Montréal: V útočnej a taktickej edícii vyhral Avermaet, Sagan po snaživom výkone 18.

15.9.2019, 16:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
ne 15.9. rovinata etapa ciel rovina Montréal > Montréal 220 km Avermaet
 
montreal 2018 profil
profil pretekov, 18 kôl, 4734 nastúpaných metrov (© gpcqm.ca)
 
 
Montrealská klasika pridala do programu dva okruhy, významne navýšila počet nastúpaných metrov a vytvorila jeden z najnáročnejších pretekov na konci sezóny. Najťažším momentom bolo stúpanie Côte Camillien-Houde a kľúčovú úlohu zohrávali aj posledné stovky metrov do mierneho kopca, no v očakávanom okresanom poli sa mohlo vo finále atakovať kdekoľvek.
 
Kapacitou na vytvorenie rozhodujúcej selekcie disponoval Julian Alahpilippe a francúzsky jazdec sa pri svojich útokoch mohol spoliehať aj na silný šprint do kopca na cieľovej čiare. Vo forme sa ukazujú Avermaet a Matthews, ktorí sa maximálne spoliehali na svoju koncovku, útočné predstavenie mohli na konci ponúknuť Wellens, Yates, Mollema, Woods a aktívnu úlohu mali zohrať aj Evenepoel s Asgreenom. Peter Sagan ukázal výbornú výkonnosť v Québecu, keď dokázal sledovať Alaphilippov útok a pri tom ešte kvalitne šprintovať na páske. Dnešná náročná trasa s útočným potenciálom zakončená na krátkom kopci mu dávala ďalšiu príležitosť na získanie dobrého výsledku.
 
Očakávali sa podobné poveternostné podmienky ako v piatok a okamžite po štarte sa odpútali od balíka Ryan Anderson, Matteo Dal-Cin (obaja Rally UHC Cycling), Charles-Étienne Chrétien, Nick Zukowsky (obaja kanadská reprezentácia) a Guy Sagiv (Cycling Academy) a ešte na prvom kopci získali na svoju stranu potrebný náskok. Ten v treťom okruhu preskočil desať minút a v pelotóne zasiahli Bora - hansgrohe a Sunweb. Potom sa k nim pridal aj Bahrajn - Merida.
 
 
montreal 19 1 startt
Ilustračný záber pelotónu (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
Peter Sagan patril medzi hlavných favoritov, ale pri tímovej prezentácii sa musel opýtať moderátora, prečo urobili trasu takou dlhou. „Cítim sa dobre a znovu uvidíme priamo na trati, aké budem mať nohy. V Québecu som urobil to, čo som mal urobiť a druhé miesto je dobré. Je tu viac kopcov a vyhral som tu v roku 2013, ale vtedy to bolo kratšie. Prečo ste pridali ďalšie okruhy? Bude to ťažšie, ale budem sa snažiť,“ povedal slovenský pretekár, ktorého kolegovia kontrolovali vedúcu skupinu od samého začiatku.
 
Na čele pretekov sa znovu objavil Guy Sagiv, ktorý strávil deň pred balíkom aj v Québecu, a znovu sme mohli sledovať jeho dres izraelského šampióna. Spolu s ním sa dostali do úniku len samí domáci borci. Kanadskú reprezentáciu zastupovali dvaja mladíci, ktorí sa zúčastnili aj na Tour de l'Avenir, a 21-ročný Nicolas Zukowsky už dosiahol v tomto roku pekný výsledok, keď na kopcovitom podujatí Tour of the Gila skončil tretí v poradí. V drese Rally UHC Cycling sa zase predstavili skúsení jazdci a  Matteo Dal-Cin vybojoval v roku 2017 titul kanadského šampióna v cestných pretekoch.
 
Situácia zostala stabilizovaná aj po siedmich kolách, brejk disponoval náskokom desať minút. Nešlo sa úplne rýchlo, priemerná rýchlosť dosahovala niečo cez 35 km/h, ale na konci sa malo započítať do výsledkov každé prejdené kolo.
 
 
montreal 19 1 startt
Únik (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
V piatok predviedol výborný tímový výkon Sunweb a aj tentoraz chcel rovnakým spôsobom podporiť Michaela Matthewsa. Obhajca prvenstva si musel veriť, že náročnejšia trasa ho nezlomí a bude môcť vo finále bojovať s tými najlepšími. Ambície ukazoval aj Bahrajn - Merida a ten disponoval hneď niekoľkými pretekármi, ktorí mohli dosiahnuť dobrý výsledok. Colbrelli si trúfal na šprint v malej skupine, ale takí Nibali s Mohoričom mohli zaskočiť ostatných nečakaným útokom. Tím Bora jasne podporoval Petra Sagana počas celého dňa a slovenský pretekár dnes nemusel so svojou formou čakať len na šprint, ale na konci mohol pôsobiť aktívnejším spôsobom.
 
Po sto kilometroch sa zmenila situácia v balíku. V plnom zložení sa postavil do jeho čela Deceuninck - Quick-Step a tempo začalo pomaly stúpať. Belgický celok chcel pre ostatných vytvoriť čo najťažšiu edíciu. Pomáhal mu aj Sunweb, Bora a Bahrajn sa stiahli. Quick-Step zvyšoval tempo najmä na stúpaniach, čo mala byť výhoda pre Alaphilippa, aby jeho klasikársky konkurenti dorazili do finále čo najviac vyčerpaní. Táto aktivita si vynútila pozornosť ostatných celkov a viaceré z nich sa už vysunuli do popredia. Pozorne jazdil aj Bora - hansgrohe a aj samotný Peter Sagan, ktorý sa pohyboval vpredu.
 
 
banner kolekciaOS v3
 
 
Sto kilometrov pred cieľom klesol náskok úniku na šesť minút. Čas utečencov na čele pretekov sa pomaly krátil a boli sme zvedaví, kto prvý plánoval rozbehnúť novú útočnú akciu v pelotóne. Potom však balík na chvíľu poľavil. Vedúca skupinka už začínala byť unavená, ale v prvej časti si vybudovala pekný náskok, preto ešte dokázala motivovať pelotón. Quick-Step a Sunweb znovu nabehli na režim vysokej rýchlosti. Lenže belgický celok využíval len jedného svojho cyklistu a rozdiel medzi skupinami zostal zaseknutý na úrovni päť a pol minúty. Peter Sagan okupoval v pelotóne vysoké priečky, najmä na stúpaniach sa nachádzal v okolí dvadsiateho miesta, a to muselo znamenať, že sa cíti veľmi dobre a je sebavedomý.
 
Sedemdesiat kilometrov pred cieľom už viedol hlavný balík tím Trek - Segafredo, ktorého hlavnou postavou mal byť Bauke Mollema, a svoje ukazovala aj Astana. Už v tomto bode pretekov sa zdalo, že na najťažšom kopci niektorí borci zvažujú útoky. V každom prípade sa už nemalo tempo spomaliť. V jednom momente natiahol balík Evenepoel, potom zrýchlil Daniel Martin a z balíka začali odpadať aj takí jazdci ako Thomas alebo Porte. Peter Sagan sa zatiaľ do žiadnej akcie nepúšťal a ani sa nepohyboval na samom čele pretekov, keď sa snažil niekto nastúpiť na najdlhšom kopci.
 
 
montreal 19 1 startt
Pokus Evenepoela (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
Necelých šesťdesiat kilometrov pred páskou napokon zaútočil Remco Evenepoel. K mladému cyklistovi sa pridalo ďalších desať jazdcov a takáto aktivita poriadne okresala pelotón, kde jazdil aj Peter Sagan. Štyri kolá pred koncom bola hlavná skupina opäť pokope a vedúca pätica mal k dobru už len pol minúty. Potom na kopci Côte Camillien-Houde vytvoril tlak na súperov Laurens de Plus, z balíka odpadli ďalší jazdci, a na čele už zostávala už len dvojica z kanadskej reprezentácii. Aj Peter Sagan patril k tým pretekárom, ktorí sa ocitli za hlavnou skupinou po tomto kopci. V jednoduchšej pasáži sa pelotón spojil a stále sa nastupovalo.
 
Tri kolá pred koncom zostal v úniku už len Zukowski a všetky útoky nemali dlhé trvanie. Aj po najťažšom stúpaní zostal pelotón pokope, ale útočiť sa dalo aj v klesaní. To sa stalo osudným pre Nicolasa Zukowskeho. Na začiatku predposledného kola bolo všetko po starom, vpredu sa pohyboval jedine s malým náskokom Nathan Earle z Cycling Academy. Favoriti na výhru sa držali pri sebe. Aj tentoraz bol kopec Côte Camillien-Houde lákadlom na zrýchlenie, ale hlavní favoriti stále vyčkávali, Evenepoel tu dostal defekt a tak sa balík len natiahol, čo bola výhoda pre pretekárov s rýchlou koncovkou. Earle získal pätnásť sekúnd. Austrálsky cyklista si udržal náskok aj do posledného okruhu a početná hlavná skupina smerovala na Côte Camillien-Houde.
 
 
montreal 19 1 startt
Fanúšikovia Zukowskeho (© Pat Beaudry / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
Hneď od začiatku kopca sa pokúsil rozdeliť balík UAE Emirates, ale pretekári ako Sagan, Avermaet, Matthews alebo Alaphilippe sa nedostávali do problémov. Atakovať vyskúšali Woods, Mas, Peters a ich aktivita napokon vytvorila približne 20-člennú skupinu. Sagan a Avermaet v nej nechýbali, Matthews zostal vzadu a za pomoci kolegov sa potreboval vrátiť späť čo najskôr. Na čele pretekov jazdili aj Alaphilippe, Mas, Mollema, Wellens, ale pekný útok predviedol Cosnefroy. Po druhom stúpaní na okruhu sa odpútali aj Wellens s Masom a snažili sa aj ďalší borci. Peter Sagan využil klesanie, chytil túto dvojicu a tesne pred páskou sme mohli sledovať bitku favoritov muža proti mužovi.
 
Tri kilometre pred vrcholom bol chytený Cosnefroy, dobehol ho Alaphilippe a za nimi sa nachádzali Sagan s Cortinom a táto skupina sa opäť rozšírila. Najmä Peter Sagan sa snažil eliminovať vedúcu dvojicu a napokon sa všetko zlomilo na posledných stovkách metrov, kde sa všetko spojilo na čele pretekov. Ani Alaphilippe nedotiahol do úspešného konca svoju vytvorenú výhodu a v ťažkom šprinte sa presadil Greg Van Avermaet. Potom finišovali Diego Ulissi a Iván Cortina. Na záverečnom krátkom stúpaní Petrovi Saganovi úplne došli sily a do súboja o výhru sa ani nezapojil.
 
 
montreal 19 1 startt
Triumf Van Avermaeta (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
Rozšírená verzia pretekov ponúkla miestami divokú jazdu, ale napokon aj tak všetko skončilo v záverečnom šprinte najsilnejších cyklistov. Ale v záverečnom okruhu vytvorili favoriti parádnu jazdu a až do samého konca nebolo jasné, kto a akým spôsobom bude bojovať o víťazstvo. Pred stúpaním vedúcim na cieľovú čiaru to vyzeralo tak, že všetky tromfy drží vo svojich rukách Julian Alaphilippe, ale ani on nemal v nohách dosť pary, aby predviedol svoj obávaný šprint. Po hektickej koncovke sa rozhodlo v šprinte osemnástich pretekárov a na takéto vyvrcholenie pretekov sa musel doslova tešiť Greg van Avermaet, ktorý dokázal získať svoju tretiu výhru v ročníku.
 
Belgický cyklista pôsobil takmer celý čas neviditeľným spôsobom, ale počas rozhodujúcej selekcie pri poslednom prejazde cez Côte Camillien-Houde bol na správnom mieste. Potom sa snažil niečo vymyslieť na druhom stúpaní, ale nepodarilo sa mu pripojiť k útočiacim jazdcom a odvtedy už len čakal, ako sa situácia vyvinie. A dopadlo to pre neho veľmi priaznivo, keď sa všetko spojilo tesne pred cieľom a on pri tom minul menej energie ako niektorí jeho konkurenti. Z výhry sa tešil po štyroch mesiacoch a prišla pre neho v pravom čase, keďže svetový šampionát je predo dvermi.
 
 
montreal 19 1 startt
Pódium (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
Výborný finiš opäť predviedol Diego Ulissi a po štvrtom mieste z Québecu s ním treba len súhlasiť, že jeho forma je skutočne na vysokej úrovni. Tím UAE Emirates sa snažil pretekať aktívne a zaslúžene sa dostal na pódium. Kvalitu vytiahol Iván Cortina. V piatok ešte pracoval pre Colbrelliho, ale taliansky cyklista sa dnes vôbec nepresadil a Cortina mohol jazdiť  sám na seba. V hektickej koncovke sa veľmi dobre zorientoval, udržal si energiu až na cieľovú pásku a získal na svoje konto niekoľko cenných skalpov. Na konci pôsobili dobre Wellens s Valgrenom, ale nepodarilo sa im zaskočiť súperov.
 
Do najlepšej desiatky sa nezmestil ani jeden člen Quick-Stepu, hoci vo finále sa činili Alaphilippe s Masom. Kým španielsky jazdec útočil, jeho francúzsky kolega šetril sily a nechával súperov vyčerpať sa, a potom samotný Alaphilippe vyskočil do dôležitého útoku. Výborne pripravenú pozíciu však nedotiahol do úspešného konca a bolo nečakané, že na posledných stovkách metrov vôbec nepôsobil dynamickým spôsobom. Možno preto neprišiel jeho útok na niektorom z kopcov posledného kola. Lepší výsledok by pasoval pre Cosnefroya a aj on musel byť zaskočený, akú koncovku predviedol Alaphilippe.
 
 
montreal 19 1 startt
Julian Alaphilippe (© James Startt / GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
 
 
Peter Sagan nedosiahol želaný výsledok, hoci vo finále pôsobil silným dojmom a snažil sa niečo urobiť s pretekmi vo svoj prospech. Podobne ako v piatok predvádzal koncentrovaný výkon a aj keď v jednom momente sa ocitol za balíkom, na konci sme sa presvedčili, že to nemohlo byť spôsobené výkonnostnými problémami, lebo v závere patril k najviac aktívnym jazdcom. V poslednom kole sa odohrávala bitka najsilnejších s niekoľkými útokmi a slovenský pretekár sa ich snažil na konci chytať. V konečnom dôsledku ho to pripravilo o podstatnú časť energie, ktorá mu chýbala na cieľovom krátkom stúpaní. Proti nemu stáli kvalitní konkurenti a ich útoky boli nebezpečné, preto sa nechcel sa nič spoliehať a rozhodol sa pre aktívny spôsob boja. Napokon sa mu nepodarilo prísť do cieľa na čele pretekov v malej skupinke a ostatní potom vyťažili z jeho snahy. Podobne ako v Québecu ponúkol niekoľko dobrých momentov, na ktorých bude môcť stavať na svetovom šampionáte. Dôležité je, že jazdí na vysokej úrovni a obidve kanadské jednorazovky ho výborne pripravili na Yorkshire.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Grega van Avermaeta (víťaz)
"Na tomto ťažkom podujatí nebolo jednoduché zaútočiť osamote alebo privážať späť Alaphilippa. Nakoniec všetko dobre dopadlo pre mňa. Snažil som sa dobehnúť Wellensa po poslednom kopci, ale boli medzi nami všetkými len malé rozdiely a všetko sa to spojilo pred páskou. Vedel som, že finále mi sedí, lebo na konci náročného dňa mám stále silný šprint. Dokázal som sledovať Ulissiho, keď zrýchlil, a potom sa dostať cez neho. Dosiahol som super víťazstvo."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Diega Ulissiho (2. miesto)
"Počas celých pretekov som sa cítil dobre a podarilo sa mi to využiť, aby som sa dostal vo vedúcej skupiny na konci podujatia. Začal som šprintovať dvesto metrov pred cieľom a naozaj som sa cítil dobre. Z mojej strany to bola kvalitná koncovka, ale Avermaet bol o čosi silnejší."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (18. miesto)
"Ako sa dalo očakávať, GP Montréal boli tvrdé preteky. Môj tím znovu odviedol výbornú prácu a počas celého dňa som nemal problémy s pozíciou. Cítil som sa dobre, dokázal som reagovať na mnohé útoky a na poslednom kopci som sám zalepil medzeru na útočiacich jazdcov. Táto snaha ma vyšla draho a na šprint som už nemal v nohách dostatok energie. Chcel som dosiahnuť lepší výsledok, ale pred nasledujúcimi pretekmi sa nebojím o svoju výkonnosť."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Poitschkeho (DS Bora)
"Boli to náročné preteky a snažili sme sa ušetriť čo najviac energie na posledných štyridsať kilometrov. Naším cieľom bolo, aby sme dostali Petra do posledného kola v spoločnosti hlavných favoritov. Na konci sa odohralo niekoľko útokov a Peter sa dostal do malej skupiny na čele pretekov. Predviedol silný výkon, ale veľa do neho investoval, preto keď ich chytili ostatní konkurenti, na šprint mu už nevydala energia. Bohužiaľ, je to súčasť hry, ale predviedol, že má formu."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michiena Elijzena (DS Sunweb)
"Znovu to bolo náročné podujatie a veľmi skoro sme ho kontrolovali pre Michaela. Preteky sa rozbehli naplno už osemdesiat kilometrov pred cieľom a až do cieľa sa išlo naplno. Finálny okruh bol pre Michaela príliš ťažký a nedokázal zachytiť brejk, ktorý sa vytvoril na najťažšom kopci. Potom sme sa snažili dostať ho späť, ale už sa nám nepodarilo bojovať o najvyššie priečky."
 
 
Výsledky
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 6:09:38 500
2. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 400
3. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 325
4. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:00 275
5. VALGREN Michael Team Dimension Data link ikonka 00:00 225
6. SBARAGLI Kristian Israel Cycling Academy 00:00 175
7. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 150
8. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 00:00 125
9. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 100
10. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 85
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z pretekov (© GP Cyclistes de Québec et de Montréal)
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
Fotografia 1 z 16
© James Startt: fotografie č. 2, 8, 11, 13, 14 a 15;
© Pété Photographie: fotografie č. 3, 4, 7, 10 a 12;
© Pat Beaudry: fotografie č. 1, 6 a 16;
© Yves Perret Media: fotografie č. 5 a 9.
 

 
 
Kopce na okruhu:
Côte Camillien-Houde (1,8 km; 8 %)
Côte de Polytechnique (0,78 km; 6 %)
Boulevard du Mont-Royal (0,8 km; 4 %)
Avenue du Parc (0,56 km; 4 %)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop