Okolo Slovenska: Úvodnú etapu plnú pádov ovládol Martin Laas z Bory, Štoček je biely

16.9.2020, 07:15 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek, Lukáš Timko
os2020 lista 560x100 new
1a 16.9. rovinata etapa ciel rovina Žilina > Žilina 106 km Laas
Etapy 64. ročníka pretekov:
1a1b234
 
etapa 1a
profil etapy, 1756 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
 
 
Ani druhá vlna celosvetovej pandémie nezabránila uskutočneniu už 64. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska. S prihliadnutím sa momentálnu situáciu vo svete boli všetci účastníci dnešného pelotónu testovaní na prítomnosť koronavírusu. Výsledky sú potešujúce, nikto z pretekárov nebol pozitívny. Na štart sa tak postavilo 146 cyklistov. Z neznámych dôvodov neodštartoval Norbert Banaszek (Mazowsze Serce Polski). Tohtoročný ročník odštartoval presne o pol desiatej.  
 
Cyklisti sa mohli potešiť peknému počasiu, teplota sa vyšplhala na dvadsaťjeden stupňov Celzia. Ako prví zaútočili Timon Loderer (Team Hrinkow Advarics Cycleang) a Patrik Tybor (Dukla Banská Bystrica). O chvíľu sa k ním pridali Idar Andersen (Uno-X), Brian Kamstra (Novo Nordisk) a Yauheni Karaliok (Gazprom - RusVelo). Po chvíli pobytu v úniku však všetci okrem Tybora spadli a Slovák tak pokračoval sám.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
 
Nový únik následne vytvorili Davide Bais (Cycling Team Friuli), Kamstra, Petr Rikunov (Gazprom - RusVelo), Kenny Molly (Bingoal - Wallonie Bruxelles), Andersen, Tybor a Pawel Bernas (Mazowsze Serce Polski). Medzitým musel jeden pretekár z Israel - Start-Upu riešiť defekt. Ani táto skupina sa nedokázala odpútať z hlavnej skupiny. 
 
Vpredu ich vymenili Mathijs Paasschens (Bingoal - Wallonie Bruxelles), David Per (Adria Mobil), Juraj Bellan (Dukla Banská Bystrica), Jonas Rapp (Hrinkow Advarics Cycleang) a Gabriele Petrelli (Cycling Team Friuli). Táto partia si vypracovala minútový náskok na pelotón. Ďalší defekt postihol cyklistu stajne Adria Mobil.
 
 
- reklama -
os2020 banner 560x300 new update
- reklama -
 
 
Náskok čelnej pätice sa naďalej zvyšoval, pred prvou horskou prémiou na sedle Lutiška (4,3 km, 4,8%) to bolo osemdesiat sekúnd. Tri body do súťaže o bodkovaný dres si pripísal Paasschens. Bodovali aj Petrelli a Rapp. Holanďan Mathijs Paasschens tento rok už bojoval o dres pre najlepšieho vrchára, na Tour des Alpes bol v tejto súťaži tretí.
 
Po prémií nasledoval krátky zjazd a potom čakalo pretekárov stúpanie na ďalšiu horskú prémiu Oravská Lesná (17 km, 3,1%). Na prvého cyklistu tu čakalo desať bodov. Mechanické problémy musel riešiť aj jeden z Duklákov. Náskok unikajúcej skupiny sa zvýšil na 95 sekúnd. Boli sme zvedaví na výkon Slováka v úniku, ktorý pred dvoma týždňami priniesol bodkovaný dres z Okolo Srbska.
 
 01 3
Pelotón po celý deň ťahal Deceuninck - Quick-Step (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Päť minút po pol jedenástej už bol únik na dostrel druhej HP. Patálie s bicyklom mal ďalší Duklák. Neskôr sme sa dozvedeli, že pár minút po začiatku etapy mal problém s reťazou Matej Blaško (Topforex Lappiere), ktorý tu jazdí v reprezentačnom drese. Únik naďalej zvyšoval svoj náskok, kilometer pred druhou horskou prémiou to boli dve minúty.
 
David Per, jeden z dnešných účastníkov úniku dňa, pôsobil dva roky aj v najvyššej cyklistickej lige. Tento Slovinec obliekal dres Bahrajnu Merida, no za ten čas si nepripísal žiaden výraznejší úspech. Jeho kolega vo vedúcej skupine, Gabriele Petrelli, pôsobí medzi mužmi len prvý rok a je to ôsmy najmladší cyklista na podujatí. V tíme Friuli bude jazdiť aj budúcu sezónu.
 
 01 1
Skupina utečencov (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Dôvod na úsmev mal Álvaro Hodeg (Deceuninck - Quick-Step), jeden z dnešných favoritov dnes oslavoval narodeniny. Táto sezóna mu doposiaľ nepriniesla žiadne víťazstvo a dnes mal vhodnú príležitosť to zmeniť. Aj druhú horskú prémiu vyhral Paasschens, Juraj Bellan bol tretí. V pelotóne vybehol po zvyšný bod Mihkel Räim (Israel Start-Up Nation).
 
Po krátkom zjazde nasledovala ďalšia horská prémia prvej kategórie Erdutská Priehyba (8,2 km, 3,8%). Aj tu čakalo na prvého pretekára desať bodov. Posledným účastníkom úniku, ktorého sme ešte nespomenuli, je Jonas Rapp. Tento Nemec skončil tento rok sedemnásty na Tour de Taiwan. Mechanické problémy mal Marek Čanecký (Dukla), zo Slovákov mal problémy s tempo už spomínaný Blaško. Odchovanec Saganovej akadémie sa v kolóne áut vrátil do pelotónu.
 
 01 7
Na čele bol aktívny aj tím Bora - hansgrohe (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Pád postihol Petrelliho, ktorý bol doudieraný, no pokračoval ďalej. Talian si vymenil bicykel a vrátil sa do hlavnej skupiny. Aj tretiu horskú prémiu vyhral Paasschens a na konte mal tak dvadsaťtri bodov. Pred nami bola posledná horská prémia Rovná Hoľa (3,6 km, 4,8%). Padalo sa aj v pelotóne, v zjazde sa na zemi ocitli Juraj SaganAndreas Schillinger (2x Bora), Ján Bárta (Elkov), Bernas a Samuel Oros (Cycling Academy Trenčín/Slovensko). Balík sa kvôli pádu rozdelil. Medzitým sa vpredu utrhli Per a Rapp. Bellan a Paasschens strácali dvadsať sekúnd. Do cieľa zostávalo 29 kilometrov.
 
Náskok úniku naďalej padal, poslednú horskú prémiu vyhral Jonas Rapp. Paasschens tu získal päť bodov a po etape ho čakali pódiové starosti. Neskôr sme sa dozvedeli, že po páde je doudieraný aj Štefan Michalička (Dukla, ale štartuje za Slovensko) a jeden človek zo Sunwebu. Zvýšené tempo pelotónu dostalo do problémov množstvo menej odolných cyklistov.
 
 
01 37
Poslední dvaja vytrvalci (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Dvadsaťdva kilometrov pred cieľom bola na programe rýchlostná prémia, osem bodov vzal Per pred Rappom a Bellanom. V balíku udával tempo Deceuninck. Vpredu už zostávali len Rapp a Per. Ostatní členovia úniku boli pohltení. Za najbojovnejšíeho pretekára dnešnej etapy bol vyhlásený Jonas Rapp. Obidvaja boli napokon pohltení a balík smeroval k hromadnému dojazdu.
 
V najhoršej chvíli musel meniť bicykel Michael Storer (Sunweb). Austrálčan sa tento rok predstaví aj na Vuelte. Menej ako tri kilometre pre páskou spadli Storer, Luis Maté (Cofidis), Ľuboš Malovec (Trnava Cycling Team/Slovensko), Julius Johansen (Uno-X) a Jonathan Milan (Cycling Team Friuli). Prvú etapu Okolo Slovenska 2020 vyhral Martin Laas (Bora - hansgrohe). Druhý skončil Shane Archbold (Deceuninck) a stupne víťazov uzavrel Sean de Bie (Bingoal - Wallonie Bruxelles).
 
 
01 40
Víťazné gesto Martina Laasa (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Pre Estónca ide o premiérové víťazstvo v tejto sezóne. Dres pre najlepšieho vrchára si po úvodnej etape oblečie Mathijs Paasschens, ktorý bol dnes najaktívnejší spomedzi unikajúcich pretekárov. Holanďan nosil tento dres aj vlani na pretekoch Kreiz Breizh Elites, kde vyhral aj celkové poradie. Biely dres a zároveň dres pre najlepšieho Slováka putuje k Matúšovi Štočekovi (Beltrami TSA Marchiol/Slovensko). Najlepším tímom je po prvej etape Bora - hansgrohe.
 
Dnešnú etapu poznačilo množstvo pádov. Už na začiatku sa ocitlo na zemi kvarteto pretekárov, ktorí sa chceli dostať do úniku. Pred horskou prémiou okúsili chuť asfaltu aj jazdci Bory či našej reprezentácie. Doktori tak budú mať po prvej etape plné ruky práce, aby sa všetky obete kolízie dali dokopy do poobedňajšej časovky, do ktorej ako posledný vyrazí Martin Laas. Estónec jazdí v Bore len prvú sezóne a toto víťazstvo môžeme zaradiť medzi jeho najväčšie kariérne úspechy. Cyklistický sviatok na Slovensku pokračuje o šestnástej hodine individuálnou časovkou okolo vodného diela v Žiline.
 
 01 45
Estónec si prebral žltý aj zelený dres (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Laasa (víťaz)
"Finiš bol stresujúci. Posledných desať kilometrov, dokonca posledných pätnásť km to bol samý stres, ale s tímom sme boli vpredu a snažili sme sa ostať mimo problémov. Posledný kilometer bol plný atakov, ale všetko sme s tímom pochytali, lebo za rohom by sa rozhodovalo o Top 5 a ak by sme boli v tej pozícii posledných dvesto metrov, mali sby sme istý dobrý výsledok. Dobre sme spolupracovali, kolegovia ma chránili do poslednej zákruty a už som len čakal na ten správny moment, kedy začnem špurtovať."
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z 1A. etapy Okolo Slovenska (© Igor Stančík pre Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
Fotografia 1 z 52
 
 
Výsledky etapy
1. LAAS Martin BORA - hansgrohe 2:30:38 14
2. ARCHBOLD Shane Deceuninck - Quick Step 00:00 5
3. DE BIE Sean Bingoal - Wallonie Bruxelles 00:00 3
4. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe 00:00  
5. BARBIER Rudy Israel Start-Up Nation 00:00  
6. ŤOUPALÍK Adam Elkov - Kasper 00:02  
7. DRUCKER Jempy BORA - hansgrohe 00:02  
8. VAN DER POEL David Alpecin-Fenix 00:02  
9. SAUGSTAD Lars Uno-X Pro Cycling Team 00:02  
10. NEUMAN Dominik Elkov - Kasper 00:02  
11. ŠTOČEK Matúš Slovakia 00:02  
27. KUBIŠ Lukáš Dukla Banska Bystrica 00:02  
44. NAGY Simon Slovakia 00:02  
54. GAJDULA Marek Slovakia 00:02  
57. HARING Martin Dukla Banska Bystrica 00:02  
62. TYBOR Patrik Dukla Banska Bystrica 00:02  
70. ČANECKÝ Marek Dukla Banska Bystrica 00:02  
77. CULLY Ján Andrej Dukla Banska Bystrica 00:02  
93. BELLAN Juraj Dukla Banska Bystrica 00:55  
97. OROS Samuel Slovakia 01:18  
110. MALOVEC Ľuboš Slovakia 03:20  
113. BLAŠKO Matej Slovakia 03:56  
119. ROVDER Pavol Dukla Banska Bystrica 08:16  
120. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 09:57  
124. MICHALIČKA Štefan Slovakia 12:09  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. LAAS Martin BORA - hansgrohe 2:30:32 3
2. ARCHBOLD Shane Deceuninck - Quick Step 00:02  
3. DE BIE Sean Bingoal - Wallonie Bruxelles 00:04  
4. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe 00:06  
5. BARBIER Rudy Israel Start-Up Nation 00:06  
6. RAPP Jonas Team Hrinkow Advarics Cycleang 00:06  
7. ŤOUPALÍK Adam Elkov - Kasper 00:08  
8. DRUCKER Jempy BORA - hansgrohe 00:08  
9. VAN DER POEL David Alpecin-Fenix 00:08  
10. SAUGSTAD Lars Uno-X Pro Cycling Team 00:08  
12. ŠTOČEK Matúš Slovakia 00:08  
28. KUBIŠ Lukáš Dukla Banska Bystrica 00:08  
45. NAGY Simon Slovakia 00:08  
55. GAJDULA Marek Slovakia 00:08  
58. HARING Martin Dukla Banska Bystrica 00:08  
63. TYBOR Patrik Dukla Banska Bystrica 00:08  
71. ČANECKÝ Marek Dukla Banska Bystrica 00:08  
77. CULLY Ján Andrej Dukla Banska Bystrica 00:08  
93. BELLAN Juraj Dukla Banska Bystrica 01:00  
98. OROS Samuel Slovakia 01:24  
110. MALOVEC Ľuboš Slovakia 03:26  
113. BLAŠKO Matej Slovakia 04:02  
119. ROVDER Pavol Dukla Banska Bystrica 08:22  
120. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 10:03  
124. MICHALIČKA Štefan Slovakia 12:15  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Prémie a kopce na trase etapy:
3 20 84 km - Sedlo Lutiška: dĺžka 4,3 km; sklon 4,8 % (3-2-1)
1 20 57,4 km - Oravská Lesná: dĺžka 17 km; sklon 3,1 % (10-7-5-3-2-1)
1 20 42,3 km - Erdutská Priehyba: dĺžka 8,2 km; sklon 3,8 % (10-7-5-3-2-1)
1 20 28,3 km - Rovná Hoľa: dĺžka 3,6 km; sklon 4,8 % (10-7-5-3-2-1)
sprint-20 22,8 km - Terchová: dĺžka 3,6 km; sklon 4,8 % (8-5-3-2-1)
ciel Cieľ - Žilina (20-15-12-10-8-6-4-3-2-1)
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Preteky odštartujú krátkou poletapou so štartom aj cieľom na žilinskom vodnom diele. Počas etapy prejdú cyklisti krásnym prostredím Malej Fatry a Hornej Oravy. Čaká ich niekoľko zaujímavých stúpaní a klesaní po širších aj užších vozovkách. Ako prvé absolvujú už po 22 kilometroch stúpanie na sedlo Lutiška, ktoré nasleduje krátko po odbočení z cesty 583. Na jeho vrchole už bude určite vyprofilovaný únik dňa. Nasleduje zjazd do Starej Bystrice a krátko nato najdlhšie kategorizované stúpanie dňa do Oravskej Lesnej. Po dlhočiznom, no nie príliš prudkom kopci, si cyklisti na chvíľu oddýchnu, no potom začnú opäť stúpať. Tentoraz na Erdutskú Priehybu, ktorej vrchol bude zároveň aj navyšším bodom tejto etapy. Nasleduje dlhý zjazd do Zázrivej, odkiaľ pretekári ešte poslednýkrát otestujú svoje vrchárske schopnosti na kopci Rovná Hoľa. Následne sa až do cieľa pôjde viac-menej po rovine a dole kopcom, avšak po prejazde šprintérskou prémiou v Terchovej ešte nasleduje niekoľko technických úsekov so zákrutami a krátkymi výbušnými stúpaniami. Na konci krátkej, no napriek tomu vyčerpávajúcej etapy sa očakáva hromadný dojazd skupiny.
 
 
01
mapa etapy (© okoloslovenska.com / © Mapbox)
 
 
posledne km 2 etapa
mapa dojazdu etapy (© okoloslovenska.com)
 
 
itinerar 1a
 
 
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2020
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop