Na Okolo Slovenska hviezdy nesklamali, delili si triumfy, Baška chcel byť úspešný

23.9.2019, 06:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
skoda okolo slovenska 560x100 top
 
Na podujatí sa prezentovali v hlavnej úlohe World Tour celky, ale ani jeden z nich výrazne nevyčnieval nad ostatnými. Rôznorodé koncovky etáp priniesli piatich rozdielnych víťazov a z hľadiska klasifikácie hrali dôležitú úlohu bonifikačné sekundy a aj výkon v časovke. V tesnom súboji o žltý dres úradoval Yves Lampaert, ktorý si postrážil tú jednu sekundu pred Arnaudom Démarom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideoklip k 63. ročníku
 
 
74
Pódium (© Ján Melicher)
 

Každý deň sa vyhrávalo iným spôsobom

Hneď prvé finále v Bardejove ukázalo, že na najrýchlejších jazdcov v balíku a svetové hviezdy nebude čakať úplne jednoduchá práca. Technický finiš si síce podmanili hlavní favoriti, ale nesledovali sme ten pravý šprintérsky súboj. Úvodný dojazd mal najlepšie zmapovaný Alexander Kristoff, ktorý prešiel po poslednej zákrute na vedúcej priečke a to bolo kľúčové z hľadiska etapového triumfu. Nórsky borec tak pekne využil finále do mierneho kopca na kockách, v čom je vždy veľmi silný.

Časovka jednotlivcov sa stala korisťou špecialistov na túto disciplínu a Stefan Küng si obliekol na jeden deň najcennejší dres. Šprintéri zvládli svoju úlohu obstojne a z pohľadu klasifikácie bolo dôležité, že vysoko do poradia sa dostali Yves Lampaert a Bob Jungels z Quick-Stepu, ktorí boli pripravení dobiedzať na švajčiarskeho cyklistu. Hneď v kráľovskej etape sa im to podarilo.
 
 
banner kolekciaOS v3
 

Prechod cez Tatry nespôsobil v pelotóne žiadnu paniku, ale bola to samotná koncovka v Ružomberku, kde sa diali ďalšie zaujímavé veci. Organizátori znovu nevytvorili priestor na klasický hromadný šprint, ale mimoriadne technické úseky s jedným krátkym stúpaním vyžadovali precíznu pozičnú jazdu. Favoritov zaskočil Eduard Grosu a zobral aj dôležité bonusové sekundy. Yves Lampaert využil hneď prvú šancu, aby sa dostal do žltého trička, a vďaka svojim klasikárskym schopnostiam si vytvoril pred Küngom taký náskok, ktorý vydržal až do cieľa.

Predposledný deň sa finišovalo v Hlohovci a tam zase striehol typický výbušný dojazd na krátkom kopci, ktorý sľuboval ďalší atraktívny finiš v peknom prostredí. V priebehu pretekov sa postupne zlepšoval Arnaud Démare a v tretej etape naplno vytiahol svoje kvality, keď mu na páske nikto nestačil. Francúzsky borec mohol po výhre myslieť aj na celkový triumf, ale na konci pretekov v Senici rozbehol svoje motory tím Deceuninck - Quick-Step. Elia Viviani zakončil výborný tímový výkon víťazstvom a čakal presne na takýto finiš. Po výbornej podpore od spolujazdcov zakončil svoje pôsobenie v Quick-Stepe triumfálnym spôsobom. Démare nesiahol na potrebné bonifikácie a na najvyššom stupienku zostal Yves Lampaert.
 
 
042
Finále 4. etapy (© Ján Melicher)
 
 
Quick-Step podržal Lampaerta, Démare sa nebezpečne približoval
 
Yves Lampaert vyhral svoje druhé etapové preteky v kariére. Predtým dominoval v roku 2015 na Driedaagse van West-Vlaanderen, ktoré mali rovnaký štatút ako Okolo Slovenska. Dôležitý krok za víťazstvom urobil v časovke jednotlivcov a potom výborne zvládol aj klasikársky dojazd tretej etapy, kde získal správnou pozičnou jazdou kľúčové bonusové sekundy. Belgickému pretekárovi sa na našom podujatí darí, ale ešte ani raz nevyhral etapu. Počas dvoch ročníkov uchmatol štyri druhé miesta a raz skončil tretí, ale žltý dres mu všetko vynahradil.
 
Po jazde proti chronometru išiel Deceuninck - Quick-Step za celkovým triumfom a musel sa tomu prispôsobiť aj Elia Viviani, ktorý by to inak mohol skúsiť aj v druhej a tretej etape. Hneď v Ružomberku stopercentne nezvládol technický finiš, keď pred ním skončil aj jeho kolega Morkov, ktorý mu mal vytvoriť pozíciu. V Senici to už bola z jeho strany iná pesnička a potvrdil status jedného z najrýchlejších cyklistov na svete. V dôležitých kľúčových momentoch bol platným členom tímu Bob Jungels, ktorý sa plne obetoval pre Lampaerta najmä na konci tretieho dňa.
 
 
042
Bob Jungels a Yves Lampaert (© Ján Melicher)
 
 
Len jedna sekunda chýbala Arnaudovi Démarovi a po pretekoch mohol len uvažovať, kde sa ju dalo získať. V časovke predviedol svoj maximálny výkon, ale lepší výsledok by mu pasoval na pravé poludnie v Bardejove, kde zostal príliš vzadu pred poslednou zákrutou a nedostal sa na bonifikácie. V Ružomberku bol na páske najrýchlejší z vedúcich pretekárov, ale znovu svoj šprint rozbehol neskoro. V tretej etape urobil všetko správne a vyhral a svoje maximum odviedol aj v Senici, ale v takomto dojazde je Viviani jednoducho rýchlejší. Jedna sekunda ho musela mrzieť, na druhej strane však vybojoval etapový triumf po dlhom čase.       
 
Svoje kvality ukázal aj Alexander Kristoff. Parádne využil hneď dojazd prvej etapy, ktorý najlepšie svedčal jeho typológii, ale potom spadol v časovke a z klasifikácie vypadol. Bez pádu by podal v ITT približne rovnaký výkon ako jeho šprintérski konkurenti a to by ho mohlo posunúť na úroveň Top 5. V záverečných dvoch previerkach zhodne získal tretie miesto. V Hlohovci bolo vidno, že pred páskou si trúfol nasledovať Démara, ale zároveň sme videli aj to, ako mu na cieľovej čiare jasne došli sily. Až sa pred neho dostal jeho kolega Riabušenko. Vyskúšal si aj tradičný hromadný šprint a našiel v ňom rýchlejších dvoch konkurentov. Nórsky pretekár však nie je klasickým šprintérom, takže môže byť spokojný, že v generálke na svetový šampionát zvládol najmä to, v čom je najlepší.
 
 
042
Alexander Kristoff (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Na stupne víťazov sa dostal výborný časovkár Stefan Küng, ktorý počas celých pretekov podával vyrovnané výkony, ale na takejto trase mal minimálnu šancu na to, aby sa dostal pred klasikársky podkutého a dobre stráženého Lampaerta. Zásluhou ITT sa ocitli v najlepšej desiatke aj Gradek, Bohli, Van Hoecke, Brändle a na krátkom cieľovom stúpaní tretej etapy si vylepšili pozíciu Pöstlberger a Riabušenko.
 
V Top 10 sa objavil aj Erik Baška, ktorý sa pevne usadil v pozícii najlepšieho slovenského pretekára od samého začiatku. S výnimkou finále v Hlohovci sa vždy umiestnil v najlepšej desiatke, a to aj v časovke, a potom pridal tri štvrté miesta v dojazdoch pre najrýchlejších cyklistov. Na konci prvej etapy sa pohyboval na čele pelotónu, ale na stupne víťazov mu to nevydalo, no ukážku veľmi dobrej formy potvrdil aj v nasledujúcich dňoch. Potrebne sa pripravil na cieľ v Ružomberku, ustrážil si pozíciu, ale ako sám priznal, vyčerpalo ho to a pred páskou musel zatínať zuby, aby sa už okrem Démara nikto pred neho nedostal. Bojoval aj v Senici, ale svetová šprintérska špička bola neúprosná.
 
 
042
Erik Baška (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Veľmi sa chcel dostať aspoň na stupne víťazov, preto bolo sympatické, že po podujatí priznal sklamanie. Podarilo sa mu predviesť niekoľko kvalitných výkonov a na MS bude určite potrebnou podporou pre Petra Sagana. Juraj Sagan si odviedol svoje, často pracoval na čele balíka a aj on vyladil svoju formu pred svetovým šampionátom. Z ostatných slovenských jazdcov sa najviac ukázal Marek Čanecký, ktorého sme videli v úniku záverečnej etapy a napokon prezentoval farby Dukla Banská Bystrica na dôležitých pozíciách. Spolu s Lukášom Kubišom, ktorý bol najlepším Slovákom U23 sa ukázali na záverečnom pódiu, a to marketingovo pomohlo nášmu kontinentálnemu tímu.
 
 
- inzercia -
os 19 Skoda 560x300
- inzercia -
 
 
Publikovať budeme ešte komentár šéfredaktora s výberom fotografií...
 
 

 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Yvesa Lampaerta
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Erika Bašku
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Martina Salmona (vrchárska súťaž)
 
 
audio ikonkaHodnotenie Mareka Čaneckého
 
 
audio ikonkaHodnotenie Petra Privaru (generálny riaditeľ)
 
 
audio ikonkaHodnotenie Ľudovíta Lučaniča (športový riaditeľ)
 
 
audio ikonkaHodnotenie Jána Miškovského (janom)
 
 
audio ikonkaHodnotenie Lívie Hanesovej (ubytovanie)
 
 
audio ikonkaHodnotenie Martina Fraňa (DS Dukly)
 
 
audio ikonkaHodnotenie Jakuba Vanča (DS reprezentácie)
 
 
zlty s
Konečné poradie pretekov
1. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 17:14:21 125
2. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:01 85
3. KÜNG Stefan Groupama - FDJ link ikonka 00:03 70
4. GRADEK Kamil CCC Team link ikonka 00:17 60
5. BOHLI Tom UAE Team Emirates link ikonka 00:21 50
6. VAN HOECKE Gijs CCC Team link ikonka 00:26 40
7. BRÄNDLE Matthias Israel Cycling Academy 00:28 35
8. PÖSTLBERGER Lukas BORA - hansgrohe link ikonka 00:34 30
9. BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:40 25
10. RIABUSHENKO Alexandr UAE Team Emirates link ikonka 00:41 20
36. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 02:43  
58. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 03:30  
63. ŠTOČEK Matúš Slovensko 03:34  
84. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 04:49  
103. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 07:15  
110. MALÍK Robert Slovensko 08:42  
115. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 09:45  
122. KAŠKO Dávid Slovensko 13:26  
123. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 13:36  
124. LAJCHA Juraj Slovensko 14:25  
128. BERES Stanislav Slovensko 17:56  
130. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 19:08  
134. COMA Richard Slovensko 25:07  
 
Zobraziť kompletné konečné poradie pretekov


body s
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 46
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 40
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 32
4. BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 27
5. URIANSTAD Martin Uno-X Norwegian Development 25
6. KATRAŠNIK Gašper Adria Mobil 21
18. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 9
 
 
vrcharsky 2019
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. SALMON Martin Development Team Sunweb 42
2. MOLLY Kenny Wallonie - Bruxelles 31
3. URIANSTAD Martin Uno-X Norwegian Development 22
4. ANDERSEN Idar Uno-X Norwegian Development 22
5. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 14
6. ROCHAS Rémy Delko Marseille Provence 14
 
 
do23 s
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. SLEEN Torjus Uno-X Norwegian Development 17:15:05
2. HEINSCHKE Leon Development Team Sunweb 00:01
3. RAJOVIć Dušan Adria Mobil 00:54
4. NABERMAN Tim Development Team Sunweb 02:18
5. MÄRKL Niklas Development Team Sunweb 02:35
6. RIKUNOV Petr Gazprom - RusVelo 02:40
7. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 02:46
8. ŠTOČEK Matúš Slovensko 02:50
26. KAŠKO Dávid Slovensko 12:42
29. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 18:24
31. COMA Richard Slovensko 24:23
 
   

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop