Okolo Slovenska: Krátku časovku najrýchlejšie zvládol Jannik Steimle a berie aj žltý dres

16.9.2020, 16:30 | Preteky vo svete | Timko, Hlubek, Grezdova
os2020 lista 560x100 new
1b 16.9. rovinata etapa ciel rovina Žilina > Žilina 7,1 km Steimle
Etapy 64. ročníka pretekov:
1a1b234
 
etapa 1b
profil etapy, 69 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
 
 
Po párhodinovom oddychu sa všetci pretekári vybrali na druhú dnešnú etapu. Tentoraz ich čakala krátka časovka, ktorá mala urobiť prievan v celkovom poradí. Ako prvý sa na štartovaciu rampu postavil Štefan Michalička (Slovensko), jeden z obetí dopoludňajších kolízií.
 
Do časovky nenastúpil Luis Maté (Cofidis), ktorý spadol dopoludnia tesne pred cieľom. Po prvej polhodine časovky bol na čele Jonathan Milan (Cycling Team Friuli), ktorý prišiel do cieľa za osem minút a dve sekundy. Majster Slovenska v ITT do 23 rokov Samuel Oros (Cycling Academy Trenčín) sa zaradil na priebežné deviate miesto.
 
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Priebežne druhý bol Johan Price Pejtersen (Uno-X), na mladého Taliana stratil len štyri desatiny. Na stupňoch víťazov aktuálne stál aj Belgičan Pieter Serry (Deceuninck - Quick-Step). Ľuboš Malovec (Trnava Cycling Team/Slovensko) stratil na Milana takmer minútu a priebežne okupoval miesto na konci druhej desiatky.
 
Pekne šiel Rus Petr Rikunov (Gazprom - RusVelo), ktorý sa zaradil na priebežný šiesty flek so stratou tridsaťdva sekúnd. Väčšina cyklistov sedela na časovkárskych špeciáloch, no našli sa aj borci so štardardnými cestnými bicyklami. Pavol Rovder (Dukla) aj Štefan Michalička stratili viac ako minútu.
 
 01 21
(© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Slušne si počínal Norman Vathra (Israel Start-Up Nation). Majster Estónka sa vyšvihol na štvrté miesto a porazil napríklad Michaela Storera zo Sunwebu. Po dlhom čase sme videli zmenu v Top 3, na tretie miesto sa dostal Lasse Norman Hansen (Alpecin - Fenix). Dán bol o štyri stotiny rýchlejší ako Serry.
 
Talianský klasikár Oscar Gatto (Bora) zaujal miesto tesne za Top 10. Joel Suter (Bingoal - Wallonie Bruxelles) bol o niečo rýchlejší a zaradil sa na deviatu priečku. Výborne šiel Jakub Otruba (Elkov). Majster ČR v ITT do 23 rokov sa s jedenásťsekundovým mankom zaradil na tretie miesto.
 
 
- reklama -
os2020 banner 560x300 new update
- reklama -
 
 
Ešte predtým prišiel do cieľa aj Ján Andrej Cully (Dukla). Majster SR bol oproti Orosovi horší o tri sekundy. Jeho kolega Marek Čanecký stratil viac ako minútu. Na páske ho dobehol Thymen Arensman (Sunweb), ktorý sa zaradil s päťsekundovou stratou na tretie miesto.
 
Kvalitný výkon predviedol aj Ján Bárta (Elkov), ktorého dopoludňajší pád neovplyvnil a do cieľa prišiel o sekundu neskôr za Otrubom, čo mu stačilo na piate miesto. Hneď za ním trielil do cieľa ďalší Slovák Patrik Tybor (Dukla). Patrik Orosa ani Cullyho neprekonal.
 
01 7
 (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Orosa prekonal až Martin Haring (Dukla), ktorý bol v cieli skôr o päť stotín a priebežne držal dres najlepšieho Slováka. Z našich pretekárov sme čakali ešte na výkony Gajdulu, Nagyho, Kubiša a Štočeka. V žltom drese bol priebežne Arensman, pretože prví dvaja pretekári časovky v prvej etape stratili.
 
Diváci poctivo dodržiavali epidemiologické opatrenia a väčšina z nich si doma nezabudla rúško. Dvadsať minút po piatej hodine odštartoval svoju jazdu aj vlaňajší víťaz Okolo Slovenska Yves Lampaert (Deceuninck - Quick-Step). Belgičan šiel veľmi dobre, no poradím na pódiu nezamiešal a zaradil sa na štvrté miesto. Tesne pred ním prišiel do cieľa Simon Nagy.
 
 
01 15
 (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
Na trati sa objavil aj Ben Tulett (Alpecin - Fenix), najmladší cyklista na podujatí. V cieli sa zaradil medzi Nagyho a Malovca. Vo februári bol celkovo piaty na Tour of Antalya. Ďalším zaujímavým menom bol víťaz časovky na vlaňajšom Gire Chad Haga (Sunweb). Američan sa zaradil na tretie miesto, iba o stotinu pred kolegu Arensmana. Hneď za ním však prišiel do cieľa Jannik Steimle (Deceuninck) a mladý Nemec sa dostal na prvé miesto. Oproti Milanovi bol rýchlejší o šesť sekúnd.
 
Na druhé miesto sa posunul majster Európy do 23 rokov Andreas Leknessund (Uno-X). Oproti Milanovi bol rýchlejší o dve sekundy. Zo Slovákov sme čakali už len na čas Matúša Štočeka (Slovensko). Kartami zamiešal aj Jasha Sutterlin (Sunweb), kvalitný nemecký časovkár sa zaradil na piate miesto pred Hagu. Lukáš Kubiš (Dukla) stratil na Steimleho 48 sekúnd.
 
 
 01 5
 (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Prievan na vedúcich priečkach urobil Nico Denz (Sunweb). Niekdajší zástupca AG2R La Mondiale stratil na Steimleho len štyri sekundy a šiel na druhé miesto. Najlepším Slovákom bude po druhej poletape Lukáš Kubiš. Štoček stratil 68 sekúnd. Náhradník Erika Bašku Jempy Drucker (Bora) sa zaradil na dvanáste miesto.
 
Ďalší výborný výkon predviedol Shane Archbold (Deceuninck), ktorý sa zaradil na koniec prvej desiatky. Martin Laas (Bora) najvyššími priečkami nezamiešal a tak sa z prvého víťazstva môže radovať Jannik Steimle pred Nicom Denzom a Andreasom Leknessundom. Nemec si zároveň oblečie na pódiu žltý dres. Mení sa aj dres bielej farby, ten putuje do tímu Uno-X ku Leknessundovi.
 
 F10 7293
 (© Ján Melicher)
 
 
Najlepším Slovákom bude po dnešku Lukáš Kubiš, ktorý zaznamenal lepší čas ako Matúš Štoček. Dresy pre najlepšieho vrchára a šprintéra nemenia svojich majiteľov. Nemec Jannik Steimle sa doteraz prezentoval ako nádejný šprintér a časovkár a dnes svoje schopnosti potvrdil. Naposledy sa tešil z víťazstva pred rokom na klasike Kampioenschap van Vlaanderen.
 
Výborne si počínal aj jeho krajan Nico Denz, ktorý po druhom mieste v etape na Gire pridal ďalší pekný výsledok. Biely dres a tretie miesto v časovke berie Andreas Leknessund, majster Európy do 23 rokov a držiteľ štyroch víťazstiev v tejto sezóne. Naposledy sa radoval na Grand Prix v Lillehammeri. Budúcu sezónu bude zarezávať už v Sunwebe. Preteky pokračujú zajtrajšou kráľovskou etapou.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jannika Steimleho (víťaz)
"Posledné týždne som dobre trénoval, ale musím povedať, že som tento rok prvýkrát sedel na časovkárskom špeciáli. Ale veľmi som bol nadšený, že môžem dnes jazdiť. Povedal som pred niekoľkými dňami, že si trúfam na časovku, lebo nie je dlhá a 7 km sa jazdí naplno od štartu do konca. To milujem. Od štartu som sa cítil veľmi silný a aj môj športový riaditeľ, Brian Holme, ma povzbudzoval na cieľovú čiaru. Povedal, že som rýchly a že som mal skvelý čas, čo ma tiež motivovalo. Posledných 250 metrov som špurtoval do mierneho kopca. Na bicykli som sa cítil veľmi rýchlo."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo vyjadrenie Jannicka Steimleho
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie najlepšieho Slováka
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jakuba Vanča (DS reprezentácie)
"Etapa fajn. Trochu ma prekvapilo, že mal s tempom menšie problémy Blaško, ale zvyšok šiel pekne. Štoček jazdil celý deň veľmi pozorne a vybudoval si dobrú pozíciu do dojazdu, za čo dostal po etape dres najlepšieho Slováka, ale najmä najlepšieho pretekára do 23 rokov. Z tejto stránky začiatok pretekov super. Horšie je, že rýchly Michalička nám spadol, a to dosť škaredo. Prakticky ledva chodí a drží riaditka. Na štart časovky šiel rovno z nemonice. Takže zajtrajšok bude utrpením.
V časovke sme čakali viac. Nešlo to podľa predstáv a dosť sme stratili. Pred zajtrajškom majú chalani rešpekt. Je to náročná etapa, ale pokúsime sa byť v úniku aj v závere."
 
 
F10 7504
(© Ján Melicher)
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo zo zákulisia
 
 
video v clanku ikonka ciernaVýber z GoPro kamier
 
 
Výsledky
1. STEIMLE Jannik Deceuninck - Quick-Step link ikonka 07:55 14
2. DENZ Nico Team Sunweb link ikonka 00:06 5
3. LEKNESSUND Andreas Uno-X Pro Cycling Team 00:07 3
4. MILAN Jonathan Cycling Team Friuli ASD 00:07  
5. PRICE-PEJTERSEN Johan Uno-X Pro Cycling Team 00:07  
6. SÜTTERLIN Jasha Team Sunweb link ikonka 00:09  
7. HAGA Chad Team Sunweb link ikonka 00:12  
8. ARENSMAN Thymen Team Sunweb link ikonka 00:12  
9. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:12  
10. ARCHBOLD Shane Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:15  
61. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:45  
75. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 00:52  
76. OROS Samuel Slovensko 00:53  
78. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 00:56  
84. GAJDULA Marek Slovensko 00:59  
85. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 01:00  
93. NAGY Simon Slovensko 01:04  
95. MALOVEC Ľuboš Slovensko 01:05  
99. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 01:06  
101. ŠTOČEK Matúš Slovensko 01:09  
102. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 01:12  
104. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 01:13  
115. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 01:31  
121. MICHALIČKA Štefan Slovensko 01:53  
122. BLAŠKO Matej Slovensko 01:53  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
vysledky 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. STEIMLE Jannik Deceuninck - Quick-Step link ikonka 2:38:35 3
2. DENZ Nico Team Sunweb link ikonka 00:06  
3. LEKNESSUND Andreas Uno-X Pro Cycling Team 00:07  
4. SÜTTERLIN Jasha Team Sunweb link ikonka 00:09  
5. ARCHBOLD Shane Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:09  
6. HAGA Chad Team Sunweb link ikonka 00:12  
7. ARENSMAN Thymen Team Sunweb link ikonka 00:12  
8. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:12  
9. HULGAARD Morten Uno-X Pro Cycling Team 00:17  
10. OTRUBA Jakub Elkov - Kasper 00:18  
54. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:45  
63. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 00:52  
65. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 00:56  
69. GAJDULA Marek Slovensko 00:59  
70. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 01:00  
73. NAGY Simon Slovensko 01:04  
78. ŠTOČEK Matúš Slovensko 01:09  
79. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 01:12  
92. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 02:05  
96. OROS Samuel Slovensko 02:09  
110. MALOVEC Ľuboš Slovensko 04:23  
113. BLAŠKO Matej Slovensko 05:47  
117. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 09:45  
120. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 11:01  
123. MICHALIČKA Štefan Slovensko 14:00  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

vysledky 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. LAAS Martin BORA - hansgrohe link ikonka 20
2. ARCHBOLD Shane Deceuninck - Quick-Step link ikonka 15
3. DE BIE Sean Bingoal - Wallonie Bruxelles 12
4. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe link ikonka 10
5. PER David Adria Mobil 8
6. BARBIER Rudy Israel Start-Up Nation 8
11. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 3
 

vysledky 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. PAASSCHENS Mathijs Bingoal - Wallonie Bruxelles 28
2. RAPP Jonas Hrinkow Advarics Cycleang 21
3. PETRELLI Gabriele Cycling Team Friuli ASD 14
4. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 11
5. PER David Adria Mobil 11
6. VANSEVENANT Mauri Deceuninck - Quick-Step link ikonka 2
8. ŠTOČEK Matúš Slovensko 1
9. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 1
 

vysledky 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LEKNESSUND Andreas Uno-X Pro Cycling Team 2:38:42
2. ARENSMAN Thymen Team Sunweb link ikonka 00:05
3. HULGAARD Morten Uno-X Pro Cycling Team 00:10
4. OTRUBA Jakub Elkov - Kasper 00:11
5. GARRISON Ian Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:16
6. RENARD Alexis Israel Start-Up Nation 00:17
11. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:38
13. GAJDULA Marek Slovensko 00:52
14. NAGY Simon Slovensko 00:57
16. ŠTOČEK Matúš Slovensko 01:02
21. OROS Samuel Slovensko 02:02
27. BLAŠKO Matej Slovensko 05:40
30. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 09:38
33. MICHALIČKA Štefan Slovensko 13:53
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z časovky (© Igor Stančík pre Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
Fotografia 1 z 38
 

 
 
Krátky opis trasy etapy:
Poobede osedlajú pretekári svoje časovkárske stroje a vydajú sa na boj proti chronometru. Očakáva sa, že táto krátka rovinatá časovka výrazne zamieša kartami v boji o celkové poradie, tak ako to bolo zvykom aj v predchádzajúcich edíciách. Štart i cieľ je opäť naplánovaný na žilinskom vodnom diele. Rozhodujúce môžu byť aj poryvy vetra.
 
 
03
mapa etapy (© okoloslovenska.com / © Mapbox)
 
 
itinerar 1b
 
 
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2020
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop