V časovke na MS zohrajú úlohu dĺžka, únava a počasie, favoritmi sú Roglič aj Evenepoel

24.9.2019, 11:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
cofidis 560x100
 
V programe svetového šampionátu bude jednou z najsledovanejších disciplín časovka jednotlivcov v hlavnej mužskej kategórii. Na konci sezóny bude treba zvládnuť vyčerpávajúcu dlhú trasu a to sľubuje dramatické súboje, kde môže uspieť víťaz Vuelty Primož Roglič alebo supertalent Remco Evenepoel.
 
 
Dlhá, rýchla, miestami technická a vyčerpávajúca trasa
 
Do mesta Harrogate bude viesť jedna z najdlhších majstrovských časoviek v poslednom období a to vždy vyžaduje špeciálnu prípravu na zisk dúhového dresu. Navyše, v stredu popoludní sa očakávajú dažďové prehánky a bude veľmi záležať od toho, kedy sa postavia na štart jednotliví favoriti. V premenlivom počasí môže úradovať faktor náhody a môžeme byť svedkami aj prekvapujúcich výsledkov, ak kandidáti na medailu budú mať na trati rozdielne podmienky.
 
 
ITT mapa me
mapa časovky, 564 nastúpaných metrov (© yorkshire2019.co.uk)
 
 
Začínať sa bude v meste Northallerton a odtiaľ sa vydajú pretekári južným smerom do Harrogate, kde sa nachádza epicentrum celého majstrovského týždňa. Najskôr bude pripravených úplne jednoduchých a svižných sedemnásť kilometrov, čo si vychutnajú pravoverné časovkárske motory, aby nasadili svoju maximálnu rýchlosť. Na tomto úseku však bude potrebné, aby sa cyklisti nenechali uniesť, lebo časovka je veľmi dlhá a vo finále bude chýbať každá zbytočne minutá energia.
 
V prostrednej časti sa nabehne na zvlnený terén a uvidíme tu aj dva výstupy Gate Bridge Road (1,1 km; 4,9 %) a Risplith (700 metrov; 7 %). Druhé stúpanie vrcholí necelých sedemnásť kilometrov pred cieľom a hraničí s najťažšiou pasážou časovky, kde sa pôjde väčšinou hore-dole a nebude chýbať ani niekoľko zákrut. V tomto bode pretekov sa začne črtať, kto bude bojovať o najcennejšie kovy, ale o všetkom sa rozhodne len na samom konci, lebo záverečných sedemnásť kilometrov naplno odhalí výkonnosť hlavných aktérov. Koncovka bude pomerne rýchla, aj keď tu nájdeme niekoľko menších stúpaní a aj samotný dojazd obsahuje ešte krátke výstupy. Na kvalitný výsledok bude potrebná vytrvalosť so schopnosťou udržať konštantne vysokú rýchlosť na celej trase a viac ako kedykoľvek bude kľúčové rozumné rozloženie síl.
 
 
- inzercia -
cofidis 560x300
- inzercia -
 
 
Veľké mená potrebujú podať veľký výkon
 
Svoju úspešnú sezónu chce zakončiť dúhovým dresom Primož Roglič, ktorý v tomto ročníku predvádzal výborné výkony v časovke. Túto disciplínu ovládol štyrikrát, vrátane dvoch najťažších previerok na Gire a Vuelte. Aktuálne patrí k najsilnejším časovkárom na svete a právom chce zabojovať o najvyšší stupienok. Dlhá trasa vyhovuje jeho vytrvalostným schopnostiam a miestami zvlnený terén len umocní jeho odolnosť. Dokáže správne nastaviť svoj výkon a byť rovnako silný na celej dĺžke trasy. Na jeho strane bude stáť aj veľké sebavedomie. Zradiť ho môžu len vyčerpávajúce súboje absolvované na Vuelte a budeme zvedaví, či dokázal potrebne zregenerovať, aby podal svoj maximálny výkon. Ak bude na trati svieži, predvedie razantný útok na stupne víťazov.
 
Troch veľmi silných jazdcov uvidíme v belgických farbách. Victor Campenaerts na minuloročnom svetovom šampionáte vybojoval svoju prvú medailu, na jar vytvoril rekord v hodinovke a teraz chce zabojovať o dúhový dres. Dlhá, miestami zvlnená a väčšinou rýchla trasa mu náramne sedí a bude mať všetky predpoklady, aby potvrdil svoj časovkársky status. Naposledy však pretekal na konci júla a počas dlhej prestávky sa sústredil len na svetový šampionát. Môže to byť jeho nevýhoda, ale na druhej strane ho môžeme uvidieť v maximálnej pohode.
 
 
campenarts 19 itt giro rcsff
Victor Campenaerts (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Značnú pozornosť si vyslúžil Remco Evenepoel a v Harrogate nebude patriť k obletovaným jazdcom len z toho dôvodu, že dokázal ovládnuť európsky šampionát v ITT. Mladý belgický borec presviedča o svojom mimoriadnom talente na každom podujatí, kde štartuje, a preto bude zaujímavé sledovať, ako si poradí s veľkou dĺžkou časovky vo veku devätnásť rokov. Ako univerzálny jazdec si užije zvlnený profil a prekážkou nemusí byť ani spomínaná značná dĺžka ITT, keďže o svojich silných tempárskych schopnostiam už presvedčil v niekoľkých dlhých únikoch na etablovaných pretekoch. Evenepoel môže len prekvapiť a nepochybujeme, že do toho pôjde s veľkým potešením. Na konci sezóny sa dostal do veľmi dobrej formy takisto Yves Lampaert a  víťaz Okolo Slovenska bude patriť k cyklistom, ktorí budú minimálne atakovať miesto v Top 10.
 
V zaujímavej pozícii sa nachádza obhajca prvenstva Rohan Dennis. O jeho časovkárskych kvalitách nemôže nikto pochybovať, ale po jeho predčasnom konci na Tour de France bude jeho výkon malou záhadou. Podobne ako Campenaerts dlho nejazdil a má za sebou špecifický časovkársky tréning, ktorý absolvoval v poslednom čase. Dennis nie je len čistokrvným tempárom, ale postupne kalkuluje s celkovým poradím, preto mu pomôže na vytvorenej trase aj jeho odolnosť. Na časovkárskych šampionátoch zatiaľ nezískal žiadnu medailu Stefan Küng a švajčiarsky jazdec verí, že sa to môže zmeniť. Do Harrogate si priniesol kvalitnú formu a môže ho len tešiť, že na trati sa odohrá veľký a vyčerpávajúci súboj favoritov, v čom býva vždy silný. Na ďalší dobrý výsledok na MS si trúfa Tony Martin, ktorý dostal na Vuelte tie najlepšie podmienky na tréning. Znovu sme ho videli vo výbornej fazóne, ktorú však mohol ovplyvniť pád na konci španielskeho podujatia. V miešanej časovke však patril k oporám nemeckého celku a mal by znovu atakovať najvyššie priečky v poradí, keďže sa môže pozitívne prejaviť jeho schopnosť nasadiť na dlhú dobu až strojové tempo.
 
 
dennis 19 itt suisse buchlif
Rohan Dennis (© Tour de Suisse / Sam Buchli)
 
 
Ambície budú mať aj dvaja borci z Deceuninck - Quick-Step. Asgreen a Jungels v tomto ročníku už niekoľkokrát ukázali svoj ťah, dánsky jazdec má striebro z európskeho šampionátu, a obidvom môže pomôcť, že aktuálne nemajú za sebou náročný súťažný program. Na majstrovstvách sveta sa bude chcieť ukázať aj zázemie tímu Ineos a Kirienka s Castroviejom sú dostatočne skúsení, aby sa vedeli stopercentne pripraviť na takúto udalosť. Prekvapiť môže Haga, ktorému sa podarilo vyhrať tretiu časovku na Gire, a na Vuelte zase predviedol kvalitný výkon v najťažšej jazde proti chronometru Bevin, pred ktorého sa dostal len Roglič.
 
Silnú konkurenciu dopĺňajú Bodnar, Van Emden, Van Baarle, Dowsett, Oliveira a aj oni môžu v prípade svojich najlepších výkonov atakovať vysoké priečky v poradí. Na štarte sa predstaví aj Ján Andrej Cully, ktorý ako 23-ročný zažije premiéru na svetovom šampionáte v tejto disciplíne. Ako úradujúci slovenský časovkársky šampión skončil na tridsiatom mieste na ME v ITT a teraz bude mať pred sebou ešte náročnejšiu trasu a kvalitnejších súperov. V Harrogate ho čakajú neoceniteľné skúsenosti.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop