Poľsku mu to kopcoch znovu išlo. Do tímu sa dostal aj Jakob Fuglsang a uvidíme, s akými ambíciami sa postaví na štart po pádoch a odstúpení z Tour.
 
Zaujímavá partia sa zíde v zostave EF Education. Veliť jej bude Rigoberto Urán, ktorý sa postupne dostal do dobrého tempa na TdF a teraz bude chcieť zúročiť všetky svoje kvality, aby na Vuelte finišoval čo najvyššie. V kopcoch by mal byť rovnako silný ako v treťom týždni na Tour, kde sa dostal do výbornej formy, a jeho tromfom môže byť časovka, na ktorú sa bude chytať len málokto spomedzi ostatných favoritov. Skúseného pretekára dopĺňajú jeho dvaja mladí krajania Sergio Higuita a Daniel Martínez. Prvý z nich je klasickým vrchárom s dobrou výbušnosťou a svoj talent už ukázal v Kalifornii, kde skončil druhý, a nedávno štvrtou priečkou na Okolo Poľska. Martínez zase vyhral kráľovskú etapu na Paríž - Nice a okrem vrchárskych schopností je aj kvalitným časovkárom. Obaja dostanú na Vuelte dôležitý priestor a môžu len prekvapiť. Na podujatie mieri aj jedenásty muž z Gira Hugh Carthy, ktorému sa podarilo vyhrať aj náročnú horskú etapu vo Švajčiarsku po sólovom úniku, a na štarte nebude chýbať ani Lawson Craddock alebo Tejay van Garderen. Americká zostava bude parádne nastavená na kopce a bolo by veľkým sklamaním, ak by svoj potenciál neukázala aj priamo na trati. 
     
 
carapaz 19 giro podium tim rcsff
Rigoberto Urán (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)

         
Cháves a Aru sa chystajú na návrat medzi najlepších
 
Do hry o celkové poradie sa vracia Esteban Cháves. V predchádzajúcom ročníku na Gire ho zastihli nečakané zdravotné problémy a odvtedy sa musel dávať dokopy dlhú dobu, aby sa mohol znovu objaviť v pozícii lídra na trojtýždňovom podujatí. Štartoval už na talianskej GT, kde sa posúval dopredu po výkonnostnej stránke, a podarilo sa mu ovládnuť cieľový dojazd na San Martino. Jeho výkonnosť stúpa, no budeme zvedaví, ako mu to pôjde v niekoľkých náročných horských etapách a ako dokáže zbierať naspäť čas po ITT. Šieste miesto na Gire bol dobrý výsledok, ale Rafal Majka chcel dosiahnuť viac, preto sa maximálne pripravil aj na Vueltu. Španielske podujatie dôverne pozná, absolvoval už šesť ročníkov, takže bude nastavený aj na prudké steny či na vyčerpávajúce cieľové kopce. Na Okolo Poľska sa správne rozjazdil a ak nadviaže na to najlepšie, čo ponúkol v kopcoch na Gire, bude atakovať vysoké priečky v poradí. Pomôže mu aj motivovaný okruh spolujazdcov, do ktorého patrí aj Davide Formolo. Ten sa primárne nezameriava na GC, ale radšej by vyhral etapu.
 
Zvedaví budeme na Fabia Arua. Po úspešnom návrate po zranení zanechal dobrý dojem na Tour, kde odpadal zo skupiny hlavných favoritov medzi poslednými, a preto očakávame, že jeho výkonnosť by mala nabrať ešte vyššiu kvalitu. Pobyt v najlepšej desiatke by bol pre neho veľkým povzbudením pred výzvami nasledujúceho ročníka. V celku UAE Emirates vytiahnu do boja aj Tadeja Pogačara, ešte len 20-ročného cyklistu, ktorý v tomto ovládol Volta ao Algarve a Okolo Kalifornie. Slovinský talent je univerzálnym typom pretekára, ktorý má silnú časovku, rýchly finiš a sebavedome sa pohybuje aj v horách. Tie španielske kopce pri jeho premiére na GT však budú veľmi náročné a môžu byť nad sily takého mladého jazdca.
      
 
carapaz 19 giro podium tim rcsff
Tadej Pogačar (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Aj v celku Ineos dostane príležitosť vychádzajúca hviezda. Tao Hart stratil túto možnosť na Gire, kde spadol, ale na podujatiach Tour of the Alps a Okolo Poľska dokázal, že vyrastá z neho veľký jazdec. Najlepšie sa bude cítiť v horách a bude mať veľkú motiváciu, aby naviazal na úspechy kolegu Pavla Sivakova. Spoločným lídrom v britskom celku bude aj Wout Poels, ktorý chce využiť, že môže ísť sám na seba. V sezóne 2017 tu obsadil šieste miesto a na vysoké priečky si bude trúfať aj tentoraz. Veľmi dobre sa pohybuje na španielskych strmých kopcoch, ale pre úspech musí podať svoj najlepší výkon počas celého podujatia.
 
Na Vuelte prišiel čas aj pre Pierra Latoura, ktorý sa na španielsku GT zameriaval celý tento ročník. Tím Ag2r si ho postupne vychováva a práve teraz by mal ukázať svoje danosti. Francúzsky jazdec nie je silný len v horách, ale dokáže sa vytiahnuť aj v časovke, a práve s týmito kvalitami by sa chcel dostať do Top 10. Na poslednej GT v ročníku sa budú snažiť vylepšiť svoj tohtoročný dojem Louis Meintjes a Wilco Kelderman. Najmä holandský borec má s touto úlohou skúsenosti a v posledných dvoch edíciách sa vždy objavil na španielskom podujatí medzi najlepšími.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop