Na Okolo Nemecka sa predstaví domáca špička, uspieť môžu klasikári i šprintéri

27.8.2019, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
História pretekov Okolo Nemecka siaha už do roku 1911, napriek tomu v tomto roku uvidíme iba 34. ročník. Vlaňajší návrat dopadol nad očakávania a už v tomto roku sa po posune do kategórie 2.HC predstaví až pätnásť tímov s najvyššou licenciou. O celkové prvenstvo sem prišli bojovať šprintéri a klasikári. Matej Mohorič v štartovej listine chýba, naopak Nils Politt a Maximilian Schachmann v nej figurujú.
 
Dlho očakávaný návrat pretekov Okolo Nemecka do cyklistického kalendára, po desiatich rokoch, sa vydaril. Prispeli k tomu aj úspechy domácich borcov a veľmi atraktívna štartová listina. Pokrok nemeckej cyklistiky je v posledných rokoch enormný, ich cyklisti prím nehrajú už iba v hromadných dojazdoch, ale pomaly aj v celkovej klasifikácii na troch Grand Tour. Bola preto len otázka času, kedy sa aj najprestížnejšie etapové podujatie v Nemecku dostane o kategóriu vyššie. Vlani ešte spadalo medzi preteky 2.1, v tomto roku bolo preradené do kategórie HC.
 
 
nemecko 18 podium ilustrak fanusikovia Isaak Papadopulous Weitsprung
Vlaňajšie pódium (© Pixathlon)
 
 
Program bude jednoduchší, koncovky dramatickejšie
 
Minulý rok sa na štart postavili pretekári zo všetkých skupín. Program podujatia ponúkal príležitosť presadiť sa ako vrchárom, tak aj klasikárom, či šprintérom. Celkovo bol itenerár veľmi náročný. Za štyri dni cyklisti nastúpali viac ako deväťtisíc výškových metrov. Organizátori sa snažili nadviazať na úspešný ročník a podobne ako minulý rok pripravili štyri etapy, tentokrát však poľavili zo svojich požiadaviek a ubrali o celých tisíc výškových metrov. Etapy boli naplánované tak, aby každá z nich previedla pretekárov cez iný región.
 
Ďalšie pokračovanie odštartuje v Hannoveri, z ktorého sa cyklisti vydajú do Halberstadtu, kam sa dostanú po 167 kilometroch. Úvodný deň bude najjednoduchším v celom programe podujatia, pretože sa pôjde prakticky po rovine. Jediné náročnejšie stúpanie, Sternplatz (2,8 km - 6,4 %), je situované ďaleko pred cieľom, takže sa v ňom nič zaujímavé neudeje. Finále by malo byť v réžii šprintérskych tímov, pretože posledných pätnásť kilometrov bude v miernom klesaní, a aj keď na záver sa cesta zdvihne, nemal by to byť problém pre najrýchlejších mužov v pelotóne. 
 
 
nemecko 18 podium ilustrak fanusikovia Isaak Papadopulous Weitsprung
Fanúšikovia (© Isaak Papadopulous / Weitsprung)
 
 
Druhý deň bude náročnejší. Profil bude zvlnený a nakoniec pretekárov bude čakať jeden kratší berg, ktorý však pretekári vylezú dvakrát. Pri poslednom prejazde cez Göttingen (1,1 km – 4,6 %) sa budú udeľovať aj bonusové sekundy. Preto už v druhom dni by sa mohli rozdať karty v boji o celkové prvenstvo. Získať etapu budú môcť aj odolnejší šprintéri. V rovnakom duchu by sa mohla niesť aj koncovka v tretej etape. Opäť pár kilometrov pred páskou sa cyklistom do cesty postaví kopec, Hohe Sonne (1,8 km - 6,5 %), kde sa znovu bude deliť zrno od pliev.
 
Štvrtá a posledná etapa privedie pelotón z Eisenachu do Erfurtu, v ktorom čaká pretekárov technické finále. Ešte pred ním budú musieť absolvovať tri dlhšie stúpania. Neue Ausspanne (4,9 km - 4,6 %), Ruppberg (4,6 km - 6,0 %) a Oberhof (4,9 km - 4,6 %) sa nachádzajú v prvých dvoch tretinách etapy, čiže v nich útoky adeptov na celkové víťazstvo určite neprídu, ale všetci zúčastnení v nich určite prídu o drahocenné sily, ktoré im vo finále môžu chýbať. Koniec podujatia bude dramatický a hlavne do kopca, ktorý skončí dva kilometre pred koncom. Dajú sa preto očakávať selekcie v balíku.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© deutschland-tour.com)
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
 
Vzrástla konkurencia, uspieť by mali šprintéri a klasikári
 
Postup o kategóriu vyššie prilákal na štart viacej tímov z prvej ligy. Minulý rok na Okolo Nemecka štartovalo jedenásť World Tour tímov, Bora - hansgrohe, Sunweb, Kaťuša - Alpecin, Ag2r La Mondiale, Lotto Soudal, Dimension Data, Deceuninck Quick-Step, Ineos, Tím CCC a Bahrajn – Merida sa na podujatie vrátili aj v 34. ročníku. Iba Movistar sa rozhodol nezúčastniť sa. K desiatke navrátilcov sa v tomto roku pridali ešte Astana, Jumbo – Visma, Trek – Segafredo, EF Education First a UAE Team Emirates, takže v akcii budeme sledovať pätnásť celkov s najvyššou licenciou.
 
Minulý rok na najvyšší stupienok vyskočil Matej Mohorič, ale podobne ako na BinckBank Tour neprišiel vlaňajší úspech obhajovať. Záujem budú budiť iní. Najnabitejšiu zostavu vysiela do Nemecka zoskupenie Quick-Stepu. Julian Alaphlippe sa na pretekoch predstaví po skoro mesačnej prestávke, takže ešte asi nebude pripravený bojovať v celkovej klasifikácii. Od Belgičanov by mali mútiť vodu mladíci Kasper Asgreen a Remco Evenepoel. Možno najväčšie šance uspieť bude mať Yves Lampaert, ktorému by pri dobrej forme mohli sedieť druhá a tretia etapa.
 
 
asgreen 19 taha rcsff
Kasper Asgreen (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Svoje slovo v bitke o najcennejší dres by mal povedal aj Alexander Kristoff. Ani Nór by nemal mať problémy vyliezť krátke bergy vo finále druhého a tretieho dňa. Kristoff momentálne nemá úplne najlepšiu formu, ale posledné jeho vystúpenia nedopadli žiadnou katastrofou. Bez šance nebude ani Alexej Lutsenko prežívajúci sezónu, v ktorej zbiera jeden lepší výsledok za druhým. V jeho neprospech môže hrať itenerár, pretože Lutsenko by potreboval strmšie kopce na to, aby sa dokázal odpútať od najrýchlejších mužov v pelotóne. Göttingen, ani Hohe Sonne nie sú také prudké.
 
Samostatnou kapitolou budú nemeckí jazdci. Až dvoch možných favoritov vysiela na domáce podujatie Bora. Pascal Ackermann v Hamburgu ukázal menší útlm a v celkovej klasifikácii asi nebude okupovať popredné priečky. Iný príbeh by mal napísať Maximilian Schachmann, ktorému sa vlani na týchto pretekoch darilo na výbornú. Okrem víťaznej etapy sa zmestil do najlepšej trojky aj v celkovej klasifikácii. Motivácia nebude chýbať ani Emanuelovi Buchmannovi. Pekné štyri dni na domácich cestách prežil vlani aj Nils Politt, a na rovnakú vlnu by sa mohol naladiť aj tentokrát.
 
 
nemecko 18 podium ilustrak fanusikovia Isaak Papadopulous Weitsprung
Bora na vlaňajšej prezentácii (© Isaak Papadopulous / Weitsprung)
 
 
Do širšej skupiny favoritov budú patriť aj ďalší klasikári a šprintéri. Napríklad Jasper Stuyven, aj keď stále čaká na víťazstvo v tejto sezóne. Nebol od neho ďaleko v Londýne, pri poslednom svojom vystúpení. Lídrom Lotta by mal byť Caleb Ewan, u nemeckého Sunwebu sa budú spolieha na zručnosti a hlavne rýchlosť Ceesa Bola, lenže ani on sa v Hamburgu neprezentoval zrovna najlepšie. Reštart sezóny by mohol prežiť Michal Kwiatkowski. Do pozornosti treba dať aj pretekárov ako Pavel Sivakov, Geraint Thomas, Richie Porte a Vincenzo Nibali, lenže títo pretekári sa skôr budú iba voziť ako súťažiť o celkové prvenstvo.  
 
 

 
 
1. 29.8. rovinata etapa ciel rovina Hannover > Halberstadt 167 km cieľ: 17:20
2. 30.8. zvlnena etapa ciel rovina Marburg > Gottingen 202 km cieľ: 16:55
3. 31.8. zvlnena etapa ciel rovina Gottingen > Eisenach 189 km cieľ: 17:45
4. 1.9. zvlnena etapa ciel rovina Eisenach > Erfurt 160 km cieľ: 15:30
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop